2.9 Controlul psihologiei

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Voi incerca ca aceasta tema s-o impart in doua parti, deocamdata. Una teoretica, cu definirea esentialului si a doua parte practica, mai interesanta, cu exemplificari.

PRIMA PARTE – Teoria controlului psihologiei investitorului

Subiectul pe care-l propun pentru astazi este unul foarte sensibil si chiar daca in aparenta pare facil, ei bine, pentru a-l pune in aplicare este partea cea mai dificila deoarece este legat de latura umana, nu numai cea a investitorului in cauza ci si a masei/grupului de investitori.

IMPORTANTA SI LOCUL

Controlul psihologiei investitorului este un alt element de baza care trebuie studiat inainte de a intra in piata fiind ingemanat cu celelalte doua elemente : controlul banilor si controlul riscului.

Dupa mine acest element este cel mai important in activitatea unui investitor mai ales cand trebuie sa ia o decizie de investitie. Cand sti ca ai o piata dominata de emotii, una poate mai putin fireasca te vei intreba deopotriva: ce anume o determina pe moment si cat va dura aceasta manifestare, precum si intensitatea ei ?

Pai, fara a cunoaste cat de cat comportamentul teoretic al pietei de capital, in fond al pietei in general, este crima sa intri complet nepregatit intr-o lume unde rechinii/profesionistii/specialistii de abia asteapta pe cei novici, neinitiati.

Vei spune, pai, nu voi fi singurul. Si ce daca, crezi ca piata iti va acorda dispensa ca esti nestiutor ? Categoric NU. Ea are mersul ei si de abia asteapta sa simta ca nu te pricepi s-o citesti corect ca te-a si executat.

Chiar te poate scoate afara definitiv daca nu esti pregatit si psihologic, adica sa-ti vezi greselile, trebuie sa le recunosti si mai ales sa le eviti in viitor. In cele mai multe cazuri vina pierderilor personale iti apartin in totalitate, nici bursa nu este de vina, nici partenerul tau de joc, nici altcineva.

Putem comensura toate aceste culpabilitatii in slabiciunea comportamentului tau ca investitor, care nu prea este a unui investitor ADEVARAT.

Pentru a fi mai explicit pot sa va spun din experienta proprie ca in ciuda multor articole scrise pe aceasta tema inca mai am probleme cu unele aspecte psihologice, pe care nu pot sa le “controlez”.

Scrisul si studiul pe aceasta tema au fost de un real folos deoarece am descoperit multe lucruri de care nu aveam habar si am fost obligat sa le inteleg fiind in contact cu ele si stiind foarte bine ca trebuie sa transmit celor din jur/cititorilor mei interpretarea cat mai corecta/obiectiva.

Deja vorbind despre cele de mai sus am atins doua probleme importante:
– ” sa controlez problemele”, este vorba de propriile probleme psihologice;
– “masa de investitori”, adica despre comportamentul general al investitorilor din piata.

Inainte de a trece mai departe voi repeta ceea ce au spus si vor spune toti analistii bursieri, dar si precursorii acestora si anume ca cca. 90% din comportamentul/miscarea bursei este data de psihologia investitorilor. Ei bine tocmai acest lucru nu-l intelege marea majoritate, chiar si traderii experimentati, uneori si brokerii si de aici si masa mare a celor care PIERD la bursa.

Desigur ca si in acest domeniu exista carti/studii prezentate de cei care au sau au avut o experienta foarte bogata in piata de capital, trecand prin diverse stadii de investitor – inclusiv de novice, trader experimentat, de broker, trainer sau analist bursier/analist financiar.

De la fiecare avem ceva de invatat insa fiind atatea de invatat pentru orice investitor incepator ne vom rezuma la baza studiului, la elementele definitorii, lasand la latitudinea fiecaruia sa aprofundeze in functie de dorinta de perfectionare.

CARTI DESPRE CONTROLUL PSIHOLOGIEI
Din pacate in limba romana nu avem inca carti in acest domeniu, iar daca sunt ele reprezinta de fapt traduceri dupa cele mai cunoscute in domeniu.

Iata o lista recomandata in general:
A. Alexandru Elder cu :
1. Trading for a living
2. Come into my trading room
Nu am comentarii aici deoarece cartile sunt best seller si merita a fi in biblioteca fiecaruia, iar cu ceva efort chiar citite si aprofundate.

