4.2.1.3 Piata futures – o piata riscanta

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Am mai scris despre aceasta piata si de fiecare data cand reiau subiectul am in fata urmatoarea ecuatie : Sibiu = o piata mai mult decat riscanta, o piata accesibila numai cunoscatorilor.

Bun, ar spune unii investitori de pe BVB, aceasta inseamna ca eu care de abia am intrat in piata spot nu am acces ? Raspunsul privind accesul la Sibiu priveste pe oricine si atata timp cat este banul lui acesta poate face ce vrea cu el.

Insa dupa ce ai intrat pe unul din contractele de derivate si te-ai incapatanat sa ti piept pietei fara a folosi SL (stop la pierderi) folosind toti banii disponibili pentru a evita apelul in marja inchizand toate pozitiile pentru a iesi din aceasta situatie si pierzand toti banii in doar 3-4 zile, parca nu-ti mai vine sa vorbesti asa de simplu.

O lista a burselor futures este prezentata mai jos:
Chicago Board of Trade si Chicago Mercantile
Deutsche Terminbourse – DTB
Tokyo Commodity Exchange TOCOM
Tokyo International Financial Futures Exchange TIFFE
Brasilian Futures exchange BBF
Hong Kong Futures Exchange HKFE
Swiss Financial Futures Exchange SOFFEX

iar una completa AICI

Numai cine nu stie exact, acela are impresia ca investitia pe Sibiu este la fel ca una pe spot.  Si totusi situatia este cu totul alta.

Asa ca vom incerca sa definim diferentele atat ca functionare a unei piete futures fata de una spot, dar si de atitudine din partea noului investitor, care trebuie schimbata/educata/cizalata pentru a reusi sa aiba succes.

Caracteristicile pietei futures
Daca vrem sa fim castigatori pe o piata cum este cea de la Sibiu va trebui in primul rand s-o cunoastem foarte bine din toate punctele de vedere nu numai ca elemente de baza ci si ca elemente distincte :

1) Care este riscul unei piete futures (FTS) si cat de mare este acesta ?

Am inceput cred eu cu ce este mai important. Foarte multi traderi intra pe FTS atrasi de castigurile foarte mari, cu capital putin si in timp mult mai scurt decat pe piata spot, insa uita un lucru esential.

Piata futures este o piata cu ecuatia 0, adica pentru ca cineva sa castige trebuie ca cineva sa piarda. Castigurile le urmaresc foarte multi alti investitori, mult mai experimentati, cu mai multe resurse de toate felurile si bine pregatiti nu numai profesional ci si al comportamentului in piata.

Cine credeti ca in aceasta lupta reala va castiga? Cel care nu stie cand sa intre in piata, care nu stie cat sa se expuna din capitalul disponibil, care nu stie cand sa marcheze profitul sau cand sa piramideze pentru a-si mari castigul, care nu foloseste tehnici de money management sau care la prima sperietura mai serioasa isi inchid toate pozitiile de frica ?

Sunt convins ca teoretic stiti raspunsul dar practic in piata situatia este cu totul alta.

Greseala de baza a celor care intra in piata de la Sibiu este ca urmaresc mai mult cum sa castige uitand un lucru de BAZA : cum trebuie sa se protejeze pentru a nu avea mari pierderi.

De regula acestia obtin castiguri mici sau se multumesc cu unele mici si in schimb vrand sa nu piarda nu isi asuma pierderile mai mici si la timp lasand ca “soarta” sa schimbe directia trendului.

Dar, soarta este nemiloasa si se ambitioneaza sa mearga pe drumul ei fara a tine cont de parerea acestora si in final traderul va intra in apel in marja si va fi nevoit sa inchida ceva pozitii si asa va incasa pierderi mari.

Ba de multe ori acesta va exagera prin marirea numarului pozitiilor deschise sperand sa/si corecteze costul mediu fata de piata, dar in schimb isi va mari riscul fata de pierderi si marimea acestora. Acestea sunt cele mai frecvente comportamente generatoare de pierderi care de aceasta data fata de spot sunt si REALE.

Am auzit deja de doua notiuni MARJA si APEL IN MARJA despre care trebuie sa stim foarte bine ce inseamna si cum se realizeaza, care este rolul fiecaruia.

Daca am fi avut tranzactii in marja pe piata spot ar fi fost mai usor insa asa precum se vede societatile de brokeraj vor doar sa castige si numai clientii sa-si asume riscuri, asa ca acest lucru va mai dura.

a) MARJA sau riscul este reglementat de bursa si reprezinta nivelul minim al disponibilitatilor pe care un client le mentine la compensator pentru o pozitie deschisa. Ea este depusa la intermediar sub forma neta si acesta la randul lui la Depozitul de compensare.

