2.8.8 Risc vs oportunitati

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 9 august 2010

Voi afisa mai jos un grafic, care, dupa opinia mea, reflecta foarte bine modul in care un investitor, oricare ar fi el, actioneaza in piata la o actiune, contract sau orice alt instrument financiar.

Mi-a venit aceasta idee deoarece prietenul nostru EXUSER a publicat in comentariul sau cateva remarci la adresa comportamentului bursei romanesti din anul 2007 si cea de acum urmarind mai mult latura fundamentala a acestei evolutii si alegand unul dintre indicatorii de performanta/multiplii de piata (P/E), poate cel mai folosit pe alte piete, adica acolo unde piata este destul de lichida si MATURA, iar acesti indicatori de performanta sunt tratati asa cum trebuie de catre analisti si investitori.

“Oare avem de a face cu un BVB supracumparat? Oare chiar conteaza cit au scazut din maxim daca maximul era supra-supra comparat cu PER-uri de 50-100??? Oare la declansarea crizei in iulie 2007, cind smart money au ridicat cotatia SIF5 de la 3.6 la 5 (crestere de aproximativ 40% intr-o luna si 1-2 saptamini), cotatia de 5 avea acoperire in analiza fundamentala?”

Voi adauga la cele de mai sus un extras din situatia statistica prezentata de mine privind cresterile lunare maxime la BETFI si care nu intamplator au fost de peste 71% chiar de curand, adica in luna mai 2009, cu mult mai mare decat cea de 40% a lui SIF5 din anul 2007 cand toata bursa urca fara oprire. Oare de ce, ca intre timp cele 5 SIFS nu si-au schimbat activele in AUR de 24 carate ?

Tot o constatare statistica importanta din evolutia anului 2008 este cand acelasi indice a scazut cu 56,45% in luna octombrie 2008 fara ca activele SIFS sa se topeasca peste noapte, ca si cum nu ar fi existat vreodata.

Desigur, cine doreste va observa ca cele doua miscari UP sau DOWN masive ale indicelui BETFI, s-au produs intr-un interval de numai 6 luni cand de fapt si in fond rezultatele financiare ale acestor emitenti nu au suferit evolutii fantastice in acest interval.

Ok, si atunci de unde aceste evolutii ale acestei piete autohtone ? Ne putem bizui pe valorile P/E pentru a aprecia intr-o anumita conjunctura potentialul de crestere/scadere a unei actiuni de la BVB pentru un orizont de timp (TM sau TL) avand in vedere caracterul/directia miscarii generale a bursei in general (bullish sau bearish) ?

Parerea mea, una personala si certa, este ca NU, atat timp cat asa cum spuneam BVB este o bursa imatura si cultura/educatia investitorilor este ca si inexistenta.

Si atunci, pe ce ne putem baza pentru a actiona pe o asemenea bursa, mai ales acum cand elementul dominant in piata autohtona este puternic speculativ si corelarea acesteia se face mai mult dupa influenta factorilor externi sau a celor conjuncturali locali, mai putin fundamentali ?

In general, ca principiu, nu cred ca poti progresa copiind ceva, strategia cuiva sau pierzandu-ti timpul incercand sa vezi ce face vecinul (mai mare sau mai mic). In timpul asta poti analiza activitatea societatilor listate, cautand oportunitati de investitie

Voi face o paranteza inainte de a da un raspuns.

Citeam de curand cateva randuri scrise de un analist roman si din care rezulta CLAR ca bursa romaneasca nu indeplineste nici o conditie privind atributele unei burse broad/puternica si mai ales fireasca/normala.

O alta idee rezultata din acele randuri se refera in mod deosebit la cultura/educatia investitionala – este prea mult spus, la modul general, ci mai degraba la cultura financiara a unui “investitor”, asa cum ne place noua sa zicem.

Nu voi spune ce inseamna in adevaratul sens al cuvantului un investitor SERIOS, pe care foarte multi il confunda cu cel care aplica strategia “BUY and HOLD”, mai ales ca acest termen este mai putin folosit in ultimii 2 ani de zile.

