4.6.2 Seminarul Goldring cu traderul Mircea Dologa – etapa 2

Capitolul nr.  4 – Profesionistii

Postat de Traian azi 1 July 2011

Am revenit asupra seminarului organizat de SSIF Goldring S.A. in ziua de 25 mai 2011 impreuna cu Dr Mircea Dologa, un trader care a plecat de la varsta de 21 ani din Romania si acum are varsta de 63 de ani. El face seminarii pentru trading de mai bine de 20 de ani.

Prezentarea acestuia este strans legata de cele doua conferinte tinute la Paris din acest an. Prima conferinta a fost pentru traderii incepatori si intermediari. A doua a fost pentru nivel avansat (referitor la “timpul intalneste pretul”, adica la metodele in care sansele de reusita sunt mai mari, de cca. 80-90%).

Asa ca vom intra direct in problemele seminarului.

Bursa este un risc, iar cel mai important lucru este sa “nu pierzi bani” si nu sa castigi bani, cum gandeste marea majoritate si care pierde de regula. Pentru a castiga pe bursa trebuie sa muncesti/sa te instruiesti la inceput cate 10-12 ore zilnic pentru a intelege cat mai bine AT.

Primele elemente de care trebuie sa ti cont este sa vezi capcanele pe care ti le prezinta un grafic. Singurul instrument fiabil este AT, adica studiul unui grafic deoarece acesta include in el toate datele necesare. Foarte multi traderi se uita la articolele din presa, la ce spune un broker etc. si mai putin la ce spune un grafic.

Asa ca pentru inceput trebuie sa aveti o strategie bine pusa la punct pe baza studiului graficelor, apoi punem polita de asigurare – SL. Odata atins SL ies din piata si apoi intru din nou. Asa ceva se numeste “intrarile multiple” si pentru aceasta este nevoie sa ai incredere in tine.

Care este secretul tradingului?
Sunt 4 elemente ce trebuiesc avute in vedere:

1) Existenta SL. Nu aveti voie sa tranzactionati fara asa ceva.
2) Cunoasterea contextului pietei. De unde vine piata si unde merge. Sunt sanse de a atinge un prag de suport sau rezistenta, etc. Un maxim poate fi recunoscut daca acesta a depasit un maxim anterior, zilnic sau saptamanal.
3) Combinatia Fibonacci Fluxul de bani pe baza parametrului MFI
4) Volumul tranzactiei.

Cel mai important dupa mine este volumul deoarece el este cel mai fiabil parametru. Sunt momente in timpul sedintei de tranzactionare cand volumul este mai mare si acele perioade sunt mai potrivite tranzactiei zilnice.

Pentru a vedea acea perioada ne uitam la trecutul apropiat si putem identifica cand este cea mai buna perioada de tranzactionare, iar parametrul VOLUM este mai mare. Trebuie facuta diferenta intre timpul apropiat sau mai indepartat.

Sunt putini oameni capabili sa se uite pe un grafic si sa spuna ceea ce nu se vede pe acel grafic. Acest grafic trebuie sa fie cel mai ilustrativ, iar in cazul unei piete volatile daca vrei sa vezi care este timing-ul acesteia atunci te uiti pe graficul de 5 MINUTE.

Un exemplu ca perioada convenabila ar fi 10.15-10.20 pentru noi la BVB. Atunci intra “smart money”, adica banii inteligenti si bine ar fi sa urmaresti miscarile acestora.

Cei care cunosc AT stiu ca pentru aceasta monitorizare a fluxului de capital exista indicatorul MFI – money flow index, Daca acesta creste inseamna ca mai multi traderi doresc sa cumpere la acel instrument. Invers gandesc daca MFI scade.

In alta ordine de idei putem vorbi de un trend cand avem mai multe swinguri, iar un swing este o oscilatie up/down. Perioada dintre un swing si altul este o pauza, timp in care piata se odihneste inainte de a-si continua miscarea.

Cu cat o corectie este mai scurta cu atat trendul de crestere urmator este mai mare.
Daca am o consolidare primul indiciu pentru noua directie este locul unde trendul sparge acel canal de consolidare si semnalul este urmat de un VOLUM mai mare. Daca volumul este cu mult mai mare decat media acestuia inseamna ca mai multa lume a urmarit miscarea si a considerat ca este momentul sa intre in piata.