Ea se actualizeaza in functie de valoarea contractului, de evolutia zilnica a pretului si de limitele de fluctuatie maxime ale pretului.

De exemplu pentru un contract SIF2_SEP marja este stabilita la intermediar la nivelul de 325 lei, iar pentru a cumpara 5 contracte vei avea nevoie in afara de comison de 325 x 5 = 1625 lei.

Aceasta suma este retinuta din disponibilul din cont, caz in care daca contul a fost alimentat cu 3000 de lei, atunci mai raman doar 3000-1625 = 1475 lei. Aceasta suma va trebui sa acopere miscarile de pret, daca evolutia contractului este in sens invers directiei alese.

APELUL IN MARJA
Sunt convins ca cei care tranzactioneaza la Sibiu au auzit de asa ceva si nu odata. El va fi activat cand suma ramasa in cont este mai mica decat minimul solicitat de intermediar ca masura de siguranta, de regula acesta este de 10% din marja totala (pentru toate pozitiile deschise).

Se ajunge la asa ceva cand ai jucat neprotejat, adica fara stop loss si tot speri ca trendul sa revina pe directia aleasa de tine (ex. ai intrat LONG pe un trend coborator sau invers ori volatilitatea este foarte mare, iar pozitiile tale sunt inverse miscarii din piata, de aceasta data fiind o miscare speculativa care nu tine cont de directia initiala scazand fortat cu peste 5-8% in scurt timp).

Tot in aceeasi situatie ajungi daca inselat de o miscare chipurile in directia aleasa de tine ai marit numarul de pozitii mai mult decat este firesc si apoi in timp scurt aceasta isi schimba directia in sens invers si pe o variatie sporita.

In cazul unui apel in marja, daca nu ai bani sa alimentezi contul cu bani noi vei fi nevoit sa inchizi ceva pozitii si desigur vei inregistra unele pierderi.

Luam un alt caz : am crezut ca scaderile pe spot la bursa se vor inversa si fara a astepta confirmarea unui rebound in piata cel putin 2 zile am intrat azi cu 6 pozitii LONG SIF2_SEP la pretul de 1.800 lei, fara a ne proteja cu SL.

Pana la sfarsitul zilei piata a coborat cu 300 puncte adica de la 1.8000 la 1.7700 lei, iar suma disponibila din cont (3000 – 1950 = 1050) s-a diminuat corespunzator :

1050 – (0.03 * 1000 * 6) = 870 lei. Aceasta va fi suma ramasa in cont.
Nu ne-am agitat luand ceva masuri de protejare crezand ca prin scaderea de 300 puncte piata incearca sa-si ia avant pentru cresterile de a doua zi.

Presupunem in scenariul nostru (nu departe de adevar) ca a doua zi piata spot in loc sa creasca scade cu 2.5%, iar cum se intampla la Sibiu unde volatilitatea este mai mult decat dubla, pretul contractului a scazut la un minim de cca 7%, caz in care pretul contractului coboara de la 1.7700 la 1.6461 lei, adica cu 1239 puncte/contract.

In acest caz pierderea este de 0.1239 * 1000 * 6 = 743,4 lei, care scazuta din cont disponibilul va ajunge la 870 – 743 = 127 lei sub valoarea de 10% din marja pozitiilor expuse in piata, adica de 195 lei.

Inainte de a ajunge la acest nivel intermediarul va lansa APELUL in MARJA la un pret in apropierea nivelului de 1.6500 lei corespunzator unui disponibil in cont sub suma minima de 10% din marja totala de 1950 lei.

In acest caz investitorul, care si-a epuizat toate resursele va fi nevoit sa inchida 1 pozitie la un pret de 1.6470 ceea ce inseamna o pierdere efectiva de 1000 * (1.8000 – 1.6470) = 153,0 lei pentru un contract.

Fata de investitia de 1950 lei pierderea de 153,0 reprezinta cca 7.8%, iar din capital cca 5%.

Mult sau putin cine stie, insa in acest ritm vom pierde tot capitalul in mai putin de 20 de tranzactii, iar scopul nostru este de a ramane cat mai activ in piata si sa incepem sa castigam.

Desigur ca dupa un asemenea experiment vom face o analiza serioasa si vom cauta cauzele nereusitei.
Iata-le:

1. Cand vorbim de contract futures trebuie sa stim ca atat castigul este mare dar si pierderea poate fi mare deoarece 1 contract futures se multiplica cu 1000 (ex. daca pretul urca sau coboara cu 100 puncte, adica de la 1.8000 la 1.8100 sau 1.7900 atunci vom castiga/pierde de fapt 0.0100 * 1000 lei = 10 lei). De aici si riscul cu un nr. mai mare de pozitii sau lucrul fara stop loss.

