4.4.5 Tehnici de tranzactionare profitabile

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Va spuneam la ultimul articol de la cursuri free despre linii de trend de o doamna in varsta de 70-80 de ani din Australia care toata viata ei a trasat linii de trend pe hartie milimetrica. Ei bine astazi veti afla ca aceasta doamna se numeste Dawn Bolton-Smith, este unul dintre parintii analizei tehnice si membru pe viata al Asociatiei Analistilor Tehnici din Australia (ATAA) care, in ciuda venerabilei varste de 80 de ani, analizeaza mai departe pietele financiare, aplicand manual metodele Gann pe hartie milimetrica.

Dansa isi petrece timpul liber educand noua generatie de traderi.

Toate aceste date mi le-a transmis bunul meu prieten din Paris, dr. Mircea Dologa, cu care sunt convins ca v-ati familiarizat. El a avut placerea s-o gazduisca pe aceasta doamna Dawn in biroul sau din Paris si a fost incantat de schimbul reciproc de experienta. Concluzia este ca nu exista un alt exemplu mai bun de a fi student etern al pietelor de capital!

Totodata prin amabilitatea lui Mircea Dologa va voi prezenta un material intocmit de acesta si transmis chiar azi, care se numeste …

TEHNICI de Tranzactionari Profitabile : Sincronizare Timp & Pret cu Analiza Pitchfork Integrata

Chiar daca a fost aplicat pentru prima data de Dr Alan H Andrews, in anii 1960, acest instrument grafic nu a mai fost dezvoltat de-a lungul timpului pentru a atinge potentialul sau maxim. In ultimele decenii, el a fost utilizat cu succes in diferite tehnici de tranzactionare.

Personal, mi-am dedicat ultimii douazeci de ani, dezvoltarii a ceea ce am denumit “Analiza Pitchfork” care a fost imbunatatita continuu ajungand in final la rangul de “Analiza Pitchfork Integrata”, descrisa intr-o serie de trei manuale de tranzactionare profesionista, traduse in limba romana, continand 1200 de pagini si 1500 de grafice. Pentru descrierea lor, va sugeram sa consultati extrasele gratuite, ce pot fi gasite la adresa web a autorului.

Constructia Pitchfork-ului Optim depinde de Selectia Pivotilor

Totul a inceput in anii 1960 prin trasarea pentru prima data a unui pitchfork, o structura in forma de trident care este constituit de minimum trei puncte pivotale.

Pivotul este definit, conform dictionarului ‘Merriam Webster’s Collegiate Dictionary’ – editia 10 din 2002 – drept “un punct critic caracterizat de un rol, o functie sau un efect major … o axa sau un bolt in jurul caruia se poate roti un element mobil”.

Punctele pivot pot fi trasate pe grafic de catre trader, aceasta activitate necesitand experienta in evaluarea gradului si importantei jucat de fiecare pivot, sau pot fi trasate in mod automat de pachetul software utilizat (vezi manualul The Tools, the Power, the Knowledge – Tom Joseph’s Advanced GET User’s Guide elaborat de firma eSignal – 1989-2003).

Tinand cont de forma si adancime/inaltime putem clasifica punctele pivot in urmatoarele patru categorii (vezi Fig. 1):

– Pivoti Primari (P), utilizati in principal pentru detectarea maximului si minimului absolute ale unui trend
– Pivoti Majori (J), care pot fi identificati rapid, inainte ca trendul sa ajunga la final
– Pivoti Intermediari (I), ce reprezinta elementul de legatura intre J si M
– Pivoti Minori (M), denumiti si pivoti de retragere temporara (eng: pullback). Acesti pivoti pot fi de obicei identificati la inceputul si sfarsitul miscarilor de retragere temporara.

Trebuie de asemenea mentionate si principalele caracteristici functionale ale unor pivoti selectionati in mod optimal:

– Sa fie astfel alesi incat pitchforkul definit de aceste puncte sa delimiteze in mod eficient evolutia pietei;
– Sa fie trasati pentru intreaga durata a unui swing sau a unui trend, si de asemenea
– Sa fie capabili sa semnalizeze inversarea fluxului pietei.

