4.4 Investitori experimentati – profesionisti in devenire

 

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Tot timpul am fost pasionat de a cunoaste si alti investitori care pentru mine personal pot constitui exemple demne de urmat in activitatea bursiera fara a ma gandi prea mult ca viata imi va oferi prea multe ocazii.

Si totusi orice investitor a fost si trebuie sa fie pasionat sa descopere acea categorie de investitori care au reusit in piata de capital si sunt foarte multumiti de rezultatele eforturilor lor.

Nu incerc sa compar activitatea acestora cu cea a lui Waren Buffett sau Soros deoarece ei constituie o exceptie, care merita a fi studiata de orice investitor mai ales de cei in devenire, ci voi scoate in relief conditiile in care cei de sus au reusit pe bursa.

Este adevarat ca bursa a fost descoperita mai de demult, ca de altfel si metodele de a face bani pe bursa si nu este cazul ca noi sa incepem sa cautam alte metode si tehnici bursiere despre care nu suntem siguri ca vor fi si corecte/reusite in final (lasand la o parte timpul si banii pierduti pentru aceasta).

De aceea la inceput, interesul si scopul existentei noastre ca investitori individuali pe bursa este sa cunoastem cat mai multe asemenea metode/teorii apoi sa le testam si s-o alegem pe cea care ni se potriveste cel mai bine si in final s-o aplicam real cat mai corect si s-o perfectionam (de fapt noi trebuie sa ne adaptam acesteia cat mai bine).

Este cunoscut faptul ca fiecare trader are metoda lui specifica de a tranzactiona si in acest sens nu exista dubii. Eu personal pot spune ca am deja o metoda care a confirmat in piata spot unde ma simt confortabil dar mai am ceva de lucru la perfectionarea sistemului de investitii pentru piata derivatelor si FOREX. De aceea orice confruntare cu traderii de succes pentru mine este o zi deosebita si incerc sa acumulez cat mai multe experiente noi si reusite.

Astfel am avut placerea sa intalnesc intr-o conjunctura favorabila doi buni prieteni investitori care potrivit declaratiilor lor au reusit si reusesc sa aiba succese pe bursa ….

Presupun ca sunteti de acord cu mine pentru a nu le divulga numele sau nickul si voi trata aspectele problemei alegand doua nume la intamplare (Giani si Albert).

Am putut constata ca amandoi isi alesesera de preferinta acelasi instrument financiar pe bursa de la Sibiu si uneori foloseau si hedgingul prin achizitia actiunii suport de pe piata spot. Nici nu au dorit sa aiba in portofoliu lor actiuni rasdace de pe piata spot atata timp cat sistemul lor functioneaza foarte bine asa cum este.
Motivul alegerii pietei futures este simplu din mai multe puncte de vedere:

– au evitat comisoanele foarte mari inca practicate de brokeri sau impuse de SSIF pentru tranzactiile online pentru actiuni.

– castigurile sunt mult mai mari la acelasi capital investit in conditiile in care sistemul de investitii folosit a fost testat si supratestat inclusiv pe piata spot devenind un sistem puternic si eficient.

– pot folosi mai multe metode de a se proteja la riscuri care deocamdata sunt aplicabile numai pe piata de derivate focalizandu-si atentia doar asupra acestui element.

Ati putea spune ca lucrurile la o prima vedere par simple. In timp ce unii folosesc investitiile in actiunile rasdaq pentru a avea randamamente mari Giani si Albert se ocupa doar de un singur instrument osciland intre doua scadente, de preferinta de 3 si 6 luni castigand in medie pe an mai mult decat castiga marea majoritate a investitorilor profitabili.

Si totusi cum au reusit cei doi sa ajunga la aceste performante?
In primul rand printr-un studiu asiduu in domeniul AT (aproximativ 3 ani de zile fiind o mare pasiune) si o practica constanta la intervale scurte ca timp in functie de oportunitati.

Fiind vorba de studiul AT, dupa parerea mea cred ca au ajuns la un nivel profesionist pentru care orice broker specialist ar fi invidios. Primul Giani a cheltuit mult timp liber dar si bani pe carti de specialitate alese la obiect, pentru un domeniu anume, iar al doilea Albert s-a specializat pe modul de exploatare a calitatilor proprii utile in acest caz (stapanire de sine si ceva intuitie) combinate cu utilizarea doar a doi indicatori tehnici de baza si a mediilor mobile.

