3.3.8 Interviu cu traderul Marian

Capitolul nr.3 – Investitori activi – Avansati

 

Trader

Mi-am propus ca fiind o pauza mai mare la BVB, cand multi investitori sunt in vacanta sau retrasi de pe bursa sa incerc sa am contacte directe mai dese cu acestia pentru a putea cunoaste cu adevarat ce este piata de actiuni din Romania si mai ales ce ne povestesc o parte din cei care au fost sau inca mai sunt activi la BVB despre acest domeniu bursier.

Fireste ca intrebarile interviurilor sunt de interes mai mult pentru acea categorie de investitori aflati la inceputurile activitatii pe bursa si ele vor fi adresate unor investitori cu experienta in tranzactionare, care prin raspunsurile lor vor incerca sa prezinte acea fata a bursei despre care te lovesti in ani de zile.

Sper ca vom reusi impreuna sa cunoastem mai bine aceasta viata si sa transmitem cititorilor suficiente elemente pentru a nu mai visa la ceva inchipuit ci la ceva ce inseamna efort si EMOTII.

Veti putea observa ca pe bursa se poate si castiga, dar aceasta nu inseamna ca toti vor castiga dupa ce vor cunoaste cateva reguli aplicate de cei intervievati sau din alte surse, studii.

Este un prim pas de fapt – CUNOASTEREA si care trebuie urmata intotdeauna de EXPERIENTA, adica cat mai multa practica, nu haotica ci ca o continua perfectionare a ceea ce functioneaza si a fost testat personal.

Am mai avut interviuri pe acest blog sau in Ghidul bursier ori la buletinele lunare, trimestriale ale AIPC si m-am gandit ca ele trebuie sa continue fiindca asa vom reusi sa fim o familie a carei experienta trebuie sa se transmita de la un membru (investitor) la altul.

Din acest punct de vedere trebuie sa-i multumesc celui care este obiectul acestui interviu – numele lui este Marian si cred ca ar fi mai bine sa-l cunoastem si direct. Ce este important este ca anumite elemente care vi se par utile sa vi le notati si daca doriti sa le abordati candva este bine sa le analizati mai intens.

Deci … iata cum a descurs interviul nostru.

“Buna Marian, apreciez ca ti-ai facut timp sa ne cunoastem mai bine si cu acest prilej sa afle si cititorii blogului care mai este viata unui investitor ce tranzactioneaza de ani buni numai pe bursa romaneasca, atat in vremuri bune, cat si in conditii mai putin bune, asa cum ii sta bine oricarei evolutii bursiere.

Diferenta este ca istoricul bursei noastre nu este asa de bogat cum este al burselor puternice. Ce zici incepem ” …….

“Pai, sa auzim intrebarile”

1. Poti sa ne faci o scurta prezentare a investitorului acestui interviu (vechime, experienta, profil, instruire etc.) ?
Marian: Am inceput ca investitor pe termen mediu si lung; preferam actiunile subevaluate si care puteau sa ajunga la o anumita maturitate. Intre timp a venit criza si perspectivele au fost ajustate.

In momentul de fata, desi am ceva cash nu m-as mai lansa in investitii pe termen mediu si lung.

Nu sunt speculator si din acest motiv inainte de a mai investi bani noi astept sa vad ceva schimbari la nivel macroeconomic si de asemenea astept sa vad din nou interes pentru actiuni din partea investitorilor institutionali si a fondurile de investitiii. Piata pe care am tranzactionat este piata de actiuni autohtona.

Am inceput activitatea de investitor in luna octombrie 2005 si pot spune ca am prins perioada in care pretul actiunilor cresteau de la sine. Daca ar fi sa compar acea perioada cu piata imobiliara as spune ca atunci se cumparau actiuni la fel cum se cumparau imobiliare direct de pe macheta. Acum nimeni nu mai cumpara nimic pe baza de promisiuni.

2. Care a fost primul gand atunci cand te-ai hotarat sa investesti? Stiai ca vei castiga?

Marian: Nu stiam ca voi castiga dar speram ca voi castiga bani. La inceput am avut un coleg investitor, care timp de 1-2 saptamani mi-a explicat ce este si cum merge bursa, apoi mai studiam si eu individual.

Suma initiala a fost una minima prevazuta de majoritatea firmelor de brokeraj, parca 3000 de roni si stiu ca am intrat pe SIF recomandate de acel coleg de serviciu si de brokerul ales de mine.

Am inceput cu o pierdere si imi spuneam ca daca voi face 10% pe minus ma voi retrage, dar deprecierea din portofoliu s-a oprit la –9%, asa ca am ramas in piata.
Fiind luna octombrie 2005 atunci BVB a avut o perioada de scaderi, dupa care si-a revenit pe crestere pana la sfarsitul anului randamentul din portofoliu era de 30-35%.
Si acum cred ca daca as fi ajuns la 10% pierdere as fi renuntat la bursa.

