4.4.2 Traderi vs Traderi

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

DESPRE INVATATURILE UNUI TRADER ADEVARAT

Spuneam ca un trader adevarat studiaza continuu si scopul sau este perfectionarea sistemului sau de tranzactionare conform scopurilor urmarite utilizand pe cat posibil “sculele” noi ce apar in domeniul tradingului profesionist.

Acum sa nu credem ca toata lumea foloseste roboti de tranzactionare pe baza unor algoritmi proprii si ca exista o multitudine de softuri care iti pun la dispozitie datele de care ai nevoie si pe care tu personal nu vei putea sa le obtii.

Mai trebuie spus ca aceste softuri au la baza reguli vechi valabile de cand a aparut piata de capital si anume ca piata este “facuta” de marii jucatori sau mai bine spus de smart money, adica institutionalii (acestia fiind bancile si fondurile de investitii puternice).

Fireste ca si in randul acestora sunt unii foarte puternici, care atunci cand apar in piata sau cand actioneaza se cunoaste (prin numarul pozitiilor sau contractelor, actiunilor tranzactionate). In acest caz, pentru a avea succes este bine sa fi in preajma lor, sa le sesizezi miscarea si intentiile.

Pentru a se putea incheia aceste mari tranzactii este nevoie de contrapartida, adica in acel moment trebuie sa fie cel putin unul sau mai multi jucatori mari, care sa accepte intentiile celorlalti.

De regula cand intra acesti mari jucatori in piata ceilalti se retrag deoarece risca sa fie “inghititi” fara drept de apel si cei care mai raman, in special publicul larg (guppi) cad prada usor. Trebuie spus ca in majoritatea cazurilor acestia nu tin cont de stiri si au propriile interese care sunt greu de intuit/anticipat. Ei se cred invincibili pe piata si de multe ori dovedesc acest lucru, cu exceptia fazelor cand apar in piata jucatori si mai mari.

De aceea nu este greu de presupus ca si pe o piata lichida, cum este cea futures (de exemplu futures pe EUR/USD) acesti mari jucatori se cunosc intre ei si chiar isi stabilesc de multe ori o strategie comuna fiind de aceeasi parte sau chipurile si pe partea “opusa”.

Probabil veti spune ca unul va pierde si doar celalalt castiga. Total gresit deoarece in final ambele parti castiga chiar daca nu neaparat in aceeasi zi.

Problema este ca atunci cand isi fac intrarea se vad niste ordine foarte mari care au in spate sume de ordinul mil. de euro comparativ cu a majoritatii ordinelor date pana atunci sau dupa retragerea acestora.

Daca vrem sa vedem cum decurg lucrurile in piata vom observa ca in primele momente (de obicei prima jumatate de ora) se realizeaza un fel de RANGE de tatonare cu oscilatii MIN-MAX destul de reduse si cu o mediana unde volumele au fost cele mai mari.

Aceasta MEDIANA o vom putea considera ZONA DE SUPORT pentru ziua respectiva in conditiile in care TRENDUL din ultimile zile si mai ales din ultima saptamana este unul de CRESTERE.

Tendinta marilor jucatori este sa testeze din nou aceasta zona nu o singura data ci de mai multe ori, mai ales ca intentia lor (ordinele lansate in linia de asteptare) este destul de mare raportata la potentialul pietei.

Dupa ce au dat DIRECTIA tranzactiilor din piata ei se retrag stimuland atunci cand este cazul mentinerea acestei directii (sus, jos) prin ordine suficient de mari cand piata este mai putin lichida “absorbind” pur si simplu tot ce au in fata lasand un VID (zona goala de ordine), pe care multi nu-l pot observa fiindca nu au acces la nivelele de asteptare ale ordinelor (preturilor) si mai ales ale volumelor acestor ordine.

Acest VID poate genera mai tarziu un salt sau o cadere relativ abrupta care sa aduca pe moment un castig zilnic sau swing deosebit. Este de fapt TINTA pe care o urmaresc acestia pentru a iesi din piata dupa ce piata a urcat cu cca. 30-50 pipsi sau mai mult.

Se spune ca este usor sa faci 1 pips, insa nici un castig de 10-15 pipsi nu este de aruncat, mai ales ca piata este destul de oscilanta, volatila putand sa-ti prinda SL (stopul la pierderi) pe aceste variatii Intraday.