Intrarea se face cand bara (lumanarea) de la urmatoarea miscare depaseste nivelul de rezistenta, acela este un punct de intrare long (cumparare) sau spargerea este la limita inferioara su sub linia de suport si acela va fi un punct de intrare short (vanzare).

In afara de volum ne uitam la un timeframe mai jos, cel operational de 15 minute, pentru a vedea “intentia” de viitor a pietei in care intru.

Cum putem anticipa miscarea pe graficul operational de 15 minute?

Fiind pe graficul de 5 minute acesta este inclus in cel de 15 minute prin 3 bare, fiecare avand 5 minute fiecare. Fiind pe a doua bara de 5 minute, de exemplu la 10.14 minute putem sti cu 1 minut inainte de a se inchide timeframe-ul de 15 minute (de la 10.00 la 10.15) ce se poate intampla pe timeframe-ul respectiv.

Pentru a se decide sa intre cel in cauza trebuie sa aiba atitudinea unui speculator sau a unui investitor. Prima categorie se refera la profilul unui investitor agresiv si a doua la un investitor conservator, care de regula mai asteapta pana intra.

Cel agresiv accepta riscuri mai mari si face mai multe tranzactii deoarece urmareste sa castige mai mult. Acesta are stresul mai mare, dar el detine si un capital mai mare.

Daca impartim un trend in trei parti atunci putem spune ca marea majoritate intra in ultima treime a trendului. Traderul profesionsit intra pe trend cand acesta depaseste maximul anterior, de regula in a doua parte a lui.

Iar un elliottist va intra in prima parte a trendului, pe partea lui crescatoare avand in vedere ca aceasta parte are 3 swing-uri mai mici IMPULSIVE in directia lui si 2 corective opuse directiei trendului.

Am siguranta ca trendul meu este UP atunci cand maximul acestuia a facut un higher high si acelasi principiu il voi urmari si la nivel de subunda realizata in prima treime a trendului initial.

Voi vedea acest lucru pe un timeframe inferior unde trendul meu de aceasta data va fi realizat la nivel de subunda si voi intra pe valul corectiv 2 dupa ce am o “lumanare” gen reversal de trend (doji, hammer).

In aceasta situatie pentru o mai mare siguranta voi folosi tehnica lui Fibonacci pentru a vedea corectia valului 2 stiind ca aceasta corectie nu poate fi decat cel putin 38,2%. De regula aceasta corectie este la 50%, dar si la 61,8% unde astept spargerea pragului de suport respectiv si la o revenire deasupra acestuia voi intra LONG.

Ce se intampla daca corectia este mica, sa zicem 38,2%?
Atunci revenirea pe trend UP este mare deoarece piata nu a avut rabdare sa scada mai mult si ca dorinta de crestere de unde a inceput corectia de 38,2% este inca mare si ea se mentine in piata la fel de mare in cazul unui REBOUND.

In acest caz pun un SL foarte mic, de cateva puncte.

Adica piata nu este pregatita/nu accepta sa cada mai mult sau este nerabdatoare sa revina pe crestere, iar unda impulsiva ce urmeaza va fi mai puternica.

In cazul unei corectii de 61,8% atunci piata are temeri mult mai mari si revenirea este mai lenta, trendul UP este mai scurt ca intensitate trebuindu-i mai mult timp pentru realizarea viitorului maxim.

Cei mai buni traderi din lume sunt cei care stiu Elliott foarte bine.

Daca pragul de 61,8% nu rezista si este strapuns la randul lui exista 2 puncte de neintoarcere a trendului, puncte de “disperare”. Acestea sunt 78,6% si 88,6%. Ele sunt apropiate de 100%. In cazul cand si acestea nu rezista la randul lor atunci avem un BOTTOM mai jos decat cel anterior si trendul are alta directie.

Lungimea unui trend?

