4.4.1 Cum devenim un bun analist bursier

Capitolul nr.4 – Profesionistii

Postat de TRAIAN pe 26 martie 2014

Am tot reflectat la maj multe aspecte ce ne-ar putea ajuta si mai mult in aceasta MUNCA de a fi un bun investitor, in prima faza si apoi va veni si succesul urmarit.

In plus am pus la cale strategia de abordare a discutiei cu CEO-ul BVB, domnul Sobolewski din data de 9 ianuarie, când voi insoti 2 buni prieteni de bursa pentru a incerca o demarare a unei colaborari practice, pragmatice cu acesta. AICI nu pot face predictii, estimari, ci sa pornim cu SPERANTE.

Asa ca am avut timp berechet sa ma documentez asupra unui aspect pe care consider ca viitori investitori, dar si actuali, nu-l stiu (acum il pot afla) sau nu s-au gandit la asa ceva, ori nu acorda importanta cuvenita, necesara.

Mai intai trebuie sa va spun ca PERCEPTIA generala a oamenilor de afaceri, nu numai din Romania, ci si a celor care sunt parteneri de afaceri cu cei din Germania, este ca BURSA noastra este o “susanea”, adica nu reflecta menirea pentru care trebuie sa functioneze o piata de capital adevarata.

Este vorba se ROLUL de FINANTARE a economiei unei tari sau a unei companii de oriunde care este listata la acea bursa de valori sau cum apare la MISIUNEA BVB …. “transformarea Bursei de Valori Bucuresti intr-unul dintre cele mai active instrumente de finantare a economiei din Romania”.

Pornind numai de la acest aspect de BAZA pentru o bursa reala si daca ne uitam in urma de tot vom vedea ca primele companii private listate la BVB nu prea au stat mult pe bursa, acestia si le-au retras rapid prin rascumparari repetate, iar ulterior ceva IPO private in aceasta privinta cu succes nu au fost.

De ce? “Susanea” acesta este adevarul si anume multi urmaresc ceva “tunuri” sa se puna pe picioare si apoi … OUT când le este mai bine. Asa gândesc multi, asa zisi “antreprenori” si diferenta se vede pe alte piete din regiune.

CIRCULATIA FLUXULUI DE CAPITAL INTRE PIETE

MARGIN DEBT IN SUA

Datele despre fluxul de capital, mai ales pe piata americana, arată că după 2008 majoritatea micilor investitori (retail) au ieşit din pietele de actiuni si au tot continuat sa iasa si dupa aceea introducand insa banii in fondurile de investitii cu portofolii pe actiuni, ca fiind mai bine protejate la socuri decat cele individuale.

Anul 2013 a insemnat un raliu in piata SUA deoarece acesti jucatori mici si-au dirijat fluxul de capital spre piata de actiuni direct scotand banii din fondurile de investitii si actionand direct in piete creand un entuziasm in piata din nou. Castigul lor a atras si alti competitori, de aceasta data mai speculatori, care au accesat si ei piata de actiuni considerând ca exista conditii de SIGURANTA, dar mai ales ca nu au alta ALEGERE asa facila.

Asa ca, în cazul în care piaţa a aderat clar la o traiectorie gen “balon”, noi ar trebui să nu fim surprinsi de o fază de incheiere a unor avansuri/salturi prea persistente si în cele din urmă sa VEDEM de SUS un DECLIN care şterge o cantitate semnificativă din aceste câştiguri prealabile atunci când se va “NAPUSTI” pe tobogan in jos.

Aceasta STARE a unei piete de actiuni este descrisa ca fiind “asimetria neplăcuta”, şi este neplăcuta, tocmai pentru că ea a apărut istoric în condiţii care ne identifică ca “supraevaluate, SUPRACUMPARATE si suprabullish”. Ei bine, tocmai aceste condiţii sunt de multe ori, cel puţin temporar, asociate cu avansări persistente pentru unele TOP-uri succesive marginale, urmată de o scădere abruptă.

SEAMANA CUMVA cu finalul anului 2013 pe Wall Street? Eu zic ca da. CINE ARE DREPTATE?

Cel care vede de SUS si i se pare ca va merge mai SUS sau cel care are o “VEDERE” din spatiul cosmic bursier, atat de greu de descifrat inclusiv de marii analisti experimentati? De aici si CONTRADICTIA privind perceptia dintre cele doua viziuni si fireste EXTREMELE.

