3.6 Transparenta unor firme de brokeraj

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 4 aprilie 2014

In vizita la domnul Razvan Pasol – presedinte si director general la Intercapital Invest S.A.

Probabil ma veti intreba de ce aceasta firma ?

In primul rand stiam de corectitudinea domnului Pasol fata de acest domeniu, mai ales ca este printre putinii care si-au dat demisia din cadrul CA al BVB observand ca nu va avea sansa/posibilitatea sa-si duca la indeplinire proiectele majore de dezvoltare/modernizare a activitatii operatorului BVB si implicit ale pietei de capital din Romania.

In al doilea rand am observat obiectivitatea din discutiile anterioare avute impreuna pe diferite teme privind modul de tranzactionare in piata de capital autohtona cand acesta a acceptat si punctul de vedere al interlocutorului sau, ceea ce foarte rar se intampla pe bursa din Romania.

Nu in ultimul rand ii cunosteam contributia din activitatea de succes a firmei in decursul ultimilor ani, dar mai ales din ultima perioada cand a iesit in evidenta prin realizarea unor proiecte importante pentru bursa din Romania (desigur o parte din ele impreuna cu alti parteneri de afaceri).

Dar, sa trecem direct la chestiunea noastra si sa vedem un alt mod de a privi lucrurile prin prisma conducerii firmei Intercapital Invest, a carei existenta a “globului de cristal” este total necunoscuta, fara a mai vorbi de bariere “legale” si politici restrictive de comunicare.

1. Cum vede un participant activ stadiul actual al pietei de capital autohtone ?

Raspuns : Piata de capital din Romania, care include cele doua burse (BVB si Sibex) se afla pe un TRASEU ASCENDENT.

Partile bune ale acesteia se bazeaza pe faptul ca suntem o tara membra a UE si aceasta ne ofera posibilitatea/avantajul unei bune vizibilitati, mai ales in afara granitelor.
Partea mai putin buna este ca ne miscam foarte lent comparativ cu stadiul unde se afla tari similare din Europa, cum ar fi Polonia, unde piata de capital este fata de noi de “domeniul science fiction”, deci incomparabila. Pentru a ne misca mai repede ar trebui sa intervina mai mult rolul unor politicieni care nu inteleg foarte bine scopul unei burse de valori mobiliare.

Pe de alta parte exista firme de brokeraj mici care traiesc de azi pe maine si au proiecte pe termen scurt, care sprijina mai putin dezvoltarea bursei in general. In ceea ce privesc emitentii acestia de abia acum inteleg cu adevarat rolul pietei de capital pentru economie.

2. Cum reusiti sa atrageti emitenti la piata de capital ?

Raspuns : Cu eforturi foarte … foarte MARI. Unele proiecte le-am facut impreuna cu parteneri de afaceri, dar o parte dintre ele le-am realizat singuri si acestea nu au fost putine.
Pentru a aduce un emitent pe bursa ne stabilim un numar de cca. 30 de subiecti si facem tot ce este posibil sa-i atragem (discutii, prezentari, lobby, etc.). De multe ori dupa o munca de 2-3 luni ajungem la concluzia, fie a firmei, fie a societatii in cauza, ca nu este momentul listarii, adica nu este varianta optima.

3. Care sunt criteriile de baza ce ar determina acum societatile sa devina emitenti la bursa ?

Raspuns: M-as adresa desigur companiilor puternice, in plina dezvoltare si care pot sa-si diversifice sursele de finantare necesare – fonduri proprii, ale actionarilor si cele imprumutate.

Pe langa categoria de mai sus exista a doua categorie si anume a celor cu probleme financiare sau slab dezvoltate. Pentru acestea nu le-as transmite nimic referitor la piata de capital deoarece NU ADUCEM PE PIATA SOCIETATI SLABE, CU PROBLEME chiar daca acestia se roaga sau se lupta efectiv sa ajunga emitenti la bursa.

4. Cum vedeti atractivitatea BVB, dar si Sibex fata de marii investitorii straini din ultima perioada?

Raspuns: Aceasta este intr-adevar o problema. Situatia operatorului BVB reflecta pe undeva situatia reala a pietei de capital definita la prima intrebare. S-au facut niste pasi, dar incredibil de mici. Se face treaba dar la un nivel redus fata de ce posibilitati exista.