Un trend mijlociu impulsiv se confirma la 34 de bare pe trendul operational. Daca el continua atunci lungimea trendului poate ajunge la 55 bare. Un trend corectiv poate avea lungimea de minim 5 bare si maxim 13 bare in functie de marimea corectiei.

Instrumentele de urmarire a trendului?

Acestea sunt mediile mobile, iar cele mai folosite sunt cele exponentiale. Daca sunt utilizate pentru evolutii scurte atunci ca parametrii vom folosi numerele mici ale lui Fibonacci (5, 8, 13, 21). In SUA se foloseste si EMA 40 bare sau EMA 50 bare pe graficul operational care este de 15 minute.

Asa ca o medie mobila exponentiala trebuie etalonata. Aceasta medie mobila trebuie sa fie TESTATA cel mai des prin evolutia anterioara. La fel pentru evolutiile lungi se foloseste EMA 200, altii ca si mine folosesc EMA 100, mai rar cea de 80 bare.

Trebuie sa cunoastem clasicismul, adica ceea ce face toata lumea, dar nu voi lua decizii cum le ia marea majoritate, ci ca un trader profesionist, adica putin inaintea majoritatii. In cazul nostru stiind ca lumea foloseste EMA 100 eu voi pune EMA 89, iar in loc de EMA 200 voi folosi EMA 144 bare. Asa voi etalona propriile mele unelte dupa cum se misca piata, dupa cum piata testeaza aceste unelte in evolutiile sale anterioare RECENTE.

Daca voi avea time frame-uri diferite, de exemplu daca initial ma uit pe time frame de 15 minute si piata imi spune ca la 55 bare se incheie si face o schimbare atunci pe un time frame de 5 minute voi cauta numarul de bare urmator nr. Fibonacci adica la 89, daca acesta este depasit atunci voi urmari schimbarea la 144 bare.

Va recomand ca pentru AT sa cititi o carte “Technical Analysis” de Charles Kirkpatrick, care a fost seful Asociatiei AT-istilor din SUA.

Pentru a exemplifica cele de mai sus prezentate de domnul Mircea Dologa va voi prezenta un grafic intocmit de mine special pentru cei care nu au fost la acest seminar din care rezulta tehnica, metoda de INTRARE LONG explicata mai sus.

Graficul zilnic la actiunea SIF5 din luna ianuarie 2011

sif5-ian

Interpretare:

Suntem in faza in care dupa luna ianuarie 2011 trendul are o prima ajustare mai serioasa si nu stim ce trebuie sa facem.

AT ne spune ca trebuie sa vedem care este contextul pietei si pentru aceasta ne vom duce putin in urma pentru a vedea ce date ne ofera piata si   pentru care am ajuns in aceasta pozitie.

Daca vom intelege miscarea anterioara atunci vom sti si cum sa procedam in continuare pentru a lua o decizie de investitie. care in cazul nostru  este o achizitie de actiuni la SIF5.

Piata are intotdeauna dreptate daca vom intra pe sub pielea ei, adica in detaliu si nu superficial gen … creste … scade.

 

Dar de ce creste sau scade nimeni nu ne spune ci noi trebuie sa vedem dedesubturile acesteia, adica culisele, cele pe care NIMENI nu ni le prezinta tot timpul sau deloc. sa privim graficul ca si cum de acolo trebuie sa vina raspunsul si numai de acolo si nu dupa cum dorim, speram, ne rugam sau jelim noi.

Asadar, avem un trend anterior secundar, adica o corectie la un trend major UP inceput in martie 2009. Putem presupune ca minimul acestei corectii este la 1.1800 lei realizat in 20 decembrie 2010, asa dupa cum se vede in graficul zilnic din poza. Nu stim daca acest minim este si un punct de intoarcere ce va crea o schimbare de directie spre trendul UP major existent si in prezent, insa ne vom uita la evolutia lui de crestere urmarind swing-urile UP si DOWN.

Vom observa ca trendul nostru de revenire pe crestere are trei valuri de crestere 1, 3 si 5 si doua valuri de scadere 2 si 4. Valul 2 este scurt (aproape de nivelul 38,2% al lui Fibonacci aplicat la valul 1 impulsiv – pe grafic nu se vede pentru a nu fi prea aglomerat, insa eu l-am trasat separat fata de ce se vede in imaginea aratata). Acest lucru ne indica ca urmatorul trend (val impulsiv 3) va fi si mai agresiv decat valul 1 care a generat aceasta corectie.