3. Crezi ca temperamentul tau te-a ajutat sa te menti pe bursa pana in prezent? Iti trebuie unele calitati sa fii investitor de cursa lunga?

Marian: Nu cred ca temperamentul a fost cel care m-a ajutat, mai degraba un anume fel de optimism m-a indemnat sa continui sa urmaresc bursa, fara asa ceva te-ai fi demoralizat in ultimii ani. Cred ca dupa ploaie si furtuna vine iarasi vreme buna.
Cea mai importanta calitate este dorinta de a intelege fenomenul bursier, mai concret de a intelege de ce cumperi o actiune, de ce vor si altii sa cumpere acea actiune; capacitatea de analiza este necesara.

4. Cand alegi sau analizezi o actiune pe care doresti s-o incluzi in portofoliul tau de investitor care sunt criteriile de baza pe care te bazezi pentru a lua o decizie in acest sens?

Marian:
Acum cred ca multa lume se uita la datoriile pe care le are o companie listata la BVB si riscul acesteia de a intra in insolventa. Intai de toate trebuie sa te asiguri ca nu investesti intr-o companie care risca sa intre in insolventa.

Apoi, compari aceste datorii cu cifra de afaceri, te uiti la dinamica cifrei de afaceri din ultimii ani.

O situatie care a aparut si care inca mai exista la diverse societati este aceea in care raportul intre activele circulante din care scadem datoriile si numarul de actiuni este mai mare decat pretul de piata al actiunii.

Situatia asta te asigura intr-un fel ca si daca inchizi societatea incercand sa valorifici activele circulante (despre care se presupune ca se pot transforma relativ usor in lichiditati) si platind datoriile ramai macar cu banii investiti. Bineinteles insa ca asta nu ne spune nimic despre cum va evolua afacerea companiei ci doar ne ofera o anumita siguranta in cazul in care societatea nu va merge bine

5. Crezi ca un element important este discountul dintre valoarea contabila a unei actiuni si pretul de piata al actiunii, mai ales ca acesta este foarte mare pentru BVB comparativ cu alte burse puternice (ex. –30% la -50% vs –15%)?

Marian: Ma uit si la valoarea contabila a unei actiuni din piata, insa nu cred ca acea valoare contabila raportata de emitenti conteaza asa de mult, mai ales intr-o situatie de insolventa.

6. S-a tot spus ca managementul companiilor SIF este unul dintre cel mai slab de pe bursa. Crezi ca este reala aceasta afirmatie?

Marian: Este adevarat ca primele mele investitii au fost la SIF, insa in acest moment nu mai investesc in acest gen de companii si cred ca nici in viitor nu o voi mai face deoarece pe langa faptul ca au un management defectuos valoarea acestor companii care se bazeaza pe vanzarea/renuntarea la active tinde spre zero.

7. Ce puteti sa ne spuneti despre sectorul care v-a atras cel mai mult in perioada cand efectiv tranzactionati pe bursa romaneasca?

Marian: Am fost atras de sectorul feroviar la un moment dat, se vehiculau fonduri europene, necesitati de material rulant si colaborari intre societati locale si nume sonore. Majoritatea nu s-au mai concretizat.

8. Care sunt sursele de informare/documentare folosite? Pentru a percepe corect realitatea datelor, stirilor pe ce va bazati?

Marian: Incerc sa iau in calcul cat mai multe surse de informare. De la date macroeconomice la stiri despre emitenti, de la situatii financiare la strategii de dezvoltare ale guvernului.

9. Cum apreciezi mersul actual al economiei Romaniei dpdv al unui investitor, dar pentru urmatorii 2 ani de zile?

Marian: Eu unul nu vad decat ca agricultura merge bine. Cred economia tarii nu va inregistra nici o crestere deosebita atata timp cat Guvernul nu va impulsiona prin investitii un sector economic sau altul.

Vorbind de investitii de capital sa nu uitam ca noi ca tara nu mai suntem nici macar tara emergenta pentru a fi in atentia marilor investitori.

Companiile mari, inclusiv cele nationale, sunt supuse unor programe de restructurare ce vor conduce la noi reduceri de personal. Inca suntem intr-un cerc vicios consum scazut, restructurari si somaj.

Deci nu vad o redresare a economiei tarii noastre pentru anul urmator. Recomandarea mea pentru investitorii incepatori este sa stea mai mult pe cash si daca totusi „ii ard degetele ca sa investeasca” le recomand s-o faca cu sume mici si fara a mai „sapa” dupa comori ar trebuie sa investeasca in 2-4 actiuni din indicele BET, care au confirmat si pe timpul crizei.

De ce acest lucru? Pai este simplu. Daca vor intra ceva bani in economie atunci vor intra in primul rand pe aceste societati potentiale.

