3.4.3 Ciclicitatea si era … bursiera

Capitolul nr. 3 Investitori activi – Avansati

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Sunt convins ca fiecare dintre voi, in calitate de INVESTITORI pe termen lung, v-ati pus intrebarea in CE FAZA A EVOLUTIEI BURSIERE ne aflam sau daca nu v-ati pus-o este bine sa va ganditi serios la ea. De ce ?

Fiindca daca veti cunoaste POZITIA in care sunt bursele cand doriti sa investiti numai asa veti reusi sa fiti investitori de succes. Un pct de extrem la MINIME seculare sau multi anuale este un pct BUN de investit pentru mai multi ani si deci un SUCCES, la fel cum intrarea la un MINIM al unei piete BEAR in plina desfasurare iti poate aduce numai PIERDERI.

Cred ca stiti ca o piata bull sau bear se misca in cicluri, adica intre extreme gen TOP si BOTTOM a carei directie TOP-BOTTOM sau BOTTOM-TOP determina daca avem o miscare a unei piete BEAR sau respectiv a unei piete BULL.

Prima piata este caracterizata din MINIME (bottomuri) tot mai mici si MAXIME la fel mai mici, iar cea de a doua din MAXIME (topuri) tot mai mari si MINIME la fel mai mari.

Daca intre aceste MAXIME mai mici importante din pietele BEAR vom trasa o linie de TREND atunci vom observa ca s-a creat un TREND DOWN – DESCRESCATOR, care la un moment dat va face un REBOUND REAL si trendul nou construit este specific unei noi piete de evolutie, adica un trend UP.

In acest caz piata BEAR INCETEAZA si piata BULL incepe fiind marcata prin TOP-uri (maxime) tot mai mari, iar minimele sunt tot mai sus. Spunem in acest caz ca avem un TREND CRESCATOR.

Fireste ca daca privim un grafic pe o durata mare de ani, peste 70 de ani de exemplu atunci vom constata ca aceste piete se inlantuie, caz in care dupa o piata BEAR urmeaza o piata BULL si invers.

Aceasta caracteristica este valabila pentru pietele seculare sau cum le definesc unii analisti de ERA, ceea ce inseamna mai mult de 10 ani.

Aceasta analiza este valabila insa pentru bursele care au o istorie bogata, cum este cea a burselor puternice si mai putin a bursei noastre a carei istorie adevarata de abia se formeaza (1996 – prezent).

In intervalul acestor piete seculare desigur ca vom regasi tot piete bear sau bull, dar multi anuale, de regula de 2-5 ani si chiar anuale.

Cred ca in faza aceasta este bine sa va arat un grafic specific in acest sens:
PIATA SECULARA LA INDICELE S&P 500

Poze 3.4.3 cu 1

 

 

Pentru a nu ne indeparta prea mult de vremurile noastre am ales un grafic istoric al bursei americane, poate cea mai reprezentativa, incepand cu Marea Depresiune Economica din 1929 si pana in zilele noastre anul 2013.

Vom putea observa si singuri care au fost pietele seculare BEAR si BULL din aceasta perioada si vom cunoaste ca o piata bull dureaza intre 15-17 ani, iar o piata bear dureaza cam tot atat (vom retine aceste date).

Pentru indicele Dow situatia este putin diferita in sensul ca aceasta durata este de 16-21 ani pentru piata bull.

Pe de alta parte suntem obişnuiţi să vorbim de cicluri seculare din punctul de vedere al pietelor financiare.

În acest caz o piaţă BEAR seculara este simbolizata de o piaţă care incepe la TOP-uri care au un MOMENT DE EVALUARE EXTREM de mare si apoi se termina la un PUNCT SCAZUT de evaluare unde INCEPE o noua piata BULL.

 

Aceasta din urma se termina cativa ani mai tarziu (16-21 ani) intr-o perioada de EVALUARE FINANCIARA de INALTA VALOARE.

Se mai spune ca perioada 1929-2000 a fost perioada unui ciclu BULL multisecular si incepand cu anul 2000 am intrat intr-un ciclu BEAR multisecular.

Indicele S&P 500 este de patru ani într-o piaţă ciclica BULL, în timp ce pieţele europene au început o piata BULL de abia in anul 2012 si putem presupune ca aceasta va merge si in anii urmatori.

Cuvantul secular provine de la latinescul saecularis adica “o generatie apartinand unei epoci, unei ere”.

Vedem ERA anilor 1970 din SUA cand initial a fost inflatie, iar piata aurului si cea de actiuni a cunoscut o mica piata bull, de crestere, pentru ca ulterior sa asistam la stagflatie si o crestere a pretului petrolului insotita de o piata bear la actiuni.

