2.8.6 Tinta de profit – un element esential al controlului riscului

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010
ESTIMARE GENERALA, anul 2006.
Asa cum era de asteptat, dupa ce saptamana trecuta indicatorul TICK, care compara numarul emitentilor ce inregistreaza cresteri fata de cei care au pierdere, a fost vizibil negativ, iata ca vineri acesta a inchis puternic pozitiv dupa alte doua zile favorabile (din cei 53 emitenti, 38 au avut cresteri si 12 scaderi).

Aceasta constatare este cu atat mai imbucuratoare pentru trendul crescator deja format cu cat lichiditatea bursiera a crescut la randul ei.

Exista si alte semne real pozitive pentru continuarea trendului crescator deja format, cum ar fi:

– cele mai lichide actiuni au fost si de aceasta data sifs, bancarele (a impresionat BRD), petrolistele si farmaceuticile (oare de ce nu ma mira acest lucru). Din acest punct de vedere as incerca o asemanare cu evolutia din luna ianuarie sau februarie din acest an dar ca realizare la un nivel inferior.

– indicii reprezentativi ai pietelor bursiere (mai ales NYSE) sunt pe o crestere consolidata argument care ma duce cu gandul la o continuare a rally-ului BVB inceput saptamana trecuta.

– cresterile de preturi la actiunile cele mai lichide s-au facut pe volume destul de mari sustinute pe toata ziua de tranzactionare.

– ultima parte a zilei de tranzactionare a demonstrat prin usoarele cresteri ca putem sa ne asteptam la noi cresteri in zilele urmatoare si ca la comanda au revenit cumparatorii interesati sa achizitioneze actiuni la un prêt fair.

– se observa in continuare un mai mare interes pentru SIF2 si SIF5, dar si pentru SIF3 care nu este deloc intamplator, putand oricand sa avem surprize din partea investitorilor semnificativi ai acestora.

– in asteptarea “intoarcerii” banilor folositi pentru subscrierea la Transelectrica foarte multi investitori au fost interesati de oportunitaile de pe bursa si au acumulat din timp actiuni, in special la cele subevaluate, neasteptand momentul alimentarii conturilor de capital.

Acest lucru ne duce cu gandul la faptul deja cunoscut ca exista suficiente disponibilitati banesti in conturile acestora care pot sustine cresterile aflate in derulare.
– s-ar putea sa avem si ceva intrari de capital strain, deocamdata mai mici atrase mai mult de potentialul de dezvoltare al unor societati in perspectiva aderarii la UE dar si coroborat cu preturile foarte atractive de pe piata din Romania. Sa nu uitam ca asa cum alte piete nu pot creste la infinit nici cea din Ro nu poate scade fara oprire.

– exista o ciclicitate si la plasamentele de capital la nivel mondial in functie de rata atractivitatii pietelor de capital locale fata de investitori. Indraznesc sa spun, in ciuda la multe alte afirmatii, ca piata din Romania este inca in centrul atractiei investitorilor straini, care se va cunoaste in viitor.

Exista si un totusi …..
Ar trebui luat in calcul un lucru deja consacrat si anume ca atunci cand avem cresteri rapide si foarte mari ne putem astepta si la scaderi la fel de mari. Ultimile cresteri, dar mai ales evolutia anterioara bursiera ar trebui sa ne dea mai mult de gandit pentru ce s-ar putea intampla ceva corectii negative in viitorul apropiat si ar trebui sa fim mai mult in expectativa, aproape sigur pentru saptamana viitoare.

Am putea spune ca aceste corectii sunt de dorit altfel scaderile ce se vor realiza vor fi majore. Pentru cei care investesc pe TM si TL, dupa opinia mea, preturile la care s-au putut acumula actiuni in zilele trecute au fost mai mult decat fair.

Unii chiar au asteptat un nivel de intrare si mai jos. Deocamdata, dupa cum evolueaza lucrurile, aceasta dorinta/expectatie trebuie amanta un timp daca nu chiar eliminata din gand.