De abia in 2000 am avut o piata a derivatelor ceva mai vizibila. De atunci si pana in prezent lucrurile au mers foarte lent.

5. In zilele de 19-20 februarie 2010 AGA de la BVB va alege noul CA. Ati fi dispus sa candidati ?

Raspuns: Categoric NU. Am candidat odata si am constatat ca exista ineficienta la nivelul acelui consiliu, deoarece se pierd in lucruri marunte. De asemenea nu exista o directie clara cand se aleg 3-4 proiecte si ar trebui sa se concentreze pe ele pentru a le definitiva. Munca este mai mult birocratica si pe proiecte marunte, cu discutii interminabile. Nu doresc ca dupa 4 ani de zile in cadrul CA al BVB sa nu pot spune ceva concret colegilor si investitorilor ce ma vor chestiona ci numai ca am participat la discutii.

Asa ca m-am concentrat pe munca de conceptie si realizare a unei viziuni pentru piata de capital la compania unde lucrez. Am avut multe proiecte cum ar fi dezvoltarea celor trei site-uri pentru investitori, am scris carti, iar munca nu se opreste aici, urmeaza si alte proiecte.

6. De ce investitorii nu cunosc sau nu sunt atrasi de initiativele educationale in domeniul pietei de capital autohtone ?

Raspuns: La nivelul intregii populatii aceste carti si programe educationale bursiere reprezinta o picatura intr-un ocean. Ar trebui ca si operatorul BVB, dar mai ales CNVM sa se ocupe de aceasta promovare deoarece au in statut acest rol deosebit pentru piata de capital.

Mai avem comunitatea firmelor de brokeraj, dar sunt foarte putine companii care au initiat aceste masuri (seminarii, ghiduri, cursuri etc.). Daca majoritatea ar face asa ceva atunci s-ar cunoaste efectiv la nivel educational. Din pacate avem o piata de capital libera si nu putem pune criterii de performanta la nivelul acestor firme, insa cu timpul acestea vor dispare dpdv concurential.

7. De ce credeti ca firmele de brokeraj au supravietuit in conditiile de mai sus, dar mai ales a faptului ca multe alte firme au dat faliment sau suspendat in anii 2008-2009 ?

Raspuns: Dupa parerea mea firmele de brokeraj din Romania, comparativ cu numarul celor din Polonia, sunt mult mai multe. Multe firme au rezistat ca au o infrastructura foarte redusa, care este un dezavantaj pentru investitori, dar un avantaj pentru cei in cauza.

Pe langa aceasta mai exista si plafonul destul de redus al activelor practicat de BVB si care le permit unor firme sa supravietuiasca in anumite conditii.

Concluzia este ca se fac eforturi atat de CNVM cat si de BVB, dar se face prea putin, parca cu frana de mana trasa, de pe o zi pe alta.

8 Ce v-ati dori sa faca CNVM si BVB pentru ca lucrurile sa mearga mai bine ?

Raspuns: La BVB ar trebui sa fie un departament de emitenti de 4-5 persoane competente care sa contacteze permanent emitenti, inclusiv straini. Iata operatorul de la Sibiu a realizat ceea ce odata BVB spunea ca aceasta activitate este a intermediarului si fireste BVB priveste ACUM atent la ce a realizat Sibex.

9. Ce parere aveti de viitoarea listare potentiala a actiunilor BVB ?

Raspuns: ma bucur daca acest lucru se va realiza fiindca se va da un exemplu pentru emitenti mai ales ca, atat BVB cat si operatorul de la Sibiu, isi listeaza actiunile, ceea ce inseamna mai mult decat o crestere a valorii actiunilor cum privesc in plan secundar detinatorii actuali.

Emitentii vor observa ca mai ales operatorul de bursa si-a pus la bataie si in mod transparent propriile actiuni si probabil ca acest eveniment va fi stimulativ in piata de capital.

10. Cum ati sfatui un investitor roman sa participe la piata de capital din Romania formata din cele doua burse, care au instrumente financiare aproape similare ?

Raspuns: Trebuie sa sustinem ambele burse deoarece tot timpul vor apare noi oportunitati. Cand Sibex a lansat noi instrumente financiare firma noastra a fost printre primele la tranzactionare si asa vom continua.