Urmatoarele 2 decenii 1980 si 1990 au fost epoca cu perioade de optimism cand piata de actiuni a crescut IMPRESIONANT pana la recesiunea din 2000-2003. Insa epoca de triumf a americanilor din Razboiul Rece se incheie in anul 2000 urmata de crahul “dot com-ului” cand pietele de actiuni au avut o mare depreciere fireasca dupa o piata bull multiseculara.

De atunci si pana acum am trait intr-o era a volatilitatii pietelor financiare care au condus bursa americana intr-o situatie de avarie in 2008. A fost daca vreti pentru toti un scurt IAD de cosmar si multi vorbeau de a Doua Mare Depresiune.

Oameni care au investit în timpul acestor piete BEAR au acceptat riscuri enorme pentru a face foarte puţine castiguri. Acum piata de obligatiuni este in apropierea MAXIMULUI unei piete bull seculare si ele se tranzactioneaza la niveluri de evaluare care nu au nici un sens investitional cert. Ceea ce se intampla totusi acum in piata de actiuni din SUA este ca ea se afla inca intr-o piata bear seculara ce a inceput in anul 2000.

Chiar daca acum piata americana CRESTE din anul 2009 (deci avem o piata bull multianuala), adica un ciclu bull ce se apropie de sfarsit, piata bear seculara trebuie sa mearga inainte. In ultimii 100 de ani piata americana a avut 3 piete BEAR seculare de 16-21 ani. Aceasta inseamna ca piata BEAR seculara din SUA se poate incheia fie in anul 2016 fie inainte de anul 2021.

Revenind la piata bull curenta multianuala inceputa in anul 2009 putem spune ca deocamdata nu sunt SEMNE ca aceasta ar inceta curand dar la un moment dat in 1-2 ani aceasta va INCETA si locul ei va fi luat de o piata bear ciclica multianuala, care va MARCA si finalul pietei BEAR actuale seculare in care inca suntem. Cam aceasta este POZITIA in care ne aflam la bursa americana, dupa opinia mai multor specialisti si impartasita si de mine.

Mai trebuie spus ca in acest moment ne aflam pe un ciclu BULL secular la piata aurului inceputa in anul 2001 si ca in ciuda faptului ca aceasta are in prezent un ciclu multianual BEAR inceput in anul 2011 piata bull isi va continua miscarea de crestere inceputa in anul 2001.

Trebuie sa ne gandim ca o piata BULL seculara se termina intotdeauna cu o piata bull ciclica unde evaluarea ajunge la extrem. Daca din acest punct de vedere ne uitam la indicatorul financiar PEG al actiunilor americane din minerit (inclusiv aur) vom observa ca acesta are valoarea medie de 0,5 existand astfel potential de evaluare suficient al acestui domeniu pana sa ajungem la supraevaluare specifica finalului de piata ciclica bull multianuala.

Ceea ce s-a intamplat in anul 1999 cu piata de actiuni se intampla acum cu piata de obligatiuni si se va intampla din nou mai tarziu cu piata de actiuni cand o noua piata bear ciclica multianuala ii va lua locul.

PIATA DIN EUROPA MAI CRESTE CATIVA ANI

 

Probabil va va surprinde aceste cuvinte din titlu cand eu personal am tot spus ca piata din Europa se va mai chinui inca 1-2 ani pana va iesi la lumina. Iata ca si Draghi a afirmat de curand ca Europa poate sa rasufle usurata ca ce a a fost mai greu a trecut si ca ne putem astepta la lucruri mai bune, insa sa nu uitam ca marile probleme inca au ramas pe tapet (somaj, inflatie, austeritate, recesiune etc).

Si totusi asa cum veti observa exista SEMNE ca ceva bun se va intampla in Europa in urmatorii ani. Voi spune ca de abia in anul 2012 bursele din Europa au dat semnalul la intrarea pe o noua piata BULL ciclica si dupa cat am vazut durata acesteia poate fi de 2-5 ani. Deci ce scrie in titlul de mai sus poate fi adevarat.

Aceasta nu inseamna ca toate tarile vor avea cresteri la nivel bursier si preturi de actiuni, insa sa nu uitam ca marii investitori s-au orientat din timp asupra unor tari unde bursele dau semnal de “val nou” de cresteri, mai ales pe unele sectoare.

Bancile din Grecia au fost si sunt inca o atractie, bursele din Irlanda, dar si Spania au ajuns la niveluri in care pct critice atinse ne arata o posibila noua piata BULL. De aceea o noua orientare investitionala, poate mai putin credibila, este piata europeana comparativ cu cea americana ce se apropie deja de finele unei piete bull ciclice multianuale.

Voi face o paranteza si voi spune ca in cele mai multe cazuri piata de actiuni anticipeaza o evolutie economica ce se poate produce in timp de abia peste minim 6 luni de zile (este vb de statistica evenimentelor bursiere). In acest caz datele unei AT si mai ales ale unui grafic pot fi foarte ilustrative si sa capete o relevanta deosebita pentru viitoarele decizii.

