3.5.5 Interviu cu analistul si traderul Radu Ciofu – partea a 2-a

Am continuat dialogul nostru cu traderul Radu Ciofu de abia peste 2 luni, mai exact pe data de 2 septembrie 2011 si iata pana la publicarea lui a mai trecut inca 2 luni.

Fireste ca intre timp s-au intamplat multe evenimente ce au schimbat mult datele problemei, conjunctura pietelor de capital, in special cea din SUA si din Europa prin scaderea ratingului de credit de tara pentru SUA de catre agentia Standard and Poor’s si respectiv agravarea crizei datoriilor din zona euro.

Asa ca primele intrebari s-au referit la aceste schimbari in spectrul evolutiei pietelor de capital straine, dar si cea autohtona.

Spuneai in interviul din data de 13 iulie ca SUA nu va si downgradata si ca in primul rand va fi o decizie politica. Iata ca agentia Standard and Poor’s a redus ratingul SUA privind riscul de a se credita de la maximul de AAA la AA+, Ce parere ai despre acest lucru?

Radu: Impactul cu acest downgrade nu a fost asa mare. Daca ma gandesc bine el trebuia sa afecteze mai mult piata de bonuri de tezaur SUA si iata ca acum (n.r. 2 septembrie 2011) acestea sunt mai cautate ca oricand. Problema downgrade-ului Americii este dupa cine te iei.

Am vazut cum agentia de rating Fitch a spus ca ei nu vor face aceasta reducere a ratingului pana nu se intampla efectiv asa ceva si ca au inceredere in solventa SUA de a-si plati datoriile. Ulterior celalta mare agentie de rating Moody’s a confirmat spusele lui Fitch, asa ca trebuie sa sti dupa ce te iei. Unele primarii au renuntat la ratingul Standard and Poor’s dupa downgrade, asa ca situatia este si mai incerta.

Asa ca atat timp cat mai exista o agentie care ii acorda SUA ratingul AAA aceasta tara va continua sa aiba acest rating.

Toti stim ca SUA este insolventa, insa nu credeam ca va fi suficienta vointa politica ca cineva s-o si spuna. Teoria conspiratiei ca cineva ar fi influentat mana sefului agentiei, care are o orientare politica de partea republicana este mai putin credibila, dar nu putem s-o excludem total. Poate fi pe undeva o reactie la faptul ca trebuia sa-i forteze mana lui Obama.

Daca impactul ar fi fost mare ar fi trebuit ca marile fonduri de investitii sa vanda obligatiunile americane ori atat timp cat exista Fitch si Moody’s, care mentin ratingul AAA aceasta poate fi o garantie pentru solventa SUA in fata acestor fonduri mari.

Din cate imi aduc aminte nu prea am vazut ceva reactii de esenta din partea FED cu acest prilej. Tu ai vazut altceva in acest sens?

Radu: da, pentru mass media nu prea a fost un mesaj. Este adevarat ca mesajul FED de atunci a fost unul SEC si fara echivoc deoarece au anuntat ca nu considera ca SUA a fost downgradata si ca tranzactiile din piete se vor desfasura normal in continuare, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat in aceasta privinta.

Piata muncii Americana a raportat ieri pe 1 septembrie ca nu s-au creat noi locuri de munca, iar acest lucru s-a resimtit IMEDIAT pe piete, mai ales cele europene unde indicele german DAX a scazut cu 4%. Cum interpretezi acest lucru?

Radu: Exista o comparatie pe care o fac analistii americani privind o situatie asemanatoare cu cea de acum cu perioada anilor 1938-1947 cand a fost aplicat planul “New Deal” de catre democratii lui Roosvelt si cand in anul 1938 au venit la putere republicanii. Poate fi o situatie asemanatoare?

Dupa 8 ani de criza si Mare Depresiune in SUA mi se pare firesc ca sa avem apoi o noua crestere si efervescenta pe pietele de capital.

Revenind la zilele noastre de acum am inteles ca ti-ai gasit un nou job. Ce poti sa ne spui despre aceasta situatie?

Radu: Firma este compania de brokeraj “Transilvania Capital”, iar jobul meu este de Analist financiar. Aceasta nu implica sa renunt la preocuparile pe care le aveam pana acum ca freelancer: conferinte, aparitii la TMC. Este pur si simplu un job de analist. Singura victima care va fi afectata partial este Conferinta de Forex, care va fi mai devreme si va dura in loc de 30 minute doar 15 minute deoarece firma de brokeraj respectiv ofera si tranzactii la piata FX, dar nu se axeaza pe asa ceva.

