4.2.1.2 Tipuri de contracte futures

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 Posted by traian on 2006

Din ciclul “Piata futures” se prezinta in textul de mai jos cateva exemple de contracte futures care erau valabile in anul 2001.

Se naste atunci intrebarea: De ce le-am mai prezentat ?.
Raspunsul are doua parti 1. Este pur scolastic. 2. Va fi cu atat mai concludenta comparatia dintre cele doua perioade … asa ca :

Cu ingaduinta cititorilor imi voi rezerva ceva timp pentru actualizarea acestei pagini la nivelul acestui an , 2006.

ROL-EURO
Unitatea de tranzactionare: 1000 EURO. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de modificarea pretului a 1000 de euro.

Valoarea contractului futures: se obtine multiplicand pretul futures la care s-a incheiat tranzactia respectiva cu unitatea de tranzactionare. Cand cumparam, de exemplu, un contract futures la pretul de 28.200 lei, valoarea acelui contract futures este de 28.200.000 lei. Analog pentru vanzarea contractului futures.

Pasul contractului futures ROL/EURO: 1 leu. Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima a pretului futures este de 1 leu.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 400 lei (pentru contractele cu scadenta la o luna sau doua) si de 500 lei pentru scadentele mai indepartate. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scade sau creste cu maxim 400 lei in primul caz sau 500 lei in al doilea. Deci poate fluctua intr-un interval de 800 sau 1000 lei, fata de pretul de cotare din ziua anterioara, in functie de scadenta.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures ROL/EURO sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS. Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare: In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului ROL/USD: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului. Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract ROL/EURO martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului ROL/USD la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 1000 x cursul valutar de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi de valabilitate a contractului ROL/EURO.

Orele de tranzactionare: De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16:00In ziua de scadenta intre 9:30 – 12:45

EURO-USD
Unitatea de tranzactionare: 10.000.000 x raportul euro/usd. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de fluctuatia monedei euro, avand valoarea exprimata in dolari. De exemplu, 0,9500 inseamna ca se platesc 95 de centi pentru un euro.

Pretul futures al acestui contract se exprima in pasi (pips). In mod asemanator sunt exprimate limita de oscilatie zilnica admisa si riscul de crestere sau de scadere. Valoarea contractului, valoarea pasului si valoarea marjelor se exprima in lei.

Valoarea contractului futures: se obtine inmultind pretul futures la care s-a incheiat tranzactia cu 10.000.000. Cand cumparam, de exemplu, un contract futures la pretul de 0.9380lei, valoarea acelui contract futures este de 9.380.000lei. Analog la vanzarea contractului futures.

Pasul contractului futures EURO/USD: 0,0001 puncte. Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima a pretului futures este de 0,0001 puncte. Valoarea pasului este de 1000 lei.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 250 pasi (pentru contractele cu scadenta la o luna) si de 300 de pasi pentru scadentele mai indepartate.

Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 250 de pasi in primul caz sau 300 pasi in al doilea. Deci poate fluctua intr-un interval de 500 sau 600 pasi, fata de pretul de cotare din ziua anterioara, in functie de scadenta.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures EURO/USD sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS. Specificatiile contractelor se gasesec pe site-ul www.bmfms.ro.


Lunile de initiere si de expirare:

In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului EURO/USD: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului. Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract EURO/USD martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului EURO/USD la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 10.000.000 lei x raportul EURO/USD rezultat din cursul de referinta BNR al EURO si USD in ultima zi de valabilitate a contractului EURO/USD.


Orele de tranzactionare:

De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16:00.In ziua de scadenta intre 9:30 – 12:45

DESIFS

Unitatea de tranzactionare: 1000 actiuni x cursul actiunii SIF respective. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de fluctuatia a 1000 de actiuni SIF tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

Pretul futures al acestui contract se exprima in lei. In mod asemanator sunt exprimate limita de oscilatie zilnica admisa si riscul de crestere sau de scadere cat si valoarea contractului, valoarea pasului si valoarea marjelor.

