4.1 Alegerea unui broker strain si local

Capitolul nr. 4 – Profesionistii

PRINCIPII DE BAZA:
Alegerea unui broker, fie ca este unul strain, unde investitorul roman activeaza ONLINE pe o piata externa, asa cum sunt multi la ora actuala, o buna parte din cei peste 7000 ce s-au orientat in ultimii 3-4 ani de zile, fie ca este unul local, aici in Romania, TREBUIE sa indeplineasca conditii MINIMALE standard de functionare avand in vedere competitia dintre acestia (43 la ora actuala), dar mai ales cu firmele straine profesioniste cu resurse mult mai performante si deci cu o expertiza in domeniu greu de egalat, ce continua sa apara si in piata autohtona.

Consecinta pentru supravietuirea multor firme de intermediere se va pune curand deoarece in nici 2 ani de zile, parerea mea este ca vom avea aici la noi aceasta concurenta odata ce piata noastra de capital va fi admisa/calificata ca o piata EMERGENTA. Eu sunt convins ca asa ceva se va intampla, iar noi clientii lor – INVESTITORII DE RETAIL MICI suntem si vom fi sub acest impact al schimbarii.

In plus orice nou investitor, NOVICE nu trebuie sa se arunce in bratele nici unui broker (brokerita) numai ca ii zambeste frumos, il imbie la o cafea si mare lucru nu are ce-i oferi, mai ales ca ulterior nu-l mai gasesti la telefon.
SUNTEM investitori individuali asistati ONLINE (pentru aceasta platim serviciile intermediarului) si avem DREPTUL sa alegem in cunostinta de cauza nu dupa cumetrii, prieteni, rudenii, localitatea de domiciliu, ci PROFESIONIST, asa cum veti vedea mai jos.

Veti vedea in materialul de mai jos, destul de amplu prezentat, cum ar trebui sa gandim si mai ales dupa ce criterii, standarde si chiar sa ne ALEGEM singuri o firma prin care sa tranzactionam la un nivel cat mai apropiat cu cel al sofisticatilor (market makerilor de multe ori), fireste la nivelul categoriei din care facem parte, altfel riscam sa pierdem pe mana noastra.

Daca acceptam orice oferta numai ca de exemplu are comisioanele foarte mici si in schimb nu avem o platforma performanta rapida atunci TOT vom pierde prin aceste servicii mediocre sau depasite de mult. In alta ordine de idei sunt taxe ascunse care te trezesti cu ele asa din senin fiindca la prezentarea contractului nu ni s-a spus intentionat sau nu am citit noi bine contractul, fie la retragerea capitalului, la furnizarea unor servicii ce apar pe parcurs etc.

CARE SUNT CEI MAI IMPORTANTI FACTORI DE LUAT IN CONSIDERARE
Alegerea voastră pentru un broker va diferi în funcţie de stilul de investiţii şi obiectivele urmarite (piata, orizont de investitii etc.).
Vom lua fiecare categorie de investitor in parte pornind de la un incepator si vom analiza caracteristicile si cerintele acesteia de baza.

a. INVESTITORUL INCEPATOR
Esti un investitor neexperimentat (trebuie sa fi constient de acest lucru) şi doresti un broker prietenos cu clientul pentru a face investiţii pe termen lung.

Ce vei cauta la un broker:

• Comisioane si taxe cu valori foarte mici, reduse chiar pentru tranzactii cu actiuni, fonduri mutuale şi ETF-uri bine ar fi low cost;

• Acces usor si rapid la serviciul clienţi (cu acces bucata cu bucata/parte cu parte şi legaturile pe ramuri);

• Interfaţă/paltforma performanta ONLINE uşor de accesat/utilizat, rapida si fara blocaje sau incetiniri online;
• Cont de client minim, foarte scazut si nici o taxa de inactivitate.

b. INVESTITORUL Do-it-yourself (SINGUR), ceva mai experimentat
Sunteti familiarizaţi cu investiţia şi doriti sa va mentineti in piata cat mai mult posibil, pana la atingerea obiectivelor propuse. Va trebui sa urmariti performanţa/eficienta investiţiilor dumneavoastră şi obiectivele sa fie atinse incă pe termen lung, dar avand un rol mai activ în gestionarea portofoliului dumneavoastră (money management, risk management).

