3.5.4 Interviul cu analistul si traderul Radu Ciofu – partea 1

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Continuam munca de descoperire a celor care participa la piata de capital din Romania, dar care in plus fata de majoritatea investitorilor mai incearca sa sprijine si dezvoltarea acesteia pe diferite cai.
Am vazut in ultimul interviu un trader in devenire prin persoana prietenului meu Daniel Iancu, ce este si administratorului celui mai mare forum bursier din Romania – www.agf.ro si asa cum va spuneam in ultima parte a acestui eveniment aceasta munca va continua si cu alte interviuri la fel de interesante din care fiecare poate invata cate ceva.

Astazi va voi prezenta interviului luat analistului financiar si traderului Radu Ciofu, care a avut loc in doua runde de intalniri. Prima parte, cea din 3 iulie 2011 este redata mai jos, iar urmatoarea cea din 2 septembrie urmeaza intr-un articol urmator.

Veti observa ca in ciuda faptului ca prima parte a fost acum 3 luni de zile multe din datele prezentate sunt inca de actualitate.

Veti constata ca mentalitatile traderilor difera si de aceea bursa, piata de capital, este atat de greu de inteles cand pe scena ei se intalnesc atatia traderi, individuali sau institutionali, fiecare cu alte strategii de abordare a unei tranzactii, a unui portofoliu, a unui comportament investitional.

Din aceste motive a tranzactiona pe bursa este o “competitie” in primul rand cu TINE si apoi cu marea masa de investitori. Daca vei reusi sa le combini armonios pe cele doua elemente si sa-si gasesti locul potrivit pentru a nu fi impotriva curentului/valului bursier atunci poti innota linistit si in “ape tulburi” deoarece face parte din tine, nu ai de ce sa te mai temi.

Cine esti tu Radu Ciofu, omul si traderul, fiindca ai spus ca esti si trader?
Radu : Da sunt si trader. In primul rand, ca om sunt o persoana normala ca toate persoanele, cu trei pasiuni: bursa, calculatorul si jocurile pe calculator. In jurul acestor pasiuni gravitez. Nu sunt casatorit si incerc sa-mi fac si o familie. In acest caz orizontul de timp nu este stabilit, insa acesta depinde de realizarea pe plan profesional si financiar.
Nu as dori sa fie nici tarziu deoarece am o varsta, 30 de ani. Cand voi simti nevoia cat de cat atunci voi face si acest pas important.

Exista ceva in trecutul tau care te-a influentat sa abordezi acest domeniu?
Radu: In piata de capital am ajuns printr-o simpla intamplare. Eram intr-o casa si ma plictiseam. Am luat un ziar si s-a nimerit sa fie ziarul Bursa. Era in anul 2005 si l-am luat pentru ca atunci era interesant sa citesti ziare economice, nu pentru ca intelegeam mare lucru din el, insa mi se parea interesant. Am ajuns astfel la pagina cu cotatii bursiere. Pe atunci nu stiam decat ca era un tabel cu cifre si nu stiam ce reprezinta acele cifre. Norocul a fost ca la acea pagina la subsol era reclama pentru “Ghidul investitorului”, carte de 30 pagini, scrisa de Mihai Iordache, aceeasi persoana ce scrie in continuare in ziarul Bursa, in calitate de colaborator.

Pretul nefiind mare am comandat cartea si am citit-o. Norocul meu a fost ca era pentru novici, adica pentru cei care nu aveau habar de asa ceva si am inteles multe aspecte despre bursa. In fapt mi-a placut ca idee de activitate si mi-am deschis un cont de tranzactionare la BVB.
Ca toata lumea am castigat deoarece nu conta ce faceai, bursa oricum crestea si aproape toata lumea castiga.

Care a fost capitalul initial si sursa acestuia?
Radu: Capitalul initial a fost atunci in 2005 de 3000 de lei si acestia au provenit din vanzarea unei masini, care am considerat ca nu-mi facea trebuinta. Alta parte de bani rezultati din vanzarea masinii i-am pus la banca.

