2.8.1 Gestionare risc

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 11 august 2010
Regatul gestionarii riscului

Inainte de a face o tranzactie reala in piata de capital orice investitor trebuie sa aiba in vedere titlul de mai sus.

Iata doua lucruri care in aparenta este greu de gandit ca pot sta impreuna : RISC si CONTROL.

Se stie ca in domeniul bursier orice investitie este supusa unui risc atat teoretic cat si practic determinat de factori interni individuali, de unii externi investitorului dar si ai pietei de capital din care acesta face parte.

Nu conteaza cat de buna este strategia de investitii sau cat de priceput este insusi investitorul in cauza, insa fara o buna gestionare a banilor si riscului investitional nu putem vorbi de un regat al “sanatatii” investitiei proprii.

Foarte multi investitori cred ca daca cumpara putine actiuni sau contracte la futures isi diminueaza riscul. Eu insumi am spus ca este bine la inceput sa incepi cu maxim 4 contracte la futures ba am dat si o forumula de calcul privind determinarea pozitiilor deschise. Pana la urma oricine stie cat se poate expune in piata.

Rezumandu-ma doar la piata futures sunt convins ca cei care deja sunt clientii acestei burse cunosc faptul ca de multe ori marja depusa in contul contractelor achizitionate poate fi foarte usor depasita ca valoare daca directia pietei se intoarce impotriva lor si acestia incep sa inregistreze pierdere dupa pierdere.

De regula foarte multi urmaresc sa nu intre in apel in marja si pentru acoperirea pagubei suplimenteaza cu bani din cont, de multe ori foarte multi bani.

Exista inca destui investitori care nu reusesc sa-si dea seama ca marja poate reprezenta doar maxim 15% din valoarea contractului/pozitiilor deschise insa pierderile sunt calculate la valoarea reala a nr. de actiuni spot din contract si diferenta intre cotatiile din piata.

La aceasta se adauga in plus VOLATILITATEA sporita si rapiditatea realizarii tranzactiilor futures comparativ cu piata spot.

Pentru a ma face inteles voi prezenta urmatorul caz:

– presupunem ca am deschis o pozitie LONG la sif2_dec la pretul de 3.2600. Pentru aceasta trebuie sa avem in cont suma de 480 RON si contravaloarea comisionului de 1.48 perceput de SSIF-ul in cauza.

– dupa 1-2 zile, deoarece nu am fost suficient de atenti sa vedem directia trendului cand am deschis pozitii, constatam ca pretul scade cu 1000 puncte, de la 3.2600 la 3.1600 (lucru des intalnit in ultima perioada). In acest caz, pentru a sustine marja initiala si a nu intra in apel in marja va trebui sa “aducem” mai multi bani in cont, daca nu-i avem deja, iar suma trebuie sa acopere integral pierderea, adica 1x 1000 * 0.1000 pct = 100 RON.

Daca in loc de 1 contract avem 10 contracte atunci suma suplimentara care trebuie completata din cont este de 10 x 100 = 1000 RON.

– presupunem ca in zilele urmatoare pretul scade in continuare nu cu 1000 puncte ci cu 3000, asa cum s-a intamplat de curand. Si in acest caz va trebui sa aducem bani din cont pentru a nu pierde pozitiile deschise si implicit investitia facuta.

Iata ca pentru o pozitie deschisa in acest moment, in afara de marja si comision trebuie sa scot in plus 250 RON ajungand astfel apropape de nivelul marjei initiale (capitalul initial investit). Daca nu am suficient de multi bani in cont risc sa mi se inchida automat pozitia, caz in care marja revine in cont diminuata cu pierderea inregistrata.

In cazul in care initial am deschis 10 pozitii la sif2_dec pe langa cele 10 x 480 = 4800 RON pentru marja va trebui sa alimentam contul cu inca 2500 RON.

Ca parere personala, chiar si cand trendul pe TS este crescator piata poate avea corectii destul de mari, ca in cazul de mai sus, si pentru a nu pierde investitia va trebui sa am in contul futures pe langa marja si comisionul respectiv cel putin inca odata suma necesara (pentru a fi sigur eu as merge chiar la 200%), dar si multa rabdare pentru a reveni pe trendul initial fara a sti in final daca riscul asumat acestei strategii este bine gestionat si contribuie la obtinerea succesului.

De multe ori, unii investitori isi inchid pozitiile pentru a acoperii aceste pierderi neavand alte disponibilitati (atentie cu T+3 zile necesare decontarii tranzactiilor pe spot si disponibilizarii banilor necesari) si uite asa inchidere dupa inchidere pierderile cresc in mod real si in final, dupa revenire, cresterile la pozitiile ramase deschise nu vor reusi intotdeauna SA ACOPERE INTEGRAL PIERDERILE inregistrate.

