4.2 Piata futures

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Contractele futures fiindca despre ele vorbim cand vorbim de piata futures sunt cele mai populare tranzactii de pe pietele de capital. Ele oferă o gamă largă de pieţe, pot fi tranzactionate cu bani mai putini şi nu au restricții ca tranzactiile din pietele de actiuni.
Contracte futures sunt tranzacţionate in special la bursele futures cum ar fi DTB (Deutsche Boerse) în Europa, precum şi Grupul CME în SUA.
2014-04-26_1818
Ce sunt contractele futures ?
Contractele futures au ca suport indicii, monedele valutare, marfurile si actiunile ca produse de bază ce pot fi cumpărate sau vândute pentru un anumit preţ la o anumită dată în viitor (cunoscut ca data de expirare).
Cei care tranzctioneaza aceste contracte futures se numesc traderi si ei urmaresc sa faca un profit pe baza diferenței dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare, mai repede chiar decat s-ar produce de fapt tranzactia la produsele de bază subadiacente.
Chiar şi aşa, traderii trebuie să ştie când expira contractul futures curent, astfel încât să poata sti ca au ceva poziţii deschise în acel moment.
Contractele futures sunt tranzactionate atat de daytraderi (1 zi) cat si de swing traderi (cateva zile) sau de position traderi (mai multe zile, luni).
De exemplu, un agricultor de cereale ar putea vinde un contract futures pentru a garanta că el primeşte un anumit preț la cereale  sau va incheia un contract la termen pentru a garanta produsele lui le va cumpăra iarna un crescător de animale la un anumit preţ.
Oricum, atât cumpărătorul cât şi vânzătorul unui contract la termen sunt obligaţi să respecte contractul la sfârşitul termenului contractului.  De regula traderii nu sunt atât de preocupat de aceste obligații, deoarece nu sunt obligati sa ţina contractul futures, până când acesta expiră. Cand gaseste conditii favorabile el il poate incheia cu cine doreste, adica va inchide pozitii futures inainte de expirarea termenului.
Simbolurile futures
Simbolul pentru piețele contractelor futures constă din activul de bază, data expirării schimburilor.
De exemplu, contractul futures la moneda euro care expiră în decembrie 2010 ar fi simbolul euro-201012-GLOBEX (în format diagramă Sierra).

TICK-ul simbolului futures
Specificatiile contractului pentru pietele contractelor futures includ modificarea prețului minim (cunoscut ca dimensiunea contractului/pozitiei)  şi punctul/valoarea lui de multiplicare, cu care se modifica valoarea pretului minim din contract.
Luand exemplul de mai sus cu moneda euro dimensiunea contractului pentru EUR este 0,0001  şi multiplicarea este $ 125 000, astfel încât valoarea pe contract reala este calculata ca:
0,0001 X $ 125 000 = $ 12,50
Aceasta înseamnă că pentru fiecare miscare de 0,0001 în modificarea prețului, profitul sau pierderea unui trader pe contract s-ar modifica cu $12,50.
Daca vom lua cazul contractului SIF5 de la bursa de derivate de la Sibiu – Sibex pentru cele doua elemente de mai sus vom avea :
Simbolul pentru martie 2011
SIF5_MAR_2011
TICK-ul pentru toate contractele
SIF5 este de 0.0001
Multiplicatorul este de 1000
Aceasta inseamna ca pentru 1 contract SIF5_MAR_2011 o variatie de 0.0001 va insemna in realitate
0.0001 x 1000 = 0.1 lei / contract profit sau pierdere.
Cele mai populare contracte futures din lume sunt :
 • DAX – The primary index future of the DTB (Deutsche Boerse) in Europe
 • CAC40 – The primary index future of MONEP (Euronext Paris) in Europe
 • YM – The mini Dow Jones index future of ECBOT (CME Group) in the US
 • ES – The mini S & P 500 index future of Globex (CME Group) in the US

iar contractele futures pe monede sunt :

 • EUR – The Euro to US Dollar future of Globex (CME Group) in the US
 • GBP – The British Pound to US Dollar future of Globex (CME Group) in the US
 • CHF – The Swiss Franc to US Dollar future of Globex (CME Group) in the US
 • AUD – The Australian Dollar to US Dollar future of Globex (CME Group) in the US

precum si contractele futures pe marfuri :

 • ZG – The 100 troy ounce Gold future of Globex (CME Group) in the US
 • ZI – The 5000 ounce Silver future of Globex (CME Group) in the US
Am ales din toate contractul futures EUR
2014-04-26_1819

Acesta se bazeaza pe cotatia de schimb valutar Euro vs US Dollar si este tranzactionata la bursa  CME (Chicago Mercantile Exchange) din SUA.

Contractul EUR este tranzactionat pe sistemul Globex electronic trading system 24 de ore pe zi de la 5:00 PM duminica (Sunday) la  4:00 PM Vineri (Friday) Central Time.

Volumul zilnic de tranzactionare este de cca. 150000 contracte si variatia pretului maxim este de aproximativ 90 ticks.

Specificatiile contractului futures EUR

 • Symbol (IB / Sierra Chart Format) : EUR
 • Expiration date (as of December 2010) : March 14 2011
 • Exchange : GLOBEX
 • Currency : USD
 • Multiplier / Contract value : $125,000
 • Tick size / Minimum price change : 0.0001
 • Tick value / Minimum price value : $12.50

Asadar exista si zile/vacante cand contractul EUR nu se tranzactioneaza

In 2011, piata futures EUR este deschisa (Monday to Friday) mai putin in zilele cand sedintele de tranzactionare sunt modificate.

Speak Your Mind

*