Ce te-a determinat sa crezi atunci sa renunti la o parte din bani si sa crezi ca-ti vor aduce profit?
Radu: Chiar credeam ca pot sa castig. Nu cred ca a fost feelingul insa pot spune ca simteam ca pot castiga, asa cum fiecare om credea ca va castiga la bursa, in genul “imposibil, ca eu cu MINTEA mea sa nu reusesc”… I-as putea spune si necunostinta.

Care au fost instrumentele financiare care te-au atras atunci pe piata de actiuni de la Bucuresti?
Radu: Pai cred ca actiunile SIFS, Bancii Transilvania. Alegerea primelor actiuni a fost legata de faptul ca in ziarul Bursa se vorbea despre o posibila crestere a pragului de detinere de la 0.1% la 1%. Stiu ca a fost o perioada destul de lunga de la anuntarea majorarii pragului si pana la aplicare (vara-toamna) si fiindca stiam ca oricum va creste pretul in aceasta perioada atunci am cumparat. La TLV a fost recomandarea brokerului.

 Ce poti sa ne spui de pregatirea ta anterioara? A avut vreo legatura cu domeniul actual?
Radu: Nu a avut o legatura prea mare. Am terminat facultatea de inginerie si managent in agroturism. Din acest punct de vedere ar fi trebuit sa conduc acum o ferma in agricultura sau o pensiune undeva pe la tara, dar nu a fost sa fie asa ceva.

Am lucrat apoi in mai multe locuri de munca printre care si la “Depozitul de calculatoare” avand in vedere pasiunea pentru calculatoare, dar nu prea mi-a placut.
Cand am descoperit piata de capital am vrut sa lucrez in acest domeniu asa ca am facut cursul de brokeri sau agenti servicii de investitii financiare. Am facut acest curs pe banii mei pentru a avea un atu la angajare si stiu ca a functionat.

Dupa aceasta m-am inscris in 2006 la un master la ASE – Tranzactii si reglementari pe piata de capital fiind al doilea an de cand se organiza acest curs special pentru piata de capital si l-am terminat in primavera anului 2007.

In aceasta perioada lucram la societatea de brokeraj Dorinvest.

Ce poti sa ne spui despre experienta ta ca broker?
Radu: Am lucrat 2 ani la Dorinvest si apoi la SSIF Broker Cluj unde am fost in acelasi timp si analist financiar. Ca broker am vrut sa stiu ce este in spatele pietei de capital, dincolo de tejghea cum se mai spune. Insa din punctual meu de vedere brokerul, poate doar in Romania, nu este altceva decat un hartogar si un vanzator.

Cea mai mare parte a activitatii brokerului de la SSIF este de a avea grja sa completeze dosarele clientilor, sa fie ordinele semnate, sa le duci la trader, sa-l anunti daca sunt ceva modificari (MCS etc.).

Nu prea ai timp sa dai sfaturi clientilor deoarece cel mai mult iti mananca timpul cu hartii (un raspuns la CNVM, dosarul sa fie gata, semnaturi etc.).

Ai vorbit de sfaturi pentru clienti. La ce se refereau acestea in cazul tau?
Radu: In perioada respectiva lucrand la un SSIF nu se putea sa nu cunosti cat de cat piata si sa nu dai sfaturi. Mai mult ma bazam pe feelingul si parerea capatata in aceasta calitate. Atunci nu stiam nici de AF sau AT fiind mai mult un hartogar, dar lucrand intr-o asemenea societate aveai un feeling, ca parte a acestei turme.

Clientii, mai mult de 90% nu au un sistem propriu de tranzactionare si atunci se bazeaza pe tine ca broker existand o mentalitate a acestora … “brokerii stiu ce se intampla, dar nu vor sa ne spuna noua”.

Din ce am citit stiu ca exista brokeri care se bazeaza pe studiul/cercetarea directa a pietei/societatilor listate prin contacte directe si sistematice aactivitatii acestora, prin diferite forme cunoscand evenimentele importante si influenta lor asupra pietei. Cunosti daca exista asa ceva si in Romania?

Radu: Sunt doua lucruri distincte aici. Este vorba de un compartiment de marketing gen analiza financiara care sunt platiti si care toata ziua urmaresc compania sau companiile respective. Acestea urmaresc mai mult un sector, adica companiile din sector si stiu tot ce misca in acel sector, calculeaza o serie de indicatori (marja de profit etc) si ofera acele recomandari.

