2.8.2 Controlul riscului – aprofundare

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Am vazut in episodul anterior ce inseamna sa controlezi riscul. Nu in cele din urma va trebui sa stim sa ne asumam acest risc pe care ni-l ofera piata oricand. Si uite asa vorbim despre pierderi.

Dar, daca ale noastre sunt doar piederi cum pot fi catalogate cele pe care le inregistreaza fondurile HEDGE despre care se stie ca isi asuma riscuri destul de mari, altfel nu ar fi asa tentante. Si totusi pierderile nu le ocolesc nici pe ele.

Fondurile hedge continua sa piarda continuu.

Stim deja ca unul din motivele pentru care indicele Dow a scazut cu 14,1% in luna octombrie 2008 a fost existenta unor masive vanzari efectuate de mai multe hedge funds timp de o luna de zile. Cauza ? O cerere tot mai mare din partea clientilor tematori privind retragerea banilor din aceste fonduri. Conform estimarilor volumul cererilor au reprezentat si cca. 40 mld. dolari/zi

Iata ca cererile de retragere au continuat si in luna noiembrie 2008 ceea ce a a condus la o pierdere totala lunara de cca. 16% din total fonduri detinute.

Asa ca acestea au continuat sa vanda masiv actiuni pe piata pentru a putea satisface cererea de bani tot mai mare din partea clientilor lor. In fapt aceste retrageri sunt estimate in 2008 la cca. 700 mld. dolari, ceea ce pentru unele fonduri a reprezentat şi 40% din total active detinute.

Daca la acestea mai adaugam si faptul ca aceste fonduri folosesc o rata a imprumutului bursier (leverage) de 1:10, 1:20 sau 1:30 atunci vom intelege in ce moment al evolutiei pietei ne aflam.

Si totusi exista si strategii care nu tin cont de anumite reguli clasice cum ar fi “cumpara pe crestere si vinde pe scadere”.

Strategia Templeton sau a celor doi frati Gardner, adica strategia “CRAZY”
In cadrul acestei strategii nu l-am uitat nici pe Buffett, care spune ca in vreme de criza, trebuie sa cumperi cand toata lumea te crede NEBUN ca vrei sa faci acest lucru. Acelasi lucru poate fi spus si altfel : “Cumpara atunci cand pesimismul in piata este mai mare” sau “Cumpara cand este destul sange pe strazi”

Cazul Tempelton
Este datat in anul 1939 cand acesta a cumparat 104 actiuni de la companii diferite si pe care le-a vandut dupa 4 ani obtinand o mare avere (doar 4 dintre ele au fost pe pierdere). Desigur ca alegerea celor 104 companii nu a fost intamplatoare insa acesta nu stia ca incepand cu septembrie 1939 omenirea va intra in al doilea razboi mondial, care a condus la relansarea efectiva a economiei SUA, ce a sustinut acest razboi reusind numai asa sa iasa din Marea Depresie.

Cazul fratilor Gardner din 2002
In fapt a fost vorba de un grup “Foolish” care au fondat in 1990 “The Motley Fool” si care au cumparat 24 actiuni in anul de recesiune 2002, iar dupa 6 ani valoarea acestora s-a dublat. Chiar daca randamentul lor nu a fost cel prognozat de cca. 900% dublarea lui a reprezentat ceva in conditiile in care S&P 500 a pierdut 24% in aceeasi perioada de timp.

Cazul lui Buffett

Cred ca nici nu mai trebuie discutat, insa o remarca trebuie facuta in legatura cu faptul ca acesta cumpara in aceste momente in ciuda faptului ca a pierdut ceva bani buni pe alte actiuni. Oare de ce cumpara acum Buffet, doar asa din nationalism si sa dea curaj investitorului american in piata de actiuni ?

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.” — Warren Buffett.

The key to buying like Buffett is to invest in great companies, with great futures, selling at great prices. Toate aceste alegeri au in spatele deciziei, ore si ore de analiza fundamentala a rezultatelor companiilor. Deci nu intamplator.

Sa-mi fie cu iertare, dar nimeni nu-ti va oferi pe tava ceea ce el a obtinut dupa zile si zile de munca. Se pare totusi ca la romani “furtul” de inteligenta se practica cel mai mult.

