2.1 Investitorul incepator pe bursa – primii pasi

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 16 iulie 2010

Despre inceputuri in viata bursiera s-a mai vorbit si se va vorbi mult de aici incolo deoarece ne vine sau nu sa credem oamenii care au disponibilitati financiare se orienteaza din ce in ce mai mult spre o investitie pe piata de capital.
Cu toate ca am mai scris despre inceputurile pe bursa voi aborda diferit problema de aceasta data. Totul porneste de la un fapt real petrecut in experienta mea de investitor.

M-am intalnit mai demult cu un fost prieten pe care nu l-am mai vazut de mult si din vb in vb am ajuns sa vorbim si despre bursa ca preocupare.

Ei bine in final a ramas sa-l ajut cu cateva sfaturi pentru ca primii pasi ca investitor pe bursa sa fie mai usori. Hotararea lui era sa intre pe piata de capital, la BVB si efectiv nu stia de unde sa inceapa. Cred ca acest fenomen este cunoscut deja multora.

Nu voi aborda subiectul ca mai intai trebuie sa cunosti la cate societati esti actionar, ci de unde afli acest lucru. Am uitat sa spun ca zestrea /capitalul unui potential investitor nu este data numai de cea financiara (fondurile disponibile), ci si de partea materiala, actiunile cuvenite ca urmare a privatizarii in masa sau prin mostenire etc.

De asemenea nu voi vorbi despre contactul obligatoriu privind alegerea intermediarului, SSIF care iti va oferi serviciile de a putea investi pe bursa, alegerea brokerului sau a modalitatii de plasament al capitalului in piata : contract discretionar, asistat sau individual – online.

Toate acestea, precum si termenii de baza (fara de care cei care vb de bursa nu se descurca) sau modalitati de a investi se regasesc pe site-urile societatilor de brokeraj, la rubrica “intermediari”, care la randul lor sunt concentrate pe site-ul www.bvb.ro al bursei din Bucuresti .

Este bine sa studiem fundamental majoritatea site-urilor acestor societati, dar si cele ale pietelor de capital regular din Bucuresti (BVB, RASDAQ) si Sibiu – piata derivatelor BMFSM si nu un cele din urma capitolul privind GRILA de alegere a unui broeker bun pentru profilul tau de investitor, din CAP. IV.

Trebuie doar sa-ti faci timp (in fond este vorba de o afacere si pentru aceasta trebuie sa intri in profunzimea ei, sa-i vezi oferta sau mai multe oferte ale pietei de capital, sa-i cunosti toate instrumentele si mecansimele de functionare, cu atat mai mult cu cat ele nu sunt cotidiene fiecaruia).

Asa ca voi trece direct la modul in care trebuie sa ne pregatim ca din oameni obisnuiti sa devenim investitori ai pietei de capital propriu zis abordand subiectul in stil personal.

Este posibil ca acest material sa sufere unele modificari, completari pentru a corespunde mai bine la cerinta de baza … etapele devenirii din simplu om in actionar activ al pietei de capital /bursei.

De asemenea este mai mult ca sigur ca materialul de fata sa contina trimiteri la unele articole scrise anterior de mine pe acest ghid.

FAZA I – cunoaste-te pe tine insuti. Corespund, cat si la ce?
Inainte de a vorbi despre grafice si strategii de investitii trebuie sa vorbim despre dezvoltarea increderii intr-un stil particular de investitii. Fara disciplina orice strategie risca sa se piarda.

Toti investitorii de succes au realizat ca succesul pe bursa provine de la controlul intern, cel emotional.

Aceasta este o schimbare radicala pentru majoritatea oamenilor. Nu toti oamenii sunt pregatiti pentru piata de capital deoarece controlul intern nu este greu de obtinut insa este mai greu pentru marea majoritate a investitorilor sa realizeze importanta acestuia in obtinerea succesului.

Hai sa exploram controlul intern, cheia succesului in piata. In acest sens si in mod logic exista trei elemente de baza.

1.Psihologia
2.Controlul banilor/marimea pozitiilor deschise (capitalului expus)
3.Dezvoltarea strategiei de investitie.

Este cunoscut faptul ca in mod cert toate cele trei sunt importante insa cca 60-90% din aceasta batalie pentru obtinerea succesului pe bursa trebuie atribuit psihologiei.
Pe locul 2 este controlul banilor si la final strategia de investitii.