Cred ca in plan extern lucrurile inca nu s-au calmat. Personal ma astept sa vad noi inflamari ale crizei economice si as asetpta astfe de situatii pentru a achizitiona aciuni puternice la preturi mai bune.

Personal cred ca nivelul actual al indicilor de la BVB este unul justificat de performantele economice.

10. Crezi ca piata de capital din Romania este imatura? Daca DA, de ce?

Marian: Da, cred ca este imatura. In primul rand numarul foarte redus al jucatorilor din piata este un motiv de imaturitate. Apoi dupa modul cum se formeaza pretul, cum urca sau coboara la majoritatea actiunilor.

Nu as putea spune ca se „sifoneaza” pretul actiunilor, dar putem spune ca se „creaza” trenduri pe piata, adica se accelereaza aceste tendinte indiferent ca sunt in sus sau corective. Pot spune ca si in bursa noastra exista „baieti destepti” la nivel institutional si fonduri de investitii.

De exemplu faptul ca intre Biofarm si unele SIF exista o anume intelegere de a-si cumpara unele altora actiunile nu mi se pare in deplina siguranta pentru investitorii minoritari, mai ales daca aceasta asa zisa „strategie” se poate schimba oricand.

In acelasi timp nu apreciez faptul ca o companie cum este Biofarm -producator de medicamente consacrat, se ocupa si de investitii financiare cu un anumit risc de piata, mai putin stabil financiar.

11. Cum te-ai pregatit pentru a deveni investitor?

Marian: La inceput cand am facut primele investitii cred ca am beneficiat de norocul incepatorului din acea vreme cand totul crestea. Acum, cu toata criza economica, mi-e fi greu sa dau un sfat cuiva cum sa inceapa aceasta pregatire.

Trebuie sa incerce sa inteleaga. Sa inteleaga situatiile financiare, sa inteleaga anumite corelatii dintre elementele din situatiile financiare. Si sa inteleaga contextul macroeconomic, corelatiile existente la nivel macroeconomic.

12. Care dintre cele doua metode AF si AT le folositi cu precadere si de ce? Exista o corelatie intre cele doua tipuri de analize?

Marian:
Daca monitorizez o companie pe care mi-as dori sa o am in portofoliu este clar ca daca este pe un trend descendent ori daca nu sunt volume si interes pe acea actiune atunci nu fac pasul de a intra in piata chiar daca fundamental corespunde cerintelor.

De ce mi-as bloca banii acum in loc sa o fac cu mai mult succes peste 1 saptamana sau 1 luna sau 1 an?

Deci combin cele doua analize atunci cand doresc sa iau decizia de a-mi plasa capitalul in piata.

13. Poti sa ne spui daca in decizia ta de a investi intr-un emitent ai in vedere si valoarea contabila a actiunii acelui emitent?

Marian: Ma uit si la valoarea contabila insa valoarea contabila nu imi da nici un fel de garantie. Iti garanteaza cineva ca daca o companie va intra in faliment tu ca si actionar vei primi inapoi valoarea contabila? Nu.

14. Care este parerea ta despre situatia emitentilor din piata Rasdaq?

Marian: La ora actuala cred ca orice fel de reglementare este binevenita. Ideal ar fi sa fie o lege clara cu definirea exacta a pietei respective, precum si ce drepturi si obligatii revin participantilor din acea piata.

Probabil ca daca statutul pietei Rasdaq nu ar fi fost pus sub semnul intrebarii deseori, din randul emitentilor acestei piete se puteau gasi destui emitenti care sa performeze bine.

15. Ce anume te-a atras la investitia pe bursa?

Marian: M-a atras dorinta de a obtine o anumita independenta financiara. Cred ca multi participanti la bursa vedeau independenta financiara aproape in 2007. Acum situatia s-a mai schimbat.

16. Poti sa ne spui daca folosesti o anume strategie de investitii?

Marian: In primul rand ma gandesc la acele companii care nu prezinta risc de insolventa, care au potential de dezvoltare a cifrei de afaceri, care au indicatori EBITA mai mici decat cei care se folosesc cand se fac achizitii de companii similare. Nu in ultimul rand ma uit pe AT incercand sa identific momentele cand intra bani mai multi pe actiunea respectiva.

17. S-a schimbat ceva in atitudinea omului Marian de cand a devenit investitor la BVB?

Marian: In primul rand a inceput sa imi placa sa stiu cat valoreaza un apartament, un teren agricol, o masina, o afacere; si evaluand incepi sa cauti chilipiruri.

In al doilea rand am devenit mult mai atent la stirile si datele economice.

Dupa mine ascendentul in cunostinte economice ar trebui sa se vada si in castig. Acumularea de cunostiinte financiare ar trebui sa te ajute sa vezi trenduri de care sa profiti si care ulterior sa-ti aduca un castig cuantificabil in bani.