Oare ce gandesc cei care au cumparat atunci SIF5 la 3,6 lei, au vazut apoi cresterea la 5 lei si nu au marcat acest mare avantaj pastrand-o in portofoliul si fiind captivi pe ea de mai bine de 2 ani cand de fapt pretul acestei actiuni a ajuns acum la 1,17 lei dupa ce a crescut cu peste 190% in ultimele 8 luni ?

Care va fi orizontul de timp estimat de acestia pentru ca pretul actiunii sa ajunga din nou la 3,6 lei ? Probabil ca acestia isi spun si acum ca si atunci in 2007, ca in urmatorul an va mai creste cu inca cel putin 100% cum a crescut din martie 2009 fara a se gandi MACAR o CLIPA ca P/VUAN este de 0,53 conform datelor de la Q2/2009 si ca atunci poate ajunge aproape dublu (daca ajunge).

Exista un caz fericit la SIF5 ca avem un discount, dar la SNP cand P/E este de 54,93 pe ultimele 4 trimestre raportate perceptia fireasca a unui investitor adevarat ar trebui sa fie alta. Si totusi pretul acestei actiuni a crescut si in ultima luna cu 2,24%, iar de la inceputul anului a ajuns deja la 45,21%.

Si totusi sunt multi oamenii care ACUM cred ca este posibil ca in 12 luni pretul multor actiuni sa se dubleze din nou si sa ajunga la nivelul din 2007. Printre actiunile in cauza sunt o parte din cele enumerate de comentator si investitorii asteapta cu optimism acele clipe pentru a marca un cat de mic profit, ba mai incearca o corectie a mediei pentru a grabi acest deznodamant numai de el sperat si perceput. Culmea este ca nu este singurul optimist.

De ce asa ceva ? Totul se leaga de optimism si de “principiul miscarii bursei” ca odata cumparat la un pret cel in cauza SPERA sa gaseasca un alt cumparator care sa-i plateasca mai mult decat a dat el cand l-a achizitionat initial. Ori asa ceva, pare mai mult specula, NU ?

Si totusi acesta este gandul/asteptarea fiecarul investitor cand intra in piata : sa cumpere la un pret si sa vanda mai sus. In fapt un principiu de speculator. Dupa mine asa ceva este putin gresit si el ar trebui sa insemne de fapt “cumpara IEFTIN si vinde SCUMP”.

Aceasta este DIFERENTA bursei noastre nu de acum ci de mai bine de 3-5 ani, una speculativa (mai mult sentimental decat fundamental) si o bursa puternica/matura si moderna cand ieftin inseamna o buna sau foarte buna oportunitate, care nu se gaseste tot timpul pe bursa, iar SCUMP este cand riscul de a PIERDE profitul inregistrat este asa de mare incat pentru a-l proteja trebuie sa vinzi, chiar daca orizontul de timp nu este cel asteptat.

In aceste conditii voi vorbi mai mult despre specificul unei burse imature/speculative unde nu se poate aplica cu acelasi efect sau acuratete regulile de tranzactionare clasice aplicate pe celelalte burse : AF sau AT.

Pe de alta parte sunt multe carti care prezinta si instruiesc un potential investitor pentru a activa cat mai bine pe bursa si de aceea ma voi rezuma mai mult la starea emotionala/sentimentala care guverneaza pe majoritatea investitorilor din piata si care in fond si in fapt genereaza si fluctuatiile bursei incadrandu-i pe unii la castigatori (foarte putini) si pe altii la pierzatori (cei mai multi).

Nu stiu cati brokeri au in ultimii 2 ani un portofoliu propriu si mai ales cati il au pozitiv activand doar pe bursa autohtona. Daca vrei sa-ti alegi un broker bun cere-i sa-ti arate propriul portofoliu si atunci vei sti ce sa alegi.

Voi mai spune doar ca din X fonduri de investitii mutuale straine doar 1% au in ultimii 2 ani rezultate pozitive peste media burselor si acest lucru spune deja foarte mult fara a mai aminti de pierderile pe care le-au suferit cea mai mare parte a acestora in perioada 2008-martie 2009.

