2.1.4 Cele 11 mituri ale unui investitor de succes

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Am revazut de curand un articol scris de mine si publicat pe forumul AGF. Ulterior, prin bunavointa unui redactor de la Hotnews a fost preluat si am constatat ca acest articol dainuie inca la rubrica “Bursa” de la sectiunea “Economia”.

Nu stiu daca multi ma vor intelege insa am pus in acel articol tot patosul meu referitor la bursa si de aceea de fiecare data cand il revad imi starneste vii imagini si emotii.

Prin “Psihologia unui investitor de succes”, de Traian_S AGF
Joi, 9 martie 2006, care se poate gasi la ….
http://biz.hotnews.ro/articol_44279-Psihologia-unui-investitor-de-succes.htm am dorit sa transmit acel ceva mult asteptat de cei care incepeau sa cunoasca un nou domeniu – piata de capital si sa incerc sa fiu aproape de toti cei interesati.

Bineinteles ca de atunci in activitatea mea bursiera s-au schimbat multe lucruri, am acumulat mult mai multe insa principiile de baza prezentate in articol au ramas valabile si parca mai ancorate in realitate.

Nu voi relua nici un paragraf din material ci voi dori sa prezint cateva “mituri” pentru un investitor de succes. Sa nu credeti ca cele de mai jos se incadreaza la capitolul “SECRETE” bursiere si de aici denumirea de mituri.

Le-am definit mituri deoarece consider ca orice investitor care doreste sa invinga piata de capital si sa aiba profit va trebui sa le respecte ca pe ceva deosebit, ca pe niste elemente care merita tot respectul si toata intelegerea noastra. La fel trebuie sa ne gandim ca ele sunt acceptate si urmarite de toti investitorii de succes.

Asa ca putem sa le spunem fara sa exageram “Cele 11 mituri ale investitiei bursiere”

MITUL 1
A CUMPARA SI A PASTRA ESTE SIGUR

Aceasta este o strategie de investitii bazata pe credinta ca piata de capital intotdeauna CRESTE pe o miscare lunga.

Problema cu aceasta strategie este ca miscarea lunga poate fi pe un timp foarte lung (TL). Un exemplu in acest sens este cu DIJA care nu a intors pretul din 1929 decat 25 de ani mai tarziu, adica in 1954. In aceasta perioada actiunea a scazut continuu si precipitat cu anumite riscuri.

Chiar si aici exista un sfat .. pentru orice strategie, fie ca esti investitor sau trader, trebuie sa ai o strategie de iesire care limiteaza riscurile, altfel tocmai ai cumparat, ai asteptat si ai SPERAT (sau te ROGI SA NU PIERZI CASTIGUL POTENTIAL INREGISTRAT).

MITUL 2 – A INVESTI ESTE USOR
Actiunea fizica de a investi este usoara, dar sa faci bani in mod consistent nu este USOR. Altfel spus oricine poate fi bogat pe bursa. A investi BINE nu este asa de dificil, dar aceasta necesita multa constinciozitate din partea investitorului pentru a urmari o BUNA METODA de investitii, utilizarea unor principii bune de control al banilor si de pastra disciplina. Nici una dintre acestea nu sunt usoare dar toate sunt indeplinite de traderii de succes.

MITUL 3
NU EXISTA SFANTUL GRAAL LA BURSA

Asa este, nu exista nimic la care sa te rogi si care sa-ti indeplineasca rugaciunile. Cheia succesului este de a folosi principiile controlului banilor si sa limitezi pierderile astfel incat sa devii castigator.

MITUL 4
A VINDE SCURT ESTE RISCANT

Acest mit provine de la faptul ca in mod teoretic asa cum nu exista limita maxima la care urca o actiune, la fel nu exista limita pentru scaderea aceleiasi actiuni. Astfel o pozitie short poate suferi pierderi nelimitate (chiar la 0 si dar nu este imposibil – faliment emitent) in timp ce pierderile pozitiilor long sunt limitate/atentionate de schimbarea directiei.

Adevarul este ca vanzarile scurte nu sunt mult mai riscante decat cumpararile lungi atat timp cat sunt folosite in mod prudent stop lossurile.