Oricat de bine stapanesti un sistem de investitii acesta are nevoie si de elemente de confirmare a concluziilor rezultate pentru optimizarea unei decizii de actiune in piata si desigur Giani mai utilzeaza si el din cand in cand cei doi indicatori tehnici si regula celor trei medii mobile.

Interesanta mi s-a parut metoda adoptata uneori de Albert care atunci cand EUL sau ii spune sa inchida pozitiile tocmai atunci el deschide altele noi sau cum se spune in termeni FTS deschide pozitii LONG sau SHORT aplicand metoda CONTRARIAN ORDERS. De multe ori folosesc cu succes si piramidarea pozitiilor deschise.

Un alt element pe care foarte multi investitori il stiu deja (insa modul in care se aplica este diferit) este cum isi aleg cei doi momentul intrarii.

Ei bine am constatat ca amandoi folosesc metoda breakout-ului pe un trend major, adica cel realizat dupa un trend mai lung, de cateva zile sau saptamani – care-ti poate aduce si basis-ul mare (si slava Domnului sunt destule in piata de la Sibiu la contractele mai lichide) sustinandu-l apoi cu noi pozitii deschise pe cele doua scadente apropiate pana la o limita a acumularii semnalata de indicatorii tehnici alesi.

Inchiderea pozitiilor se face insa diferit (Giani aplica nivelele Fibonacci sau patratele lui Gann, iar Albert se bazeaza pe nivelele de rezistenta ale trendului sau “de saturatie” determinate de experienta sa din piata) ghidandu-se amandoi intotdeauna pe evolutia pe termen scurt a activului suport al actiunii.

Ceea ce mi-a placut la amandoi a fost faptul ca si-au dedicat tot timpul lor pentru bursa si ca au in contul propriu sume suficiente pentru a sustine cateva zeci de pozitii in piata. Exista asa cum se intampla si momente dupa breakout cand directia trendului propriu este in directia opusa trendului instrumentului din piata, caz in care prin folosirea SL ei isi inchid pozitiile automat si isi deschid pozitii inverse celor dintai fara sa le para rau dupa pierderea relativa inregistrata.

Am remarcat si o tehnica buna de management al banilor valabila insa pentru cei care au un portofoliu cu mai multe actiuni ale caror profituri sunt diferite dar si cu pierderi.

Intr-o prima forma va trebui sa lichidez detinerile la actiunile care nu au confirmat asteptarile dupa o anumita perioada de timp – adica nu au profituri si sa-i reinvestesc in actiunile mai profitabile.

Faza urmatoare este ca acele actiuni care au profituri mai mici sa fie lichidate si banii respectivi sa fie reinvestiti in actiunile mai profitabile si tot asa pana se ajunge la o actiune de TOP care este cea mai profitabila dintre toate.

Am pus si o intrebare si care consta in .. “Sunt un om de afaceri, care are din ce trai si dispune la un moment dat de 50.000 euro pe care doreste sa-i investeasca in Romania cat mai profitabil pe TM sau TL. Desigur imi asum riscul de 20% privind eventualele pierderi. In aceste conditii cum pot sa investesc acesti bani pentru atingerea scopului propus ?”

Raspunsul celor doi a fost unul comun si destul de rezonabil, iar el se referea la utilizarea in prima faza a 20% din suma pe bursa (adica 10000 euro) si daca rezultatul este pozitiv sa maresc treptat suma investita. In perioada acestor esalonari suma ramasa pot s-o investesc in ceva imobiliar.
Daca in prima faza nu obtin rezultate promitatoare atunci este bine sa ma retrag deoarece nu sunt facut pentru investitii bursiere.

Sunt convins ca ati observat ca nu am dat date concrete, precum si metode clare de investitii ale celor doi investitori de succes, pe care nu le-am solicitat si nu le voi solicita in mod expres deoarece asa ceva oricat de prieten ai fi cu un investitor pe aceeasi piata sau piete de capital diferite este firesc ca acest lucru sa nu fie destainuit.

Ori acest lucru ne demonstreaza inca odata in plus ca avem de a face cu niste profesionisti si sunt perfect de acord cu ei. La randul lor ei recomanda investitorilor care vor sa fie castigatori pe bursa sa procedeze la fel ca ei ….. adica sa studieze, testeze, aprofundeze si sa se educe in spiritul mecanismelor bursiere pana sa ajunga sa se identifice in gandire si actiune cu miscarea acesteia.

Speak Your Mind

*