Cine urmareste pietele straine a vazut ca inainte de raportarile trimestriale exista unele recomandari. Acestea vin tocmai de la aceste compartimente.

In Romania asa ceva nu exista. Ar trebui sa fie un departament intreg pe care sa-l platesti sa faca asa ceva, insa cum la noi nefiind banci, firmele de brokeraj isi permit 1 sau maxim 2 analisti. In conditiile in care avem acum deschidere si spre companiile straine acest analist este unul generalist, un cititor de stiri.

Astfel fiind vorba de un departament intreg dupa opinia mea nici un SSIF din Romania nu are asa ceva indiferent ca este bancar sau alta institutie. Nici macar KBC nu are decat un singur analist pentru Romania, care mai colaboreaza cu alti analisti straini.

Exista insa si o varianta romaneasca ce functioneaza la noi si anume cativa brokeri, care au un cerc de cunostinte din randul SSIF, SIFS, manageri de companii. Ei intermediaza tranzactii bazate nu pe studii de piata ci pe unele stiri din interiorul companiilor respective. De exemplu Tender doreste ca vanda un pachet, ceva si ei se vorbesc sa caute un cumparator. Acesta cunoaste cativa din piata si stirea se transmite la grupul de cunoscatori.

Fiind un cerc restrans de companii si de cunoscuti atunci nu mai este nevoie de analiza si lucrurile transpar repede in acest cerc al brokerilor. Am putea vorbi de o comunitate bursiera ale caror date se cunosc inainte de a ajunge la public.

Oricum brokerii din Romania stiu mult mai multe date decat stiu cei care nu au tranzactionat niciodata si pot avea unele informatii confidentiale. Insa acestea nu influenteaza major bursa romaneasca. Stiu unii brokeri care faceau parte din cercul acesta de informatii insa pe portofoliul clientilor lor nu au reusit sa bata piata nici macar cu astfel de informatii.

Am citit pe un forum cateva articole scrise de tine despre momentul de intrare si iesire din piata, cu interpretarea modului in care datele ajung in piata. Am putea spune ca actionarii minoritari care nu au acces la datele de mai sus sunt ca si inexistenti pe piata?
Radu: Da, investitorii mici sunt ca si inexistenti

Care este structura portofoliului tau in aceste momente sau ce ai recomanda in acest moment?

Radu: O chestie pe care am invatat-o este ca nu poti sa vorbesti de un portofoliu investitional daca vei vorbi doar de actiuni, asa ca voi vorbi de portofoliul meu. Pot sa spun ca am aur in procent de 40% din capitalul investit. Am luat aur fizic iar daca vorbim acum despre asa ceva in Romania este cu totul altceva, insa pe termen lung s-ar putea sa fie o investitie buna.

Daca vrei sa tranzactionezi aur fizic in Romania este mai greu, insa problema este ca fiind tranzactii putine comisioanele oferite de banci sunt foarte foarte mari. Vorbim in acest caz de aur financiar si nu prelucrat.

In al doilea rand am depozite bancare la termen si ma gandesc sa le transform in fonduri monetare care ofera cateva procente in plus fata de dobanzile la depozite, oricum mai sus de rata inflatiei. Am inca incredere in dobanzile din Romania ca cel putin acestea sunt sigure si ca vor fi foarte putin peste inflatie. Si in acest caz procentul este de 20%.

Din suma alocata pentru actiuni de cca. 30-40% doar jumatate este efectiv in actiuni in acest moment deoarece indicele BET-XT pe care il urmaresc eu s-a oprit la un anumit prag unde am considerat ca este bine de investit, dar nu am fost prea convins pentru a cumpara de toti banii alocati. Daca nivelul indicelui scade si mai mult la un alt prag de interes o sa cumpar si de restul banilor alocati, iar daca nu, voi fixa un SL la jumatate din valoarea actiunilor investite.