Toate cele trei exemple sunt exemple de asumare a unor riscuri, care totusi pot fi controlate daca timpul de expunere in piata este mai mare decat 1-2 ani (am vazut mai sus 4 ani, 6 ani si chiar mai mult), iar diversitatea portofoliului constituie o strategie suplimentara de aplicare cu succes a acestei reguli de baza si de diminuare a riscului.

Aceasta poate fi si o recomandare a momentului actual privind modul practic de aplicare al regulei de management al RISK-ului.

Este adevarat ca in prezent datorita deprecierii preturilor si mai ales a valorii discounturilor acestora o investitie pe termen lung poate fi recomandata insa va trebui sa facem diferenta dintre preturi IEFTINE si VALOARE.

Asa ca vom enumera 5 reguli de baza pentru a face deosebirea dintre acestea doua categorii:

REGULA 1 – Priveste dupa o depreciere adanca

Doar priviti la acest grafic pe care il vom comenta mai tarziu

groapa-spx-8-febr

 

 

 

 

 

 

 

 

REGULA 2 – CAUTA valorile ascunse
Graficul de mai sus are multe valori ascunse pe care piata nu le poate identifica (noi investitii, produse noi, masuri de reducere a cheltuielilor, rezerve materiale, promotii, expansiune pe alte piete, lichiditati si alte avantaje fata de competitori etc). Se vede ca la nivel de indice groapa in care este acesta este evidenta. Nu acelasi lucru se intampla la anumite companii din portofoliu.

REGULA 3 – focalizeaza un bun management si cine sunt proprietarii companiei
Putem observa daca conducerea companiei a adus profituri bune si a reusit sa mentina compania pe linia de plutire in conditii vitrege. Rezultatele financiare vor fi evidente. Totodata daca a pornit de la o depreciere si in timp a reusit sa aduca beneficii insemante actionarilor acesteia, este iar un exemplu de incredere.

REGULA 4 – cauta sa intelegi pretul urmarit
De exemplu, pretul actiunii SIF4 este acum in 2009 de 0.4570 lei cu 8.8% fata de minimul anului 2008 si cu 1430 puncte sub nivelul mediei mobile de 50 zile (0.6000).

In acelasi timp, cu un discount deja de 68% pretul SIF4 pare sa tinda spre minimul anului 2004, care a fost realizat la 0.3600 lei in saptamana 31 martie (un eventual junkyard – o groapa adanca). Pana la acest punct pretul mai are de scazut 19.4%. Desigur in locul actiunii SIF4 poate fi orice alta actiune cu capital mare si cu mai multa valoare.

REGULA 5 – sa urmarim MEDIA pentru a limita cresterea riscului
De regula aceasta regula o urmaresc cei care isi asuma mai multe riscuri insa in conditiile unei investitii pe termen lung ea devine o regula de baza.

In primul rand nu se intra cu toti banii destinati investitiei respective chiar daca ni se pare ca groapa in care a intrat pretul actiunii este destul de adanca sau cea mai adanca.

In al doilea rand voi monitoriza evolutia pretului si daca acesta scade sub nivelul de acumulare anterior atunci voi intra din nou cu al doilea pachet din cele stabilite si tot asa, in functie de strategia aleasa.

Repet regula 5 nu este recomandata celor care urmaresc anumite minime sau minimele anului chiar daca acesta este foarte greu de realizat, daca nu chiar imposibil (sa ne aducem aminte de bottomurile anului 2008 cand toata lumera spunea ca acum este un moment bun de intrare si mai ales sa nu uitam ca suntem pe o piata BEAR).

Concluzia finala : controlul riscului este direct conditionat de strategia de investitii aleasa si mai ales de respectarea regulilor de baza. Degeaba le cunosc si sunt de acord cu ele daca nu le respect. Asa ca nu are rost sa ma plang daca voi pierde.
Oricum in cazul de mai sus, cred ca anul 2009 ne va oferi si cele mai bune oportunitati de investitie pentru termen lung. Va trebui sa le identificam si sa le dam curs.

Pana una alta sa urmarim rally-ul de saptamana viitoare anuntat de vineri cu atat mai mult ca planul lui Obama a fost aprobat de Senat. Succes speculatorilor.

Speak Your Mind

*