3.6.1 Sfaturi de la un broker strain

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 4 aprilie 2014

Stati linistiti nu este vorba de mine, brokerul este altcineva, unul cunoscut in lumea lui si pe care eu insumi il apreciez foarte mult. Numele il voi dezvalui la sfarsit.

Tema zilei este sfatul cerut de un trader, care in acest moment are o pierdere de 40-50% (ma refer desigur la unul din piata straina – Wall Street) si care dupa ce a pierdut o suma destul de mare in acest an ii adreseaza brokerului nostru, un nume cunoscut deja, o rugaminte pentru a-l sfatui cum sa procedeze in cazul lui.

Atentie am spus o suma foarte mare, iar procentul in acest caz ne poate pacali usor. Una este sa pierzi 50% din 10.000 dolari si alta este sa pierzi 50% din 500.000 sau chiar 1.000.000 dolari, insa sa nu uitam ca in multe cazuri ale pietei externe vorbim de efectul de levier de 1:100 sau 1:200 si tranzactii in margine, ceea ce inseamna că eu trader folosesc sume mai mici insa pot pierde/castiga mult mai mult.

Ceea ce i-a spus acest broker este mai mult decat de bun simt, insa comentariul sau este foarte educativ si util in aceste momente.

In primul rand acesta incearca sa-l calmeze si chiar sa-l constientizeze ca acum majoritatea traderilor au aceste pierderi inregistrate in 2008, chiar multe fonduri mutuale care detin analisti si consilieri buni au pierderi insemnate, poate nu chiar de 50%, dar pe aproape.

In acelasi timp, asa cum s-a intamplat la multi novici si el a avut in anul 1990 pierderi mari, sume chiar foarte mari, adica la inceputuri, insa a tratat acest lucru ca pe o MARE EXPERIENTA.

Desigur ca pierderi sunt, dar cel mai mult conteaza ca acestea sa nu fie mari, adica sa nu amanam termenul limita cand facem exitul fortat din piata si mai ales ca suma pe care o vom suporta ca pierdere, adica RISCUL ASUMAT, sa nu fie mare, ci unul mic.

Aici voi face o paranteza si voi spune ca pentru orice NOVICE este bine sa invete la inceput mai mult strategiile care te ajuta sa nu ai pierderi mari si acestea se refera in primul rand la risk si money management si poate mai putin la cele care iti aduc castigul. Odata pierderile aduse sub control castigul vine singur. Amandoua merg foarte bine impreuna. Nu uitati acest lucru elementar.

Desigur ca aceste tehnici trebuiesc invatate fie de la un broker, fie la aplicatiile paper/demo/virtuale ori la cursuri si de abia dupa aceea trebuie intrat in piata.
Daca privim trendul general al pietei din 2008 vom vedea ca aceasta este una bear in orice sector (actiuni, commodities, derivate, bond etc). De aceea masura de a vinde toate pozitiile si de a reintra in piata pe orice altceva este o masura gresita. In plus fata de aceasta masura ar constitui in fapt o plata mai mare pentru comisioane si la fel nu este recomandata.

Desigur ca brokerului nostru ii va veni usor sa-i spuna ce face el acum si anume ca sta DEOPARTE asteptand un semnal pentru o intrare in piata pe urmatoarea piata bull masiva sau una bull intr-un sector al pietei.

Nu stiu cum vor reactiona investitorii nostri BVB neobisnuiti cu short selling la spusele acestui broker care a completat ca in anul 2008 a shortat de cateva ori castigand ceva profit, dar numai daca a fost SIGUR. De asemenea au mai fost si incercari de a merge cu rally-ul insa cand trendul a revenit amenintand pozitiile sale din piata acesta le-a inchis repede, la pierderi mici deja asumate. Pana nu se creaza aceste premize decizia lui este de a nu intra in piata mai ales cand volatilitatea este mare asa cum a fost ieri pe Wall Street.
Chiar daca aceasta asteptare poate fi de minim 1 an de zile el nu va recomanda curajosilor sa intre pe orice actiune.