B. Napoleon Hill cu :
Think and grow ritch“, scrisa in 1937
Aceasta a devenit un ghid pentru multi oameni de afaceri deoarece ea are la baza experienta celor mai renumiti oameni de afaceri – femei si barbati ale acelor vremuri.

Iata formula sa faimoasa pentru a face bani “poti sa inveti sa castigi o suma mare de bani invatand sa GANDESTI ca omul de afaceri, care este deja bogat si are succes” (aici nu i-as da de exemplu nici pe Becali sau Patriciu ori Vladescu).

Ce trebuie sa intelegem din acest exemplu pentru un investitor incepator ? : Daca vrem sa castigam bani multi va trebui sa actionam in piata folosind resursele de baza pe care le foloseste un investitor deja consacrat si mai intai sa-i intelegem miscarile si apoi sa fim alaturi de miscarile acestuia ori chiar inaintea lui.

O monitorizare a pietei si mai ales a comportamentului acesteia cand actioneaza si marii investitori este cu atat mai plina de invataminte decat cititul unui grafic simplu.

De ce ? Este evident ca in spatele miscarilor lor stau in primul rand brokeri profesionisti – resursa de care noi nu putem beneficia decat daca platim comisioane pe masura si avem o suma de cel putin 30-50.000 …. euro. Si atunci nu ne ramane decat sa ajungem la nivelul lor, avantajul nostru fiind flexibilitatea in gandire dar mai ales in actiune.

Fiind vorba de experienta in trading si avand in vedere povata de mai sus este bine de citit si alte carti. In primul rand despre viata unuia dintre cei mai mari si controversati investitori, chiar ai perioadei 1929-1934, Jesse Livermore, scrise de :
C. Edwin Lefevre cu :
Reminiscenses of a stock operator
si
D. Richard Smitten cu :
Trade like Jesse Livermore

Sunt mai multe comentarii de facut despre viata de trader a lui Jesse Livermore, cel ca a jucat short in anul 1929 si a castigat cea mai mare suma de 100 mil dolari (pentru a o compara vom spune ca WD Gann – poate cel mai mare analist al tuturor vremurilor – a castigat cel mai mult cca 52 mil dolari, tot in aceeasi perioada, cand pretul mediu neajustat al unei case era de 1000 dolari). Le vom lasa la exemplificari.

E. Jack Schwager cu :
Market Wizards
New market Wizards
Sunt poate cele mai instructive carti publicate in 1992 deoarece povesteste despre experienta a sute de investitori americani dintre cei mai cunoscuti. Am extras cazul dr. Van K. Tharp care a studiat psihologia investitionala si consiliaza traderii in acest domeniu folosind un test pentru a masura puterea sau slabiciunea unei psihologiei unei investitii. Testul se bazeaza pe trei factori:
1. factorul psihologic, definit mai jos.

2. managementul si disciplina: controlul riscului; abilitatea de a fi rabdator; intuitia. Chiar daca ultima nu are sau nu pare sa aiba legatura prea mare cu succesul in investitie ea merita notata si analizata mai amanuntit.

3. luarea deciziei : o cunoastere profunda a factorilor tehnici din piata; aptitudini de a lua decizii fara a fi partinitoare; abilitatea de a gandi independent

Tot acesta afirma ca poate crea un model de succes sau ca traderii de succes pot deveni ulterior supertraderi.

Daca ne rezumam la factorul psihologic vom observa ca acesta are 5 zone: o viata personala buna; atitudinea pozitiva; motivatia de a face bani; absenta starilor conflictuale; responsabilitatea pentru rezultate.

La polul opus, Tharp spune ca, profilul unui investitor pierzator poate fi al unuia care : este foarte stresat – tot timpul incordat si fara protectie la stres/solicitari; are o viziune negativa asupra vietii si asteapta ce este mai rau – acesta nu are un set propriu de reguli ci se inghesuie sa le urmeze pe cele ale multimii oamenilor; are tendinta de a fi dezorganizat si nelinistit; el opreste profitul repede si lasa pierderile sa se majoreze.

Foarte multi din aceasta categorie cred ca investitia este un joc si fac greseala de a nu urma regulile acestui joc. In fapt o investitie pe bursa este o afacere serioasa care are propriile reguli pentru a putea deveni castigator.

Lupta cu stresul
A doua problema majora este acceptarea stresului, care are 2 forme: unul biologic/fizic si al doilea de ingrijorare/neliniste continua. Trebuie spus ca mintea noastra are o capacitate redusa pentru a procesa informatia. Daca mintea este ingrijorata aceasta capacitate scade deoarece nelinistea va ocupa un spatiu foarte mare din decizia luata si nu vei avea destula capacitate de a lua o decizie performanta.