Pe de alta parte am fost printre primii care am sustinut in 2005 fuziunea celor doua burse. Din pacate au fost cativa actionari care au vazut problema pe termen scurt si s-au opus. Intr-un timp anume totul se va globaliza/regionaliza, inclusiv piata de capital din Romania va fi nevoita sa faca acest pas.

Referitor la sfaturi pentru investitori pot sa spun ca in luna aprilie 2008 i-am sfatuit pe toti clientii sa-si vanda actiunile bazandu-ne pe faptul ca in luna iulie 2007 bursa a avut un MAXIM si ca se apropia 1 an de la acest varf, ceea ce nu se mai intamplase din anul 1997.

Stiam ca firma va pierde la venituri, dar politica noastra a fost grija fata de investitiile clientilor. Desigur ca nu toti cei in cauza au dat curs acestui sfat, insa cine a vandut atunci si a depus majoritatea banilor la banca si restul pe bursa de la Sibiu a avut numai de castigat. Asa a intrat firma noastra in topul Sibex.

Dupa criza am recomandat o iesire de la Sibiu si o intrare ponderata la BVB pe anumite actiuni potentiale.

Inca o remarca foarte importanta este ca suntem poate singura firma care doar administreaza conturile clientilor (cont asistat) – adica avem o colaborare permananta. De aceea nu avem conturi discretionare. Pentru noi ar fi mai simplu “sa ne vedem peste 2 ani” si pana atunci nu ne mai auzim decat daca este cazul.

11. Mergeti pe aceeasi emitenti prezentati in portofoliul virtual ?

Raspuns : Tinem acel portofoliu virtual care este un ghid si pentru investitori. Sunt unii care il folosesc si sunt multumiti pana in prezent. Cele 3 actiuni BRD, SNP si SIF5 din portofoliu sunt evidentiate lunar
Sfatul meu pentru investitori este sa se axeze pe emitentii solizi, puternici si vizibili. Portofoliul are 50% cash si 50% actiuni. In anul 2008 am avut 100% cash.

12. Dintre cele doua viziuni promovate de analistii straini privind alegerea unui portofoliu de actiuni pe care l-ati alege ?

Raspuns: Nu as alege nici viziunea de a-mi crea portofoliul numai din societati cu capital mic si mijlociu deoarece acestea ar putea avea ritmuri mai mari de crestere odata ce economia globala va creste, dar nici numai din societati cu capital mare.

Stim ca piata de capital din Romania este din ce in ce mai vizitata de catre investitorii straini, dar acestia se uita mai intai pe emitentii mari/solizi si de abia dupa ce piata capata o anume ascensiune se vor uita si la emitentii mai mici.

 13. Short selling-ul este ca tehnica de investitii o varianta pentru piata de capital din Romania ?

Raspuns: fara discutie. Daca aveam in 2008 aceasta tehnica de investitii situatia din piata era alta. Un investitor ar trebui sa aiba aceeasi posibilitate de a tranzactiona ca la piata derivate de la Sibiu, adica si pe crestere (pozitii LONG) si pe scadere (pozitii SHORT). Doar asa putem spune ca avem o piata competitiva.

14. Ce ati recomanda unui investitor potential care doreste sa investeasca economiile de la banca, in conditiile in care dobanzile depozitelor tot scad ?

Raspuns: daca acesta are o suma mai mica decat minimul cerut de firmele de brokeraj i-as recomanda sa investeasca in fondurile mutuale de investitii deoarece acestea ofera randamente mai bune decat depozitele bancare si au un portofoliu de actiuni diversificat, deci cu riscuri mai mici.

Daca suma este suficienta si ar veni la Intercapital i-as spune la inceput ca trebuie sa invete avand in vedere ca deciziile de investitii le va lua asistat si ar fi in avantajul lui sa stie cum sa le ia. Nu s-a nascut nimeni cunoscator in bursa si deoarece multi tranzactioneaza inseamna ca se poate invata, insa fara EFORT nu se pot obtine rezultate pozitive.

Cateva ore pe saptamana (4-5 ore), deci nu neaparat zilnic, este suficient. Daca este mai mult este mai bine. Putem invata multe : avem site-uri de training, sisteme de tranzactionare, platforme DEMO, emisiuni la TV. Rolul unui broker este de a asista investitorul nu numai la tranzactionare ci si la partea educationala, asa ca firma noastra acorda atentie uniforma tuturor categoriilor de investitori indiferent de suma din cont si cat tranzactioneaza acestia deoarece avem brokeri dedicati pentru aceasta activitate.

