2.1.2 Alegerea unui broker

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Pare ciudat acest titlu, NU ?
Si totusi pentru cineva care de abia acum sau in anul 2009 se va gandi sa investeasca va fi o tema foarte interesanta. Asa ca, in acest context vom privi si noi lucrurile. Multe preturi sunt foarte subevaluate si sunt convins ca momentul unei intoarceri va veni, iar atunci nu este timp de documentare ci de actiune. Tu, investitorule viitor incepator ti-ai fixat o strategie de pe acum, esti pregatit pentru acel moment. Esti suficient de documentat ?

Categorii de relatii broker-investitor

Iata si subiectul nostru : un investitor novice, care nu are habar de bursa, insa a auzit ca acest domeniu, daca il stapanesti cat de cat bine, iti poate oferi satisfactii din mai multe puncte de vedere (atentie, privim bursa pe ansamblu si nu ne vom restrange doar la cea autohtona, aflata acum intr-un con de umbra).

Putem spune chiar ca avem o industrie a brokerajului si care intr-adevar are ce oferi clientilor sai.
In acest caz un investitor novice sau cu o experienta redusa poate alege doar un profesionist in controlul banilor sai, care va crea desigur un plan de investitii cu sau fara participarea activa a acestuia. Eu unul as opta pentru inceput pentru varianta a doua, adica cu participarea investitorului.

Din pacate cei mai multi investitori aventurieri pe bursa opteaza pentru servicii full din partea brokerului, care nu intotdeauna va plasa in folosul tau capitalul de care dispune in mod discretionar (no offence pentru cei in cauza).

Exista nu numai suspiciunea, dar si reflectarea obiectiva, ca o parte dintre acestia urmaresc sa faca overtrading bazandu-se mai mult pe comisioanele obligatorii ce vor fi mai putin in folosul investitorului, care se va vedea pagubit cu contravaloarea acestora in detrimentul profitului obtinut. Totusi nu putem generaliza acest aspect pentru orice relatie broker-investitor si orice piata.

Exista si o alta categorie a brokerilor, care iti pun la dispozitie experienta lor pentru a te ghida in alegerile tale – acestia sunt cei care te asista (modul asistat).

In ambele cazuri, ceea ce conteaza cel mai mult este INCREDEREA.
In alta ordine de idei modul in care un investitor doreste sa colaboreze cu un broker este conditionat de timpul sau liber sau cat doreste acesta sa aloce din timpul sau pentru acest gen de activitate.

O categorie aparte si care se afla la opusul celorlalte doua categorii de investitori este categoria investitorilor individuali, care se potriveste exact cu categoria investitorilor online si care necesita in primul rand ceva pricepere investitionala, mai mult curaj, mai multa incredere si alocarea unui timp constant pentru pregatire, documentare, analiza si luarea deciziilor.

Acestia vor avea ca baza de instruire mai multe resurse existente pe website-uri, carti, newsletter, seminarii. Fiecare din cele trei categorii prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, insa ceea ce conteaza foarte mult este alegerea personala, pe care o va face viitorul investitor.

Conditiile ce trebuiesc indeplinite de firma de brokeraj online :
Investitorul online trebuie sa stie si sa aiba acces la :
– Cercetare in domeniul analizei bursiere
– Stiri online
– Cotatii reale
– Grafice si tabele
– Unelte pentru comparatia investitiei
– Diferite procedee de calcul pentru estimarea castigului sau a unor posibile scenarii
– Structura comisioanelor si taxelor (dupa marimea contului sau a numarului de tranzactii) incluzand numarul sigur de tranzactii libere lunare (unde este cazul)
– Programe virtuale de tranzactionare
– Implicatiile taxelor pentru diferitele strategii de investitii
– Asistenta clientului
– Monitorizarea portofoliului
– Unelte de protectie.

Avantaj – dezavantaj tranzactii online
Avantajul este resursa puternica de documentare de care beneficiaza/trebuie sa beneficieze investitorul online
Dezavantajul este timpul si controlul actiunii. Plasarea ordinului nu este instantanee si aceasta se face aleatoriu, la dispozitia intermediarului/market makerului.

Softul dedicat pus la dispozitia investitorului online
Este o varianta imbunatatita a investitiei online care ofera accesul aproape instantaneu la piata. Cel mai mult conteaza platforma de tranzactionare pusa la dispozitie de firma de brokeraj, in fapt aceasta fiind un soft. De regula softul costa intre 100-300$, la care se adauga un comision in functie de volumul tranzactiei.