Foarte multi care actioneaza pe o piata futures cu un lavarage de 1:100 sau chiar mai mult RISCA lasand pozitiile deschise peste noapte (overnight) si se trezesc a doua zi la deschiderea sedintei ca baietii dastepti au facut un gap (pozitiv sau negativ) in sensul invers al directiei alese de tine (long sau short) si automat SL pus de tine este executat sau ai intrat in apel in marja si apoi ai pierdut ca nu ai cu ce sa-l acoperi (GAP-ul a sarit peste SL tau). De aceea traderii experimentati nu mai merg pe pozitii overnight. Este mai sanatos sa ai cateva castiguri de 10-15 pipsi, mai ales ca 1 pips valoareaza 12,5 dolari pentru futures EUR/USD.

Am vazut ca smart money actioneaza dupa interesele lor care se pot schimba mai ales ca ei nu tranzactioneaza zilnic sau toata ziua pentru a-i urmari atent.

Baietii dastepti (smart money) au aceste date, pe care le pot avea si unii traderi bine “dotati” cu softuri potrivite care “VAD” piata la fel ca acestia. Deosebirea este ca primii au putere financiara mare si stiu care este pragul de suport si cel de rezistenta, poate singurele TINTE urmarite de acestia, restul de pe grafic fiind fara importanta deosebita. Inchipuiti-va un grafic POINT AND FIGURE doar cu doua linii : SPIKE si BOTTOM.

Sa luam un grafic al actiunii Facebook si sa observam toate aceste miscari avand in memorie modul in care se misca marii jucatori.

iamg pag 896 4.4.2iamg pag 896 4.4.2iamg pag 896 4.4.2iamg pag 896 4.4.2Ce observam la o piata lichida?

Ca la inceputul sedintei exista un RANGE unde traderii incearca sa incarce ceva pozitii bazandu-se pe ceva informatii sau pe cunoasterea pietei respective. La un moment dat apar smart money care fac 2-3 spike-uri in cadrul unui range bine stabilit inainte de a incepe sedinta.

Daca ai posibilitatea sa aduni volumele din BID si sa le compari cu cele din ASK pe 5 sau 10 nivele vei observa o anume presiune din partea cumparatorilor sau vanzatorilor. Se poate spune ca aceasta diferenta substantiala ne indica o anume tendinta in piata in acea zi sau cateva zile/saptamana.

Se spune ca in aceasta faza de oscilatie nu este bine sa intri deoarece este greu de intuit o directie si automat nu sti ce decizie sa iei pentru ziua respectiva.

Va va surprinde dar va voi spune ca in acel RANGE este bine sa intri sau mai bine zis la nivelul liniei verzi de pe grafic dupa al doilea spike cand pe al doilea push (impingere in jos) a incercat sa atinga din nou linia de jos.

Cei care vor sa fie mai siguri vor intra la un BREAKOUT cand se sparge range-ul in partea superioara (dincolo de spike-urile realizate) si trendul UP se formeaza. Este faza in care smart money au dat tonul si traderii ceilalti incep sa incarce pozitiile, volumele in piata scad simtitor fiind ca volum de 4-5 ori mai mici decat cel al smart money. De regula publicul larg intra mult mai tarziu cand se apropie un alt SPIKE mai mare.

In aceasta faza a zilei cand s-au atins ceva mai multi pipsi smart money, odata ce si-au atins tinta, LOVESC PIATA cu ordine opuse inchizand pozitiile si marcand profiturile partiale sau totale deschise la inceputul sedintei. Piata observa si inchide si ea pozitiile precipitat crezand ca “s-a terminat cu acel trend” si multi dintre cei care raman pe pozitii vor avea SL executate intregistrand pierderi.

Exista situatii cand piata tinde sa se stabilizeze dupa un asemenea efort, insa si in acest caz, daca locul de consolidare nu CONVINE smart money atunci ei vor IMPINGE piata cu un pullback (un push) acolo unde vor, adica la linia verde unde este un suport convenabil pentru urmatoarea miscare UP.

Smart money vor lasa ca piata sa coboare pana la linia verde folosita ca zona de suport si vor intra din nou de aceasta data invers suprinzand din nou SL celor care au mers invers acestei directii si dupa ce vor observa ca piata si-a luat din nou avant vor astepta un nou SPIKE acolo unde il vor ei si vor inchide din nou pozitiile marcand acum un nou profit probabil la o linie de rezistenta care a fost testata si anterior.

MODEL SMART MONEY LA TGN

Voi face o PARANTEZA si va voi aduce aminte ce analiza am facut despre TGN, mai ales cand a avut ex dvd, dar si acum cand a atins un minim la cca. 178-180 pct (TINTA urmarita de SMART MONEY) si ca tinta lor urmatoare este un varf nou (un spike) la cca. 191 pct. Am mai spus ca aceasta actiune este una serioasa deoarece pe ea actioneaza mari jucatori care stiu ce vor si fac jocurile stabilite din timp.

