4.6.3 Seminarul experienta privatizarii in Polonia

Capitolul nr.  4 – Profesionistii

Postat de TRAIAN pe data de 17 aprilie 2014

Ieri am fost invitat din partea AIPC la hotel Intercontinental de catre ambasada Poloniei in Romania pentru a participa la un seminar inedit si anume “Evolutia pietelor de capital din CEE – Oportunitatile companiilor din Regiune. Experienta poloneza de privatizare”.

2014-04-27_1801

La aceasta activitate au fost prezenti pe langa ambasadorul Poloniei in Romania Marek Szczygiel, domnul Pawel Tamborski – Subsecretar de stat la Ministerul finantelor din Polonia, doamna Lidia Adamska membra in CA-ul Bursei din varsovia, dr. Lucian Anghel presedindele BVB si domnul Jim Turnbull de la BERD.

Fireste ca invitatii au fost din lumea pietei de capital autohtone, in principal de la CNVM, BVB, Sibex, Asociatia brokerilor, AIPC, unele societati de brokeraj, banci, institutii/fonduri de investitii, diversi investitori individuali pe piata de capital, reprezentanti de la FP, etc. Sa zicem ca numarul acestora ar fi fost intre 50-60.

Voi scrie mai multe despre acest seminar ce va apare pe Ghidul bursier la rubrica respectiva intr-un viitor apropiat deoarece a fost o experienta ce merita cunoscuta de iubitorii pietei de capital.

Voi spicui doar cateva date de interes pe care le puteti analiza asa cum credeti de cuviinta.

2014-04-27_1802

ISTORIA DEZVOLTARII BURSEI DIN VARSOVIA
Totul a inceput in anul 1991 cu doar 5 companii cand programul de privatizare al companiilor de stat trebuia sa fie “SOON” (rapid), insa acest soon a tinut 20 de ani pentru a se cunoaste in final o mare dezvoltare, asa cum este acum bursa din Varsovia.

Nu voi repeta cate IPO-uri au facut in aceasta perioada cu toate ca in ultimii 3 ani aceste oferte au adunat cca. 3.7 mld dolari, insa voi spune ca in prezent au cca. 1.500.000 conturi active si 1.100.000 actionari activi reusind ca pe baza numai a IPO-urilor din ultimii ani sa adauge in medie pe an cca. 100.000 noi investitori, in total s-au adaugat cca. 300.000 noi investitri ca urmare a IPO-urilor facute in ultimii ani.

In privinta societatilor listate la bursa din Varsovia cifra este de 700 companii locale impartite in cca. 400 cu capitalizare mare – piata de actiuni principala si 300 pe piata cu capitalizare mica numita NewConnect. In afara de aceste societati locale mai sunt listate la Varsovia inca 38 societati straine.

2014-04-27_1802_001

Din cele 700 companii 80% sunt cu capital privat integral, iar 20% cu capital de stat, insa detinerea acestuia este de 40% maxim

Trebuie sa stim ca din cei cca. 1.100.000 investitori 20% sunt traderi straini apartinand celor 61 de tari, iar companii de brokeraj autohtone sunt 31. La fel sunt tot 31 firme straine ce tranzactioneaza la bursa din Polonia.

Referitor doar la operatorul de piata acesta are o structura de personal ce cumuleaza 2000 de angajati si scopul lor este credibilitatea si transparenta. Chiar daca bursa poloneza pare supra reglementata ea ramane foarte atractiva pentru investitorii din orice tara. Ca o paranteza domnul Toia, director general la CNVM imi spunea ca bursa din Varsovia nu este integral aliniata la normele europene ale pietei de capital si totusi a depasit burse mult mai armonizate cum este cea din Viena.

Daca la inceput procentul investitorilor individuali era de 1/3 din total, acum numarul acestora reprezinta doar 20% din total. Chiar si asa numarul este foarte mare, adica de 200.000 investitori.

In plus voi adauga ca volumul de tranzactii este realizat in proportie de 50% de catre straini si ca in prezent statul polonez mai detine doar 37% din activeke operatorului de piata.

Fiindca am vorbit de Asociatia Investitorilor pe piata de capital din Romania este bine de cunoscut ca si in Polonia exista ceva similar, adica Asociatia Investitorilor Individuali, al carui presedinte Jaroslav Dominiak face parte din Board-ul Asociatiei Investitorilor Individuali la nivel International.