Pentru exemplificare vom dezvolta exemplul inceput:

Pentru 10 contracte avem un disponibil de 10 x 480 = 4800 RON

(la aceasta se adauga contravaloarea pentru comisioanele care le vom face dar de care nu vom tine cont pentru usurinta analizei)

In prima faza

Pretul scade cu 1000 puncte, iar pierderea este de 10 x 1000 * 0.1000 = 1000 RON. Pentru a nu intra in apel in marja vom inchide 3 pozitii la 3.1600 inregistrand astfel 3 * 0.1000 = 300 RON, iar in contul nostru se va regasi doar 480 * 3 – 300 = 1140 RON.

Ne-au mai ramas astfel 7 pozitii deschise si un plus in cont de 140 RON

In a doua faza

La o scadere cu inca 3000 puncte pierderea este de 7 x 1000 * 0.3000 = 2100 RON, iar contul va trebui alimentat in final cu 2100 -140 = 1960 RON.

La fel va trebui sa inchidem cateva pozitii pentru acoperirea acestei pierderi. In mod real pozitiile se inchid pe parcurs, la preturi intermediare de pana la 2.8600, insa pentru cazul nostru pentru a fi mai usor de inteles si de calculat presupunem ca inchiderea tuturor pozitiilor necesare se face concomitent la pretul de 2.8600.

In acest moment pentru acoperirea celor 1960 RON va trebui sa inchidem inca 5 pozitii. Pierderea este de 5 x 0.3000 = 1500 RON, care se adauga la cea anterioara inregistrand o pierdere totala de 1000 + 1500 = 2500 RON.

In cont vom regasi doar contravaloarea marjelor pentru cele 2 pozitii ramase deschise (2 * 480) si suma de 440 RON rezultata din :

5 x 480 = 2400 -1960 = 440 RON, iar in cont la disponibil vom regasi groso modo doar 2 * 480 + 440 = 1400 RON . Nu am avut in vedere comisioanele platite la tranzactiile facute.

Pentru a calcula pierderea procentuala in conditiile date fata de capitalul initial investit vom face urmatorul caclul :

pierdere / capital initial = 2500 / 4800 = 52%

Cred ca este lesne de inteles ca va fi greu de transformat o pierdere reala intr-un profit real fara suficiente disponibilitati banesti.

Oricum statistic strategia poate fi testata cu un nr redus de contracte. Cine nu doreste un randament de 80-100% pe TS.? Aici este tentatia dar si riscul este cel mai mare de pe toate pietele de capital din Romania.

Din experienta personala dar si din unele informatii venite de la investitori exista situatii cand neavand suficienta rabdare sau nefolosind SL corect pot fi inregistrate pierderi pe fondul unei temeri generale, care de fapt este bine indusa in piata de traderii adevarati.

Concluzia este ca nu poti tranzactiona pe o piata fara a intelege mai bine cat de mult poti pierde pe fiecare pozitie daca piata merge intr-o directie sau alta, cu atat mai mult cu cat nu sunt respectate regulile de SL.

Gestionarea/controlul banilor este un element important al investitiei si nici un investitor serios nu investeste fara a folosi sau intelege asa ceva. Pe intelesul tuturor controlul banilor este de fapt cat de mult cumparam/vindem sau pastram mai multe instrumente in portofoliu.

Controlul banilor trebuie sa inceapa cu doua idei de baza:

1. Pastrarea longevitatii si stabilitatii bilantului contabil al capitalului propriu.

2. Daca observam atat oscilatii pozitive cat si negative la rezultatele investitiilor inseamna ca sunt ceva semnale serioase de indisciplina privind controlul banilor.

Pornind de la aceste idei sunt doua reguli tactice ce trebuiesc aplicate:

1. Folosirea unui procentaj din capital pentru a crea un risc redus pentru fiecare investitie.

2. Folosirea ratei riscului pentru a lua o pozitie.

Prima idée
Este cand se foloseste un mic procentaj din capital si apoi investitia poate merge foarte mult (nu chiar spre infinit, insa foarte mult) fara ca niciodata sa pierzi intreg capitalul investit.

Exemplu:
Sa alegem un procent de 2% ca risc pentru capitalul nostru investitional de 10.000 RON. In acest caz riscul asumat va fi de 200 RON. Aceasta inseamna ca pentru urmatoarea investitie, regula de baza, este sa acceptam un risc/pierdere de 200 RON.

Deoarece nu orice investitie este castigatoare, vom considera aceasta prima investitie cu pierdere si atunci vom ramane in cont cu suma de 9800 RON.
Urmatoarea investitie, aplicand acelasi procent de risc de 2% la suma din cont (pentru unii mental, pentru altii pe hartie sau prin soft – vezi SL la derivate) atunci riscul nostru va fi doar de 196 RON.

