4.4.4 Interviu cu investitorul Daniel Iancu – partea I

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

 

Publicat de TRAIAN pe 21 Martie 2013

Suntem in data de 3 iunie 2011 si ma aflu in vizita la prietenul meu, traderul Daniel Iancu, care a avut bunavointa si placerea de a-mi oferi un interviu privind activitatea si viata sa desfasurata pe pietele de capital.

Gandul meu este sa adun aceste interviuri cu oameni mai mult sau mai putin cunoscuti din piata de capital intr-o carte si aceasta sa fie mai mult decat un ghid pentru cei care se gandesc la piata de capital ca o necunoscuta.

Bursaritul sau investitia in anumite instrumente financiare nu sunt niste secrete, ele fac sau nu fac parte din viata noastra si de putine ori ne oprim pentru a ne aduce aminte despre inceputuri si stadiul evolutiei noastre de la un simplu investitor la un trader adevarat familiarizat cu acest domeniu, ca si cum aceasta activitate ar face parte din fiinta noastra.

Daniel Iancu, un tanar in varsta de 32 ani, este o persoana amabila si hotarata in ceea ce si-a propus sa faca si anume sa devina un trader bun pe bursa americana.

poza danileCine esti tu Daniel Iancu? Cum te-ai defini ca persoana, ca om al bursei?
Daniel: Pot sa spun ca sunt inginer, lucru care imi face placere sa-l recunosc.

Am terminat studiile superioare cu Master in anul 2003 la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti, specializarea Inteligenta Artificiala.

Tranzactionez la bursa din anul 2001 cand eram in anul IV de facultate. In acea perioada mi-am cautat de lucru si m-am angajat ca programator la firma Vanguard, actualul Tradeville. Atunci a fost primul meu contact cu piata de capital fiind mai mult pasionat de calcule, de matematica.

Tin minte ca in acea perioada erau emitenti la BVB cu un P/E de 2 sau 3 si atunci am inteles ca este o oportunitate de a face bani pe bursa. In acest an 2011 implinesc iata 10 ani de cand activez pe bursa. Initial neavand bani am  tranzactionat la bursa de la Sibiu pe piata futures incepand cu luna martie 2001 si folosind contractul EUR/USD.

In prezent mi-am retras de la BVB cca. 80% din capital si studiez de la inceputul anului impreuna cu doi buni prieteni bursa de la Chicago (CME). In plus aprofundez metoada roboteilor si algoritmului de tranzactionare si pot spune ca rezultatele sunt multumitoare pana in prezent.

Faptul ca am cunostinte in programare si inteligenta artificiala pot spune ca este exact ceea ce imi trebuie pentru a folosi un sistem expert privind tranzactionarea pe bursa.

Cunosc ca firma Vanguard a fost printre primele, daca nu chiar prima firma de brokeraj care a introdus tranzactiile ONLINE. Care a fost contributia ta la acest proces nou pentru piata de capital din Romania?

Daniel: Cand am fost eu angajat la Vanguard ei aveau deja acest sistem implementat, insa pot sa spun ca am lucrat la introducerea aceluiasi sistem ONLINE la tranzactiile pe bursa de la Sibiu impreuna cu Vlad Serghe, care lucreaza si in prezent la Tradeville.

Stiu ca am lucrat la aceasta implementare cca. 1 an de zile dupa niste specificatii clare ce trebuiau sa arate clientului operatiile si ordinele sale in piata. Practic, comunicatia de pana atunci prin telefon s-a inlocuit cu comunicatia pe Internet si calculator.

Daca ai da timpul inapoi ce ti-ai dori sa faci, ai mai face aceeasi activitate?
Daniel: Omul isi propune multe in viata, insa stiu ca mi-ar fi placut sa lucrez intr-un institut de cercetare in domeniul fizicii. Una din variante a fost sa fac facultatea de fizica, insa in final am ales facultatea bazata pe informatica.

Exista in cunostintele capatate de tine elemente, care te-au ajutat la tranzactionarea pe bursa?
Daniel: Pot spune, fara a arata ca duc lipsa de modestie, ca am fost de 6 ori castigator la Olimpiada de fizica si am ajuns si in lotul national de fizica. Da, din acest domeniu am remarcat folozofia fizicii, care tine mult de experiment, de interpretarea datelor, de erori de masura etc.

