4.4.5.1 Sa cautam o nisa favorabila

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

Spunea cineva ca tot secretul pe bursa este atunci cand esti pe profit, altceva nu conteaza. Problema este sa nu fie la NOROC, adica asa la nimereala, iar daca se schimba piata si merge invers directiei alese de tine, atunci ce mai faci.

Alegerea unei nise profitabile din pietele de capital (obligatiuni, produse structurate, derivate, ETF-uri, actiuni, valuta, marfuri) este un concept evident care se adauga la ceea ce am spus in articolul precedent ca trebuie sa avem o “MINTE CORECTA” pentru a reusi, pentru a realiza un trading for a living.

Acest nou element – a cauta o nisa noua – este un concept evident investitional, dar dificil. Majoritatea comercianţilor sau a firmelor se specializeaza intr-o anumita zona, o piata anume si ele vor merge impreuna cu ea atat timp cat se obtin rezultate bune, daca este posibil zi cu zi.

Există atât de multe domenii de nişă pe pietele de capital in aceste zile incat avem de unde sa alegem: preluare de arbitraj, premium de vânzare, durate de obligaţiuni, breakouts, volatilitate, cresterea si valoarea actiunilor/instrumentelor, hedging-ul, arbitrajul ETF-ului, opţiuni avansate, etc.

O regula de BAZA este ca cel puţin numărul de persoane care înţeleg o anumită nisa de tranzactionare este redus, dar tocmai acesta este cel care are potential mai mare de castig.

De exemplu, cred ca ati citit ca in ultima luna ianuarie activele fondurilor mutuale au crescut destul de mult, ceea ce inseamna ca avand in vedere conjunctura de la BVB mai multi investitori s-au orientat spre aceasta nisa de castig, mai lipsita de riscuri.

Nu la fel putem vorbi de piata options, care la noi este una absenta. Fireste ca atractia fata de o piata/nisa de castig sau alta se datoreaza posibilitatilor de castig, dar si afinitatii fata de riscurile acestor genuri de piete.

Foarte multi gresesc cand CRED ca riscuri mai mari inseamna castiguri mai mari, insa se uita exact opusul si anume ca acolo sunt si pierderi mult mai mari. RISCUL este sa pierzi toti banii foarte repede si sa nu apuci sa cunosti piata suficient pentru a nu ajunge in aceasta faza (scos din piata).

Cu cat recompensa are un potential mai mare pe o piata cu atat ea este mai complexa. Sunt multi care sunt adeptii unei piete simple, mai usor de controlat si se multumesc cu castiguri mai mici si dese, insa nu toata lumea este la fel si fiecare isi alege nisa in functie de personalitatea sa.

Am vazut cum o perioada piata de obligatiuni (ma refer la cele straine) a fost mai atractiva decat celelalte, insa si aceasta atractie s-a transferat ulterior spre alte piete. Cu cat o piata ofera randamente mai bune (nu neaparat mai mari) si constante, cu o lichiditate adecvata, cu atat va fi mai cautata ca o nisa posibila de catre investitori.

Am mai vazut ca pe timpul si imediat dupa criza din 2008-2009 piata de derivate a fost in centrul atentiei, mai ales a bancilor comerciale, care in loc sa foloseasca banii primiti de la FED pentru “supravietuire” acestea i-au folosit pe piata de derivate pentru a obtine castiguri mai rapide si mai usoare decat sa relaxeze creditele pentru economie si asa destul de blocate prin datoriile mari adunate.

Cauza: neincrederea in mersul economiei care trecea printr-o recesiune fara precedent si nimeni nu vroia sa suporte consecintele si sa acopere din pierderile provocate tot de lacomia bancherilor pe timpul boomului creditului ipotecar.

Cu toate acestea multi nu au inteles acest proces de dezvoltare/cautare a unei noi nise de tranzactionare cand cea pe care suntem da deja semne de oboseala si randamentele scad, ca urmare a scaderii si interesului investitorilor fata de piata respectiva.

Codificare, algoritmi, inclusiv de testare/cercetare sunt zone în creştere pentru tranzacţionare cu implementare in diverse forme de volatilitate. Aceasta este de asemenea una din nişele cu creştere mai mare. Se iau in considerare noi abilităţi tehnologice şi matematice pentru a cerceta noi domenii avansate de învăţare a domeniului investitional bursier.

Vorbind de nisa de tranzactionare sa vedem un grafic al indicelui BETFI.

Nu inainte de aceasta voi prezenta cateva date referitoare la PIB-ul unor tari din UE. De ce fac acest lucru? Deoarece pe langa problema economiei interne, care de ani de zile se chinuie sa mearga pe o directie si nu reuseste, mai avem si economia UE ca factor de influenta, care in anul 2012 a avut o scadere de 0,3%, iar zona euro a scazut cu 0.9% in ultimul trimestru al anului trecut. Este firesc sa vedem cum a mers ultimul trimestru al anului 2012 si in general in alte tari europene.