Criterii de selectionare a firmei de brokeraj pentru tranzactii online

In contextul de mai sus vom avea cateva criterii mai importante :
1. taxele aditionale pentru transferuri de capital, inchiderea contului, pastrarea unui echilibru al contului
2. Care este minimul necesar pentru deschiderea unui cont ?
3. Care este dobanda imprumutului (marginea) si care este rata limita ?
4. Serviciul clientului : Cat de mult trebuie sa astepti la solicitari ?
5. Cat de usor este sa navighezi ? Cat de rapid ?
6. Disponibilitati in operatiuni bancare sau de cont
7. Daca ofera si alte instrumente sau investitii aditionale (IPO, obligatiuni, optiuni, actiuni straine).
8. Se pot achizitiona unitati la fonduri mutuale ?
9. Daca sistemul de tranz se intrerupe cat de repede poti sa-ti plasezi ordinul ?
10. Accesul la uneltele portofoliului;
11. Ce alte servicii ofera si ce comisioane suplimentare se percep ?
12. Ce unelte specifice si educationale sunt disponibile pentru traderi activi ?

Bineinteles ca sunt mult mai multe intrebari de pus si la care trebuie sa fie un raspuns potrivit. In functie de raspunsurile primite se va alege firma de brokeraj pentru tranzactii online.

Am selectat doar cateva mai cunoscute in lume care sunt prezentate pe un site de specialitate – Broker Adviser :

AB Watley Direct; Banc of America Investment Services; Charles Schwab Co; Direct Acces Elite; E Trade Financial; Fidelity Investments; Firstrade Securities Inc.; Interactive Brokers; Scottrade; TD Ameritrade; TradeKing; Trade Station Securities; Wall Street*E.

Dintre acestea Barron’s face un clasament in fiecare an pentru primele 10 firme de brokeraj. Daca ne vom referi la anul 2006 vom observa ca firma de brokeraj Firstrade Securities Inc a primit de mai multe ori premiul intai pentru cele mai multe din cele 8 categorii de selectie.

Ranked in eight different categories including trade technology, range of offerings, customer service and costs, Firstrade received high ratings, continuing its ongoing high accolades in the online brokerage industry

Firmele de brokeraj din Romania
Aici povestea este putin mai complexa pentru cele, deocamdata 79 firme de brokeraj existente in anul 2006. Daca ne referim doar la firmele bune din cele 22 care ofera si servicii online atunci pe acestea le putem numara doar pe degetele de la o mana. Asa ca cine doreste le poate doar accesa fara a putea face un clasament al lor. In fapt nimeni nu a facut un asemenea clasament mai complex care sa includa si criteriile de mai sus.

Cei care il fac totusi se rezuma doar la volumul tranzactiilor. Pentru mine acestea sunt mai putin relevante cand este vorba de servicii pentru investitori online, de platforme de tranzactionare, comisioane, servicii rapide, acces la metode educationale, acces la cotatii piete straine, rutari, furnizare API, gestionare cont online etc.

Nu vroiam s-o spun, insa trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca firmele noastre autohtone de brokeraj au mari lipsuri cand vorbim de servicii de diferite categorii si mai ales profesioniste. Daca la acestea mai adaugam un operator de piata slab (am citat BVB) si un supraveghetor care permite accesul altor firme straine “pe din dos” cu comisioane de mai mare rasul/plansul atunci soarta unui investitor online din Ro, care doreste acces si pe pietele straine este pecetluita.

In cele din urma nu ne ramane decat sa apelam direct la firmele straine alegand la inceput un risc mai mic si documentandu-ne fff BINE sau dumnezeieste despre acea firma cu tot ceea ce reprezinta ea. Poate sunt prea exigent si ar exista si firme corespunzatoare in Ro. Eu unul nu le-am gasit. Daca voi stiti de una singura care sa corespunda criteriilor de mai sus eu unul astept o prezentare a ei.

Nu trebuie uitat ca bursa din Ro a avut ocazia dupa 2007 sa poata intra pe poarta din fata in UE si in domeniul pietei de capital fiind curtata de mai multe burse din regiune de prestigiu. Insa, asa cum se intampla, interesele meschine individuale au primat si iata-ne acolo unde suntem acum, la coada clasamentului burselor. In acest caz nu merita sa ne mai plangem soarta. Mea culpa.

Speak Your Mind

*