Toata aceasta folozofie o folosesc si astazi cand fac un algoritm de calcul deoarece el este pus pe un set de date si din acestea vor rezulta alte date pe care trebuie sa le interpretez. Ei bine, avand exercitiul de atunci acum este mult mai usor sa ma descurc si sa gasesc solutiile potrivite sistemului de tranzactionare ales de mine.

Un alt exemplu este legat de faptul ca in fizica analizezi fenomene de mecanica sau termodinamica, in timp ce pe bursa analizezi problemele de piata, adica cum reactioneaza acesta la anumite date, care este comportamentul acesteia si ce anume il determina.

As putea spune ca pe piata futures actioneaza principiul conservarii energiei si acolo este un “joc” cu suma zero … “nimic nu se consuma totul se transforma”. Concret cei care pierd, pierd in favoarea celor care castiga. Adica la futures totul este o ecuatie cu rezultat ZERO. Am putea spune ca NIMIC nu se pierde, NIMIC nu se castiga totul se transforma, iar capitalul se transfera dintr-un cont in altul.

Daca nu as fi lucrat la Vanguard nu stiu daca as fi aprofundat domeniul bursier. Asa am descoperit ca-mi place acest domeniu. Nu stiu cati investitori activau atunci pe piata deoarece avand specializarea de inginer ma interesau mai mult elementele meseriei mele si mai putin partea economica a domeniului.

Cum iti definesti personalitatea in cadrul acestui domeniu?
Daniel: Daca ar trebui sa ma definesc ca personalitate as putea spune ca privesc lucrurile ca o competitie si incerc sa castig aceasta competitie.

Cum au fost inceputurile tale pe bursa romaneasca?
Daniel: Imi aduc aminte ca in acele vremuri (2001) discutand cu un alt investitor cu nick-ul EMCEUL de pe forum l-am intrebat la un moment dat cum ar interpreta el faptul ca eu ii dau cu imprumut niste bani. Acestia erau ai lui sau ai mei? Raspunsul lui a fost foarte surprinzator … daca nu-i mai returnez inseamna ca sunt ai mei.

Asa intelegeam noi ce sunt activele si pasivele unei societati listata la bursa. Era perioada in care nu prea cunosteam elementele fundamentale ale unui emitent. Avand in acea vreme un forum luam cate un element de baza si-l analizam impreuna. Pot spune ca fac parte dintr-o generatie care ne-am format ca investitori pe forum.

Fiind vorba de forum bursier poti sa ne descri existenta si inceputurile forumului AGF.
Daniel: Primul forum bursier romanesc a fost cel de la Vanguard, initiatorul si programatorul lui a fost Vlad Serghe de la firma de brokeraj. Forumul AGF a aparut in anul 2005 si initial, ca numar de utilizatori, a fost mai mic decat cel de pe Vanguard (VGD).

El a avut succes deoarece era independent si nu apartinea de nici o casa de brokeraj. Multi brokeri de la alte companii care aveau o retinere sa scrie pe forumul VGD puteau sa se exprime liber pe AGF fara nici o retinere. In timp, acest forum a devenit NO 1 in piata de capital autohtona ca nr. de mesaje postate, ca nr. de accesari, utilizatori. Daca ne uitam pe datele de trafic sau de mesaje postate putem spune ca in acest an AGF a avut mai multe mesaje decat a avut BVB nr. de tranzactii.

Numele de AGF este din 2002 cand discutam pe forumul VGD despre ridicarea pragului la SIFS. Stiu ca atunci pretul actiunilor SIFS a urcat foarte mult 3 zile la rand cate 15% zilnic. Pe acest fond entuziast fiind si posesor de SIFS am propus o intalnire a forumistilor VGD pentru a serba evenimentul. Am denumit atunci acea adunare AGF – adunarea generala a forumistilor.

Asa ca incepand cu anul 2002 AGF s-au numit intalnirile forumistilor care discutau despre bursa. Pot spune ca la inceput in calitate de programator/administrator al acestui forum mi-am rezervat cateva saptamani pana l-am pus pe picioare. Acum cand AGF a devenit cel mai cunoscut forum bursier din Romania lucrurile sunt mult mai simple si administrarea acestui forum este mai usoara.

