2.1.3 Varsta potrivita pentru a investi

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Curioasa intrebare NU ?
Si totusi nu este asa, deoarece nu exista interdictie de varsta pe orice bursa pentru a investi odata ce porti responsabilitatea/discernamantul faptelor tale. Asa ca de la 14 ani la 90 ani si peste aceasta varsta oricine poate deveni investitor si poate tranzactiona pe orice bursa.

Sa privim totusi lucrurile prin alt unghi, din alt punct de vedere.

Petrecem primii 25 de ani din viata noastra sa INVATAM, fiecare dupa putinta. Culmea este ca nu salvam acest castig, el se disipeaza sau chiar se pierde in cea mai mare parte daca nu chiar se transfera. Adica nu investim acest castig.

Mergem la scoala, apoi luam un serviciu, de regula noi il luam pe el si nu invers, altii satisfac stagiul militar ca voluntari etc.

Dupa varsta de 25 ani la 65 invatam mai mult, de multe ori total diferit fata de ceea ce am invatat la scoala si vom investi in timp ce avansam in cariera.

Aici voi face o paranteza si voi spune ca in Romania, foarte putini se gandesc sa investeasca chiar si la varsta de 65 de ani, insa in alte tari exista programe, planuri la nivel national care te ajuta/sprijina sa investeste pentru restul vietii.

Este o mare diferenta privind educatia, mentalitatea si conceptia despre viata.
Si iata vine varsta de dupa pensionare cand ne retragem din activitate si in cel mai bun caz ne gandim doar cum sa cheltuim amarata de pensie (si aceea mica comparativ cu necesitatile acestei varste) si care de multe ori da multa bataie de cap, nu numai celor in drept ci si apropiatilor acestora.

Asa ca, din statistici cea mai optimista varsta pentru a investi este cea de 40 ani. Din acest motiv ziarele de specialitate au prezentat de curand care este profilul investitorului roman actual si trebuie recunoscut ca dapdv varsta corespunde cu aceasta constatare si astfel incepem sa constituim categoria investitorului de mijloc care trebuie sa asigure si normalizarea bursei, maturizarea acesteia. Este un prim pas.

Majoritatea oamenilor nu incep sa investeasca de la varsta de 25 ani si atunci ne punem intrebarea de ce am pierde atatia ani din viata pentru atatea oportunitati ce pot apare pe bursa sau in alte piete de capital.

Din aceste motive apreciez pe cei care si-au adaptat gandirea din timp, de varsta frageda, la aceasta mentalitate care presupune sa-ti asiguri independenta financiara atunci cand simti nevoia de asa ceva.

Interesanta mi se pare analiza perioadei de la 1965 la 1982

djia-1960

Nimeni nu spune ca daca investesti acum, atunci peste ani te vei imbogati, insa daca faci acest lucru sistematic fie si cu bani putini, atat cat iti prisoseste atunci peste ceva ani vei avea mult mai multi.

Ocaziile unice in viata omului nu sunt multe, insa dupa parerea mea anul 2009 seamana putin cu anul 1965. Nu credeti ?

Vom vedea la sfarsitul acestui an 2009, dar inainte vom avea o toamna foarte agitata din mai multe puncte de vedere.

Suntem pregatiti pentru perioada care va urma ? Eu unul DA.

Speak Your Mind

*