Consider ca a avea un grup de prieteni cu preocupari in acest domeniu este un avantaj pentru orice investitor. Eu iau intotdeauna decizii personale insa imi place sa aud si alte pareri si alte argumente.

18. Cum crezi ca ar trebui sa reactionezi daca ai pierderi? Esti de acord cu imbunatatirea costului mediu al actiunii respective?

Marian: Intotdeauna cand ai bani noi trebuie sa te gandesti sa-i investesti intr-o oportunitate care s-ar putea sa-ti aduca castig. Trebuie sa faci acest lucru uitand pur si simplu ce ai in portofoliu.

Orice noua investitie se face in urma analizei actiunilor potentiale la momentul respectiv. Nu conteaza ce actiune am in portofoliu, conteaza doar care este actiunea in care cred cel mai mult la momentul actual.

Pot sa spun ca la inceput cand am investit mi-am stabilit un risc la pierderi si singur mi-am propus sa nu accept procente mai mari de 10%.

19. Mereu vorbim despre randamente si toti investitorii vor cat mai mult. Care este un randament realist la care un investitor ar trebui sa se astepte intr-un an de zile?

Marian: In perioada 2005-2007 ma gandeam la un randament de 50% anual si pot spune ca era usor realizabil. La momentul actual ar trebui ca un investitor sa intre la bursa pentru un randament minim de 12-15% ((actual indicele BET are 6%) si avand in vedere ca la depozitele bancare in lei dobanda este de 5% acest randament ar fi dublu.

Trebuie sa raportezi randamentele la alte randamente considerate sigure si pe care le poti obtine. Daca ai o suma mica de bani poti obtine dobanda bancara fara prea multe emotii.
* *
*
Mi-a parut rau ca Marian a incheiat raspunsul si la aceasta intrebare, insa ma bucur sincer ca am putut prin bunavointa acestuia sa mai cunosc un om, un adevarat prieten si un investitor pe a carui parere te poti bizui pentru a analiza cum decurge o investitie.
Trebuie sa spun ca pe Marian il cunosc mai demult din perioada cand faceam interviuri colective bursiere pe o anumita tematica pentru AIPC.

Promit sa mai tin contactul cu acesta pentru a putea apela si in alte situatii la experienta si expertiza acestuia in domeniul pietei de actiuni autohtone. Si eu sunt CONVINS ca soarta bursei noastre TREBUIE sa se schimbe cat mai curand, poate intr-un an de zile altfel numarul investitorilor activi la BVB se va reduce si mai mult.

Cred ca ati observat publicitatea agresiva facuta de o sumedenie de firme si firmulite mai putin autorizate in Romania pentru piata Forex sau pentru piata de actiuni americana. Acestea au observat SLABICIUNILE si LESTURILE agatate de bursa noastra si au reusit in mare parte sa “fure” clienti de pana mai ieri ai actiunilor romanesti.

Banii investitorilor in loc sa mearga in actiunile si economia romaneasca au plecat si tot pleaca catre alte hotare. Fireste ca nu este vina acestora deoarece in loc sa tot acumulezi pierderi ca nu ai toate instrumentele si vehiculele financiare moderne pentru a-ti mari sansele de castig esti obligat sa-ti blochezi banii ani la randul in companii care nu mai performeaza fiindca BVB si firmele de brokeraj sunt atipice pietelor de capital reale.

Sunt pentru piata autohtona (de aceea ma lupt pe acest blog) dar nu pot sa accept sa vand minciuni celor care vor sa investeasca ca avem o bursa MATURA. Adevarul este ca la orice componenta privesti din piata autohtona vei regasi acest calificativ “IMATUR” sub mai multe forme de manifestare si acest lucru este vizibil de cand a inceput CRIZA financiara mondiala ce a scos la iveala neputintele acestei burse.

De acord sa SPERAM ca se va schimba ceva, insa trebuie sa avem si un suport pentru aceasta. Ganditi-va ce ar insemna numai o bursa LICHIDA unde “manipulari” up/down nu se mai pot face asa de usor si pe fata.

Multa lume asteapta o listare a Romgaz – coroana companiilor de stat romanesti, dar odata ce s-a auzit ca ea se poate lista si pe bursa din Viena sau Varsovia atunci oare ce se va intampla cu diluarea actiunilor acesteia si a lichidiatatii ei la BVB.

Multa lume asteapta fapte marete de la noul director general al BVB, polonezul ….. Diferenta este ca in Polonia statul conduce Bursa din Varsovia, iar la noi niste nepriceputi care nu-i intereseaza decat afacerile personale si sa fie cat mai dezbinati.

Pentru a se vedea o schimbare la acest nivel ar trebui sa se schimbe actionariatul romanesc demolator de la BVB.

Comments

comments

Speak Your Mind

*