Desigur ca un forum are parti bune si mai putin bune. Au fost situatii cand ceva anume te-a suparat, deranjat si ai vrut sa renunti la AGF?
Daniel: De regula ma supara cand sunt discutii/certuri pe forum cand toti se iau de administrator si parerile sunt impartite privind excluderea unor forumisti. Acum lucrurile au devenit mai simple deoarece am stabilit un sistem de rating-uri, care fiind bine gestionat de robotelul R2-D2, il scoate “afara” automat pe cel care a acumulat un numar de puncte negative.

Daca acesta va incerca sa intre din nou pe forum cu alt nume de user si parola bine ar fi sa fi invatat ceva din vechea activitate ca forumist.

Care au fost si satisfactiile tale privind existenta acestui forum AGF?
Daniel: In primul rand stirile apar mai repede decat in alte publicatii de specialitate. Imi aduc aminte despre o stire tot cu SIFS cand dupa ce Ministerul Finantelor a dat stirea oficiala aceasta a aparut imediat pe AGF inainte ca ea sa apara la BVB ea fiind pusa de un forumist care a gasit stirea pe site-ul ministerului cu pricina.

In al doilea rand pot spune ca prin intermediul AGF am reusit sa cunosc foarte multi oameni, unii deosebiti, cu care iti face placere sa discuti. Per total mi se pare AGF un lucru foarte bun, iar insatisafctiile au fost de scurta durata.

Pentru cei care intra pentru prima data pe AGF pot sa le spun ca este bine sa ia partea buna a lui. Poate cei care sunt mai vechi pe AGF sunt putin cam rautaciosi fata de acestia si acest lucru ii demoralizeaza uneori. Trebuie la inceput sa incerce sa se integreze, sa observe mediul forumist si dupa aceea sa incerce ceva mai mult.

Cred ca este necesar un mic ghid de initiere sau de a cunoaste cateva reguli de lucru in cadrul acestui forum, insa pe moment, in ciuda mai multor planuri pe care le am fata de AGF, ma concentrez pe studiul pietei americane de la Chicago (CME).

As fi interesat sa dezvolt AGF daca la BVB ar fi 50.000 de investitori, insa pe o piata de capital autohtona in scadere si audienta pe un asemenea forum specializat scade.

Fiind vorba de o comunitate a minoritarilor bursieri nu crezi ca acest forum AGF ar putea fi si o fereastra spre dezvoltarea acestei piete si ca fiecare ce detine unele resurse sa le poata folosi pentru dezvoltarea acestei piete?
Daniel: da sunt convins ca existenta acestei comunitati in jurul unui forum bursier este o parghie importanta si merita stimulata ca atare.

Care a fost capitalul tau initial de investitor?
Daniel: imi aduc aminte ca a fost 1000 dolari pe care i-am castigat in urma unui concurs de soft in domeniul bursier si pe acestia i-am investit pe bursa. Suma cea mai mare a fost de peste 100.000 dolari atinsa in anul 2007.

Dar situatia actuala a capitalului tau?
Daniel: in prezent am o suma mai mare decat cea realizata in anul 2007. Din aceasta am retras 80% de la BVB, mai ales dupa ce am vandut actiunile de la Sicomed Zentiva (simbol SCD).

Ce te-a determinat sa iei aceasta decizie?
Daniel: Retragerea este provizorie si pot oricand s-o plasez din nou la BVB daca vad ceva perspective in bursa romaneasca. Am observat ca foarte multe actiuni sunt subevaluate si ca acest “statut” l-ar putea avea mai mult timp. Subevaluarea are doua motive: una macroeconomica, care comparativ cu cea din Polonia, de exemplu, este mult redusa, mult mai mica. A doua este volumul de tranzactionare determinat de o cerere mica si un numar redus de investitori.

Daca analizezi o companie autohtona esti nevoit sa aplici aceste doua discount-uri: macroeconomie si numarul mic de investitori, ori acestea vor fi la acest nivel inca 3-5 ani de aici inainte. Daca luam doar Zanofi Aventis – cea mai mare companie listata si la BVB – are o capitalizare de peste 100 mld dolari fata de 15 mld. dolari cat are OMV-Petrom atunci putem aprecia ca este o companie buna. Daca la aceasta mai adaugam si rezultatele foarte bune obtinute pana in prezent, precum si un management la fel de bun atunci este o actiune destul de atractiva pentru investitori.