Figura 1 – DAX

Fig 1 445

Aceste puncte pivot sunt utilizate pentru trasarea unui pitchfork astfel incat evolutia viitoare a pietei sa fie delimitata in mod optim de laturile pitchfork-ului. Aceasta conditie poate fi indeplinita doar prin alegerea optima a punctelor pivot, selectie care determina in final eficienta pitchfork-ului.

Cum sa Construim cu Usurinta un Pitchfork Optim

Construirea unui pitchfork este usor de inteles si realizat chiar si fara ajutorul unui software specializat.

Fiecare pitchfork are nevoie de trei puncte pivot pentru a putea fi construit. Secventa care trebuie urmata este de tipul Maxim-Minim-Maxim sau Minim-Maxim-Minim. Pivotul initial, marcat de obicei cu P0, reprezinta punctul in care este ferm ancorata intreaga structura a pitchfork-ului, motiv pentru care este denumit punct de ancorare. Ceilalti doi pivoti sunt de obicei marcati cu P1 si P2. Dupa selectarea setului optim de trei pivoti se traseaza o linie de trend (linia mediana – ML) ce uneste pivotul de ancorare (P0) cu punctul de mijloc al swingului format de perechea P1-P2. Odata ce evolutia pietei defineste un punct pivot, traderul trebuie sa anticipeze posibila locatie a pivotului urmator.

Putem spune ca elementul esential al unui pitchfork este descrierea optima a evolutei pietei, sau cu alte cuvinte: “Alegerea punctelor pivot determina eficienta tehnicii de tranzactionare, care la randul ei este masurata de gradul in care pitchfork-ul descrie evolutia pietei!”

Care sunt Caracteristicile unui Pitchfork?

Cu riscul de a deranja o parte din cititori, consideram ca trebuie sa definim pe scurt cateva elemente cu care vom lucra in continuare :

 

Figura 2

fig 2 445

– Linia mediana (ML) poseda urmatoarele caracteristici:
. Influenteaza pretului pietei (similar unui magnet);
. Actioneaza ca o axa de simetrie;
. Testeaza si Re-testeaza pretul pietei atunci cand nu vorbim de spargere de nivel cheie cu penetrare rapida (engleza: zooming) sau de intepare (engleza : piercing);
. Reprezenta adeseori, o locatia ideala pentru zonele de refacere a energiei cinetice a pietei;

. Devine obiectivul minim de pret catre care tinde piata. Aceasta linie (ML) este cel mai important element component al pitchfork-ului si cel mai puternic instrument in procesul de descriere optima a evolutiei pietei.

– Liniile mediane superioara si inferioara (U-ML si L-ML) care sunt linii paralele cu linia mediana (ML) .

– Liniile de trend paralele (WL) cu liniile ce definesc corpul pitchfork-ului (notate cu U-ML si
L-ML sau U-MLH si L-MLH), care la randul lor sunt paralele cu ML. Notatia WL se refera la “liniile de avertizare”, care sunt paralele si echidistante cu liniile MLH. Distantele dintre ML si fiecare dintre linia mediana superioara/inferioara, sau dintre WL si oricare dintre liniile MLH din imediata vecinatate, pot fi sub-divizate conform rapoartelor Fibonacci, dand astfel nastere la liniile de trend Fibonacci.

– Liniile declansatoare (superioara si inferioara) care uneste pivotul de ancorare P0 cu pivotii P1 si P2.

– Liniile paralele glisante (PH sau SH) carte sunt trasate printr-un nivel maxim sau minim sau, chiar mai bine, printr-o succesiune de maxime/minime. Acest tip de linie este paralela cu o alta linie de trend, care poate fi o linie mediana sau una din liniile asociate lui ML, o linie de trend ce trece prin mai multe puncte pivot (denumita linie de trend atipica daca se intersecteaza cu evolutia pietei) sau o linie de trend tipica (daca nu se intersecteaza cu evolutia pietei).