Cei care au acumulat in aceasta perioada actiuni si au dorit sa investeasca pe termen scurt se gandesc deja la target profit si apreciaza modul cum se poate determina.
In aceasta privinta sunt mai multe strategii de abordat mai ales daca vrem sa profitam de oportunitati in cursul anului si vrem sa maximizam profitul investitiei.

Inainte de a detalia cele de mai sus voi spune ca profitul trebuie sa fie cat mai mare.

TARGET PROFIT
Este un element esential al gestionarii riscului si diminuarea pierderilor din portofoliu, mai ales pe TS. Eu personal merg pe un procent dinainte calculat ajustat in functie de evolutia bursiera, dar si de evolutia actiunii respective. De multe ori folosesc strategia sell si apoi buyback adaptandu-ma la swingurile pozitive/negative ale acesteia (UP si DOWN).

Pentru inceput ar trebui raspuns la cateva intrebari simple:

– ai fost intotdeuna multumit de castigul obtinut si de momentul ales de iesire?
– ti-a parut rau ca dupa ce ai vandut actiunea aceasta a crescut mai mult si profitul obtinut a fost diminuat simtitor?
– ai fost multumit ca ai iesit de pe o actiune cu pierderi si ai intrat pe alta mai profitabila?
– dupa interpretarea indicatorilor tehnici ai ales solutia convenabila de iesire si ai urmarit-o exact, disciplinat?
– dupa executarea ordinului sell, vazand ca actiunea a mai crescut usor, ai reintrat si apoi ai regretat deoarece ulterior in zilele urmatoare pretul acesteia a scazut mult fiind obligat s-o vinzi pe pierdere?
Si tot asa.

Toate cele de mai sus sunt elemente emotionale care apar cand cel in cauza nu are o strategie bine determinata sau chiar daca o are nu o respecta riguros.

Eu personal folosesc si tehnici de profit target, dar si ceea ce bursa imi ofera. Aici nu cred ca exista limite. Pentru cei care doresc sa cunoasca mai multe despre regulile de gestionare a banilor le recomand cartea lui Murphy “The money management techniques and strategies”. Nu zic ca este cea mai buna in domeniu insa ea se poate proba practic de oricine doreste.

Nu de putine ori am auzit “Mey, ce rau imi pare ca am mai tinut actiunea in portofoliu care avea un profit de x% cu scopul de a obtine mai mult si acum iata profitul s-a diminuat cu 10% sau mai mult?”

Reusita unei investitii depinde de o anume tehnica pe care fiecare investitor trebuie s-o aplice pornind de la momentul intrarii, alegerea momentului iesirii si diminuarea riscului obtinerii pierderilor.

Pentru a stabili o tinta a profitului unei actiuni in stransa legatura cu momentul iesirii (exitul) va trebui sa cunoastem semnalele care ne indica acest moment.

In fond trebuiesc stiute care sunt semnalele ce ne spun ca putem avea un top (deci un prêt maxim al perioadei sau trendului crescator) si ca pentru moment directia acestuia se poate schimba semnificativ, iar profitul deja obtinut se poate diminua sau elimina pe TS.

Aceste elemente trebuiesc combinate cu evolutia interesului cumparatorilor in sensul in care daca numarul acestora nu scade semnificativ si constant atunci este posibil ca dupa unele mici corectii sa avem din nou cresteri si noi topuri insa ratele de crestere pot fi diferite de cele dinainte.

Daca aceste rate se vor diminua atunci si topul urmator va fi mai mic ca nivel. In cazul in care numarul cumparatorilor scade semnificativ atunci putem sa ne asteptam la corectii mai mari si in anumite conditii la o schimbare de directie.