Mai constatam ca acest val 1 indica o crestere de la 1,1800 lei la 1.3000 lei, similar cu zona de maxim anterioara din luna decembrie, adica de la topul lunii decembrie de unde a inceput ultima scadere a pretului actiunii SIF5 din anul 2010. Aici sunt acei “smart money” care vad piata mai repede decat altii.

Fireste ca in acest punct de la 1,3000 lei cand s-a inregistrat deja un profit de 10% fata de minimul din decembrie unde constatam ca multi au cumparat, iar ulterior volumele au crescut tot mai mult, cei mai tematori au vandut, mai ales ca s-a testat maximul anterior din decembrie 2010. Acestia sunt cei care au crezut ca 1,1800 lei este un pret bun de intrare doar pentru ca era mai mic decat alte preturi anterioare si ei sunt cei care pierd mult si incaseaza profitul repede pentru a nu-l pierde. Oricum scaderea pretului in acest punct era necesara avand in vedere ascensiunea rapida pe valul 1.

Corectia/valul 2 corectiv a fost mic deoarece traderii profesionisti nu au avut motive sa vanda si de aceea volumele fiind in scadere corectia s-a incheiat repede dand un IMPULS si mai mare de crestere.

Valul 3 IMPULSIV asa cum ne asteptam la intoarcerea trendului dupa atingerea minimului de la valul 2 a depasit maximul anterior. Aici este un semnal puternic de intrare.

Dorinta celor de pe margine a fost sa astepte o crestere si mai mare decat cea realizata pana atunci si dupa cum se observa la reluarea ascensiunii pretului volumele au revenit pe crestere fiind tot mai mari, mai mari decat cele de pe valul 1 cand asa cum spunea domnul Dologa acolo sunt “smart money”, banii inteligenti bazati multi pe experienta lor si pe fler. Este momentul in care intra traderii profesionisti care au simtit pulsul acestui nou trend UP.

Valul 3 impulsiv are cateva caracteristici interesante:
– la inceputul lui indica deopotriva depasirea unui prag de rezistenta creat de topul anterior din luna decembrie si ce este mai important, a trecut de linia SMA 50 zile, un indiciu si mai clar ca pe TS vom avea cresteri.

– a depasit mult mai usor al doilea prag de REZISTENTA generat de maximul din luna noiembrie 2010 din zona 1.3500 lei sustinut de un interes tot mai mare din partea celor care au stat pana atunci si au asteptat aceste semnale mai elocvente, mai tehnice, ale AT-ului profesionist.

– indicatorul MFI indica ca avem flux de capital in piata tot mai mare si ca acesta nu se va epuiza asa repede, deci cresterea va continua.

Profitul adus in acest val 3 prin atingerea celui de al doilea top mai important este de 23% fata de minimul din decembrie 2010 si de 15% fata de minimul valului 2 corectiv.

Valul corectiv 4 este mai mult o miscare laterala a trendului SIF5 in zona maximului atins la 1,4500 lei cu o depreciere maxima de 250 pct de baza mult mai mica decat ajustarea de la valul 2, care a fost de 400 pct de baza. In acest caz ne putem astepta ca ultimul val 5 sa fie mai scurt, insa destul de ascendent, ceea ce s-a si intamplat daca avem in vedere faptul ca si fluxul de bani s-a diminuat (MFI s-a plafonat fara a da inapoi evident), iar volumele au scazut mai mult de 50% din cele anterioare SEMN ca piata a obosit si ca se asteapta o miscare noua in piata.