Am vazut ca esti speculator. Poti sa spui ca aplici aceeasi strategie si la actiuni?
Radu : Actiunile sunt SIF5, TGN, ATB si BIO.
Din cate am observat sectorul farmaceutic in Romania nu prea a functionat pentru speculatori. Ce parere ai despre aceste sectoare: energetic si farma avand in vedere ca primul pare a fi monopol de stat si al doilea dependent de plata statului?

Radu: Domeniile care vor performa pe pietele de actiuni externe vor fi IT si energetic. In Romania ATB si BIO sunt societati stabile atat timp cat nu intra SIFS pe ele. In general Biofarm merge destul de bine. Daca este sa vorbim de viitor trebuie sa vorbim de AF si in acest caz nu putem vorbi mai devreme de 3 luni de zile. Decizia mea a fost una tehnica deoarece uitandu-ma pe grafice am vazut un prag acolo si ca pare sa se opreasca la nivelul acestui prag.

Targetul meu este la nivelul primaverii din anul viitor si mai ales legat de dividende. Scenariul meu este ca trendul crescator va incepe la sfarsitul lui august inceputul lui septembrie si ca va dura undeva pana in primavara.

Stim ca indicii straini s-au apropiat foarte mult de maximele din octombrie 2007 (de exemplu indicele Dow a ajuns la cca. 10-15% sub maxime).

 Crezi ca vor mai fi cresteri peste aceste nivele maxime atinse in luna mai 2011?

Radu: Bursele straine au fost impulsionate de interventia bancilor centrale, in special a FED prin QE1 si QE2. Eu cred ca va mai urma cel putin o etapa de creare de bani din partea FED, un fel de bani electronici, care sa intre in piete si ma astept ca acestea sa impulsioneze cresterile.

Atentionarea agentiei de rating Standard and Poor’s va ramane doar la nivelul acesta sau vom vedea si realizarea acesteia?

Radu: Downgradarea Standard and Poor’s va ramane ca amenintare. Atat S&P si Moody’s sunt agentii americane si nu cred ca vor face o asemenea miscare pana cand bancile din sistem nu-si dau si ele acordul. Este adevarat ca ele au o subordonare politica dar nu fac o asemenea actiune peste noapte.

Exista asemenea active clasificate la nivel de risc triplu AAA sau chiar dublu AA si in cazul unui downgrade atunci aceste active trebuie sa puna mai mult deoparte pentru a acoperi riscurile. In acest caz vor fi cu adevarat probleme serioase. Daca pun 10$ deoparte pentru AAA atunci pentru AA va trebui sa puna deoparte 12$.

In acelasi timp un downgrade va face rau SUA deoarece va fi ca o lovitura de imagine. Asa ca eu unul nu cred ca va fi un downgrade, cel putin nu acum.

 
Ok, vezi optimism pe termen scurt si in acelasi timp pretul aurului creste, nu cumva ar trebui sa fie invers?
Radu: Daca aurul creste inseamna ca dolarul va scade si atunci va fi o mai mare atractivitate pe piata de actiuni. FED a tinut dobanda de referinta cat mai jos si putem vorbi ca acum avem la depozitele bancare o dobanda REAL NEGATIVA avand in vedere ritmul inflationist. Asa ca cine vrea sa puna bani de o parte nu va merge la depozite ci vor incerca sa intre pe alta piata realizandu-se o bula speculativa.

Este evident ca intr-un viitor nu prea indepartat (2013-2014) poate va fi o bula la aur, insa cred ca sistemul financiar mondial va fi scuturat destul de serios. Toate valutele actuale vor fi sustinute de bancile centrale, iar la randul lor activele sunt sustinute de datoriile suverane ale tarilor de origine.

Statele sunt acum supraindatorate si nu-si mai pot sustine promisiunile facute. Undeva in viitor se va ajunge la un deznodamant al acestei situatii si care se va manifesta printr-o hiperinflatie globala cumulata cu o bula a aurului. Aceasta inseamna o criza a valutelor.