Iata cateva semnale pe care eu personal le folosesc pentru un posibil EXIT si target profit:
– pretul a avut o crestere puternica trei zile la rand, iar pretul de deschidere a fost apropiat celui de inchidere din ziua anterioara (in termeni candlestick avem un pattern gen “cei trei soldati albi”). Este un semnal de ATENTIONARE;

– dupa o evolutie in care pretul a strapuns banda inferioara bollinger acesta a ricosat in sens invers cu un rally puternic (swing pozitiv) si a strapuns banda superioara (de regula de doua ori) existand posibilitatea sa-si schimbe directia (in termeni candlestick exista un pattern – un hammer plin). Daca linia pretului strapunge in directie opusa linia mediei mobile luata ca semnal pentru BB atunci vom asista la o noua scadere in zilele urmatoare.

Aceste semnale de ATENTIONARE le corelez cu cativa indicatori tehnici de baza, fundamentali (STS – atat linia indicatorului cat si cea a mediei mobile, aleasa ca semnal, trebuie sa se intersecteze deasupra liniei de 80, iar media mobila sa treaca deasupra liniei STS; precum si linia RSI care trebuie sa strapunga linia de overbought in sens invers)

Nu intotdeauna aceste elemente se coreleaza si in acest caz pot exista unele evolutii mai putin predictibile.

In fond interpretarea semnalelor de iesire depinde de fiecare analist neefiind o analiza standard.

Se spune ca nimeni nu poate predictiona care este momentul potrivit si cand va fi topul pretului actiunii, iar astfel sa poata vinde la timp actiunea. De aceea pe TS traderii adevarati daca au ceva dubii isi vand o parte din pachetul de actiuni sau tot pachetul daca trendul isi schimba directia in sens invers.

Mai exista si varianta ca daca ai ratat iesirea (adica trendul devine repede coborator actiunea se poate transforma intr-o investitie pe termen mediu sau lung fara a uita de aplicarea stop lossul stabilit initial inainte de cumparare).

De regula atitudinea investitorilor novici ce au cumparat o actiune care apoi urca este de a se “grabi” sa marcheze profitul oricat de mic este avand spectrul si “frica” unei posibile scaderi de prêt. Total gresit ca atitudine.

Traderii buni nu se grabesc sa vanda pe un trend puternic crescator si de fapt asteapta o mica corectie de prêt pentru a face noi acumulari in portofoliu stiind ca trendul isi va continua miscarea adaugand la profitul existent inca ceva suplimentar.
Vom lua cateva date practice avand in vedere evolutia de vineri din saptamana trecuta.

Actiunea BRD a avut doua gap-uri in ultimile doua zile, linia pretului a atins banda superioara BB si a strapuns SMA (50) care este in scadere.

Fast K are nivelul de 100 deasupra la Slow D de 49.27. Pretul inca nu a atins topul perioadei, acesta poate fi in jurul valorii de 16.8000 sau chiar 16.9000 dupa care este posibil sa avem o corectie sub pragul de 16.2000.

Actiunea TLV considerata de unii analisti supraevaluata (si nu ar fi prima data) are tendinta de a-si atinge curand limitele maxime ale perioadei linia pretului strapungand pe crestere banda superioara destul de agresiv (“cei trei soldati albi” pot insemna ceva schimbari). MACD este pe crestere, neexistand tendinta de divergenta. Un posibil prag de rezistenta ar fi la 0.9700.

Avand in vedere ca volumul tranzactiilor a scazut in ultima zi exista tendinta unei corectii in maxim 1-2 zile pentru un nivel de suport la 0.9300 sau la 0.9200 dupa care vom vedea o consolidare in jurul nivelului de 0.9300.

Actiunea SIF2 – volumele semnificative care se mentin si nivelul indicatorilor ne indica ca exista loc de crestere si saptamana viitoare cu conditia ca volumele sa nu scada simtitor.

Pretul este deasupra la EMA (9) apropiindu-se de banda superioara a BB ceea ce reprezinta ca tendinta de crestere se mentine. Indicatorii STS, RSI, MACD indica valori in crestere fara a prezenta semnale de atentionare. Deci vom vedea ceva topuri in viitor. Un nivel de rezistenta ar fi in jur de 1.7500.

Pentru toti cei care citesc aceste randuri exemplele de mai sus sunt doar simple pareri nu si decizii de investitii.

Speak Your Mind

*