In plus i-as spune sa nu vina cu toti banii, mai ales ca s-a chinuit sa-i adune. Procesul de invatare in piata presupune la inceput pierderi, iar daca am putini bani pierderile sunt mai mici. Asa ca ma voi gandi mult cum sa reduc aceste pierderi. Mecanismele de tranzactionare se invata “live” si de aceea riscurile sunt mult mai mari la inceput.

In acest sens am realizat un DEMO virtual cu premii pentru a-i cointeresa sa invete si sa participe efectiv la studiul practic al strategiilor de tranzactionare. Apoi am realizat site-ul KMARKET unde avem un ghid si alte documente pentru a studia despre cum sa investesti, cum sa analizezi actiunile/bursa, despre promovarea pietei de capital, in general.

De asemenea avem un newsletter “Puls capital“, care este gratuit pentru toti abonatii si care se refera la analize saptamanale complete despre piata de capital autohtona.
In plus numai pentru clienti avem ceva special si anume “Intercapital Start” care este o analiza completa cu toti indicatorii si rezultatele financiare a tot ce este pe piata din Romania (actiuni BVB, Rasdag, obligatiuni si derivate Sibiu)

15. Daca exista un sistem prin care un broker este cointeresat sa asiste uniform clientii sai indiferent de tipul si de contul acestora ?

Raspuns: da exista si el se practica la Intercapital Invest. Gestionarea problemei se leaga de faptul ca brokerul nostru primeste un salariu fix, care nu este unul mic. In plus fata de aceasta brokerul, si nu numai el, primeste unele bonusuri/prime din veniturile obtinute de firma. Cointeresarea acestuia nu este deci individuala ci una colectiva si cred ca sunt putine firme care gestioneaza relatia broker-client in acest mod.

Nu ma intereseaza cum fac altii insa pana acum nu am avut brokeri care sa plece sau sa fie nemultumiti. Asa ca toti clientii sunt tratati/asistati la fel deoarece brokerul nefiind platit la comisioanele primite din rulajul conturilor clientilor sai este obligat sa lucreze cu toti la fel.

Raspunsurile privind produsele structurate si “energia verde” vor face obiectul unui articol separat la ziarul “Banii Nostri” ce va apare probabil la inceputul saptamanii viitoare.

CONCLUZIA MEA : Daca ar fi sa-mi aleg alt SSIF mi-as alege acest Intercapital Invest unde am gasit nu numai transparenta, obiectivitate, deschidere si apropiere de nevoia stringenta a oricarui investitor, dar mai ales acea “pofta” pentru nou, pentru dezvoltarea si imbunatatirea procesului de schimbare a viziunii despre o piata de capital cu adevarat competitiva.

Probabil ca in gama larga a firmelor de brokeraj din Romania vom mai gasi exemple mai putin pozitive ca cei de la conducerea Tradeville, dar si pozitive ca cei de la Intercapital, care in cele din urma are legatura cu partea manageriala si politica actionarilor acestor societati.

Voi repeta pana cei care trebuie sa auda, dar mai ales trebuie sa actioneze, vor proceda astfel incat sa inteleaga ca fiecare componenta a pietei de capital are rolul sau si cu atat mai mult ar trebui sa se RESPECTE intre ele, chiar sa-si acorde sprijin reciproc.

Vizita la domnul Razvan PASOL m-a facut sa ma simt respectat in primul rand ca om. In calitatea mea de investitor am putut constata ca nu ma simt SINGUR intr-o piata oarecum ostila investitorilor mici, dar care totusi se misca ca melcul fiind mai putin matura.

Totodata imi da incredere sa raman activ in piata de capital autohtona deoarece oamenii care iubesc transparenta si obiectivitatea ii vor determina prin actiunile lor constructive pe cei opaci si secretomani sa se alinieze vrand nevrand la noua viziune a bursei.

Rolul nostru al investitorului este sa contribuim prin pregatirea si educatia noastra la realizarea mai rapida a acestui deziderat. Acum cred mai mult ca oricand in reusita acestui proiect ales de mine.

Speak Your Mind

*