De ce a obosit trendul la actiunea SIF5 in acest punct al topului de la 1.5000 lei?
Din mai multe motive tehnice deocamdata:
– suntem in luna ianuarie si de obicei, din istoria bursiera, prima luna a anului este de crestere si daca aceasta are un avant mai mare urmeaza intotdeauna dupa ea o ajustare mai mare, o corectie mai importanta decat cele din cursul ascensiunii (valul corectiv 2 si 4)

– zona de 1.5000 lei este un “cluster” intalnind mai multe puncte critice : un prag psihologic fiind o cifra rotunda; testeaza un maxim anterior recent si anume pe cel din luna noiembrie cand s-a atins un prag de rezistenta foarte solid; ecartul trendului fata de SMA 200 lasata mult in urma este mai mare decat cel de la maximul din noiembrie 2010, ceea ce ar trebui sa dea de gandit traderilor.

– cresterea pe tot trendul minor UP din luna ianuarie este de maxim 28% daca ne referim la faptul ca ea s-a realizat in numai 1 luna de zile si acest lucru ar speria perceptia majoritatii, care a trecut recent printr-un trend down destul de accentuat, adica de 22% si care sigur nu a uitat temerile ce au generat aceasta volatilitate extrema in numai 3 luni de zile.

Si fireste ce urmeaza? Pai, nimic altceva decat o ajustare a acestei perceptii privind sustenabilitatea trendului UP realizat in luna ianuarie. Am ajuns iata din nou in faza in care trebuie sa luam o decizie dupa ce am vazut de ce s-a ajuns in acest moment si pentru aceasta trebuie sa ne aducem aminte de regulile de mai sus.

Revazand swingurile din luna ianuarie 2011 vom vedea ca acestea au fost destul de agresive si ca volumele de tranzactionare au crescut destul de mult. Cate bare sunt pentru aceasta crestere? Pai daca le numaram vom gasi 24 de bare (zile). Ne aducem aminte de nr Fibonacci si vom observa ca nr. 21 (+/- 3 bare) verifica ceea ce am invatat astazi si anume ca un trend mijlociu de crestere are de regula 34 bare, iar unul cu mai multe bare este mai puternic.

Faptul ca noi avem un trend minor la care cresterea a durat 21 + 3 bare ne da un anumit semnal ca este POSIBIL sa mai avem cresteri. Este o estimare pe care elliottistii ar putea-o transpune ca avem un ciclu UP mai mare format din 3 valuri impulsive si 2 corective, primul val fiind trendul din luna ianuarie (care include cele 5 subunde 1,2,3,4,5) si acesta este primul VAL IMPULSIV al unei cresteri gen I, II , III, IV , V, unde I, III si V sunt valuri impulsive (de crestere) si II si IV sunt valuri corective.

De regula cele doua depresiuni sunt in corelatie inversa. Clasic este cu prima depresiune/corectie la 66%, iar urmatoarea corectie 4 este la 38% sau 25%. Exista si situatia in “oglinda” cand prima corectie este una mai mica.

Asadar ne aflam pe valul II mai mare CORECTIV elliott si vom folosi asa cum am invatat nivelele de retragere Fibonacci pentru a lua o decizie de intrare in piata, mai ales ca presupunem ca am ratat sau nu am avut incredere ca trendul lunii ianuarie va fi de crestere si ca aceasta va continua dincolo de 1,5000 lei.

Sunt convins ca multi ati stat pe bara si ati asteptat sa vedeti ce se intampla … vom avea o depasire a maximului din noiembrie sau nu. Daca va fi atunci voi intra si eu. Important este cand intru si daca tot o fac s-o fac ca un trader profesionist care aplica tehnicile AT si ne ajuta sa controlam riscul.

Uitandu-ne la graficul privind corectia inceputa la finele lunii ianuarie vom observa pe baza teoriei lui Fibonacci ca volumul a crescut mult cand trendul a revenit usor peste linia de 38,2% semn ca unii au intrat atunci, iar la atingerea nivelului de 50% volumul a fost mai mic.

Un trader profesionist va urmari aceste praguri si va aborda intrarile multiple in felul urmator. La strapungerea nivelului de 38,2% fibo de jos in sus el va intra in ziua urmatoare deasupra acestui prag de suport strong, adica la 1.4000 lei. Sa presupunem ca cineva a intrat in ziua respectiva si dupa ce a intrat de exemplu la 1.3800 lei si-a fixat SL la minimul zilei, adica la 1.3680 lei. In ziua urmatoare acest SL va fi executat si-l va scoate din piata.