Ce veti cauta la un broker:

• Mare varietate/diversitate de actiuni, fonduri mutuale şi ETF-uri la costuri minime/instrument
• Instrumente financiare de bază şi rapoarte de cercetare periodice, analize, previziuni;
• Customer service şi acces telefon mobil;
• Comisioane reduse.

c. INVESTITOR ACTIV mai frecvent in piata.
Sunteti aproape zilnic pe piata si cautati sistematic oportunitati de a profita de ele, mai ales pe TS (termen scurt). Sunteţi un investitor extrem de sofisticat (trader) şi aveti o strategie coerentă care justifică de fapt prezenta permanenta si activitatea de tranzacţionare mult mai accentuata, zilnica chiar. Deja vorbim aici in plus de piata derivate (futures, options), FX, CFD, metale pretioase, marfuri etc.

Ce veti cauta la un broker:

• Costuri reduse de tranzactionare (comisioane mici, pret pe opţiune, taxe de exercitare scazute etc.);
• Instrumente financiare diverse la nivelul clasei de mijloc a traderilor (nu neaparat private banking);
• Executia de tranzactii cu volum mai mare (un daytrader, adica sunteţi un trader algoritmic) şi chiar după-orele de tranzacţionare (overnight);
• Rapoarte sofisticate de cercetare, instrumente de analiză a datelor şi date în timp real, alerte etc. Ce mai .. tot ce are un profesionist calificat (un broker) pentru a rivaliza cu acesta.
Trebuie sa spun ca am contactat acum 3 zile un bun prieten cu vechime de peste 6 ani pe bursele straine si care a muncit 2 zile sa-mi faca documentarea FRUMOASA si instructiva de mai jos privita la nivelul unui sofisticat ACTIV pe piata americana, cea FUTURES.

GANDIREA LUI OCTAVIAN – TRADER ACTIV LA BURSA DIN SUA
Materialul este putin cam lung deoarece este detaliat si se refera la mai multe piete de tranzactionare (futures si stocks).

Pentru PIATA FUTURES
1. sa fie broker afiliat la un EXCHANGE (o piata stock sau derivate). De dorit sa fie FCM (futures) care are acces direct la exchange – viteza de procesare a ordinului mai mare si implicit comisioane mai mici. Important este ca face clearing direct (multi brokeri fac clearing printr-un FCM).

Clearing este un sistem de plata prin compensare asa cum este Casa de compensare de la Sibiu la noi, in cazul in care firma de brokeraj da faliment (vezi situatia Harinvest).

2. platforma de trading sa fie simpla si numai pt executia ordinelor, numai pt a se intra in piata. Sa fie separata de platforma de analiza (charting) ca sa o pot rula pe un computer separat de platforma de analiza.
In general pe piata futures/stocks platformele de trading costa. La costul platformei se adauga feed-ul (alimentarea/intretinerea) de date de la exchange.

Ce trebuie avut in vedere:

1. costul platformei de trading sa fie cat mai scazut;
2. feed (alimentarea cu date) de la exchange la nivel corespunzator, o actualizare rapida si completa;
3. platforma sa ofere facilitati de analiza a volumului (volume profile, VWAP), cluster charting (footprint, number bars) – pt asta e nevoie de FEED de date nefiltrat, direct;
4. Posibilitati de tranzactionare din DOM (depth of market)

FEED-ul de DATE – FOARTE IMPORTANT
Feed-ul de date furnizat de broker trebuie sa fie cat mai complet, nefiltrat, sa ofere toate tranzactiile efectuate pe exchange.
De ex feed de date de la Interactiv Brokers (IB) difera de feed de date de la CQG. IB transmite blocuri de tranzactii la 200 ms.

In acest bloc de date nu se face diferenta care tranzactii sunt pe bid (buy) si cate pe ask (sell). Platformele de trading care folosesc CQG ca data feed arata fiecare tranzactie. CQG este un feed de date extrem de reliable pt un broker.

Este la fel de bun ca IQfeed (cel mai bun data feed pt profesionisti) la fel de bun ca Reuters sau Bloomberg (care costa de 10 ori mai mult).

Unele platforme ofera un feed de date pe care se executa ordinele (feed-ul brokerului), iar pt chartingul foloseste alt feed de date (ex: CQG pt executie si IQFeed pt charting.)
Feed-ul de date este platit separat sau platit pe tranzactie : AMP taxeaza 0.5$/contract pt feed-ul de date platit catre CQG.

Pt. traderul de retail oricat de buna sau performanta ar fi platforma pe care o utilizeaza (chiar X_TRADER, care este standardul pe piata futures – costa cam 1200$/month ). In conditii de volatilitate platforma va ingheta sau ordinele se executa cu slipage (intarziere) mare.