Unde vezi in aceste conditii moneda romaneasca, leul?
Radu: Il vad destul de bine. Imi este totusi greu sa plasez Romania in contextul de mai sus. Inflatia reala in Romania este 4% (+/- 1%) deoarece foarte mult contribuie cresterea TVA-ului si a accizelor la unele produse. Vei observa ca aceasta inflatie va scade in lunile urmatoare. Inseamna in octombrie 2011 vom vedea scaderea efectului de baza al cresterii TVA-ului si vom ajunge in jur de 4% spre finele anului curent.

Deocamdata rata inflatiei in tarile straine nu este asa de mare. Cred ca economiile lumii, asa cum declara datele Bancii Mondiale sunt pe crestere, iar profitabilitatea este in crestere.
Pentru a avea o bull market trebuie ca aceasta datorie a statelor sa se consume in timp. La ora actuala aceasta sufoca economiile lumii si nu putem vorbi de crestere reala in sectorul privat. Presiunea statelor in acest caz va fi tot timpul pe sectorul privat (taxe, impozite mai mari) pe baza caruia va trebui sa reduca aceste datorii suverane.

Masurile de austeritate impuse de unele state nu prea ajuta la aceste cresteri economice, profitabilitati ale companiilor, pe care tu le vezi in aceste momente. Parca cifrele statistice spun una si alta este situatia economica actuala asa cum se vede cu ochiul liber?
Radu: Companiile si-au redus mult personalul si au incercat sa ajusteze activitatea in functie de cererea noua, insa au facut o ajustare prea mare comparativ cu nivelul cererii si din acest motiv au reusit sa aiba profit.

Referitor la SUA putem gasi ceva argumente si anume un element esential este cash-ul adunat de companii, care a atins un nivel record de cca. 2300 mld. dolari cu care nu stiu ce sa faca. De exemplu Apple are lichiditati de cca. 800 mld. dolari si stau pe ei asteptand. De ce? Cred ca nici ei nu stiu.

Nu cred ca nerelaxarea creditelor bancilor este un element de referinta pentru marile companii cu bani multi disponibili si mai degraba volatiliatea din piete. De exemplu scaderile repetate ale indicelui german DAX din ultimile zile pot genera aceste incertitudini manageriale de a investi mai multi bani.

Ce parere ai de criza datoriilor suverane? Este o mare problema, poate exploda?
Radu : Va fi o problema, dar nu acum. Pe TS nu vad o agravare a situatiei si de fapt situatia este in mare parte amanata si nu rezolvata.
Singura rezolvare pe care o vad este o inflatie deoarece nu mai este nimeni dispus sa lase pe altii sa dea faliment. Stingerea datoriilor nu se va putea realiza decat printr-o depreciere generalizata a valutelor.
Cred ca leul va sta mai bine, insa caderea valutelor va fi una generala chit ca unele vor cadea mai repede sau mai incet decat altele.

 Care vor fi tarile cu o mai mare stabilitate si care vor rezista mai bine din aceasta criza?
Radu: Cred ca ar trebui sa ne uitam la acele tari care au cea mai mica datorie si care ofera active reale sau productie reala. Ma refer aici la Asia, Australia, Brazilia. In America cele mai mari companii doar vand deoarece ele au fabricatia mai mult in China, asa cum este de exemplu compania Apple. In schimb China construieste foarte mult cu minereu din Australia.
Economiile vestice foarte mari isi consuma pe datorie mult mai mult decat isi permit si cred ca aici vom avea cele mai mari ajustari. In principal Europa, America, adica tarile cu datorii foarte mari.

Mi se pare insa interesanta si clasificarea facuta de agentia Standard and Poor’s prin care din cele 11 tari cu rating AAA, doar patru prezinta o siguranta mai mare pentru investitii: Norvegia, Singapore, Elvetia si Canada.

Stiu ca te documentezi destul de mult pentru analizele si cursurile pe care le prezinti. Poti sa ne enumericateva surse de informare?

Radu: Ma documentez mai mult de 95% de pe piata externa si de aceea site-urile mele sunt straine.
Incep de exemplu cu Wall Street Journal, care pare similar cu Bloomberg sau Reuters insa daca evaluam cantitate/calitate stiri atunci acord mai multa importanta WSJ.
Pe Reuters stirile sunt lungi si esenta este aceeasi cu datele mai scurte prezentate de Wall Street Journal. Mai folosesc un site mai underground unde apar multe zvonuri.