Un alt aspect important este ca atunci cand iei o decizie sub stres, mai ales cand esti incepator ai tendinta de a te ghida dupa decizia multimii si care nu intotdeauna este corect interpretata si aceasta va fi o cale de a pierde bani.

Un alt exemplu este ca cei care sunt stresati iau decizia de a NU DECIDE sau vor face ceea ce brokerul ii va sfatui. Sunt multe cazuri cand aceste sfaturi nu s-a potrivit cu dorinta luata in conditii fara stres.

Solutia pentru a te intelege cu stresul tau sau de a-l elimina/reduce este de a umbla la dezvoltarea protectorilor la stres si de a cauta cauza acestuia incercand o eliminare a ei.

Ceea ce domnul trainer Florian Zgunea nu putea accepta este ca perceptia castigatorilor fata de pierderi difera fata de cea a pierzatorilor si anume : in timp ce majoritatea devin stresati/nelinistiti cand se gandesc la pierderi, mai ales daca le-au si incasat anterior castigatorii au invatat ca un ingredient esential pentru CASTIG este de a-l face sa accepte pierderile cand sunt mici.

In timp ce marea majoritate a oamenilor prin cultura lor nu gandesc decat sa castige, iar o mica parte a investitorilor si-au schimbat gandirea despre pierderi considerandu-le in timp castiguri, adica un spor in experienta.

Latura conflictuala
Sa privim putin latura conflictuala a fiecaruia. Unii au intentii pozitive si in acest caz vor folosi o parte din bani pentru a face alti bani, a doua parte pentru a se proteja la pierderi, iar ultima parte destinata familiei, pentru sanatatea/bunastarea acesteia.

Toate acestea sunt in subconstientul fiecaruia. Conflictele apar cand aceste parti isi schimba intelesul/importanta si destinatia. Partile intre ele interactioneaza, insa modul cum ar trebui s-o faca depinde de puterea de a le integra si de a face un tot unitar, de a negocia intre ele.

Controlul emotiilor
O a patra problema este ca multi investitori permit ca EMOTIILE lor sa-i domine si sa preia controlul in timpul afacerii. Aici sunt si cele mai mari probleme ale obtinerii succesului in piata.

Teama, frica, lacomia, foamea de bani. Sunt mai multe metode pentru a stapani emotiile sau de a le tempera. Cele mai usoare sunt : controlul atitudinii agresive; al respiratiei; al tensiunii muschilor. Incearca si vei vedea schimbarile in starea ta emotionala.

Luarea deciziilor
De regula acestea se iau pe fuga sau fara o analiza serioasa in timp fara a angrena toti factorii care o pot influenta pe parcurs. Bine ar fi sa procedam la orice investitie ca atunci cand cumparam o masina, o casa sau ceva similar cand dureaza o vreme destul de lunga pana luam decizia si intoarcem pe toate fetele aspectele complete ale problemei.

Adica cand vrem sa facem o buna afacere. Solutia este de a avea un sistem de tranzactionare care procedeaza ca in cazurile achizitiilor de mai sus.

Exista investitori care aplica orice investitie ca si in realitatea curenta, insa marea majoritate folosesc semnalele oferite de sistemul lor de tranzactionare, care de regula nu este functional, adica este inca netestat suficient fara a spune ca este bun (este un caz fericit cand il au si asa, de regula multi nu au propriul sistem).

Sfatul este de a avea un coordonator de programe care reduce mult riscul acestor aspecte negative, dar aceasta este o cale prea evoluata pentru acest articol.

Ce rezulta de aici? : ca trebuiesc eliminate ingrijorarile, ca trebuie sa fii mai curajos fara a fi irational si ca intotdeauna deciziile sa le iei singur bazandu-te pe calitatile de mai sus, ale investitorului de succes.

Sunt mult mai multe de spus despre aceste parti teoretice ale psihologiei unui investitor si de aceea voi recomanda cititorilor sa reia/citeasca si articolele rubricii “Psihologia investitorului”

As enumera cateva doar :
1. Investitor de succes – calitate care se educa
2. Cunoasterea de sine – resursa de baza
3. Investitorii, energia – puterea si adevarul
4. Psihologia unui investitor de succes
5. Cei 7 pasi spre succes

Speak Your Mind

*