4.2.1 Piata futures pur si simplu

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Posted by TRAIAN on 10 august 2010 cu date din 2006

Am avut si am inca unele retineri in a prezenta cateva materiale primite la randul meu de la unii colaboratori, este adevarat mai mult scolastice si pe care multi dintre dvs. veti incerca, sper, sa le puneti in practica.

S-a tot vorbit de shortare pe bursa sau obtinerea unui castig (de multe ori potential mai mare decat cel obtinut pe piata spot), iar aceste lucruri au fost corelate mai intotdeauna de un instrument mai putin folosit de unii investitori si anume de piata futures.

In textul de mai jos voi prezenta cateva date de interes pentru acest domeniu care devine tot mai atragator, mai ales atunci cand bursa spot este pe un trend scazator si mai ales acum cand, iata cele doua burse BVB si BMMFS si-au exprimat dorinta de a fuziona.

CAPITOLUL I

I. CONTRACTE FUTURES

1. Definitii si notiuni introductive
Aparute cu peste o suta de ani in urma, contractele futures au cunoscut o expansiune fulminanta in lumea financiara a sfarsitului de secol XX, volumul de tranzactionare al acestora depasind in prezent pe plan mondial orice alte produse bursiere.

Explicatia acestei stari de fapt este in esenta foarte simpla: prin natura lor, aceste contracte futures, ofera celui care le tranzactioneaza posibilitatea unor castiguri substantiale prin imobilizarea unei sume de banii relativ reduse.

Desigur, riscul asumat intr-o asemenea tranzactie exista si nu poate fi ignorat. Cu cat el este mai mare, cu atat sporesc sansele de castig, pe de o parte, dar si cele de pierdere, pe de alta parte.

Insa marea diversitate a acestor produse derivate (se numesc astfel deoarece au intotdeauna la baza un activ suport – devize, rate ale dobanzii, indici bursieri etc) si mai ales flexibilitatea lor permit investitorilor nu doar reducerea substantiala a riscului pe care il presupune tranzactionarea unui astfel de produs, ci in unele cazuri, chiar evitarea lui, bineinteles in cadrul unor strategii bine puse la punct teoretic si corect aplicate in practica.

Odata cu lansarea spre tranzactionare a primului astfel de contract futures la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, in 1997, investitorii de pe piata financiara romaneasca si toti oamenii de afaceri romani au posibilitatea de a profita de avantajele oferite de aceste produse, indiferent daca scopul lor este realizarea unor profituri imediate sau doar protejarea impotriva riscurilor care planeaza asupra propriilor afaceri.

Intr-o definitie accesibila chiar si celor care nu au avut inca de-a face cu acest domeniu, contractul futures este un angajament standardizat intre doi parteneri – un vanzator si un cumparator – de a vinde, respectiv de a cumpara un anumit activ (devize, actiuni, alte titluri financiare sau marfuri), la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei si cu executarea contractului la o data viitoare numita scadenta

Cu alte cuvinte, printr-un astfel de contract, vanzatorul se obliga sa vanda, iar cumparatorul sa cumpere activul de la baza contractului la o data viitoare (scadenta), dar la un pret stabilit in momentul incheierii contractului.

De exemplu, in cazul contractelor futures pe valutetranzactionate la BMFMS, ROL/USD, ROL/EURO, valoarea contractului futures este egala cu 1000 x pretul futures al valutei.

Daca se tranzactioneaza contracte futures pe euro, la pretul futures de 24.100 lei/euro, pentru scadenta ianuarie 2001, detinerea unui contract futures este echivalenta cu investirea a 24.100.000 lei in moneda europeana.

Cand se tranzactioneaza un contract futures ROL/EURO, vanzatorul (denumit si trader short) este de acord sa vanda 1000 euro la pretul futures al acesteia, iar cumparatorul (sau trader long) este de acord sa cumpere 1000 euro la pretul futures al monedei europene, la scadenta contractului.

Cumparatorul se obliga, la initierea tranzactiei, sa cumpere 1000 de euro, la pretul stabilit prin licitatie electronica, de 24.100 lei, executarea contractului are loc la scadenta stabilita, adica in ultima zi lucratoare a lunii ianuarie 2001.

La randul lui, vanzatorul se obliga sa vanda cumparatorului 1000 de euro, la sfarsitul lunii ianuarie 2001, la pretul stabilit de 24.100 lei. Daca la scadenta, in ultima zi lucratoare a lunii ianuarie 2001, pretul futures este mai mare decat cursul euro oficial comunicat de BNR in ziua respectiva, cumparatorul castiga diferenta dintre cursul oficial BNR si cotatia futures la care a incheiat tranzactia x 1000 euro. Vanzatorul are o pierdere egala ca valoare cu profitul cumparatorului.

Elementul care face din aceste contracte niste produse foarte flexibile si atractive este standardizarea clauzelor sale principale: cantitatea, scadenta si modalitatea de executare la scadenta.

Termenii tuturor contractelor futures de la BMFM Sibiu sunt standardizati cu exceptia pretului, care este negociat prin ofertele de cumparare si vanzare introduse in piata prin intermediul sistemului electronic de tranzactionare.

Pentru contractele futures pe valute, lunile de initiere ale acestora sunt lunile anului, scadentele fiind de la una la sase luni.

Standardizarea contractelor si posibilitatea compensarii lor au marit eficienta pietei, permitand o piata mult mai lichida (una in care tranzactiile sa fie executate la pretul specificat sau la unul apropiat), oricine putand sa intre sau sa iasa rapid din piata. Cu cat pretul este mai rapid determinat de raportul cerere/oferta si piata e mai lichida, cu atat ea devine mai eficienta.