2014-04-27_1725

In randul acesteia economia Romaniei creste cu 0,1% in anul 2012, iar la Q4 a inregistrat un 0,2% tras de coada.

Pentru celelalte tari vom vedea ca economia Germaniei (unul din principalii importatori ai produselor romanesti), asa cum stim, a avut o crestere anuala de 0,4%, dar a scazut la Q4/2012 cu 0.6%.

La fel si Franta, economia ce reprezinta cca. 4,47% din PIB-ul lumii, nu se poate lauda pe anul 2012 decat cu o mica crestere, timp in care in ultimul trimestru a avut o contractie de 0,3%.

A treia economie a Europei, Italia, a avut si ea o contractie de 0,9% la finele anului trecut si de 2,7% pe tot anul 2012. Spania urmeaza si ea cu o contractie de 1,8% pe intreg anul 2012 si una de 0,7% in trim. IV din 2012.

Daca credeam ca economia Cehiei merge mai bine decat la noi ei bine ne inselam deoarece aceasta a incheiat anul 2012 in scadere cu 1,7% dupa ce in trimestrul IV a avut o contractie de 0,2%. Nici Polonia nu se poate lauda mai mult de un avans de 1,4% la Q4/2012.

Asadar sperantele noastre se leaga foarte mult de mersul economiei UE si mai ales a tarilor cu care avem incheiate deja schimburi economice cu impact asupra evolutiei tarii noastre. Multi mizeaza pe agricultura (daca va fi un an bun, nu secestos), insa sa nu uitam ca ponderea acesteia in PIB este de 7%, iar a industriei de 24-25%. Asa ca sectorul care va ajuta cresterea PIB in Romania PE BAZE SOLIDE SI DE DURATA va fi industria si nu numai sectorul auto.

GRAFICUL INDICELUI BETFI

2014-04-27_1725_001

Interpretare:
Dupa mai multe zile de scadere si atingerea unor minime temporare, indicele BETFI a incercat o revenire putin deasupra liniei de TREND UP multiluanuala (noiembrie 2011 – prezent), care se afla in zona 26.400 pct de baza.

Faptul ca rezultatele macro din UE au adus in atentie o corectie a burselor europene ne determina sa presupunem ca si bursa noastra isi va putea continua declinul. Pozitia oscilatorului stochastic (STS) in zona de supravanzare (sub linia de 20), precum si a oscilatorului RSI sub nivelul de 50 ne indeamna sa credem acest lucru.

Atat timp cat linia indicelui nu va sparge printr-un pullback linia de trend inferioara definita mai sus (adica nu va cobora mult sub nivelul de 26.000 pct) nu exista pericol pentru o corectie prea mare.

In fapt indicele are pana acum o crestere de 5% de la inceputul anului, maximul sau a ajuns pana la 7% crestere anualizata si scaderea de la TOP-ul de la 27118.13 nu este decat de 3%.

Am putea presupune ca aceasta nisa de tranzactionare nu prea mai este asa de cautata cum era inainte si acesta este un lucru recunoscut de piata prin faptul ca sunt actiuni cu randamente mult mai bune in acest an.

Asa ca in acest timp alte actiuni au o crestere de 53% de la inceputul anului, un maxim atins la 81% si o depreciere de la acest top de 15%. Este cazul actiunii COSC de pe piata Rasdaq.

La fel putem cita o alta actiune performanta a perioadei si anume DAFR cu o crestere de 17% pe tot anul si una maxima de 41% la TOP-ul anului. Deprecierea este pe masura avansului de la varful anterior si anume de 17%.

Un alt exemplu este actiunea COMI cu o crestere anualizata de 33% dupa atingerea unui top maxim Intraday de 48% si o scadere maxima de 10% (maxim / minim Intraday perioada).

La polul opus putem cita actiunea TGN care este in scadere cu 3% fata de finalul anului 2012 si SNP care a ajuns la o crestere “0″ de la inceputul anului avand in vedere ca in ultima zi a anului trecut pretul a fost de 0.4281 lei, atat cat a fost in zona MINIMELOR din aceste zile.

Am putea spune ca acest nivel este un pret bun de intrare in piata insa, dupa opinia mea mai este loc de scadere pe fondul unei scaderi generale a BVB sau a burselor straine.

Se naste urmatoarea intrebare … nu cumva anul 2013 poat fi o reeditare a anului 2007 cand cresterile “rasdacelor” o parte din ele trecute la BVB (COMI si DAFR) era la ordinea zilei si impresiona inclusiv pe proprii actionari.