Noi vom incepe cu ultima doarece despre celelalte doua am mai discutat. Cea mai mare greseala este aceea de a pune in ordine inversa aceste trei elemente si sunt convins ca multi imi veti da dreptate deoarece indiferent cat de buna este strategia de investitii sau se respecta MM prin disciplina, daca nu avem controlul intern, cel emotional propriu atunci celelalte 2 devin nule.

Chiar mai mult, exista unii teoreticieni care sustin ca psihologia reprezinta 100% pentru un succes garantat, iar aceasta include si controlul banilor si dezvoltarea sistemului de investitii.

Faza a II a – Alegerea unei strategii de investitii
Foarte simplu aceasta se rezuma la a putea determina care este momentul potrivit pentru:
– a intra in piata, a cumpara actiuni, a deveni actionar – investitor
– a iesi din piata, a vinde actiuni, a marca profitul in mod real, fizic.

Pentru aceasta vom avea in vedere cateva puncte importante …. este important ca la inceputul investitiei sa existe o strategie sau concept pe hartie. Numai vazand o formatiune grafica odata si inca odata te vei simti intr-adevar confortabil. Trebuie sa ai incredere in abilitatea ei de a se repeta. Nu va trebui sa fii surprins ca strategia incepe sa lucreze din nou.

– daca formatiunea grafica nu are nici un sens pentru tine nu tranzactiona. Daca nu ai 100% incredere in ea atunci nu vei fi disponibil sa eviti pierderile.

Tot ceea ce ai nevoie este sa cunosti o formatiune grafica, care sa te ajute sa iei o decizie buna de investitii (In/OUT). Invata mai intai sa faci acest lucru foarte bine.

Cel mai mare dusman al investitiei poate fi prezentarea predispozitiei directiei trendului prin opinia unui prieten, a unui broker etc. Este bine sa ai propria opinie privind tendinta trendului. Trebuie sa inveti sa fi concentrat pe partea corecta a graficului.

Trebuie sa asculti piata si sa-ti stabilesti strategia tinand cont de acest lucru. Cca 90% a evolutiei unei actiuni/piete se realizeaza pe baze mecanice, sistematice prin exploatarea trendului.

– stop lossul (SL) – pretul minim de scadere fata de pretul de cumparare acceptat ca pierdere probabila – este obligatoriu pentru orice gen de strategie si cu atat mai important pentru cei care tranzactioneaza pe probabilitati. Suma inclusa in SL este minima si revendica un risc minim.

Odata invatate aceste metode si reguli privind punctul de intrare-iesire din piata putem trece la fazele urmatoare.

Multa lume te sfatuieste ca pentru a reusi pe bursa trebuie sa fii alaturi de piata, sa cunosti directia ei, sa mergi impreuna cu ea, in rest totul merge de la sine. Oare asa sa fie ?

Dar pentru a ajunge pana aici trebuie mai intai sa sti sa citesti un grafic, evolutia unei actiuni pe o anume perioada de timp si sa identifici directia trendului unei actiuni.

De aici si pana la a identifica formatiuni grafice nu este cale lunga. Insa sa “nu ne grabim sa trecem la felul 2 trecand peste aperitiv”, adica sa nu trecem peste elementele principale care trebuiesc cunoscute de orice investitor potential inainte de a intra in piata.

Mai inainte de toate trebuie sa vorbim despre grafice in general. Ce este un grafic si ce rol are. ? Cum se formeaza un grafic? Cum se reprezinta un grafic.

Noi vom alege metoda Swing trading (oscilatia investitiei)
Multe strategii de investitii au o stransa legatura cu mecanismele swing trading. Sa vedem ce inseamna acest lucru.

Este cunoscut faptul ca pretul unei actiuni/investitie are oscilatii in timp. Sus, jos si stationare; urcare, coborare sau stagnare – pozitionare pe un palier usor oscilant.
Pe baza acesteia vom incerca anticiparea miscarii urmatoare a pietei si vom verifica care este cel mai probabil rezultat.

De exemplu daca o piata a spart suportul (pragul minim de scadere al pretului) si are o miscare de coborare, cea mai puternica hotarare ce trebuie realizata de un speculator este de a vinde pe primul rally de coborare. In aceeasi situatie un simplu investitor isi va pastra actiunile in cont.

De la acest comportament diferit sunt convins ca se vor naste multe intrebari.

Revenind la swing trading, cel mai puternic pattern (formatiune/model grafic) in swing trading este investitia de “testare” a maximelor sau minimelor anterioare, double bottoms sau double tops. – double stop point.

Dar despre aceste patternuri, formatiuni grafice in cursurile umatoare.

Speak Your Mind

*