La ex dvd pretul de inchidere a fost la 188,000 lei cu toate ca un pret de ajustare calculat era de 182,7000 lei. Am spus atunci ca ordinele in asteptare pe nivelurile inferioare din BID erau la 185,000 lei si la 186,000 lei si ca acestea pastrandu-se ne indica ca piata in viitor va testa si aceste MINIME de ce nu chiar si pe cel teoretic de la 182,700 lei daca trendul general va fi unul down. Unde a ajuns pretul TGN ? La minimul de 178,000 lei retestand minimul anterior de la 177,000 lei din urma cu 3 zile.

Din nou smart money nu au asteptat sa coboare pretul pana la 171,000 lei cat am presupus noi ca poate sa ajunga pentru a face o intoarcere si ca odata cu revenirea burselor straine au schimbat automat directia lasand ulterior trendul sa urce … sa urce.

TINTA lor este probabil varful de la 191,000 ca o prima zona de rezistenta (sau poate la 188,000 lei) si de aici ramane de VAZUT ce intentii au. Stim ca la 188,000 lei au fost volumele cele mai mari si pe aceasta baza a profilului pietei, dar si al volumelor din piata putem estima ca pragul de 188,000 lei odata depasit va fi SIGUR un prag de suport VIITOR. Inchei paranteza.

CONTINUARE

Revenind voi spune ca tot ceea ce am facut pana acum a fost sa urmarim ce fac smart money in piata analizand noi (cam greu) sau printr-un soft potrivit pe mai multe monitoare datele pe care piata ni le spune (pret, volum, timp si mai ales o valoare a pietei). Smart money se vad prin ordinele mari pe care le introduc in piata si implicit prin tendinta care o dau pietei, iar aceste volume pot fi interpretate/analizate de softuri potrivite.

Fireste ca un investitor sau un trader care nu este dotat cu ce trebuie (experienta, studiu aprofundat, webminarii straine adecvate scopurilor urmarite, carti platite, abonamente si soft platit) nu va reusi NICIODATA sa spuna ca este de succes pe o piata volatila si lichida straina.

Greseala este ca nu se gandeste ca partenerii sai sunt superdotati (financiar, firme de analisti, de softisti, informatii si mai ales cunoasterea celorlalti parteneri puternici) si incearca uneori sa fie “EGALI” acestora fara resurse sau cu resurse infime mai mult “furate” nu se stie de unde . Este o ILUZIE, asa cum este si castigul pe care-l viseaza atunci cand vad cativa pipsi in cont.

AM RASPUNS mai sus atat la cum sa cunosti piata la modul REAL si mai ales cand sa intri in piata. Este vorba cu adevarat de un sistem de tranzactionare care se perfectioneaza continuu, pe care l-ai obtinut si l-ai testat cu succes si l-ai adus la standardele celor care castiga sistematic pe bursa. Orice investitie are si costuri.

Trebuie sa fim constienti de asa ceva si numai asa putem deveni traderi adevarati dupa cativa ani de aprofundare a unei piete. Este bine sa ne concentram pe o singura piata, pe un singur instrument care credem noi ca ni se potriveste si daca suntem daytrading este indicat sa ne oprim la 1 singura tranzactie. Foarte multi au pierdut sume mari de bani fiindca nu s-au oprit la timp si au crezut ca pot recupera banii pierduti (nu poti evita asa ceva pe o piata oscilanta) daca RAMAN in piata facand tranzactii dupa tranzactii. In acest caz CONCENTRAREA s-a dus si automat deciziile nu sunt cele mai bune.

Ne vom da seama de abia cand ne oprim si din aceasta AMBITIE de moment (pai, cine sunt eu, stai sa vezi!!!) si vom vedea ca in cont au disparut toti banii castigati. Culmea este ca vom repeta greseala cu alta ocazie uitand ca am promis ca nu vom mai gresi la fel. Cine este de vina in acest caz? Piata vor spune multi. Din nou greseala … Noi suntem de vina.

OK, am ajuns la punctul culminant … Ce scule folosesc traderii adevarati?

Am vorbit de piata futures si trebuie sa spun ca unii traderi ai acestei piete folosesc ca soft “MARKET DELTA”, la care se adauga MARKET PROFILE si FOOTPRINT CHART. Acest din urma modul de soft prezinta o transparenta mai mare pentru traderii activi fiind un avantaj fata de alt gen de grafice.