CAT de sus te poti urca si mai ales ce ORIZONT iti alegi pentru a cuprinde cat mai bine o asemenea problema ce atrage, hipnotizeaza pe oricine, care crede ca asa ceva merge la nesfarsit. Oamenii când se simt bine nu accepta in ruptul capului ca poate fi si rau chiar daca acest RAU ii apare clar conturat in fata.

De ce? Pai, cum sa renunt la BINE pentru ceva care nu stiu daca va fi rau. Asa si cu cei dependenti de ciocolata, tutun etc, fie si de castigul potential insa din portofoliu. SIMT eu ca se poate mai mult, pai nu s-a putut pana acum, de ce nu ar fi si de aici mai departe (pai frate, conditiile se tot schimba si oamenii se schimba si ei, au asteptari diferite, resurse diferite si nu putem actiona toti la fel – nu uitati chestia cu trenul in gara si cine se urca/coboara din el).

OARE unde poate duce pofta asta de castig? Acolo unde se vede sus pe GRAFIC … MARGIN DEBT istorice, ca ACUM?. Se va sparge ceva in aceasta zona? Uitati-va ce a fost in situatii similare de MARGIN DEBT. CE VRETI MAI MULT DECAT ATAT? Istoria este langa noi si noi langa ea si ne face semn “ademenitor” ca la niste dependenti de CASTIG la stele.

Tocmai de aceea este evident, ca anul 2014 se va dovedi a fi o surpriză pentru unii, dar cred că nu este chiar asa de greu de ghicit ce se va întâmpla.

PROGNOZE – STRATEGII LA INCEPUT DE AN
În acest moment de inceput al anului 2014 adesea imi iau timp pentru a analiza ceea ce s-a întâmplat în pieţele dîn ultimele douăsprezece luni, chiar ani in propria mea viaţă bursiera şi imi fac planul de urmat pentru anul care vine. De aici toate aceste previziuni, care inca nu s-au incheiat (mai am sectorul SIFS la urma).

Când vine vorba de o piaţă care înseamnă sa ne uitam la tendinţele actuale şi modul în care acestea sunt susceptibile de a se schimba şi evolua în următoarele douăsprezece luni, atunci TREBUIE sa vi cu o prognoza de piaţă DETALIATA pentru anul viitor.

Dupa aceasta obligatoriu cu o strategie care ti se potriveşte cu acest gen de prognoza. Ai un plan de afaceri, dar el sufera modificari tocmai pentru a gasi cele mai bune oportunitati pentru ceea ce ar putea sa vina in viitor.

SINCER am trimis articolul cu ANUL 2014 bursier la mai multi oameni din piata (ziaristi, analisti, brokeri) si am avut surpriza sa constat ca, in putine cazuri este adevarat, mi s-a spus ca este :

– STUFOS si ca NIMENI nu are rabdarea de a-l citi TOT. Este dupa mine, avand in vedere cele de mai sus, o GANDIRE de “specialist” bine asezat, static.

Pentru mine deocamdata lucrurile sunt cat de cat mai clare, insa prezentarea trimisa avea ca tinta publicul larg, mai ales cei care acum descopera aceasta bursa.

Sper sa ma fi inselat cu previziunile pe 2014 facute de mine fiindca sunt destui cei care CRED doar in MOMENT fara a vedea cum s-a ajuns AICI si in ce conditii, ce a concurat la acest PCT si mai ales ce transformari majore ale riscului au fost facute (tineti minte chestia cu curajul … el nu se teme de pericole, noi incercari, insa fara a fi un curaj nebunesc).

Sa luam cele doua piete de actiuni mai dezvoltate privind fluxul de capital intre pietele mari de capital ale lumii.

EUROPA.

În 2011 a fost clar (s-a vazut si la noi) ca este o piaţă urs. Atunci cine a ştiut că se va termina aceasta va duce la o mare oportunitate de cumpărare pentru anul 2012, ceea ce s-a si intamplat aruncând o buna parte din fluxul de capital strain spre aceste piete si pregatind de fapt CRESTEREA acestora din 2013. Aşa că anul 2013 a devenit o concentrare de capital in continuare in zona fara a se epuiza. Pana la BOOM in economia europeana mai este sau la un balon pe pietele de actiuni.