Are stil foarte comercial si cam scapa unele stiri mai putin oficiale. Este vorba de www.zerohedge.com, pe care il citesc mai multi. Uneori sunt “Gica contra” si este bine sa filtrezi cat de cat ce scriu. Nu trebuie sa te iei dupa ei, insa ca sursa de informare non mainstream este foarte buna.

Pentru stiri in timp real, cu toate ca nu le urmaresc in timp real au avantajul ca din cca. 200-300 de stiri in timp real zilnic cam 20-30 sunt bune gen headlines. Asa ca daca vrei sa urmaresti asa ceva este un site numithttp://ransquawk.com/, care ofera stiri in timp real si este free.

Nu recomand ca cineva sa stea sa citeasca toate acele stiri, insa atunci cand mai am o pauza imi arunc ochii pe titluri pentru a gasi ceva interesant.
Mai este un site www.forexfactory.com unde are un forum in care se mai posteaza tot felul de analize interesante. Acolo mai gasesc cate ceva. Multe din datele pentru documentarea mea pentru forex le-am gasit acolo, mai ales tutoriale si nu numai analize. Este un site generalist bun pentru stiri si analize in acelasi timp.

Mai folosesc site-ul Investopedia, care este foarte bine documentat si unde gasesti aproape orice.

Pot sa ne spui ceva despre cartile citite de tine despre AT?
Radu: Exista o carte in format digital unde am gasit explicatii ca in genul Help-ului pentru metastock unde am gasit interperpretarea metastockului.
Pentru mine nu a fost o carte de baza ca AT-ist. Am inceput cautand pe Internet, pe forumuri combinand mai multe date si site-uri. Nu am un punct de plecare, o carte anume sau un mentor. Pot spun sa spun ca am imceput cu multe chestii mici si asa am acumulat cunostinte, in timp, mai mult autodidact.

Am vazut ca faci ceva cursuri pe site-ul tau personal www.profitbursier.ro. Ce poti sa ne spui despre asa ceva?
Radu: Da am patru cursuri contra cost: forex si Romania, ambele au doua variante : redus si extins (pentru cei care stiu ceva despre bursa si au ceva habar).

Tot pe site-ul meu am trei conferinte bursiere: una despre piata din Romania si una pentru piata Forex. Sunt conferinte gen Webminar unde prezint niste grafice, vorbesc despre ele. Investitorii intra, ma pot viziona si pot conversa cu mine prin sistemul chat.

Initial le-am creat pentru a face ceva pentru investitori, dar sa fac si bani. Investitorii de retail neavand suficienti bani nici pentru bursa ei nu au bani nici pentru piata de analiza, asa ca le-am facut gratis. Scopul a fost sa creez o comunitate bursiera si un grup interesat pentru firme, SSIF. Atat de interesati incat sa ma sponsorizeze pe mine in aceste conferinte pentru a obtine publicitate pentru firmele respective.

Am un feedback cu investitorii si pot sa spun ca s-a realizat asa ceva pe a treia conferinta lansata chiar in aceast saptamana (nr. 13 iulie 2011) despre actiunile din America. Conferinta nu este tinuta de mine ci de unul din participantii la conferintele mele, care a zis ca doreste sa faca si el ceva pentru bursa. El o face benevol, pentru informare.

Deci ca feedback este ceva interesant. Am o sezonalitate in aceasta privinta, mai ales toamna cand am numarul cel mai mare de participanti la conferinte si anume de 50-60 pe zi si de 200 de accesari la inregistrari. Vara numarul scade pana la 25-30 de participanti si 150 de accesari zilnic la inregistrari.

La cursuri daca am 1 cursant pe luna este destul de bine. Datele pentru aceste cursuri sunt prezentate pe site-ul meuwww.profitbursier.ro.

Incheiem aici aceasta prima parte a interviului doritori sa vedem si urmarea lui unde precum veti observa vom descoperi si alte lucruri interesante cu ajutorul lui Radu Ciofu – omul care se implica vizibil in piata de capital si pe care eu personal il stimez ca analist financiar si trader.

Speak Your Mind

*