Inainte de AGOA exista propunerea SCD de acordare a unui dividend de 0.3 lei, iar dupa aprobarea in AGOA propunerea devenea certitudine si pretul ar fi trebuit sa creasca.

Asa erau calculele mele. Socul a fost ca dupa AGOA cand o presupunere se transforma in certitudine pretul a scazut in loc sa creasca. Ori lucrurile nu au mers normal deoarece descresterea s-a datorat absentei investitorilor din piata.

In acest caz este firesc sa-mi retrag banii de la BVB si sa astept vremuri mai bune.

Bursa din Romania incearca de ani de zile sa fie comparabila cu celelalte burse straine atractive si dupa cate stim noul CA de la BVB intentioneaza sa realizeze asa ceva intr-un timp anume. Daca acest lucru s-ar face in urmatorul an de zile cum ai proceda?
Daniel: Eu nu cred ca lipsa instrumentelor (conturi globale, short selling) sunt cauza acestei atractivitati reduse de la BVB. Comparativ cu bursa de la Chicago unde se tranzactioneaza AUR de exemplu la BVB ai un spread foarte mare intre BID/ASK, dar si o lichiditate foarte mica, ceea ce inseamna un risc destul de mare.

Totodata cand vorbim de bursa vorbim de un mediu concurential si ceea ce poate oferi BVB sunt actiuni romanesti. Ori actiuni autohtone atractive nu prea sunt, iar despre IPO nu am mai auzit de o buna perioada, in timp ce bursa din Polonia a avut o medie anula de 80 companii incepand cu anul 2007. In acelasi timp nu avem multe sectoare economice representative la BVB, asa cum sunt pe alte burse. Sunt multe diferente.

Care ar fi cauzele principale privind situatia actuala de la BVB?
Daniel: prima vina o are CNVM si operatorul BVB, care nu au promovat-o asa cum trebuie. Apoi ar fi lipsa de educare financiara a populatiei. Daca privim la modul de infiintare a bursei vom vedea ca a fost un Program de Privatizare in Masa (PPM) cu peste 6000 de companii.

Mai departe nu s-a facut NIMIC pentru a atrage alte companii mari. Daca BVB ar fi adus si alte companii s-ar fi vazut, insa relatia acestuia cu investitorul este bine cunoscuta, asa ca situatia actuala i se datoreaza foarte mult si poate fi numita lipsa de initiativa. Daca am fi avut companii private cu o buna capitalizare atunci alta era situatia.

Daca erau IPO-uri atunci investitorii ar fi fost altfel obisnuiti. Dupa mine bursa nu exista in mod practic, adica investitorul sa este tratat ca un partener de afacere care participa efectiv la finantarea companiei respective. Cu doar 3-4 IPO-uri in ultimii 4 ani de zile nu putem vorbi de atragerea de companii pe bursa. Asa ca daca bursa nu este privita si din acest punct de vedere atunci este evident de ce acum ea este privita ca un joc speculativ.

Daca ar fi sa caracterizezi economia Romaniei comparativ cu cea a Poloniei cum ai proceda?
Daniel: Parca am fi in alta epoca. Daca ne-am referi la fotbal am putea spune ca Polonia ar juca in Divizia A (nu in Liga campionilor), iar Romania cam in divizia C. Daca ar trebui sa evaluam acest decalaj in timp atunci eu vad o diferenta de zeci de ani. Sunt multe chestiuni care trebuiau facute inainte de aderarea la UE si nu s-au facut. Daca ne referim doar la bursa atunci nu cred ca cea din Romania va atinge nivelul bursei de acum din Varsovia in urmatorii 20 de ani.

Dupa mine principalii vinovati sunt si brokerii. Ei au primit actiuni gratuite la BVB si acest lucru a fost cea mai mare eroare dupa care, ca orice lucru primit gratuit, acestia au incercat sa le vanda cat mai scump fara a-i interesa dezvoltarea BVB. Ar fi foarte bine daca ar veni alti actionari straini care vor sa dezvolte compania BVB in care vor investi bani.