In acelasi timp auzeam de curand un investitor cu stagii vechi care spunea “mai degraba am facut bani anul acesta din fluctuatiile pretului actiunii AMO decat pe majoritatea actiunilor din portofoliu“.

Pe de alta parte nu o singura data ci de mai multe ori am auzit traderi romani de pe pietele internationale ca ei nu ar tranzactiona in conditiile actuale, dar nici in trecut pe o bursa la care lichiditatea este in medie de 3-4 mil. euro/zi si unde risti sa ramai captiv daca bursa scade mai mult timp …. etc. …. etc. , asa cum este bursa din Romania.

Asa ca fiind vorba de SENTIMENT/EMOTII din piata de capital am denumit graficul cu pricina din octombrie 2009 ….
RISC vs OPORTUNITATE

risc-oportunitate

 

 

 

 

 

 

TRADUCEREA CICLULUI SENTIMENTAL BURSIER

optimism

INTERPRETARE:
– cea mai mare greseala este ca un investitor nu are un sistem propriu de investitii si de aceea cand intra/iese din piata fie se ia dupa parerea celorlalti, care in mod sigur nu corespunde cu propriile obiective, fie nu a aprofundat suficient propriul sistem de investitii, adica acesta nu corespunde profilului sau este gresit ales.

– graficul contine un CICLU de sentimente, care determina in cele din urma fluctuatiile bursiere si implicit atingerea unor maxime sau minime caracteristice pietei respective pe o anume perioada de timp. Daca admitem ca la maxime de regula se vinde, adica se fac exituri si la minime se fac intrari, adica avem oportunitati atunci rezulta antiteza bursei MAXIM=RISC MAXIM si MINIM/OPORTUNITATE = RISC MINIM sau mai bine zis RISC vs OPORTUNITATE.

In acest mod se interpreteaza perceptia/asteptarea investitorului fata de aceste puncte sensibile atat de mult cautate. Dar sa nu ne asteptam ca toti sa le vada la fel sau sa procedeze in acelasi mod in aceleasi puncte.

 

Ti-ai pus vreodata intrebarea “Ce anume este MINIM sau MAXIM pentru tine ca investitor si asta indiferent de conjunctura, piata sau orizont de timp ? “.

Acest lucru nu ti-l poate oferi AF, mai ales cand rezultatele sunt bune si pretul actiunii respective scade cu un P/E de 5 sau mai mic. Sau daca P/E este mic nu inseamna ca pretul este mic si performantele emitentului vor impinge pretul la 50-100% in 6 luni.

Sunt multe elemente care ne indica acest aspect si de aceea trebuie sa avem un sistem propriu de investitii, care sa ne spuna cand trebuie sa intram in piata.

Pentru unii maximele pot fi minime sau invers. De aici si atitudinea diferita din piata, precum si faptul ca unii vad ciclurile diferit. In timp ce unii cumpara altii vand si tot asa, insa din motive total diferite si sunt convins ca putini se gandesc atunci la valoarea P/E sau a altor indicatori a caror interpretare este la randul ei SUBIECTIVA.

Daca ne gandim ca sentimentele pietei au incluse in ele modul diferit de interpretare al datelor, zvonurilor anterioare si ca acestea stau la baza viitoarelor asteptari, iata un cumul de sentimente care se pot cuprinde in doua mari categorii SPERANTA/OPTIMISM/LACOMIA si TEMERI/PESIMISM/FRICA, care in functie de starile emotionale componente creaza fazele ascendente/descendente ale ciclului.

Acum voi spune ceva pe care foarte multi dintre noi le stim foarte bine, le acceptam ca sunt sursa cea mai importanta pentru existenta unei bursei dar mai putin dorim sa fim direct subiecti sau implicati intr-un asemenea proces global, cu toate ca asa este. Si in cazul nostru se manifesta asa ceva, mai mult sau mai putin. Este vorba de FRICA si LACOMIE.

Cine, EU sa fiu lacom, MIE sa-mi fie frica ?. No way mister ?