Pentru a confirma faptul ca pitchfork-ul descrie in mod optim evolutia pietei vom cauta sa identificam urmatoarele elemente:

– Testarea multipla a liniei mediane; dupa cum ar spune un trader experimentat: “Indicatorul suprem este o linie de trend testata si retestata”.

– Simbioza dintre pretul pietei si liniile mediane responsabila pentru:

– Energia acumulata in zonele rectangulare de refacere a energiei ;
– Consumul de energie in procesul de construire a barelor si swingurilor cu dimensiuni foarte mari.

Imbunatateste Pitchfork-ul Modul de Vizualizare a Evolutiei Pietei ?

Figura 2 de sus prezinta un pitchfork care infasoara in intregime evolutia pietei, de la stanga la dreapta, definind astfel intregul context al pietei. In mod natural putem folosi denumirea de pitchfork contextual. Putem observa cu usurinta pe grafic cum evolutia curenta a pietei a testat si re-testat linia mediana (ML) de mai multe ori. Pretul a inchis chiar pe ML, fiind gata sa o sparga in urmatoarea bara si sa-si continue trendul descendent. O privire atenta va scoate in evidenta o serie de testari ale celorlalte linii care fac parte din structura pitchfork-ului.

Un alt mod de utilizare a acestui instrument grafic poate fi identificarea pietei regionale cu ajutorul pitchfork-ului regional. Si in final, dar nu cel mai putin important, este pitchfork-ul local care identifica evolutia cea mai recenta a pietei.

Figura 3

fig 3 445

Astfel am adaugat in Fig. 3 un pitchfork local care va dicta cea mai potrivita decizie de luat pentru tranzactionare. In cazul de fata trendul pietei ramane descendent.

 

 

 

 

 

 

Pentru o mai buna vizualizare va sugeram Fig. 4.

 

 

 

 

Figura 4

fig4 445

Daca analizam separat pitchfork-ul regional, se poate observa ca acesta este de obicei localizat in interiorul pitchfork-ului contextual, precedand astfel piata locala.

 

 

 

 

In acest caz, el poate juca si rolul de pitchfork local (vezi Fig.5) 

 

 

 

Figura 5

fig 5 445

In Cautarea unor Tranzactii mai Profitabile

Un trader incepator ar putea intreba de ce folosim pitchfork-uri multiple! Ei bine… Motivul principal consta in detectarea confluentelor, reprezentate pe graphic sub forma de mici dreptunghiuri (vezi Fig. 6); acestea reprezinta puncte in care piata are o probabilitate ridicata de inversare sau, cel putin, reprezinta coordonatele urmatorului punct cheie ce poate actiona ca pivot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 6

fig 6 445

Pe graficele urmatoare (vezi Fig. 7 si Fig. 8 ) am reprezentat o schema tranzactionala in incercarea de a detecta confluente. In cazul de fata am trasat un pitchfork Schiff al carui punct de ancorare P0 se afla la jumatatea swingului anterior swingului P1-P2. Ne asteptam ca piata sa urce pana la nivelul maximului anterior, la nivelul cheie 5088. Pretul va atinge acel nivel cu siguranta, dar la acest moment nu putem spune daca o va face la punctul de confluenta nr 1 sau la nr 2 (Fig. 7).

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 7

fig 7 445

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura 8

fig 8 445

Piata a atins in cele din urma nivelul cheie 5088, unde a fost stopata de confluenta nr 2 asa cum ne asteptam. La acest moment se pune problema iesirii din tranzactie… sau, dimpotriva, problema adaugarii de noi pozitii. Dar acesta discutie, ce tine de managementul capitalului, va face obiectul unui alt articol!

Comportamentul Pietei

Dupa cum am mentionat deja, cel mai bun pitchfork este acela care reuseste sa infasoare in totalitate evolutia pietei. Acest lucru semnifica faptul ca in viitor – pe termen scurt, mediu sau lung – memoria participantilor la piata va tine cont de limitele derivate din corpul principal al pitchfork-ului actual.