Sa mai vedem un grafic cu evolutia acestor actiuni la care vom adauga desigur indicele BETC si actiunea PRSN, care la randul ei a avut o evolutie interesanta in acest inceput de an.

Volumul de tranzactionare saptamanal al acestei saptamani pentru actiunea PRSN a fost cel mai mare din ultimile 14 saptamani si anume de 4,5 mil. actiuni fata de o medie zilnica de 600.000 actiuni pe saptamana.

GRAFICUL FOSTELOR RASDACIENE si RASDACIENE DIN ULTIMII 7 ANI

2014-04-27_1725_002

Am reprezentat evolutia din ultimii 7 ani (2006-prezent) la cateva actiuni foste si actuale rasdace, care s-au evidentiat in ultima perioada comparativ cu o perioada de frumoasa amintire 2006-2007.

Vom constata ca deprecierea este foarte mare fata de acum 6-7 ani de zile si ca stadiul actual in care se afla multe rasdace pe vremuri TINTA investitorilor au un discount foarte mare si foarte atractiv pentru investitori, mai ales dupa ani de stagnare.

Si de ce ar miza uniii pe aceasta NISA DE TRANZACTIONARE?

Pe langa discountul masiv eixsta perceptia ca multe companii si-ar reveni odata cu revenirea economiei, in primul rand a economiei europene, iar profiturile realizate de acestea sau preluarea lor de alte companii ar putea sa atraga tot mai multi investitori, care sa ridice pretul sus la cer.

Problema care ramane este ca se pastreaza inca o doza de neincredere ca multe preturi sunt “SIFONATE” (posibil sa fie si asa), ca lichiditatea in crestere in aceasta perioada mai mult decat cea anterioara sa fie doar temporara si multe altele.

Problema este pana la urma fundamentala. Actiunea PRSN din graficul de mai jos pare puternic subevaluata fata de evolutiile anterioare si perspectiva incheierii unor contracte profitabile i-a determinat pe multi investitori sa mizeze pe aceasta asteptare si iata ca miza lor nu a fost gresita.

Cred ca unii mai tineti minte ce spuneam de “VEDETA RASDAQ” din anii 2006-2007 PRSN. Ne intrebam cat va mai creste. Ne intrebam si acum pe ce fundamente CRESTE cand situatia ei financiara nu este una stralucita.

2014-04-27_1725_003

Pana acum, odata cu rabound-ul bursei si inclusiv anuntul cu noile contracte de exploatare, de la un BOTTOM de 0,1386 lei/actiune, pretul acesteia a tot crescut pana la un top la 0,2095 lei. Aceasta inseamna o crestere de 51%.

De la inceputul anului actiunea PRSN a urcat cu 19%.

TOTUSI … daca ne vom uita mai bine la datele comunicate de aceste companii, la raportarile anterioare, vom observa ca multe din ele au DATORII imense comparativ cu profitul sau venitul realizat, pe langa faptul ca nu putem urmari periodic aceste date (trimestrial) ci anual.

De exemplu PRSN avea la finele anului 2011 105 mil. lei datorii rambursabile intr-un an de zile si profitul obtinut de 38 mil. lei brut sau DAFR a avut 2 mil. lei profit si 113 mil. lei datorii platibile intr-un an de zile.

Fireste atractia este mare, castigul este mare, dar si RISCUL este major odata ce piata se poate intoarce brusc. Intr-adevar o actiune cum este SNP sau TLV sunt actiuni stabile si pe termen lung sunt actiuni profitabile daca si economia tarii creste.

Am mai vazut actiuni gen “”rocket” cum a fost OLT care a crescut si cu 100% in anul 2011 pentru ca ulterior sa coboare la o pierdere de 50% sub minimul din martie 2009.

Exemple pot continua si conteaza cum am spus ce NISA ne alegem potrivite personalitatii noastre.
Asa ca MARE ATENTIE la ce nisa/actiune alegeti pentru investitii si sa nu fiti cuprinsi de “EUFORIA” sifonata pe care incearca piata s-o arunce ca un val peste capul tuturor investitorilor.

Recunosc ca printre aceste actiuni or fi si unele profitabile de viitor, insa un salt asa de mare pe o lichiditate temorar mare ar trebui sa ne dea de gandit si sa analizam mai artent performantele emitentului.

Mai degraba as miza pe cresteri putin peste media bursei sa zicem de 10% de la inceputul anului, dar la o companie care nu are probleme cu datoriile catre banci ori stat si as fi ingrijorat cand o actune creste de 5 su de 8 ori mai mult decat media pietei intr-un timp asa de scurt si fara sa pot compara asteptarile.