In acealasi timp Asociatia din Polonia este sprijinita financiar de Bursa din Varsovia si ca urmare aceasta are posibilitatea sa faca cel putin 2 seminarii cu investitorii intr-un singur an cu cate 1000 de participanti odata. Asa inteleg cei din tara din centrul Europei sa ajute piata de capital si nu cum se intampla la noi cand AIPC are un numar redus de membrii si nici un ajutor financiar pentru a organiza aceste gen de evenimente atat de utile investitorilor.

BVB SPRIJINA LISTAREA DUALA A FP LA BURSA DIN VARSOVIA

La una din intrebarile din sala pusa domnului Lucian Anghel – presedintele BVB, acesta a raspuns ca este de acord cu listarea duala a Fondului Proprietatea la bursa din Varsovia si ca acest eveniment va aduce beneficii societatii in cauza fiind vorba de o vizibilitate mai buna pe piata internationala a unui asemenea fond mare de investitii unde strainii detin deja majoritatea actiunilor dupa 1 an de la listarea pe piata autohtona.

IN ANUL 2012 INDICELE AMERICAN S&P 500 VA DEPASI RECORDUL LA DIVIDENDE DIN 2008
Analistii americani anunta pe toate canalele ca in acest an companiile din componenta indicelui S&P 500 vor adice castiguri pentru investitori mai mari decat cele din 2008 (248 mld. dolari) si ca urmare atractia fata de acestea nu va slabi, ci dimpotriva se va intari deoarece investitorii au fost avizati in aceasta directie.

Cauza acestor dividende mai mari trebuie cautata in faptul ca economia SUA se misca sau incepe sa se miste ceva mai bine de la incheierea recesiunii economice si aversiunea fata de riscuri este destul de mare ceea ce permite mentinerea atractiei fata de actiuni.

Este posibil ca atractia sa aiba si alt motiv si anume viitoarele cresteri ale performantelor acestor societati ca urmare a continuarii cresterii economice.

Totusi, dupa opinia mea nu as fi asa de entuziast chiar daca saptamana viitoare finantele Eurogrup vor aproba planul 2 de salvare pentru Grecia, deoarece inca economiile tarilor din zona euro sunt o buna parte in cotractie economica si chiar in recesiune economica, iar o redresare din aceasta situatie este de durata. Pana atunci influentele se pastreaza, iar atentionarea Moody’s se face de aceasta data si asupra unor banci printre care unele banci americane.

Moody’s a anunțat joi că evaluează 114 bănci europene și grupuri financiare, inclusiv multe firme de top, pentru o posibilă retrogradare din cauza crizei din Zona Euro.

Printre băncile importante luate în vizor de agenția de rating se numără cele germane Deutsche Bank și Commerzbank, alături de băncile britanice HSBC și Royal Bank of Scotland, ING – Olanda, Santander – Spania și Unicredit – Italia. Din Franța Moody`s analizează BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole și Natixis, potrivit unui comunicat de presă citat de AFP.

De asemenea, acesta precizează că vor fi analilzate și cinci companii din Suedia, patru din Slovenia, două din Elveția și câte una din Norvegia, Belgia și Luxembourg.

Moody’s a anunțat în ianuarie că va retrograda rating-ul mai multor bănci, în special din Europa, din cauza problemelor economice cauzate de criza datoriilor.

Luni, agenţia de evaluare financiară a redus rating-urile a şase state din zona euro, printre care și cele ale Spaniei, retrogradată cu două trepte.

CONCLUZII
Asa cum spuneam piata isi va cauta pozitii de echilibru pe noi paliere, perioada in care este posibil ca pe baza datelor macro bune sa caute din nou MAXIMELE, dar nu este exclus sa aiba si ceva mici corectii. Aceasta evolutie sideway nu va fi de lunga durata deoarece pietele asteapta rezultatul de luni 20 februarie privind “salvarea” Greciei de la faliment, iar o nereusita va “arunca bursele” spre minime tot mai joase.

In caz contrar vom vedea testate maximele recente, insa salturile nu vor fi de mare anvergura avand in vedere ca ne pregatim pentru estimarile la Q1/2012.

Asa ca eu as vedea un usor optimism in viitor, dar fara un suport deosebit ce va mentine trendul UP al pietelor mult timp. Situatia inca este INCERTA avand in vedere actiunea agentiilor de rating asupra sistemului bancar international ce nu reuseste sa se redreseze si automat sa ajute economia lumii.

Speak Your Mind

*