Ei bine… Daca discutam in profunzime despre modalitatea optima de utilizare a pitchfork-ului trebuie sa spunem cateva cuvinte si despre comportamentul pretului pietei atunci cand ajunge in vecinatatea liniei mediane sau a unei dintre liniile asociate acesteia. Indiferent de comportamentul pietei, trebuie sa tinem cont de faptul ca deciziile de tranzactionare trebuie sa se bazeze intotdeauna pe un volum adecvat fiecarui tip de miscare a pietei (vezi discutia de mai jos).

Spargerea cu o penetrarea rapida a liniilor majore ale pitchfork-ului semnalizeaza un impuls semnificativ al pietei. Imediat ce observam acest lucru trebuie sa presupunem ca miscarea va continua pentru cel putin inca doua bare… insa cu o conditie!

Volumul tranzactionat in timpul acestei bare volatile de spargere trebuie sa fie in crestere fata de barele anterioare, de obicei avand o valoare de 3-5 ori mai mare decat valoarea ‘Mediei Volatilitatii Pieteii’, in engleza – ‘Average True Range’- [ATR(14)] corespunzatoare orizontului de timp operational. Daca aceasta conditie nu este indeplinita trebuie sa ne asteptam la o retragere a pretului cel putin pana la locatia initiala, daca nu chiar mai departe.

Testarea implica o atingere punctuala a unui nivel de suport/rezistenta (S/R) de catre pret. De obicei acest eveniment da posibilitatea de a intra intr-o tranzactie cu risc scazut si profitabilitate ridicata. Traderul se poate astepta ca evolutia pietei sa fie stopata temporar sau, chiar mai mult decat atat, sa fie vorba de o inversare a trendului curent. Acest fapt ne va indica locatia nivelului cheie catre care va tinde pretul in viitorul imediat.

Retestarea reprezinta “ruda bogata” a Testarii. In mod evident, acest fenomen are loc atunci cand pretul testeaza de mai multe ori un nivel. Numarul de testari ne arata cat de solida este linia de trend S/R. Cu cat avem mai multe testari cu atat mai solida devine linia de trend S/R.

Inteparea unei linii mediane reprezinta un fenomen intermediar a carui importanta relativa este undeva intre spargere si testare (re-testare). Nici o tranzactie nu trebuie sa se bazeze doar pe acest fenomen.

Miscarile ratate semnalizeaza o probabila inversare a trendului. Comportamentul pretului pe masura ce se apropie de linia mediana ne da informatii despre amplitudinea impulsului si despre destinatia ulterioara a pietei. Daca pretul nu poate sa testeze linia mediana, inversand directia inainte de a ajunge la linie, acesta miscare poarta denumirea de miscare ratata, un fel de ‘amputare brusca’ a intensitatii momentului – (engleza – cut-off momentum). Putem astfel spune ca pretul a ratat testarea linei mediane.

Tipuri de Pitchfork Specifice si foarte Profitabile

Odata identificate punctele pivot optime constructia picthfork-ului este o sarcina relativ usoara… Dar ce facem atunci cand pivotii identificati nu se preteaza la construirea unui pitchfork adecvat?
In acest caz putem aplica mai multe tehnici de tendinta : metoda Actiune-Reactiune sau constructia unei succesiuni de canale suprapuse sau chiar numai un canal a carei inaltime este divizata de linii interne ce respecta rapoartele Fibonacci.
De asemenea putem construi cateva tipuri particulare de pitchfork: “Pitchfork-ul de tip T” si “Pitchfork-ul Inversat”.

Figura 9

fig 9 445

Dupa cum se poate observa in Fig. 9, trasarea unui pitchfork de tip T depinde in mare masura de experienta traderului.

Aceasta versiune originala de pitchfork – creat de noi, care nu este intalnit in literatura de specialitate, reprezinta un instrument grafic foarte util.

Constructia sa se bazeaza pe relatia dintre timp si pret (T/P). Coordonatele punctului de ancorare P0 in spatiul timp-pret sunt [0,382; 0,382] in raport cu segmentul virtual AB.

Pentru o descriere detaliata a acestui tip de pitchfork va sugeram sa consultati extrasele gratuite ale manualelor de tranzactionare ce pot fi gasite la adresa web a autorului.