SUA – WALL STREET
Acum suntem clar intr-o piaţă BULL MATUR, care acum se confruntă, ATENTIE, cu comportament maniacal de investiţii. Este daca vreti un DROG cu care te obisnuiesti si cu greu renunti la el. Acest drog este CASTIGUL. Investitorii vad numai castigul acum si ca el este inepuizabil. Oare asa sa fie? Totusi …

Avem NIVELURI RECORD de MARJA a DATORIEI si acest lucru este un SEMN. Fireste ca inca nu se crede că VINE O PIATA BEAR (mai ales dupa ce am spus la evolutia ciclica ca se incheie deja cea dibn 2000-2013 si ce va mai fi inca putin poate). Se sugereaza prin acest indicator – marja a datoriilor o VOLATILITATE ce are de gand sa CREASCA începând cu piata din SUA si care se va extinde si in rest.

De aceea iata o noua orientare ce se poate prognoza si de aici o strategie spre AUR, insa cu rabdare avand in vedere evolutia in trepte a volatilitatii din pietele de actiuni.

Este un moment care vine în ceea ce priveşte o piaţa de valori atractiva pentru a planifica un succes. Totusi putini isi fac planuri ca urmare a acestor date, prognoze si de aceea putini si castiga reactionand la ceea ce se intampla in piata in loc sa FIE CALM si GATA inainte de a beneficia de aceste lucruri.

Daca esti SUPERFICIAL si spui ca este STUFOASA o documentare atunci intri sigur in prima categorie si nu vei face niciodata destui bani cat sa traiesti mai bine si din investitie. Stiu si eu vreau sa fie simpla si sa spun in anul 2014 BVB va creste in medie cu … 30% la finele acestui an.

Pentru vorbe frumoase (cine nu asteapta asa ceva) presa este in stare sa-ti serveasca orice ca pereri sunt slava Domnului peste tot. Dar, oare care este si PERCEPTIA mea? Nu cumva trebuie si eu sa am datele mele si propria perceptie?. In fon banii sunt ai mei si nu ai lor.

CONCLUZIA cu piata Wall Street este ca in condiţiile actuale de piaţă, cu caracteristici tot mai severe de supraevaluare, overbought, overbullish, cum vreti sa-i spuneti, este ca SPECULATORII aduna bani de pe piata cu BANI IMPRUMUTATI, iar acestia sunt cuplati cu DATORII la un MARGIN istoric (verificati datele la FLOW MONEY).

Aceasta teorie a fost verificata in practica si de istoria bursei americane si este descrisa in matematica ca fiind “gen baloon periodic” si redata de economistul Didier Sornette cu un deceniu în urmă. Ea a fost respectată cu regularitate în bule financiare în clase de active şi in ţările din întreaga istorie.

Fireste ca parerile unora nu sunt acceptate in totalitate si unii spun ca va fi o piata BULL in anul 2014. Ideea este ca acum amandoua partile au dreptate – piata face REGULILE ei.

Deci investitorii de retail au intrat din nou in pietele de actiuni mai puternic si aceasta s-a intamplat mai mult in 2012 când S&P 500 a ajuns la 172% un nou maxim in ultimii 5 ani comparativ cu oct. 2007.

Fiindca tot am vorbit de RETAIL – persoane fizice, trebuie spus ca in 2013 fondurile mutuale din SUA au luat în aproximativ 21 miliarde dolari, conform datelor ICI, în timp ce ETF-uri primite $141 miliarde, iar piata fondurilor de obligatiuni de 67 miliarde dolari scos.

Preferinţa pentru piata de capital este o schimbare de la ultimii patru ani, când aproximativ 260 miliarde de dolari a fost retrasă din stocurile şi mai mult de $1 trilioane adăugat la obligaţiuni.

In plus ” Analiştii consultaţi într-un sondaj derulat de Bloomberg la 19 decembrie au estimat că FED va continua să reducă achiziţiile de obligaţiuni cu câte 10 miliarde de dolari la următoarele şapte şedinţe, urmând să pună capăt programnului în decembrie, insa asa cum spuneam politicile se pot schimba in functie de situatie”.

Despre Europa, doar tangential voi spune ca datoria publica acumulata de tarile bogate se apropie de nivelurile atinse in perioade de razboi si constituie cea mai mare amenintare la adresa economiei globale, a avertizat in anul 2013 directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, citata de AFP. Oficialul FMI a adaugat ca povara datoriilor lasa Guvernele la mila pietelor financiare si trebuie sa fie redusa.

Iata ca ulterior seful BCE a oferit şi câteva detalii în privinţa planului de achiziţie nelimitată de bonduri. BCE va achiziţiona în special bonduri guvernamentale cu maturităţi de unu sau trei ani, încluzând aici şi datorii pe termen mai lung care au maturităţi reziduale la acest nivel, a spus Draghi. Achiziţiile vor fi sterilizate în totalitate, ceea ce înseamnă că impactul acestora asupra masei monetare va fi neutru. Pe parcursul discursului lui Draghi randamentele pentru bondurile Spaniei pe doi ani au scăzut, după ce crescuseră puternic înainte.