Stim ca NIMENI nu poate sa cunoasca VIITORUL, insa exista suficiente semne care ne pot ajuta sa facem ceva ESTIMARI a caror acuratete depinde de mai multi factori, unul din acestea fiind repetabilitatea sau daca vreti ciclicitatea fenomenelor, asa cum am discutat noi mai sus.
De aceea va voi prezenta mai jos doua grafice AT din care vom putea extrage cateva concluzii.

GRAFICUL INDICELUI DOW IRELAND STOCK

poze 343 irlanda

Asa cum se observa pe acest grafic al actiunilor din Irlanda tranzactionate prin piata americana observam cum in anul 2012 se observa un BOTTOM dupa care pretul actiunilor irlandeze au tot crescut pana la o faza de consolidare al acestora din anul 2012 dupa care in lunile octombrie-noiembrie 2012 putem considera ca s-a creat un nou ciclu BULL multianual a carei CRESTERE s-a desprins odata cu spargerea limitei superioare a RANGE-ului din acest an 2013.

Desprinderea indicelui din lunile iulie-august anul curent semnifica CONTINUAREA pietei bull inceputa la finele anului 2012, care a depasit in acel moment MAXIMELE anterioare.

TOP-ul de la 224 pct din luna martie 2013 ar fi insemnat ca am intrat pe un TREND CRESCATOR si deci pe o noua piata bull, insa caderea de dupa atingerea acestui varf ne-a condus iar la incertitudini ca s-ar putea sa avem o continuare a pietei bear anterioare inceputa in anul 2008, mai ales cand piata a coborat sub topurile din anul anterior.

Deci aceasta depasire a MAXIMULUI din luna martie 2012 ne-a CONVINS ca avem de a face cu o noua piata BULL, pe care trebuie s-a abordam ca atare, asa cum a abordat-o si piata insasi. Faza in care se afla acum acest indice este de fapt al doilea PICIOR pentru piata BULL inceputa in anul 2012 si continuarea MISCARII UP este aproape certa.

GRAFICUL ISHARE SPAIN

poza 343 spania

Acest indice al actiunilor din Spania ne arata ca el are toate sansele sa marcheze o continuare a pietei BULL inceputa tot la finele anului 2012 odata ce trendul a depasit limita superioara a RANGE-ului anului 2013.

Fireste ca toate acestea sunt ESTIMARI si ele se pot adeveri sau nu. De ce nu se pot adeveri? Deoarece oricand poate sa apara “LEBADA NEAGRA” pe care efectiv nimeni nu o poate intui. Piata are inmagazinata in ea sperantele/asteptarile/trairile investitorilor, jucatorilor pe baza evenimentelor/datelor anterioare avand in vedere situatii similare cu care acea piata s-a mai confruntat.

Ne gandim ce ar face acea piata daca factorii actuali merg intr-o directie pe care o putem intui avand in vedere influenta acestor factori, insa fiecare cu priceperea si informatiile aferente.

Dar daca apar si alti factori, nu naeparat NEGATIVI. Psihologia unui investitor este mult influentata de psihoogia pietei, insa stim ca ODATA ce piata a ajuns la un EXTREM acea psihologie se adapteaza mai greu la mutatiile factorilor, dinamica si flexibilitatea este mai lenta.

Odata depasit un anumit stadiu de adaptabilitate psihologia pietei TINDE s-o ia INAINTEA evenimentelor fiind o psihologie de masa avida de a castiga bani si de multe ori UITA efectiv de factorii care au condus in aceasta pozitie, adica incearca sa interpreteze si chiar sa actioneze dupa impulsurile proprii, de grup.

Factorii care actioneaza din umbra nu se vad sau intentionat nu vor sa-i vada. Tocmai acesti factori vor regla piata intr-o noua directie, care va suprinde din nou marea majoritate a investitorilor ce au ajuns la o extrema a emotiilor investitionale.

CONCLUZIA : este foarte important sa cunoastem ce este ciclicitatea bursiera, sa stim cand intr-adevar preturile actiunilor sunt subevaluate (nu neaparat ieftine) si sa luam decizii cand suntem la un inceput de ciclu bull, fie anual, multianual sau secular. Studiind-o vom constata ca ne vom adapta mai usor la mersul bursei, RISCURILE vor fi mai mici si sansele de castig vor creste.

Multi zic ac suntem intr-o perioada de deflatie, altii de inflatie. Parerea mea este ca DEPINDE cum vrea fiecare s-o vada si ca nu se tine cont de toti factorii ce pot influenta mersul economiei globale sau al unei tari/zone.

Sunt factori care actioneaza direct si vizibil, dar sunt si factori care vegeteaza (adica stau ascunsi o buna perioada) si care sunt activati in anumite conjuncturi putand schimba radical evolutia pe o perioada de timp anume.

Speak Your Mind

*