Este daca vrei o chestie fair fata de angajator. Nu renunt de tot la aceasta conferinta, insa vreau sa pastrez contactul cu asa ceva. In fond o analiza a unei perechi valutare este ca un banchmark pentru riscul global cum ar fi de exemplu perechea EUR/USD.

In acest caz ai posibilitatea sa faci arbitraj intre piata de actiuni si perechea valutara respectiva. Un exemplu concret este ca astazi am avut ceva picaj, iar euro a inceput scaderea de ieri deoarece au aparut stiri cu emisiunea de obligatiuni din Italia si Spania la randamente mai mari datorita cresterii riscurilor din aceste tari.

Cred ca ai auzit ultimile declaratii ale lui Greenspan privind existenta unor sanse foarte mari ca zona euro sa “dispara” datorita crizei datoriilor suverane, dar si ale lui Nouriel Roubini, care afirma ca 70% este aproape sigur de o recesiune globala, in primul rand in Europa. Ce parere ai?

Radu: Despre ce a zis Roubini sunt de acord. Adica vom avea recesiune economica atat in Europa cat si in SUA, iar situatia nu se poate rezolva decat prin doua modalitati. Fie printr-o inflatie mare sau fie printr-o dezmembrare totala a zonei euro.

Nu crezi ca o solutie ar fi scoaterea din zona euro a tarilor care au mari datorii? Ma refer la faptul ca masurile de austeritate ce au fost luate de aceste tari (Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania) vor crea probleme si mai mari pentru revenirea economiilor si automat la reducerea datoriilor suverane?

Radu: Opozitia Germaniei de a nu mai da bani pentru salvarea acestor tari o inteleg si sunt de acord cu ea. Pana la urma cred ca semnalele recesiunii se vor vedea si in acest an, iar una din masuri este de a trimite bani in piata ceea ce inseamna ca se vor tipari MASIV bani.

Pana la urma doar cu sprijinul FED nu se va rezolva problema globala actuala ci tot prin inflatie asa cum s-a intamplat si in timpul Marii Depresiuni din SUA (1929-1933). Atunci au fost programe la scara nationala privind infrastructura, iar banii au venit prin “tiparire”, ceea ce pana la urma a fost INFLATIE.

Datoria suverana nu poate dispare decat in doua modalitati: prin inflatie (invadarea pietelor financiare cu dolari sau alte valute tiparite) sau prin default – incapacitate de plata, adica stergerea unei parti a datoriilor suverane cu consecintele de rigoare.

Astazi pretul aurului a crescut cu cca. 2%. In acelasi timp unii analisti spun ca pretul aurului a urcat prea mult si ca ar fi bine sa ne asteptam la o BULA a acestui metal pretios. Ce crezi?

Radu: Piata aurului este inca foarte mica comparativ cu cea de actiuni, de exemplu si nu poate absoarbe capitalul ce ar putea iesi din vanzarea actiunilor, daca asa ceva s-ar produce. Pe termen scurt pretul aurului cred ca a urcat foarte mult, insa pe termen lung el are potential sa mai urce.

Economiile lumii, mai ales a tarilor puternice, folosesc doar partial cumpararea de AUR pentru a se proteja fata de unele riscuri ce ar aparea datorita unor economii slabe sau ce se pot contracta.

Cred ca aurul si ascensiunea lui tine mai mult de politica bancilor centrale de a-si proteja moneda nationala (moneda de schimb) si acest lucru se reflecta in primul rand in politica lor monetara. Mai putin se regaseste cresterea pretului aurului raportat la o perioada de recesiune economica. Sa ne gandim la perioada 1978-1980 cand aurul nu prea a performat, ba dimpotriva a scazut. Asa ca aurul nu este un barometru pentru aceste perioade de criza economica.

Aurul se mai coreleaza si cu inflatia, nu direct ci in mod INDIRECT. De fapt pretul aurului se coreleaza cu randamentul dobanzilor bancare. Daca acestea cresc vei observa ca si pretul aurului urca, nu neaparat proportional. In prezent dobanzile bancilor comerciale sunt cel putin la noi in tara “real negative”. In acelasi timp au mari datornici, ceea ce sporeste RISCUL de creditare.