De fapt a fi long pe o piata in scadere este de departe mai riscant decat a fi short. Desigur, a fi short pe o piata in crestere este mai riscant decat a fi long.

Asa ca cea mai riscanta dintre cele doua pozitii depinde de utilizarea metodelor bune de control al banilor si in nici un caz daca esti long sau short.

MITUL 5
TRADERII BUNI MIZEAZA PE O RATA A RISCULUI DE 1 : 3

Logica conventionala spune ca un investitor trebuie sa ia in considerare investitiile care asigura satisfactii/castiguri care sunt de cel putin 3 ori nivelul riscului asumat. Numai ca in lumea reala a bursei asemenea succese sunt in mod obisnuit in 35% din cazuri. Asta inseamna ca in 65% din cazuri pot fi pierderi si probabilitatea ca sa fie 5 pierderi la rand este de 11%, dupa mine destul de mult.

Multi dintre investitori nu accepta ca reper de baza aceste tipuri de pierderi si abandoneaza metoda.

Pe de alta parte o metoda buna de investitii este ca rata riscului sa fie de cel mult 1 : 1, ceea ce inseamna ca putem fi profitabili in 65% cazuri. In acest caz 35% din investitii sunt pierderi si probabilitatea ca sa fe 5 pierderi la rand este de 0.5%.

Cu putina sansa aceasta varianta ar bucura pe multi investitori care sa castige in 65% din cazuri cu o rata a riscului de 1: 1.

MITUL 6. MEDIA COSTULUI UNITAR, O BUNA STRATEGIE.

Aceasta este o metoda de adaugare a banilor la portofoliu in mod regulat, sa zicem lunar, astfel incat cumperi pe o piata in crestere (unii denumesc aceasta metoda PIRAMIDARE), uneori la preturi mai mici alteori la preturi mai inalte – numit pretul tau de achizitie ca medie a costului unitar.

Metoda este atractiva pentru a cumpara si a pastra o multime de actiuni, dar nu este uneori ceea ce tu practici ca trader. De exemplu, daca dupa ce ai intrat LONG piata se intoarce impotriva ta nu vei dori niciodata sa adaugi mai multi bani pentru ajustarea costului mediu. Acest mod este o practica rea si nu trebuie folosita pe o miscare mai lunga.

Recomandarea este de a incasa pierderea la punctul fixat ca stop loss si apoi sa incepi o noua investitie.

MITUL 7
POTI DUBLA CASTIGUL CU OPTIONS

Da, acest lucru se poate intampla chiar la o singura pozitie si in acelasi timp poti castiga sau poti pierde banii. In conditiile in care folosesti principiile controlului banilor si limitezi expunerea la risk doar la 2% poti sa-ti dublezi castigul investind la derivate in options, dar sa nu te astepti ca acest lucru sa se intample peste noapte. Nu trebuie uitat ca acolo unde sunt castiguri mari sunt si riscuri mari.

Piata de derivate are mult potential, iar acesta te asteapta si pe tine deoarece oportunitati vor fi tot timpul. Nu trebuie sa te grabesti intrand pur si simplu cu capul inainte si fara nici o pregatire in prealabil. Pentru aceasta ai nevoie de practica si multa disciplina.

Foarte multi investitori ai pietei futures, dupa ce au inregistrat o mare pierdere isi maresc gradul de expunere pe piata (nr de pozitii) sperand ca prin aceasta vor recupera pierderea mai repede, insa pot gresi din nou neintuind directia trendului care nu intotdeauna este in corelatie cu cel de pe piata spot si astfel pierderea devine accentuata.

MITUL 8
POTI FI UN INSIDER PENTRU A CASTIGA PE BURSA

Ciudat dar reglementarile actuale limiteaza detinerile pe care le pot avea angajatii emitentilor, la fel acestia sunt limitati si la nivelul tranzactiilor si a transparentei lor la actiunea respectiva, asa ca acestia nu sunt deloc favorizati de soarta.

Limitarea acestor drepturi sunt prevazute de statutul societatilor respective, precum si de reglementarile CNVM. Iata insa ca vor fi ceva modificari prevazute in Legea 31/1990.

Am putea spune ca acestia nu au nici un avantaj. Cu toate acestea inca exista scurgeri de informatii care favorizeaza prin intermediul insiderilor o anume categorie de investitori de pe piata.