Toate ordinele sunt puse intr-un queue (coada de asteptare). Chiar daca platforma TA este performanta, institutiile/sofisticatii care au acces direct la exchange, prin linii de fibra optica de mare viteza si cu viteze de executie mult superioara pot afla inainte aceste FEED ca tu sa le vezi.

Un trader incepator pe futures ar putea incepe cu o plaforma care costa putin si are un feed de date bun. Ar putea testa o combinatie NinjaTrader + CQG ca data feed.
Ca broker poate testa : http://www.ampfutures.com. Pentru NinjaTrader se gasesc multi indicatori free cu care se poate obtine viteza de acces ca pe platformele profesioniste (evident ca trebuie mai multa munca pt optimizarea/setarea platformei).

Daca doreste un feed de date profesionist (pt charting) poate opta pt kinetick (numai pt NinjaTrader): http://www.kinetick.com
Alta platforma foarte stabila si cu costuri mici este SierraChart: http://www.sierrachart.com

Pt. traderii cu resurse (bani) pot opta pt platforme profesioniste ( cu costuri ridicate): X_TRADER https://www.tradingtechnologies.com CQG Trader: http://www.cqg.com

Platforma de charting:

1. MarketDelta: http://www.marketdelta.com sau Investor/RT: www.linnsoft.com. Este acelasi furnizor de soft (Linnsoft) numai ca MarketDelta a patentat tehnologia de footprint. Investor/RT costa mai putin si face exact ce face si MarketDelta.

2. AMPfutures a incheiat o intelegere cu Trading Technologies (pt X_TRADER). Clientii de la AMP pot folosi X_TRADER ca platforma de trading. Ca si cost pot opta pt plata lunara de 1200$ sau au alternativa sa foloseasca platforma si sa plateasca numai cand tranzactioneaza efectiv. Costul este de 0.5$ / contract.
Feed de date pt platforme futures:

Data feed: IQfeed, CQG, OEC, CTS, Rithmin, Zenfire, Kinetick, eSignal, Tradestation, InteractiveBrokers, Trading Technologies
Day Trading Software Review 2014 la http://day-trading-software.toptenreviews.com
Lista cu brokeri care sunt FCM (acces direct la piata si fac clearing) ; http://www.cmegroup.com/tools-information/clearing-firms.html
=============================================================
STOCKS – PIATA DE ACTIUNI

1. platforma sa ofere acces in piata (ordinul pe care il plasez este plasat direct la NYSE sau NASDAQ si il vad in
Level 2, nu este plasat intr-un exchange regional sau brokerul imi ia partea opusa a tranzactie);

2. ofera level 2 (Nyse OpenView, Nasdaq Total View, ECN-uri);

3. posibilitati de a alege ruta pe care plasez ordinul ca sabeneficiez de rebate.

Nyse, Nasdaq si orice ECN taxeaza sau raplatesc plasarea ordinelor. Daca plasez LIMIT ORDERE sunt platit cu un mic rebate (discount). Daca plasez MARKET ORDERS platesc la exchange pt. ca iau lichiditate. Unele ECN au costuri zero, altele platesc mai mult rebate pe add liquidity (adaugare de lichiditate). Daca intru cu limit orders in piata cu DISCOUNTUL la final de zi compensez comisioanele pt broker (in atash);

4. accesul la level 2 se taxeaza suplimentar;

5. viteze de executie a plaformei, 1-2 ms.;

6. Comisioane mici la broker;

Ca idee un broker plateste la exchange (Nyse, Nasdaq 2$/zi pt un instrument (actiune) ca sa se poata fi tranzactionata de el, sa zicem APPL/Apple. In timpul zilei se pot tranzactiona 100.000 actiuni pe APPL prin brokerul X. El taxeaza clientii cu 0.01$/actiune. Castiga din comisioane pe APPL 998$ (100.000×0.01 – 2).