BCE a fost pionul principal în lupta împotriva crizei din zona euro, care până acum a adus cinci ţări în situaţia de a avea nevoie de planuri de salvare şi a adus economiile ţărilor din zona euro în pragul recesiunii. PUTEM spune ca Europa incearca sa se salveze, in timp ce SUA inca crede ca nu este deloc un pericol. Asa sa fie oare?

Banca Centrală Europeană s-a înscris clar pe drumul salvării cu orice preţ a ţărilor cu probleme din zona euro. Preşedintele Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a declarat, din nou, că “euro este ireversibil” şi a anunţat un nou program de achiziţie a datoriei statelor cu probleme, fără o limită maximă a banilor ce pot fi cheltuiţi.

Programul, numit Outright Monetary Transactions – Tranzacţii Monetare Directe -, prevede ca BCE să cumpere datoria statelor cu probleme – principalele fiind Spania şi Italia – cu maturitatea de până la trei ani. OMT nu are o limită cantitativă, mai spune Draghi, şi acesta se va opri doar atunci când scopul a fost atins – adică ţara se poate finanţa singură la costuri rezonabile.

Mai mult decât atât, BCE nu va mai avea nici restricţii de natură calitativă la cumpărarea de obligaţiuni, astfel că ea va achiziţiona şi titluri cu risc foarte ridicat catalogate de agenţiile de rating la calificativul “junk”. Cu alte cuvinte, BCE va putea cumpăra pe bani lichizi titluri care au toate şansele să rămâna simple hârtii fără valoare.

ASA CA IN ACESTE MOMENTE piata americana, mai ales tranzactioneaza cu RISCURI MARI, mai mari ca in 2000 si in 2007 (vezi grafic) si asa ceva se va razbuna la un moment dat printr-o corectie. Fluxul de capital se va muta din nou si tot asa fireste dupa ce unii vor pierde deoarece trebuie sa vanda mai jos, tot mai jos pentru a-si acoperi macar împrumuturile la banci.

Acesta va fi ATACUL speculativ in forta pe piete. De ce? Fiindca asa cum spuneam orice noua piata BULL, fie si seculara, nu poate incepe decat de mai jos si SMART GUYS (MONEY) stiu acest lucru, il asteapta si chiar actioneaza sa fie realizat, aceasta este STRATEGIA LOR si nu trebuie sa ne surprinda deloc fiindca iata poate fi anticipata istoric, ciclic.

REGULI, METODE DE A EVITA ACESTE MARI RISCURI

1. Daca te-ai imprumutat iesi macar la TIMP multumindu-te totusi cu un profit decent. Bine ar fi sa nu te imprumuti deloc fiindca la noi bancile iti iau cele mai mari comisioane la orice din aceasta lume (uita-te la comisioane când retragi bani si vezi ce inseamna pe luna si apoi pe an la aceeasi suma depusa). In SUA creditul este la moda fiind societate de consum nu ca la noi, acesta fiind stimulat, pana la o adica (criza subprime, crah bursier 2000-2002).

2. Priveste la ce investesti si poti sa-ti asumi un RISK mai mare la o PIATA BEAR si actiunile sunt IEFTINE pentru a le cumpara. Cum stiu asta ? Pai ma uit la P/E de piata, asa cum este acum cel de 26,16 la indicele S&P 500 si compar cu mersul economiei in situatii nu de boom, ca acum nu avem boom in SUA, ci similar ca stadiul actual eventual o medie (vezi analiza de la anul 2014 pe care putini au inteles-o si masi ales Rate P/E Schiller) si zic ac este stufosa.

La fel pot proceda si la companii comparandu-le intre ele si urmarind P/E pe mai multi ani, o medie este relevanta, mai ales la sector si regional. De ce credeti ca noi cei de retail vrem un P/E la IPO de 6-7? Asa de AMORUl bursei?

3. Si dupa începutul unei piete BEAR poti cumpara actiuni, mai ales pentru dividende, ca au un randament bun (peste 7%) si mai ales când P/E suporta noi rate minime (fa-ti un grafic serios urmarit mai ales la companiile din portofoliu, nu este greu, te va ajuta sa vezi miscarea valorii din piata a companiei – subevaluata, corecta sau supraevaluata). Esti actionar si nu sti ce valoare reala are compania? Atunci ce actionar esti, ce mare investitor de CASTIG vrei sa fi daca citesti doar presa 1 data pe zi. Pune-ti banii sa munceasca pentru TINE.