Valoarea contractului futures: se obtine inmultind pretul futures la care s-a incheiat tranzactia cu cantitatea de 1000 de actiuni de la baza contractului futures. Cand cumparam, de exemplu, un contract futures DESIF la pretul de 560 lei, valoarea acelui contract futures este de 560.000lei. Analog la vanzarea contractului futures DESIF.

Pasul contractului futures DESIF: 1 leu.
Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima a pretului futures este de 1 leu. Valoarea pasului este de 1000 lei.

Limita de oscilatie zilnica admisa de 80 de lei indiferent de scadenta. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 80 de lei. Deci poate fluctua intr-un interval de 160 de pasi fata de pretul de cotare din ziua precedenta.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures DESIF sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS. Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare:
In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului DESIF: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului. Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract DESIF martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului DESIF la scadenta:
Se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 1000 lei x cursul de inchidere al actiunii SIF respective, comunicat de Bursa de Valori in ultima zi de valabilitate a contractului DESIF.


Orele de tranzactionare:

De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16:00. In ziua de scadenta intre 9:30 – 14:15

BUBOR1
Unitatea de tranzactionare: 12.000.000 lei. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de modificarea dobanzii cuvenite depozitului de 12.000.000 lei, antrenata de modificarea ratei BUBOR la o luna pe piata creditului si in piata futures.

Valoarea contractului futures: reprezinta capitalizarea unui depozit de 12.000.000 lei, la o rata a dobanzii BUBOR la o luna tranzactionata electronic in piata futures.

Formula de calcul a valorii contractului futures BUBOR1 tranzactionat la BMFMS este:
12.000.000 + 12.000.000 x BUBOR1/100 x 30/360

Cand cumparam, de exemplu, un contract futures BUBOR1 la pretul de 36 (dobanda reprezinta pretul futures al contractului tranzacţionat electronic), valoarea acelui contract futures este de 12.360.000 lei. Analog in cazul vanzarii contractului futures.

Pasul contractului futures BUBOR1: 0,1 puncte procentuale. Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima posibila a pretului futures este de 0,1 puncte procentuale.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 10 puncte indiferent de scadenta contractului futures. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 10 puncte procentuale.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures BUBOR1 sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS. Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare: In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului BUBOR1: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului. Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract BUBOR1 martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului BUBOR1 la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si valoarea contractului în functie de valoarea dobânzii BUBOR comunicata de BNR în ultima zi de valabilitate a contractului BUBOR1.

Orele de tranzactionare: De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16:00 In ziua de scadenta intre 9:30 – 10:45

BET-ROL
Unitatea de tranzactionare: 10.000 x indicele BET (exprimat in puncte). Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de fluctuatia indicelui BET, calculat de Bursa de Valori Bucuresti. Conversia punctelor de indice in lei se realizeaza prin intermediul multiplicatorului 10.000.

Pretul futures al acestui contract se exprima in puncte. In mod asemanator sunt exprimate limita de oscilatie zilnica admisa si riscul de crestere sau de scadere. Valoarea contractului, valoarea pasului si valoarea marjelor se exprima in lei.

Valoarea contractului futures: se obtine inmultind pretul futures la care s-a incheiat tranzactia cu multiplicatorul 10.000.

Cand cumparam, de exemplu, un contract futures pe indicele BET la pretul de 560 puncte, valoarea acelui contract futures este de 5.600.000lei.

Analog la vanzarea contractului futures.
Pasul contractului futures BET(ROL): 0,1 puncte de indice. Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima a pretului futures este de 0,1 puncte. Valoarea pasului este de 1000 lei.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 30 de puncte indiferent de scadenta. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 30 de puncte, adica 300 de pasi. Deci poate fluctua intr-un interval de 600 de pasi fata de pretul de cotare din ziua precedenta.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures BET(ROL) sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS.

Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare: In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului BET(ROL): este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului.

Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract BET(ROL) martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului BET(ROL) la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 10.000 lei x valoarea indicelui BET comunicata de Bursa de Valori in ultima zi de valabilitate a contractului BET(ROL).

