2.1.1 Categorii de investitori si expectatiile lor

Capitolul nr. 2 – Initiati sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 29 iulie 2010

Probabil ca foarte multi s-au intrebat si altii se mai intreaba inca daca este bine sa investesti la bursa (piata de capital).

Au fost si vor mai fi din ce in ce mai multe articole, carti si studii care incearca sa prezinte cat mai obiectiv sau mai putin obiectiv atractiile si avantajele fata de aceasta categorie de plasament a disponibilitatilor banesti, definit intr-un cuvant investitie de capital.

Atata timp cat vorbim de disponibil banesc lucrurile vor parea simple in ceea ce priveste investitia unui capital, iar activitatea bursiera nu va capata si alte interpretari.

Daca vom incerca sa folosim si alt gen de surse financiare (credite, banii din vanzarea de bunuri personale: case, masini etc), asa cum au folosit multi oameni in decursul timpului, pe fondul unei emanatii generale, atunci cu atat mai mult gradul de implicare este mai mare dar si efectele pot fi mai mult decat periculoase, chiar catastrofale date fiind amplificarea unor riscuri deja existente.

Exista mai multe categorii de oameni, persoane fizice, care doresc sa investeasca pe bursa. Din constatarile mele am identifcat doar cateva:

1. Cei care intr-adevar sunt convinsi, mai mult de 100%, ca in aceste momente dintre toate formele de plasament de capital piata de capital iti ofera prin instrumentele sale financiare diversificate cele mai BUNE castiguri cu toate riscurile existente.

2. Persoanele care nu cred chiar 100% in asa ceva, insa fiind sfatuiti de rude, familie, prieteni, colegi iau o decizie de moment fara prea mare convingere. De aici si atitudinea de indecizie a acestora fata de unele oscilatii ale indicilor bursieri.

3. O alta categorie este cea care doreste sa incerce si acest potential investitional in lipsa de altceva fiindca asa au AUZIT, de cele mai multe ori ORBESTE si daca va merge bine atunci isi maresc gradul de reprezentare pe piata de capital. Multi dintre acestia se vor retrage la primele semne de pierdere fara a analiza mai intai si serios cauzele acestor efecte negative.

4. Nu in ultimul rand s-a creat si o categorie noua, clar definita, cunoscuta si chiar constientizata de cei in cauza si anume cea care foloseste orice oportunitate pentru a utiliza cat mai bine disponibilitatile banesti, dar si pentru a stimula un domeniu care sprijina dezvoltarea vietii in general.

Din ce se observa se poate concluziona ca in functie de asteptarile dar si de gradul de implicare/cunoastere a mecanismelor pietei de capital, investitia bursiera capata mai multe aspecte pentru o persoana fizica si nu intotdeauna aceasta este un mijloc de castig.

Nu este exclus ca in timp aceste asteptari sa schimbe chiar structural atitudinea initiala a celui in cauza si acesta sa vada si celelalte aspecte ale bursei, fapt care nu poate decat sa fie benefic pentru cel care doreste sa investeasca bani in general, fie intr-o afacere, teren, casa; fie in fonduri mutuale sau chiar in piata de capital.

Dupa mine avantajul cel mai mare al celui care investeste pe bursa este acela de formare a unei mentalitati si atitudini corecte de INVESTITOR DE CAPITAL, DE OM DE AFACERI, mult mai important decat al castigului banesc.

Este necesara crearea mentalitatii de investitor, de stabilire a unor metode combinate de utilizare a unor sume de bani numit capital. Este necesara realizarea unei gandiri capitaliste, de care unii fug ca si cum este anacronica, dar care nu inseamna altceva decat obtinerea unui venit care sa-ti ofere un nivel de trai pe care-l doresti si care este la indemana.

De aici si pana la ideea ca a investi pe piata de capital este o optiune buna nu este cale lunga, un element in luarea deciziilor celor mai bune.

Se spune ca doar 0,3% din disponibilul aflat asupra populatiei este plasat in fonduri mutuale de investitii.

Eu apreciez ca in curand un 3% din disponibilul populatiei va fi pe bursa, iar numarul lor sa fie de cel putin 1% din locuitorii tarii numai in conditiile in care atat Guvernul Ro, BVB cat si CNVM vor gandi ca piata de capital poate fi un motor si al bunastarii populatiei si pentru aceasta vor dezvolta si diversifica instrumentele financiare necesare functionarii unei bursei din Ro ca o bursa adevarata si normala, puternic consolidata, vor reconsidera pozitia pe care o au si care este datorata in primul rand faptului ca noi EXISTAM cu adevarat si vrem sa facem ceva in acest sens.

Se spune ca atunci cand intzelepciunea unui neam dispare dispare si NATIA respectiva.

Asa ca nu pot decat sa va spun … FITI VOI INSIVA … FITI INTZELEPTZI, MAI ALES PE BURSA.

Speak Your Mind

*