MITUL 9
A TRANZACTIONA FUTURES ESTE RISCANT

Da, v-o spune un om care a incercat si inca incearca sa bata aceasta piata. Da este riscanta piats futures, dar riscul este in investitor, in interiorul sau, la fel ca si in cazul altor piete.

Poti sa cunosti AT sa-l visezi, poti sa ai cel mai stralucit sistem de investitii care a dat un foarte bun randament pe piata spot, daca nu ai disciplina si nu-ti stapanesti starile emotionale poti pierde in numai cateva zile tot ceea ce ai castigat intr-o luna sau si mai rau daca te ambitionezi sa-ti recuperezi pierderile poti pierde si capitalul initial sau mai mult.

Si totusi, pe piata cu cel mai mare risc privind pierderea banillor, un investitor care foloseste imprumutul prudent, respecta principiile controlului banilor pentru orice gen de investitie, este disciplinat pentru orice se intampla in piata, acela are potentialul de a controla riscurile in piata FTS.

MITUL 10
PIATA ARE O MISCARE INTAMPLATOARE

Asa pare la o privire initiala, fapt constatat si de Burton Malkiel in 1973 a carei teorie afirma ca piata de capital este supusa hazardului, intamplarii, arbitrariului si este imbatabila.

Nu este chiar asa, iar traderii de succes si multi altii ca ei au dovedit prin rezultatele lor ca nu este asa. Piata de capital poate si batuta, indiferent de tipul de investitor: majoritar, minoritar, sofisticat, strategic, individual, grupuri concentrate. Conditia: vezi cele de mai sus.

MITUL 11. ANALISTII PIETEI AU DREPTATE IN MOD UZUAL

Daca gandim in sens invers cele de mai sus atunci este adevarat. Din anumite motive, analistii te incurajeaza sa cumperi sau sa pastrezi, uneori te indruma sa vinzi. Aceasta este o problema. Nu de multe ori previzuinile expertilor sunt gresite in mod uzual sau incorecte.

Sa nu uitam ce s-a prognozat cu RRC de multe ori si iata unde este acum actiunea si acest lucru pe baze fundamentale.

Desigur ne punem intrebarea de ce sunt aceste predictii sau previziuni gresite. Ei bine un posibil raspuns provine de la faptul ca piata de capital nu este PROGNOZABILA.

Atunci daca este asa de ce continuam sa vorbim de succes pe bursa?. Raspunsul este simplu si din experienta. Daca vom dobandi o metoda buna de investitii si o vom respecta dumezeieste in orice situatie atunci putem BATE BURSA.

Totusi cel mai bun sfat care poate fi dat fiecarui investitor este sa se informeze cat mai mult si deciziile privind buy/hold/sell sa fie numai personale si convingatoare. Daca aceste criterii nu sunt indeplinite este bine sa se amane actiunea cand se vor indeplini.

CONCLUZIE

Acum cand, fara sa fiu considerat lipsit de modestie, pot spune ca am reusit pe bursa si ca nu este imposibil sa INVINGI bursa, insa nu este nici usor. Cel mai greu lucru nu este sa studiezi, sa experimentezi, sa cauti o metoda/strategie/sistem de investitii care ti se potriveste cel mai bine (sunt destule carti, cursuri pentru asa ceva) si s-o experimentezi pana este buna si in mod REAL ci …. (hai ca sunt convins ca stiti ) sa te cunosti pe tine insuti cel mai bine si sa devii un trader adevarat care respecta cele de mai sus ca pe niste mituri.

In fond toata esenta succesului pe bursa este in TINE si in arta transformarii tale. Oricum va trebui sa te pastrezi in limitele umanului, de a ramane acelasi om fata de ceilalti.

Ce ziceti puteti realiza acest lucru?
Daca ati reusit (si nu ma indoiesc ca printre voi sunt si acei traderi de succes) meritul vostru este cu atat mai mare.

Cat m-as bucura sa aflu cum ati procedat sau in ce stadiu sunteti? Ce aveti de gand sa faceti pentru a reusi.?

Sper ca acest MIT cu INVESTITORUL DE SUCCES sa nu ramana un MIT pentru voi.

Speak Your Mind

*