2. La fel de important este si pe ce parte a pietei suntem, mai ales pe piata spot unde se tranzactioneaza  activele suport si a carei directie este bine s-o determinam dupa un sistem propriu testat si verificat in piata mult timp pe un grafic saptamanal cu o confirmare din partea pietei de cel putin 2-3 zile.

Directia trendului pe piata futures este bine s-o alegem pe graficul zilnic avand in vedere ca piata este una alternativa si la termen, cu scadenta de 3, 6, 9 si 12 luni de zile, dar si foarte volatila.

Daca am observat ca am ales gresit directia pietei este bine sa ne oprim si sa schimbam imediat directia aleasa, adica sa fim flexibili marcand doar pierderi mici.

Daca nu avem suficienta experienta este bine sa marcam pierderea si sa facem o pauza cu o analiza a greselilor care ne-au condus la asa ceva.

O regula de baza este ca daca nu avem o anume certitudine privind directia aleasa mai bine amanam momentul deschiderii pozitiilor. Un moment prost ales poate fi si o pierdere mare el fiind determinat de o stare emotionala personala puternica, de aplicarea gresita a unui sistem de investitii si nerespectarea voita a unor reguli de baza.

Alegerea momentului intrarii in piata futures este foarte important si el se face pe un grafic de 15 minute dupa o monitorizare atenta privind evolutia swingurilor UP/DOWN din ziua respectiva.

3. O greseala mare de tot este de a nu folosi tehnicile stop lossului, care se adapteaza personalitatii traderului, ale contractului utilizat, dar si capitalului aflat la dispozitie. Daca in cazul de mai sus am fi stabilit SL la 5% din valoarea investitiei adica de 1950 * 0.05 = 98 lei/investitie, atunci pierderea asumata pe contract este in functie de nr. de pozitii deschise, pe ansamblu ea ramanand aceeasi de 5%.

In cazul nostru pentru cele 6 pozitii ar insemna ca pe contract sa avem 16 lei ceea ce inseamna ca vom fixa SL sub pretul de cumparare de 1.8000 la 1.7840 lei.

Intrebarea care se pune nu este cat stabilesc SL ci daca il folosim sau nu si ce se intampla daca nu-l folosim.

Traderii experimentati stiu aceste reguli pe care trebuie sa le aplice orice investitor FTS si atunci forteaza pragurile de suport sau rezistenta oferite de calculul % al SL si astfel reusesc sa creeze in piata ceva teama dupa care piata este la discretia lor.

De multe ori variatia zilnica depaseste aceasta valoare si de aceea stabilirea SL este o strategie personala legata de suportabilitatea la pierderi a fiecaruia. Unii folosesc nivelul de 10% din investitie sau regula celor +/- 300 puncte fata de punctul de intrare ori regula punctului de pivot ori a nivelelor de suport si rezistenta. Multi nici nu folosesc SL si in acest caz s-a vazut unde se poate ajunge daca directia este gresit aleasa.

In acest caz cineva mai putin avizat va intreba: bine daca piata are asa mari fluctuatii de unde stiu daca am stabilit SL corect si el va fi executat imediat sau la scurt timp ?. Pai in situatia in care piata nu este una normala, nu exista reguli normale, iar exeperienta este cea de baza.

Daca ar fi fost reguli valabile oricand si pentru oricine piata FTS nu ar mai fi fost asa de cautata si multi ar parasi-o.

4. Cel mai mult conteaza cat si cum ma expun in piata, adica cat din capitalul din cont voi folosi, ceea ce ar insemna cate pozitii as deschide. Toate acestea presupun cunoasterea si aplicarea regulilor de money management. In acest caz exista mai multe reguli, care depind de fiecare.

Una dintre ele spune ca este bine sa nu fii expus mai mult de 1/3 sau 1/2 din capital, ceea ce ar insemna in cazul nostru maxim 6 pozitii la SIF2_SEP.

De aceea se recomanda incepatorilor sa inceapa cu un nr. foarte mic de pozitii si cu SL cat mai apropiat de variatiile medii zilnice ale pretului contractului. Exista si formule de calcul pentru optimizarea acestui numar in functie de riscul pe care doresc sa mi-l asum.

Stiu ca multi ar dori sa vada analizate cateva momente ale evolutiei unui contract FTS si pe baza analizei sa se stabileasca o strategie, fie SHORT (de vanzaare a contractelor) sau LONG (de cumparare), pe care o asteapta mai multi ce sunt obisnuiti cu cresterile.

Data viitoare voi face si un exercitiu practic cu o asemenea analiza. Pana atunci recomand amatorilor site-ul BMFMS cu piata FUTURES,  mai ales site-ul de testare practica virtuala.

Speak Your Mind

*