Daca nu a exagerat cu expunerea atunci pierderea lui este mica. OK a incasat o pierdere atunci el va astepta pragul urmator de suport si aici va astepta ziua urmatoare de confirmare a inversarii directiei trendului intrand deasupra liniei de 50% Fibo, adica tot la 1.3800 insa de aceasta data SL pus la 1.3680 lei nu-l va mai scoate afara din piata.

Putini sunt aceia ce vor intra la minimul zilei de la 1.3500 lei din 31 ianuarie si nu vor astepta confirmarea din ziua urmatoare. In acest mod nu va proceda un trader profesinist.

Veti pune intrebarea … bun daca si aici se va intampla ca si la 38,2% Fibo cum vom proceda ? Pai, la fel, insa folosind SL. In final stim ca aceasta corectie nu poate fi mai jos decat un prag de suport anterior care in cazul nostru este maximul lunii decembrie, adica la 1.3500 lei. Un carcotas ar spune si daca il va depasi si pe acest prag ce voi face. Bursa face ce vrea ea si nu dupa cum gandim noi. Atunci ajungem la acele nivele de “disperare” de la 78.6% sau 88.6%, care odata strapunse este clar ca trebuie sa reflectez daca mai merg in aceasta directie sau nu.

Un elliottist va sti ca asa ceva nu se va intampla avand in vedere undele elliott cu timeframe mai mare decat cele studiate de noi. Concluzia este ca AT oricat am vrea noi sa fie EXACTA nu este decat o aproximare a miscarii viitoare, dar care ne poate preveni ce se poate intampla. O stire face mai greu acest lucru fiindca ea se consuma imediat dupa ce s-a aflat. ea nu ne spune prea multe despre directia urmatoare, directie care este data de perceptia majoritatii si actiunea acestora fata de asteptarile lor.

Asa ca trebuie sa privim la AT ca o unealta care are limitele ei, capcanele ei si mai ales subiectivismul INTERPRETARII NOASTRE, care depinde la randul ei de experienta noastra. Cu cat intram mai mult in contact cu cei care sunt profesionisti cu atat culegem de la ei ceea ce ni se potriveste cel mai mult si cu care suntem mai confortabili. Numai asa vom invata ce este bursa si cum putem castiga pe ea.

S-ar putea unii sa spuna bine dar din exemplele date mai sus am avut si niste pierderi atunci nu inseamna ca am castigat. Ba am castigat deoarece am invatat cum sa intram pe un trend folosind teoria Fibonacci pe care o vom dezvolta fiecare cat mai mult posibil pana o voi stapani dumezeieste, am invatat combinatia cu valurile lui Elliott si cum identifcam chiar de la inceput realizarea unui trend crescator, precum si lungimea acestuia.

Am mai invatat ce este fluxul de capital si cum il putem folosi in favoarea noastra (MFI inca nu a scazut mult ceea ce inseamna ca banii sunt inca in piata) si mai ales cum identificam sa ne folosim de pragurile de suport si de rezistenta si ce rol au in cazul schimbarii directiei unui trend.

Daca va inchipuiti ca veti invata doar dintr-un singur exemplu va inselati. De exemplu eu am inregistrate audio majoritatea cursurilor la care am fost si le revad foarte des cu “ochii mintii” pe unele grafice proprii, mai ales unde am castigat pentru a mi se intipari cat mai clar in minte anumite strategii, tehnici, metode de tranzactionare reusite.

De exemplu nu-mi place ce se intampla acum cu bursa din Romania, mai ales aceste ultime doua zile cand suntem decorelati complet de bursele straine. Atunci cand nici eu nu-mi pot explica aceste “fenomene” stau CUMINTE. Nici macar nu incerc sa caut un raspuns.

Ne oprim aici pentru astazi si vom reflecta cat mai mult posibil la cele prezentate incercand singuri pe alte grafice cum sa aplicam ceea ce am invatat.

Comments

  1. SUPER! INCERC PE CE VAD IN PERIOADA ASTA .MERCI.

  2. Când vorbești despre “smart money”, la ce te referi de fapt? Ms.

Speak Your Mind

*