In alta ordine de idei noi nu prea avem investitori institutionali, mai ales ca fondurile de pensii nu au curajul sa investeasca la BVB.

Crezi ca discount-ul ce exista acum intre pretul de piata si valoarea contabila a actiunilor emitentilor de la BVB se va mentine in continuare?
Daniel: DA. Totul se leaga de cresterea economica a Romaniei, care va fi o crestere, insa la nivelul unei tari emergente si nu cum ar fi pentru o tara dezvoltata. O crestere de 2% in Germania este una si alta este la noi in tara. Similar la noi economia ar trebui sa creasca cu 4-5% pentru a se vedea o crestere comparabila.

Opinia mea este ca vom avea o crestere modesta a economiei, la care vom adauga faptul ca sunt aplicate unele masuri de austeritate, iar bancile au inca probleme cu creditele restante. De exemplu sunt cca. 5 mil. angajati si aproape 4 mil de credite la banci. Asa ca o mare parte din cei angajati, cca. 80% au credite si datorii la banci si nu vor folosi banii la bursa.

Fata de momentul initial cand ai inceput sa investesti (2001) si acum, in prezent poti sa ne spui la ce stadiu de pregatire ai ajuns in domeniul investitional?
Daniel: Da, pot spune ca sunt un bun investitor si un trader in devenire la bursa din Chicago. La BVB pot spune ca sunt bun, unul dintre cei mai buni, as putea spune.

A tine banii cash asa ca mine inseamna o pozitie de asteptare si nu neaparat de iesire din piata. Pot sa astept si cativa ani de zile si pe urma sa intru din nou la BVB.

Poti sa ne definesti ce intelegi prin profilul unui investitor?. Poti fi si investitor si speculator avand in vedere ca fiecare categorie are un anume profil?
Daniel: Fireste sunt doua moduri diferite. In primul rand dupa cum privesc lucrurile: investitorul se gandeste la un orizont de minim 6 luni -1 an de zile, in timp ce speculatorul trebuie sa ia decizii si la minut. In al doilea rand este vorba de alta strategie.

Strategia are incorporata in ea si pierderea. Pentru mine acest lucru se refera la faptul ca atunci cand fac o tranzactie trebuie sa am un RR (risc/profit) sau RRR (rata risc/profit) cat mai convenabil, confortabil pentru interesul meu.

Eu urmaresc ca riscul sa fie cat mai mic. Asa ca ajungi sa compari clase de active si fireste vei intra pe acel activ unde rata RISC/CASTIG este cel mai mic, daca vorbim despre actiuni.

Acest element RR (risk/reward) a fost tot timpul o baza a modului in care ai luat decizii de investitii?
Daniel: Poate la inceput nu am stiut de existenta lui, insa acum stiu foarte bine ce reprezinta el pentru mine. De exemplu la actiuni compar RR dintre mai multe actiuni si aleg pe cea cu riscul mai mic.

De exemplu, daca ai fi cumparat actiuni la Zentiva S.A. (simbol) SCD la pretul de 0.7000 lei riscul era “0” deoarece Zentiva-Sanofi Aventis cumpara la 0.7000 lei si daca nu ar fi crescut puteau fi vandute tot la 0.7. In realitate pretul la SCD a crescut la 1,5000 lei, ceea ce a insemnat un profit dublu si un risc zero.

Dintre toate actiunile la acel moment SCD era cu RR cel mai bun (eu am cumparat mai jos de 0.7000 lei) si dupa cum se vede am facut o investitie foarte buna. Acum pretul este in jur de 1,1 lei/actiune deoarece a dat un dvd foarte bun si pretul s-a ajustat corespunzator.

Recunosc ca eu am vandut inainte de dvd, mai exact dupa sedinta AGOA si pana in ultima zi.

Pretul actual de 1,1 lei/actiune la SCD poate fi o oportunitate foarte buna de investit acum pentru 1 an de zile?
Daniel: dupa mine nu, deoarece datorita absentei investitorilor din piata pretul poate scade cat de mult.

Aici se incheie prima parte a acestui interviu si in partea a doua veti afla si alte lucruri interesante despre prietenul nostrul – trader in devenire, Daniel Iancu.

Speak Your Mind

*