 

 

 

 

 

Figura 10

fig 10 445

Tipul de pitchfork prezentat in Fig. 10 si denumit “Pitchfork Inversat” nu este utilizat in mod frecvent deoarece nu este cunoscut majoritatii traderilor, in ciuda eficientei sale.

Este foarte util in identificarea inversarii evolutiei pietei, a unei miscari ratate sau, dimpotriva, a unei miscari de continuare in directia initiala.

Acest tip de pitchfork acopera perioade de timp imediate si intermediare din trecut, sincronizand evolutia lor cu cea din viitorul imediat si intermediar, avand astfel capacitatea de a proiecta miscarile viitoare ale fluxului pietei.

In Fig. 10 am trasat un astfel de pitchfork plecand de la secventa P0-P1-P2 (din prezent spre trecut), pitchfork ce poate proiecta in viitor rapoartele ce guverneaza vibratiile inerente ale pietei in trecutul imediat. Am trasat de asemenea primul nivel al liniei inferioare de avertisment, delimitata de cele doua sageti verticale. Aceasta distanta masurata pe grafic poate ghida impulsul pietei in viitorul apropiat sau chiar mai departe in timp.

Dupa cum am anticipat (vezi Fig. 10 si Fig. 11), “Pitchfork-ul Inversat” a reusit sa ghideze destul de fidel evolutia pietei din martie pana in august – aproape sase luni – prin intermediul retelei de linii de avertisment, de la WL-1 la WL-6. Cel mai surpinzator este faptul ca, in ciuda unei miscari sus-jos aparent haotice, piata a reusit in final sa revina la nivelul corespunzator maximului major anterior, nivel ce corespunde punctului de ancorare P0 al “Pitchfork-ului Inversat”.

Incercand sa formulam o concluzie in ceea ce priveste rezultatul final si avantajele folosiriii “Analizei Pitchfork Integrate”, am realizat faptul ca suntem foarte aproape de a perfectiona un instrument ce foloseste nu numai variabila pret ci si timp. Daca ar fi sa retinem o singura ideea din acest articol, aceasta ar fi principiul temporo-spatial enuntat de Michael S. Jenkins (trader si mentor american) conform caruia: “…tranzactionarea reprezinta un joc de strategie, in timp ce cumpararea si vanzarea zilnica reprezinta doar un pariu cu sanse de 50%. Daca aveti rabdare sa asteptati pana la momentul optim in ciclul temporal pana ce are loc sincronizarea pret-timp, atunci sansele de reusita pot fi de 80%…”

Putem spune chiar ca acest tip de analiza asociat cu tehnicile moderne, cum ar fi undele Elliott, metodologia Gann si instrumentele originale Jenkins bazate pe pret si timp, este capabila sa ne dezvaluie cateva dintre ’secretele’ evolutiei aparent haotice a pietei, transformand astfel piata intr-un mediu temporo-spatial disciplinat, organizat si (mai) usor de tranzactionat.

Personal am incercat sa creez o astfel de simbioza prin dezvoltarea “Analizie Pitchfork Integrate” incepand din 1987, iar la acest moment ma consider inca un student etern al pietelor.

Figura 11

fig 11 445Dr. Mircea Dologa, cu sediul in Paris – Franta, este fondatorul website-ului www.pitchforktrader.com, si autorul unei serii de trei manuale profesioniste de trading, traduse in limba romana si a numeroase articole publicate in revistele specializate din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Asia si Australia.

Dr. Mircea Dologa publica un raport intitulat «World Charting Report» care contine grafice ale indicilor internationali, ale pietei FOREX si ale indicilor si actiunilor tranzactionate pe piata de capital din Romania.

Ca si mentor, el tine seminare private sau publice in limba romana, pentru a raspandii educatia financiara la noua generatie de traderi. Doua seminare recente – Oct. 2011 – au fost sustinute la Bursa de Valori Bucurest (BVB).
Cei care doresc sa primeasca gratuit aceste rapoarte, extrase din manuale sau informatii despre seminare, pot sa trimita un email la: mircdologa@yahoo.com.

Speak Your Mind

*