Saxobank taxeaza clientii cu 0.2$/share (minim 15$/trade). Brokerii amercani iau cca. 0.04-0.1/share. Costuri Saxobank: http://ro.saxobank.com/prices/stocks/
Ca trader la o firma proprietara de trading platesc intre 0.0001 – 0.001$/share plus acces direct in piata;

7. Charting: conditiile de la piata futures de mai sus

Platforme profesioniste pt stocks:
Fidessa: http://www.fidessa.com
Sterling Trader Pro http://www.sterlingtrader.com
DAS Trader (Boom) http://dastrader.com
Laser http://www.ststrader.com
Lightspeed http://www.lightspeed.com
Fusion (Blackwood) http://wtfg.com/fusion-technology
Takion http://www.takiontechnologies.com
ROX Integral http://www.leksecurities.com
TymoraPRO http://www.yourika.com
Aurora (Arche) http://auroraplatform.com/home.php

Platforme pt retail traders

http://online-stock-trading-review.toptenreviews.com
brokerii ofera doua planuri de taxare pe share si pe trade.
Cele mai mici comisioane ajung pina la 5-6$/1000 share sau 5-6$/trade.
Lightspeed: 4.5$/1000share sau 4.5$/trade
http://www.lightspeed.com/pricing/commission
http://www.cobratrading.com/our_pricing.php

Cerintele de capital:

– daca fac mai mult de 4 tranzactii in 5 zile ma conformez la regula day trader (PDT – Pattern Day Trader).
– la un cont in US trebuie sa am in balanta minim 25.000$ ca sa pot tranzactiona. Pentru deschidere cont 30.000$
– pot benficia de leverage de maxim 4:1
Cea mai avantajoasa solutie este o firma proprietara de trading:

CERINTE :
– rezident legal US;
– sa trec examenul Series 7 sau Series 5, 6 (depinde la ce exchange este afiliata firma);
– firma depune o garantie de 5000 $ (blocati pentru un an de zile) la autoritatea statului (SEC)
– pot tranzactiona cu leverage de 20:1 sau 30:1 pe banii firmei. La o suma ceruta ca si contributie de 5000$ beneficiez de un buying power de 100.000$
– am platforme profesioniste cu acces direct si mare viteza la exchange
– beneficiez de comisioane extrem de mici (firma pe ansamblu face volum mare) 1-2$/10.000 shares
– beneficiez de informatii si manager de risk (am limita de risk zilnica/saptaminala pe care o urmareste managerul de risk).

Dezavantaj:
– Banii din cont de la firma nu mai sunt garantati de nimeni (sumele pt trading din cont de la firma sunt putini pt ca tranzactionez cu leverage pe banii firmei).
– Nu am voie sa pastrez pozitii overnight.
– Plata incepe de la 50/50, 70/30 sau mai mult in functie de performanta traderului
– Suport costul platformei (+ feed de date) si comisioanele (chiar daca sunt f mici )

Pt un non-US rezident se gasesc firme in Canada, Europa sau off-shore in care nu mai trebuie trecut examenul pt trading proprietar. La unele se poate accede cu o simpla contributie de capital. La altele trebuie sa urmezi un program de training si apoi cateva luni de trading pe simulator. La altele este suficient un istoric concludent de trading.

Top Prop Firms :

Alpha 7 Trading Academy: http://alpha7trading.com
Cy Group: http://www.cygrouponline.com
First New York Securities: http://www.fnysllc.com/index.php
SMB Capital: http://www.smbcap.com
Star Alliance Capital One: http://www.staralliancecapital.com
Equity Trading Capital: http://www.equitytradingacademy.com

Off-shore:
http://www.nonkotrading.com
http://www.g6trading.com/become-a-trader/trading-platforms/demo-request (DEMO DAS, Fusion, Laser, Sterling / 2week)

Listing of Proprietary Trading Firms

http://www.traderslog.com/proprietarytradingfirms
http://www.prop-trading.com/proprietary-trading-firms
Practic o firma proprietara de trading este un MARKET MAKER
Pt. investitorii care doresc sa tranzactioneze rar (buy & hold) pe termen de la 2-3 zile in sus nu mai conteaza platforma sau brokerul.
Dar comisionele si platforma fac diferenta cand ajungem la Intraday trading. Cand am nevoie de viteza mare de executie, informatie cat mai completa despre ce se intampla in piata si comisoane cat mai mici.
———————————————————————————————————–
Pt retail cea mai avantajoasa combinatie este un broker ieftin cu o platforma puternica:
– http://www.lightspeed.com
– https://www.speedtrader.com/Fees_Commissions.aspx
———————————————————————————————————–
Concluzie:
Un trader daca doreste sa micsoreze comisioanele, sa aiba acces direct in piata cu viteze extreme trebuie sa caute un broker care se apropie ca si conditii de un market maker (ideal ar fi sa tranzactioneze prin-un market maker).

Speak Your Mind

*