Revenind la aur nu m-ar mira daca in urmatoarele 2 luni de zile acesta sa ajunga din nou la 1500-1600 $ pe uncie. Aceasta inseamna pentru indicele American S&P 500 in jur de 900-1000 pct. In acest caz FED va veni sa spuna “uite este SUPER NASOL” si va face din nou tiparire de dolari pentru a astampara pietele si o luam iar de la capat.

In anul 2012 Romania incepe sa faca plati pentru rambursarea imprumuturilor facute de la FMI, CE si Banca Mondiala, as spune destul de mari. Pe de alta parte cursul leului fata de moneda euro este volatil si destul de nefavorabil monedei nationale. Crezi ca tara noastra poate intra in insolventa anul viitor daca ne gandim si la revenirea recesiunii globale.?

Radu: nu cred asa ceva si ce a fost in timpul cat Victor Ciorbea a fost prim ministru, parca in 1996, cand numai faptul ca i-a luat locul guvernatorul actual al BNR, a facut ca Romania sa nu ajunga in incapacitate de plata (insolventa) deoarece a tiparit efectiv bani. La anul vor fi alegeri, insa indiferent cine va fi ales, deficitul va fi limitat de organismele internationale.

Ce poti sa ne spui de planul Rosia Montana, mai ales ca redeventa pentru statul roman este cam mica?

Radu: Dupa opinia mea nu este o idée rea atat timp cat contractul a fost facut la un prêt corect. Asa ca daca se va negocia un contract bun lucrurile sunt OK.

Daca atunci pretul era de 1000$/uncie este o problema, mai ales ca acum este peste 1600. In alta ordine de idei problema serioasa este cum se va face curatirea zonei si efectele ecologice ale acestei exploatari. In plus statul roman va fi beneficiarul unor taxe si impozite de mediu, de personal, de productie etc., deci alte avantaje.

Dupa maxim 5 ani de zile sau mai putin, dupa unele calcule, societatea ce va exploata aurul poate deveni rentabila avand in vedere amortizarea investitiilor facute.

Pe care din cele doua categorii de analize te bazezi: analiza fundamenatala sau analiza tehnica?

Radu: pentru mine este AT deoarece ca timp este mult mai scurta s-o faci. Daca poti sa le faci pe amandoua si trebuie sa ai timp pentru aceasta atunci imaginea despre o companie este una foarte buna, cat mai corecta deoarece sunt complementare.

Cand le combini, daca le combini, deoarece asa cum spuneai cele doua analize se interfereaza?

Radu: pai ultima analiza fundamentala am facut-o in 2010.Am vazut ca functioneaza foarte bine daca faci o analiza completa. Sincer, pentru fiecare companie stateam cateva zile sa fac o analiza fundamentala, iar rezultatele se vedeau.

Cat de relevanta este analiza fundamentala pentru economia romaneasca?

Radu: Este foarte relevanta. Probabil multi vor spune ca miscarile bursei autohtone sunt date de bursele straine, iar daca ne uitam la graficele indicilor BET, BETFI cu indicii americani DOW si S&P 500 vom observa ca miscarile acestora sunt foarte corelate. Daca ne vom uita in schimb la miscarile emitentilor in piata in functie de raportarile periodice ale acestora vom vedea o corelatie destul de buna, de exemplu pe o perioada mai mare, de regula de 3-4 luni de zile.

Totusi urmarind evolutia zilnica atunci exista o corelatie foarte stransa cu cea a indicelui american Dow Jones. Sa-ti dau un exemplu. Daca compania merge bine, adica are rezultate financiare bune si piata scade (S&P 500 se rupe in doua) pretul acelei companii va scadea, insa nu mai mult decat scade piata in general.

Daca compania romana are rezultate slabe pretul actiunii acesteia va scadea insa nu mai mult decat scade piata. De foarte putine ori se intampla altfel. Daca vrei coeficientul de corelare privind evolutia prêt piata vs date fundamentale atunci aceasta va depinde foarte mult de rezultatele financiare ale companiei.

Cum vezi evolutia pretului actiunii AMO si AZO prin prisma celor spuse mai sus?

Radu: AMO este o ruina. Nu ai cum sa vezi rezultate financiare. Acesta da comunicate ca trece ca activitate pe sectorul energetic, dar nu inseamna ca a si trecut deja. Pe urma poate sa zica ca a trecut pe exploatare de aur.

Din punct de vedere fundamental ne-ai spus ca sectorul energetic merge bine. Din aceleasi fundamente mai exista si alte sectoare de interes pentru investitori?