Sa mai vedem un grafic comparativ al unor actiuni din ultimii 4 ani de zile, mai exact din martie 2009, inclusiv actiunile de mai sus. Vom observa ceva interesant.

2014-04-27_1726

Ce observam INTERESANT?

Ca la o revenire a economiei dupa o depreciere masiva (vezi 2008-2009) o buna parte din actiunile analizate de noi cresc cu mult peste media bursei chiar daca rezultatele lor financiare imediate nu ofera o asemenea oportunitate. De obicei aprecierea preturilor acestora este chiar peste nivelul de evaluare a actiunilor companiilor solide (cum ar fi TLV din exemplul nostru).

De ce asa? In primul rand datorita discountului mare din acel moment, a posibilitatii unei volatilitati impresionante pe o perioada scurta specifica pietei noastre si a caracteristicilor puternic speculative a bursei noastre. Cu o altfel de lichiditate poate situatia era alta la acest gen de companii “surpriza”.

Oricum deprecierea pretului din piata fata de valoarea contabila a acestora ramane destul de mare. COMI are acum un P/Bv de 0,2683, iar DAFR de 0,3622. In schimb SNP are P/Bv de 1,262 fata de media companiilor din Europa similare care au 0,537.

Totodata vorbind de sectorul bancar si mai ales de TLV vom constata ca P/E este de 9,3 putin peste media sistemului bancar european care este de 8,96 si deci nu ar trebui sa ne ingrijoram daca auzim asa ceva (ca este supraevaluata) din alte surse.

As spune insa ca BCC este ACUM supra supraevaluata la un P/E de 34,43 fara a mai vorbi de BRD cu cele 66,36 la acelasi indicator de performanta cand media europeana este pentru ambele de 16,2 respectiv 12,4.

Probabil va astepati la o incheiere fulger ca o concluzie la toate cele de mai sus, probabil cateva recomandari, cum ar fi produsele structurate de care vorbeste colegul nostru Mircea.

Nu, nu va fi asa ceva. VA fi cu totul altceva. Va fi o …. POVESTE ADEVARATA.

Statia metro L’ENFANT PLAZA din Washington DC, intr-o zi friguroasa, pe 12 ianuarie 2007.
Un om cu o vioara a cantat sase piese de Bach timp de 45 de minute. In timpul acesta, aproximativ 2000 de oameni au trecut prin acea statie,

Majoritatea in drum spre serviciu. Dupa vreo trei minute, un om intre doua varste l-a observat si s-a oprit sa-l asculte pentru cateva secunde, apoi a grabit pasul, manat probabil de programul sau strict.

4 minute mai tarziu:
Violonistul a primit primul sau dolar, o femeie i l-a aruncat in palarie fara sa se opreasca.

6 minute:
Un tanar se reazema de perete ca sa-l asculte, dupa care se uita la ceas si pleaca in trap usor spre peron.

10 minute:
Un copil de 3 ani se opreste in fata muzicianului, dar maica-sa il trage grabita de hainuta. Copilul se mai opreste odata sa-l priveasca pe violonist, dar maica-sa il impinge nervoasa inainte, asa ca cei doi se misca, el intorcand capul din cand in cand. Lucrul asta se repeta cu mai multi copii, pe care parintii ii imping de la spate, grabiti sa ajunga la treburile lor.

45 minute:
Muzicantul a cantat in continuare. Numai sase oameni s-au oprit sa-l asculte pentru cateva momente. Circa 20 au aruncat niste bani. Omul a colectat in total $32.

Dupa o ora:

El a terminat de cantat si s-a lasat tacerea. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat…
Nimeni n-a remarcat, dar acesta era JoshuaBell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat cateva din cele mai dificile piese scrise vreodata, pe o vioara estimata la $3,5 milioane. Cu cateva zile inainte, umpluse o sala de concerte din Boston.

Valoarea medie a biletelor $100.

Povestea este adevarata. Concertul din statia de metro a fost organizat de catre Washington Post, ca un experiment socialasupra perceptiei, gustului si prioritatilor oamenilor.
Problemele care s-au pus:
*Intr-un loc public, la o ora nepotrivita, suntem in stare sa percepem frumusetea?
*Ne oprim s-o admiram?
*Putem, oare, sa recunoastem talentul intr-un context neasteptat?

O concluzie posibila in urma acestui experiment, ar fi aceasta:

Daca nu avem cateva momente sa-l ascultam pe unul dintre cei mai buni solisti ai lumii cantand cea mai buna muzica scrisa vreodata pe unul din cele mai bune instrumente facute vreodata,
Oare de cat de multe alte lucruri minunate ne lipsim in existenta noastra?

Nonvaloarea stapaneste astazi lumea!

 

Speak Your Mind

*