Pentru a intelege mai bine va voi prezenta mai jos un astfel de grafic unde se poate observa profilul pietei din doua zile de tranzactionare cu vizionarea profilului volumului de tranzactionare si preturile respective ce devin praguri de suport si rezistenta clare.

Deja ce vedem este o alta imagine mult mai clara asupra unui range in care se poate intra cand piata isi revine, adica intre 1401.75 si 1409.75. Vazand graficul veti spune “mare scofala si eu pot afla aceste date fara soft”. DA, dar s-a uitat un element ca pentru a putea vedea aceste grafice ai nevoie de softul respectiv TRANSPARENT, care este mai rapid si poate fi parametrizat dupa bunul plac (asa ceva nu-ti ofera multe softuri).

Inchipuiti-va ce ar insemna sa aveti acest soft pe 4 calculatoare cu aceeasi piata si s-o simtiti toata in miscarea ei fie pe un grafic de 1 saptamana, de 1 zi sau pe time-frame-uri mult mai mici cu parametrii diferiti. Nici acest lucru nu va ajuta prea mult, insa dupa un training al specialistilor (trader Don) de pe Wolf Pack Trading Group si o analiza temeinica de cateva … luni (4-5) veti ajunge sa cunoasteti piata respectiva ca pe propriul buzunar.

Am vorbit de costuri. Ei bine va costa softul Market Delta 175$ in prima luna sau 447$ pe trei luni. Manualul de utilizare costa si el 59$. Manualul este actualizat cu trainingul din fiecare zi in mod automat, insa atat timp cat esti membru al grupului. Prima data vei primi un telefon din partea organizatorilor pentru a te pune in tema cu ceea ce urmeaza.

Patru zile pe saptamana sunteti moderati, in special cand volumele din piata sunt impresionante (deci este un training live). Trei zile de wkd intrati in legatura cu Traderul Don pentru a va clarifica alte aspecte. Cand sunt evenimente importante, stiri importante (intalniri FOMC) trainingul se prelungeste peste timpul desfasurarii acestor evenimente. Am putea spune ca beneficiati de un MODERATOR, ceea ce nu prea se ofera la toate softurile, adica de un SUPORT profesionist pentru efectuarea tranzactiilor.

IN CONCLUZIE de ce trebuie sa alegem astfel de SCULE de tranzactionare ?

– fiindca sunt armele de baza ale celor care castiga;
– pe o piata lichida unde sunt profesionisti foarte dotati din multe puncte de vedere nu poti rezista fara a avea acces la date transparente, pe care nu toti le VAD;
– ofera grafice mult mai viabile si credibile oferind un avantaj clar fata de alte platforme limitate;
– capatam o experienta care nu se poate egala cu un studiu individual si mai ales de durata;
– datele de pe grafice contin nu numai pretul (pe care toti il urmaresc) ci si alte DATE, cum ar fi volumul si mai ales momentul cand piata este mai agresiva sau tranzactionata;
– are o arhitectura deschisa putand-o programa dupa bunul plac desigur dupa ce ne familiarizam cu acest soft.

COSTUL este relativ mare, insa daca nu incercati sa vedeti rezultatele tot timpul veti fi la un loc cu multimea care PIERDE, iar transparenta de care beneficiaza profesionistii ramane un vis frumos, asa cum vor fi castigurile pe bursa.

Sunt foarte multe de prezentat, insa sper ca v-am trezit interesul si ca unii dintre dvs. aveti acum mai multe informatii la care sa meditati ADANC. A INVESTI este o munca continua, cu bune si rele, dar care in final ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa ne vedem limitele si daca suntem capabili sa rivalizam cu un domeniu unde unii fac jocurile

SPER ca cel care m-a tot intrebat cum poti sa citesti piata si mai ales cum iti alegi punctul de intrare pentru a avea o investitie/ o tranzactie de succes a INTELES care sunt principiile si ca aceasta nu se potriveste altui investitor/trader, deci nu-l putem prelua de la cineva deja experimentat.

Situatiile, conjuncturile, pietele, investitorii/traderii sunt intr-o continua miscare/transformare si daca nu ai reusit sa fi stapan pe tine aceste lucruri te vor depasi. Daca iti construiesti singur un sistem care sa-ti reprezinte profilul de investitor vei reusi sa faci fata la orice incercare ramanand in piata; altfel rsiti sa fi scos repede afara din ea.

Secretul este ca trebuie sa devi un trader adevarat si sa ai resursele acestuia, ceea ce inseamna ca trebuie sa tratezi investitia nu ca pe un moft sau un hazard/noroc ci ca pe un lucru SERIOS, asa cum o afacere se construieste si se amortizeaza in TIMP.

Speak Your Mind

*