Sunt convins ca nu odata ati spus asa ceva. Fiecare dintre noi nu suntem decat o parte a marii majoritati a investitorilor care actioneaza (ATENTIE am spus actioneaza si nu gandeste. Este o mare diferenta) dupa emotii/sentimente, culmea intretinute si generate de SENTIMENTUL GLOBAL – cel care exista acolo undeva in perceptia noastra si CREDEM din toata fiinta ca facem parte din el, adica suntem pe lungimea de unda CORECTA a bursei.

Nu numai LACOMIA si FRICA sunt cele mai periculoase sentimente ale unui investitor ci mai ales SPERANTA OARBA.

Mai exista un fenomen general valabil in mintea/perceptia fiecarui investitor si anume cele 5 cuvinte cele mai periculoase consacrate “De aceasta data este altfel” sau 4 dupa altii “This time is different”.

Sa nu spui tu investitorule, care citesti aceste randuri, ca nu le-ai folosit macar odata ca nu te cred. Nu te voi intreba de ce le folosesti deoarece stim foarte bine fiecare dintre noi ca o mare parte din asteptare este bazata pe SPERANTA, care de multe ori se poate transforma in speranta oarba.

IN FINAL uitandu-ne pe grafic vom vedea cat din sentimentele exprimate pe ciclul de mai sus reprezinta manifestari ale celor doua sentimente de mai sus, care STIM foarte bine NU SUNT neaparat si OBIECTIVE. Sa fie 70%, 80% sau 90% ? Oricum suficient de mult pentru ca evolutia pretului unei actiuni, mai ales pe o piata dominata de emotii, naturale sau cosmetizate, sa nu tina cont de AF, dar si de AT, asa cum am dori unii sa credem ca este bine.

In fond ce este bine pentru un investitor ? Sa stea deoparte de o bursa care isi bate joc de AF sau AT si sa se uite cum oportunitatile TREC asteptand INUTIL acea bursa naturala, obiectiva (poate si aici exista mai multe obiectivitati), hai sa-i spunem MATURA sau sa incerce sa accepte si aceste ADEVARURI ca bursa se misca cel putin 70-80% dupa sentiment/emotii si sa profite de alt gen de oportunitati oferite de o bursa in continua formare ?

Parerea mea este ca un investitor este bun cand se descurca pe orice gen de piata cunoscandu-i regulile si adaptandu-si strategia la cerintele acesteia. Daca are pierderi si acestea vin in mod constant inseamna ca nu este pregatit EMOTIONAL pentru acea piata.

Odata ce la nivelul unei economii, atat cea “reala” dar mai ales cea subterana (destul de dezvoltata – cca. 40% din PIB) actioneaza diversi oameni de afaceri pe baza unor factori, care de multe ori sunt mai putin obiectivi, trebuie sa acceptam ca si pe bursa acelei tari se vor reflecta mai mult sau mai putin aceste strategii deloc ortodoxe si oneste ce ar trebui sa caracterizeze un bun investitor.

Cand am spus ca investitorul roman nu are suficienta educatie m-am referit mai ales la aceasta categorie de investitori, unii majoritari, dar si uneltele lor : propriile firme de brokeraj, de presa (inclusiv de specialitate), o parte din brokeri, oameni la BVB, Sibex si CNVM. Nu trebuie sa uitam nici de partenerii lor din politica, guvern si …..

CONCLUZIA : Avem o stare investitionala mai putin SANATOASA (nu neaparat IMATURA) si atat timp cat va exista asa ceva (vezi perceptia investitorilor straini fata de bursa din Romania, scaderea volumului investitiilor straine, lipsa absorbtiei fondurilor structurale, lipsa increderii in administratie si fiscalitate – datornici din ce in ce mai multi etc.) exemple de P/E de 54 sau mai mult la unii emitenti vor exista fara a spune ca suntem o tara numai de SPECULATORI, insa deocamdata acestia predomina mai ales la nivelul institutionalilor, adica a acelora care dau si tonul in piata detinand si majoritatea capitalizarii bursiere.

Speak Your Mind

*