Asa se va proceda pana se ajunge aproape de maturitate, o evaluare plafonata a rezultatelor financiare si P/E se apropie de MAXIME greu credibile avand in vedere evolutiile anterioare. Fireste ca s-ar putea sa mai creasca din anumite motive (preluari, asocieri, etc.), NIMENI nu este Mafalda, dar odata IESIT LA TIMP ai profitat de PIATA BEAR care tot urca se REFACE si este ceva SIGUR.

4. Odata ce piata BULL s-a instalat acum stai linistit si astepta momentul IESIRII pe care daca ai respectat planul de afaceri initial vei IESI când ai atins TINTA. Sfatul meu SANATOS este s-o respecti fiindca atunci când ti-ai stabilit acest plan nu aveai emotii erai stapan pe tine si stiai ca poti sa faci asa ceva.

Daca vrei sa-ti optimizezi profitul, adica sa profiti de mersul/trendul bursei mai departe foloseste TRAILING STOP si marcari partiale de PROFIT pana când vei vedea ca trendul a coborat sub o LINIE de ATENTIONARE ca piata bull s-a cam gatat. Eu folosesc MA 200 de regula, coroborat cu mediana de 20 zile BB.

De regula, cum se intampla psihologia maselor este cea mai pacatoasa daca nu te detasezi de ea si o privesti OBIECTIV din afara urmarind-o si nu participând la ea. TINTA ta este clara si atunci de ce sa cumperi sus (nu vreau sa spun ca acum), ci când se construieste (urca) o piata BEAR cu actiuni subevaluate date de psihologia pietei ce VINDE mai mult când scade puternic.

Iti spui atunci am -30% in portofoliu, ce mai conteaza astept, poate urca. Piata nu urca fiindca iuresul s-a pornit si tot coboara, mai sunt si speculatorii de pe margini ce pun umarul serios si uite asa din -30% ai ajuns la -50%.

Atunci PANICA te cuprinde si pe TINE, presa ajuta si ea cu stiri tot mai hilare – de, este presa (nu te uiti sa vezi cum sta compania), are nevoie de cititori cat mai multi si ce place omului sa vada – necazul altora si uite asa cuprins de temeri ce stau ascunse in tine tot timpul VINZI pe pierdere ca toti ceilalti.

La fel si cu cumpararea actiunilor, ai impresia ca piata mai urca (ce mai sunt sondaje, analize etc) care spun va fi un an bun (as spune eu electoral ciudat) si cuprinsi de acest OPTIMISM impins dincolo de realism, de exuberanta de a castiga si eu ca ceilalti atunci CUMPAR … când? pai când trendul coboara sub linia MA 200 crezând ca este un MINIM si zici, hai ca am prins un trend bun. Chiar ai impresia ca urca si dintr-o data COBOARA .. COBOARA …

De ce fiindca SMART MONEY stiu ca aici trebuie sa iasa dand tonul efectiv, dar avand profit. Ce urmeaza? Reluam ciclul de mai sus cu vânzarea in pierdere sau tin acolo in portofoliu pierderi de -50%, adica bani blocati, ca si cum nu i-as avea si capitalul meu fiind mai mic si sansele de castig s-au redus.

In plus nu este PSIHOLOGIC tot sanatos sa vad zile, luni, ani ca ele sunt tot acolo, poate mai jos (vezi Rasdacele). Cred ca stiti ca aceasta omoara afacerea. Pornesti la drum cu un capital, ai stabilit o tinta (TP), dar sti ca ai si riscuri (ti le si stabilesti) – RR (rata castig / profit) si constati ca ti l-ai schimbat de N ori facand ABATERI dupa ABATERI de la regulile de aur impuse (capital, MM, RM si CP, adica controlul banilor, al riscului si mai ales al propriei psihologii) care toate se inlantuie decent si ordonat.

Asa si NUMAI asa vei avea POZITII de castig ca INVESTITOR, adica de minim 5 ani de zile. Cine doreste mai mult devine speculator si aplica TOP/DOWN ciclice, insa si riscurile sunt mai mari. Iti trebuie calitati in plus si mai multa munca.

De aceea spun ca terbuie sa stiti ce profil aveti : INVESTITOR (macar la inceput pana inveti piata bursa, te cunosti, deci sti exact ce poti si vrei) si apoi poti incerca si alt profil vazand ca corespunzi acestuia mai bine exploatând la maxim acele calitati.

Speak Your Mind

*