2. Determinarea si analiza pretului futures

Preturile futures si ale optiunilor, primele, sunt determinate de cumparatori si vanzatori (cu alte cuvinte, de cerere si oferta).

Daca cumparatorii sunt mai numerosi decat vanzatorii, preturile tind sa creasca. Cand situatia e inversa, preturile tind sa scada. Intr-o piata libera, preturile sunt determinate prin ceea ce vanzatorul poate obtine de la cumparator sau “prin directia pietei”.

Daca s-ar putea prezice cu acuratete tendinta preturilor, atunci cu siguranta nu ar exista probleme pentru ca pietele futures sa devina o sursa de castig pentru fiecare. Presupunand ca nu se pot face astfel de estimari, cea mai buna solutie pe care o avem la dispozitie este sa invatam cateva tehnici de prognozare care sunt folosite de catre cei mai experimentati traderi.

Cum anticipam directia preturilor?

Una dintre metode, analiza fundamentala, se bazeaza pe informatii despre cerere si oferta. Altfel spus, daca te astepti ca cererea pentru un anumit produs sa creasca iar oferta sa scada, atunci preturile ar trebui sa creasca. Dimpotriva, daca exista o scadere a cererii sau un exces de produse (oferta creste) ar trebui ca preturile sa scada.

Multe tranzactii, in special in pietele financiare, sunt bazate pe ceea ce transmit principalii indicatori. Daca acesti indicatori sunt in concordanta cu evaluarile anterioare, impactul asupra preturilor din piete este minim. Cand cifrele actuale variaza fata de cele estimate, preturile din piata se modifica in mod dramatic.

Ca orice metoda de tranzactionare, analiza fundamentala isi are limitele ei. Statisticile principale pot fi prezentate cu inexactitati sau chiar pot da informatiilor o interpretare subiectiva. Datele noi sunt intotdeauna filtrate prin pietele care produc schimbarea pretului.

Oportunitatile pot sa apara si sa dispara inainte sa apara posibilitatea de reactie. In timp ce o parte a informatiilor pot indica clar o directie a pretului, alti factori se pot combina pentru a duce preturile intr-o alta directie.

Desi prognozarea preturilor futures este o activitate spinoasa, toti traderii intampina acelasi tip de probleme.

Zilele in care principalii indicatori sunt transmisi pot prezenta oportunitati de tranzactionare reale. Pentru a profita de aceste oportunitati, trebuie inteleasa semnificatia si impactul potential al indicatorului, tinand seama si de estimarile anterioare ale pietei.

Analiza tehnica este o alta metoda de estimare a preturilor. Analiza tehnica nu se concentreaza doar pe informatia din piata – in principal miscari de preturi – ci si pe volumul de tranzactionare si numarul pozitiilor deschise. Tehnicianul pur lucreaza pe presupunerea ca toate informatiile fundamentale sunt deja reflectate in pret, si ca este mult mai important sa studiezi comportamentul pietei.

Spre deosebire de fundamentalist, el nu este preocupat de intelegerea miscarii pietei in acea directie. Mai precis, el incearca sa prevada directia viitoare a pretului cautand modele tipizate de comportare a pretului care au semnalat in trecut miscari majore ale acestuia.

Daca facem o comparatie intre analiza tehnica si cea fundamentala, vom gasi avantaje si dezavantaje. Primul avantaj al analizei tehnice este ca se poate urmari usor mai multe piete decat daca s-ar folosi o abordare fundamentala.

Un dezavantaj al tranzactionarii tehnice este acela ca intotdeauna se gasesc multi alti traderi asteptand aceleasi semnale. Drept rezultat, cand apare un model grafic distinct, multe ordine vor astepta acelasi pret.

Deoarece si analiza tehnica si analiza fundamentala au forta lor, nu este obisnuit sa se gaseasca traderi care sa foloseasca exclusiv una. Multi vor urmari analiza fundamentala pentru a avea o vedere mai larga a pietei, si vor folosi analiza tehnica pentru a-si acorda strategia si pentru a selecta punctele de intrare si de iesire.

Pe de alta parte, pretul contractelor futures are la baza pretul marfurilor sau titlurilor monetar-financiare ca suport si de aceea orice factor care influenteaza preturile de pe piata cash va influenta si preturile de pe piata futures.

Preturile de pe cele doua piete nu se situeaza la acelasi nivel. Diferenta dintre pretul de pe piata cash/spot si cel de pe piata futures, cunoscuta sub denumirea de basis este unul din cele mai importante concepte ale pietei futures.

Nici basisul nu este o marime constanta, insa este mult mai stabil decat preturile de pe cele doua piete.

Acest basis se schimba in timpul duratei de valabilitate a unui contract futures. El tinde sa se ingusteze cu cat contractul se apropie de maturitate.

Odata cu apropierea scadentei, pretul futures se apropie tot mai mult de pretul cash.

Preturile sunt determinate prin cat doreste cineva sa plateasca pentru un anumit produs. Exprimarea preturilor futures difera de la un contract la altul. Intrucat nevoile si asteptarile hedgerilor si ale speculatorilor converg, in ringul Bursei sunt incheiate tranzactii, iar informatiile referitoare la pret sunt transmise si publicului larg.

Aceste informatii despre pret sunt folosite ca o cota in determinarea valorii unei anumite marfi sau instrument monetar-financiar la o anumita data. Voi continua in cursurile viitoare.

Speak Your Mind

*