Radu: Analiza fundamentala merge la orice, insa depinde la ceea ce vrei sa privesti, sa fi atent. De exemplu la AMO capitalizarea – valoarea de piata a companiei este foarte mica chiar daca iei la un loc activele si datoriile.

La pretul de bursa al actiunii companiei o crestere a pretului de 1 leu poti castiga 25%, ceea ce este mult dar valoric nu reprezinta foarte mult.

Cel mai bun exemplu este cu General Motors din anul 2009 cand compania era in faliment si la bursa actiunile GM inca se mai jucau la 2-3 centi. Si multi ne intrebam de ce se mai tranzactioneaza aceasta companie.

Despre AZO nu pot sa spun decat ca este o companie buna. In functie de evolutia internationala a sectorului din care face parte (chimic) societatea se poate misca bine sau nu. Nu stiu cum sta cu managementul dar vad ca evolutia ei este buna.

Cum caracterizezi sectorul de constructii de la BVB avand in vedere ca din 2007 unele companii au avut supra supra evaluari, iar acum dupa 4 ani de zile ele sunt inca pe minus ca activitate, adica nu au reusit sa treaca pe profit?

Radu: Aici problema este un pic mai complicata. Companiile nu vor creste pana cand sectorul imobiliar nu va creste, iar aceasta depinde de creditele imobiliare care nu sunt suficient de atractive. Populatia are veniturile diminuate, bancile sunt pline de datoriile celor care s-au imprumutat, asa ca situatia nu este deloc fericita.

Prea curand sectorul imobiliar nu va creste si nu trebuie sa asteptam cresteri ale PIB de 4-5% pentru a ajunge acolo ci mai degraba daca riscul la nivel international se va diminua, bancile vor mai lasa din provizioane si vor avea mai multa incredere in economie pentru a lansa creditarea. Eu unul nu m-as baza pe ce spune Buffett ca lucrurile acelea pe care le cumperi cand toata lumea le vinde trebuie sa aiba datorii foarte mari. S-ar putea ca acea companie sa dea faliment si sa nu mai ramai cu nimic.

Ce parere ai despre relatia actionar majoritar si actionar minoritar, in Romania? Cum cunosti un actionar majoritar?

Radu: Daca cumperi o actiune inseamna ca devii partener cu acea companie, in fapt cu actionarul majoritar si acest statut te determina sa fi interesat cu cine esti partener si sa-l cunosti mai bine. Daca deja actionarul majoritar detine 50% este o problema serioasa sa fi actionar al companiei fara sa-l cunosti, sa-i sti calitatile si bune si rele.

Fireste ca acest lucru se intampla la plasamentele pe termen mediu sau lung. In cazul in care deja doresti sa cunosti si acest aspect atunci trebuie sa te apuci sa intrebi in piata, fie la brokerul tau, fie la altul, pe forumuri, pana ajungi sa cunosti acel actionar majoritar. Concluzia este ca nu te duci orbesti si cumperi actiuni pana nu cunosti personal societatea, actionarul majoritar respectiv, cu atat mai mult daca detine pest 50% din actiunile emitentului.

Piata de capital din Romania nu este atat de mare si reusesti sa te descurci in ea. Pana la urma daca doresti gasesti ceva “murdarii” pe acolo daca acestea exista cu adevarat.

Bun, totusi care ar fi recomandarile tale in privinta unei acumulari din aceste momente (n.r. final de septembrie 2011 ) ?

Radu: Pai, ar trebui sa aleaga o companie care nu a avut probleme in acest an, adica a avut profituri, o companie unde actionarul majoritar este o companie cu renume gen Petrom (la SNP), gen banca Societe Generale (la BRD) etc. , care tine la un anumit prestigiu al ei.

In acest caz compania respectiva – actionarul majoritar nu va recurge la anumite “mizerii” in detrimental actionarului minoritar gen actionar majoritar la Concefa Sibiu (COFI) ce a organizat MCS la un prêt nominal mult mai mare decat cel din piata la vremea respectiva.

Un loc de a cauta companii daca vrei sa incepi aceasta munca de cercetare este de a urmari companiile de la categ. I si II de la BVB. Care trebuie sa indeplineasca deja anumite criterii de selectie ce le permite sa fie in primele randuri ale scenei investitorilor din Romania. Daca te vei duce pe Rasdaq atunci este posibil sa ajungi printre companiile slabe. Aici este cazul mai mult de noroc sa “nimeresti” unii emitenti buni.

Speak Your Mind

*