Orele de tranzactionare: De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16:00.In ziua de scadenta intre 9:30 – 14:15


ROL-USD

Unitatea de tranzactionare: 1000 USD. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de miscarea pretului a 1000 de dolari.

Valoarea contractului futures: se obtine multiplicand pretul futures la care s-a incheiat tranzactia cu unitatea de tranzactionare. Cand cumparam, de exemplu, un contract futures la pretul de 27500 lei, valoarea acelui contract futures este de 27.500.000 lei. Analog in cazul vanzarii contractului futures.

Pasul contractului futures ROL/USD: 1 leu. Fluctuatia minima posibila a pretului futures este de 1 leu.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 350 lei (pentru contractele cu scadenta la o luna sau doua) si de 400 lei pentru scadentele mai indepartate. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 350 lei in primul caz sau 400 lei in al doilea. Deci poate fluctua intr-un interval de 700 sau 800 lei, in functie de scadenta.

Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures ROL/USD sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS.

Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare: In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului ROL/USD: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului.

Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract ROL/USD martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului ROL/USD la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 1000 x cursul valutar de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi de valabilitate a contractului ROL/USD.

Orele de tranzactionare: De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16.In ziua de scadenta intre 9:30 – 12:45 .

USD-JPY

Unitatea de tranzactionare: 100.000 x raportul usd/jpy. Unitatea de tranzactionare reprezinta activul de la baza contractului. Cumparand sau vanzand 1 contract futures, beneficiem de fluctuatia yenului japonez, avand valoarea exprimata in dolari. De exemplu, 120 inseamna ca se platesc 120 de yeni pentru un dolar sau invers: se cumpara un dolar cu 120 de yeni.

Pretul futures al acestui contract se exprima in pasi (pips). In mod asemanator sunt exprimate limita de oscilatie zilnica admisa si riscul de crestere sau de scadere. Valoarea contractului, valoarea pasului si valoarea marjelor se exprima in lei.

Valoarea contractului futures: se obtine inmultind pretul futures la care s-a incheiat tranzactia cu 100.000. Cand cumparam, de exemplu, un contract futures la pretul de 120 usd/jpy, valoarea acelui contract futures este de 12.000.000lei. Analog la vanzarea contractului futures.

Pasul contractului futures USD/JPY: 0,01 puncte. Ceea ce inseamna ca fluctuatia minima a pretului futures este de 0,01 puncte. Valoarea pasului este de 1000 lei.

Limita de oscilatie zilnica admisa este de 400 pasi indiferent de scadente. Ceea ce inseamna ca, fata de pretul de cotare din sesiunea precedenta, pretul futures poate scadea sau creste cu maxim 400.

Deci poate fluctua intr-un interval de 800 de pasi fata de pretul de cotare din ziua precedenta.
Marjele ce trebuie depuse pentru tranzactionarea contractelor futures USD/JPY sunt calculate periodic, in functie de riscurile pe care le implica detinerea pozitiilor deschise, si sunt incluse in specificatiile contractelor elaborate de BMFMS.

Specificatiile contractelor se gasesc pe site-ul www.bmfms.ro.

Lunile de initiere si de expirare: In fiecare luna se pot initia contracte cu scadenta la 1,2,3,4,5 si 6 luni. Scadentele sunt in luna curenta pentru contractul la o luna, si in fiecare din urmatoarele 5 luni consecutive de la cea curenta pentru contractele de la 2 la 6 luni.

Scadenta contractului USD/JPY: este in ultima zi lucratoare a lunii de expirare a contractului. Ceea ce inseamna ca, indiferent cand initiez un contract USD/JPY martie 2001, scadenta acestuia va fi in 30 martie, ultima zi lucratoare din luna respectiva (31 martie este sambata).

Lichidarea contractului USD/JPY la scadenta: se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 100.000 lei x raportul USD/JPY rezultat din cursul de referinta BNR al USD si JPY in ultima zi de valabilitate a contractului USD/JPY.

Orele de tranzact.: De Luni pana Vineri intre orele 9:30 – 16. In ziua de scadenta intre 9:30 – 12:45.

Speak Your Mind

*