Brokerul spune ca este mult mai dificil sa recomande acum o iesire din piata cu atat mai mult cu cat minimele actuale sunt destul de mari si au fost atinse destul de abrupt, iar acestea nu pot fi asa de departe de minimele perioadei de scadere ale pietei bear actuale.

Iata totusi un sfat mai mult decat interesant si util : ceea ce trebuie sa faca cu actiunile/pozitiile sale din portofoliu se va gasi numai in raspunsurile proprii si ca daca doresc sa cumpar ceva atunci imi fac un plan, care va contine obligatoriu CE PIERDERE imi propun sau pot suporta daca directia trendului devine potrivnica.

Aceasta ma va preveni desigur de marile pierderi si cel care nu va proceda in acest mod va ajunge sa aiba PIERDERI MARI, ca cele din situatia actuala si mai ales ca ajuns in aceasta situatie nu vei sti ce sa faci, cautand un raspuns in alta parte ce poate fi bun pentru cel in cauza dar gresit pentru persoana ta.

Asa ca acest raspuns trebuie sa ti-l dai tu singur si la timp respectand regulile de baza ale RM si MM (control al riscului si al banilor).

De aceea in fapt, adevarul ca traderul nostru nu stia ce sa faca este ca nu avea un plan la fiecare investitie si chiar daca il avea nu-l respecta orice s-ar fi intamplat. Este greseala CAPITALA a celor care pierd de obiciei.

Acum nu conteaza cati bani ai in cont sau ce actiuni ori in ce vei investi pentru a-ti recupera pierderea (apropos nu faceti acest din urma rationament ca va ajunge sa va subjuge ratiunea si veti lua decizii gresite din nou. Considerati de fiecare data ca o luati de la zero, adica este o noua afacere) ci sa te intrebi de ce s-a intamplat, unde a fost greseala, ce s-a intamplat cu tine.

Asa cum se misca piata acum nu as recomanda o achizitie de pozitie, mai ales ca este foarte volatila ci sa astepte semnalul unei piete bull adevarate.

Sa presupunem ca traderul nu va face asa si eu i-as recomanda sa intre pe un rally care sa-i mareasca suma (ceea ce urmaresc multi s-o faca). Desigur ca el ar proceda ca pana acum, adica fara un plan anume si desigur dupa o scurta perioada se va intoarce la marile pierderi. Toate acestea nu se vor spune la TV sau la unele cursuri comerciale.

De aici si faptul cu raspunsul care trebuie sa vina este de la tine, adica unul personal si individualizat : ” Cum sa procedez mai bine in piata (care este calea cea mai buna) pentru ca de acum intr-un an de zile sa pot controla riscul care sa ma asigure ca NICIODATA nu voi mai face greselile de pana acum. ”

Recomandarile se incheie cu trimiterea la sfaturile unui alt broker, Jim Rogers, care a fost partenerul lui Soros. De curand cel din urma spunea ca următoarele doua luni vor fi si cele mai grele din actuala criza si ca nu-si putea inchipui ca aceasta va avea o intindere asa de mare.

Ei bine, pentru cei interesati brokerul in cauza este si un bun analist si numele lui este Mike Swanson.

“Mike Swanson is the founder and chief editor of WallStreetWindow. He began investing and trading in 1997 and achieved a return in excess of 800% from 1997 to 2001. In 2002 he won second place in the 2002 Robbins Trading Contest and ran a hedge fund from 2003 to 2006 that generated a return of over 78% for its investors during that time frame.

In 2005 out of 3,621 hedge funds tracked by HedgeFund.Net only 35 other funds had a better return that year. Mike holds a Masters Degree in history from the University of Virginia and has a knowledge of the history and political economy of the United States and the world financial markets. Besides writing about financial matters he is also working on a history of the state of Virginia”.

Speak Your Mind

*