Gandirea este urmatoarea, daca apare o noua pierdere aceasta va fi tot mai mica prin aplicarea constanta a unui risc procentual de 2%.

In caz invers, consideram ca prima investitie este castigatoare iar capitalul nostru devine 10.000 RON + 500 (castig) = 10.500. In acest caz riscul la urmatoarea investitie va fi de 2% din 10.500 = 210 RON si tot asa mai departe.

Aceasta strategie asigura longevitatea investitorului in piata cu atat mai mult in perioade dificile de scaderi ale pretului. Ca rezultat investitorul este fortat sa riste tot mai putin protejandu-si capitalul.

Exemplul dat cu 2% este unul acceptat de majoritatea investitorilor, insa acest nivel ales este dat in primul rand de permisivitatea fiecarui investitor de a-si asuma un risc, dar mai ales de a-l controla, de a gestiona capitalul sau. El poate fi si 1% dar si mai mare de 2%. Depinde de fiecare.

A doua idée.
Se leaga de un aspect tactic mai mult si anume ca riscul si castigul trebuiesc calculate inainte de a incepe investitia.
Pe buna dreptate ma veti intreba , de ce ?
Stim ca a investi pe bursa, pentru fiecare investitor, este o competite continua intre investitii reusite si cele nereusite (cine crede ca primele nu exista fara cele din urma acela se inseala). In final, probabil rezultatul va determina cine supravietuieste si cine nu.

Voi lua un exemplu.
La fiecare investitie exista probabilitatea ca 50% sa fie succes si 50% sansa sa nu fie, sa pierzi bani. Ceea ce determina ca un investitor sa fie profitabil pe un timp mai lung este investitiile castigatoare sa fie mai mari decat cele cu pierderi.

Adica, mai la concret vom spune ca media castigurilor va fi de + 300 RON la investitiile reusite fata de – 200 RON la investitiile cu pierderi. Prin calcularea acestei diferente oricine va putea observa avantajul de a evalua mai intai riscul/castigul inainte de a-si introduce banii in piata.

Eu personal, mai ales pentru piata futures, procedez in felul urmator.
Pentru viitoarele investitii imi analizez pe hartie situatia statistica a castigurilor vs pierderi inregistrate anterior fata de o linie trasata la nivelul 0

Sa zicem ca aleg ultimile 10 pozitii deschise si inchise (ciclul complet long sau short). De regula pe short am pierderi mai multe.
Fiecare valoare nominala (RON) corespuzatoare castigului/pierderii o plasez pe un grafic unde pe orizontala este data iar pe verticala (+/-) valoarea acestora (de regula in RON). Cand am mai multe tranzactii derulate intraday fac media castigurilor si media pierderilor zilei respective.

Aici voi face o paranteza importanta … sper
Bine ar fi sa avem acest grafic realizat separat si pentru tranzactiile intraday pentru a putea analiza mai bine datele fata in fata cu graficul AT corespunzator si de a observa greselile pentru a le evita mai tarziu.
Orice pierdere trebuie foarte bine analizata, gasita cauza si pe cat posibil trecuta in jurnalul bursier.
La fel se procedeaza si cu castigurile mici pentru a se afla cauzele nemaximizarii acestora etc.

Veti constata de multe ori ca sunt aceleasi cauze consemnate in jurnal privind obtinerea pierderilor sau a castigurilor mici. Iata inca un motiv in plus pentru a afla cauza care le determina si a nu o repeta in viitor(slaba perceptie a directiei trendului, asumarea unui risc mai mare decat cel suportabil, starile emotive de frica sau lacomie, o stare psihologica nepotrivita in ziua rezpectiva etc.)

Revenim la exemplu
Pentru urmatoarele 10 investitii (nr. poate fi ales in functie de tipul investitorului – speculator sau mai speculator ori foarte speculator) imi stabilesc aceleasi elemente caracteristice (tot pe un grafic) si-mi propun sa am castiguri mai mari decat cele mai mari pierderi folosind o rata de 3 : 2, adica in cazul prezentat de mine este rezultatul intre PROFIT si PIERDERE :

5 x 1500 = + 3000 RON castig
5 x 1000 = – 2000 RON pierdere
Randament final = + 1000 RON

Cum prea bine vede fiecare, exista un avantaj creat de faptul ca media castigurilor este mai mare decat cea a pierderilor.
Calculele de mai sus pentru a masura viabilitatea strategiei sunt numite ASTEPTARI POZITIVE, iar in caz contrar cand rezultatul la final este sub linia lui 0 avem asteptari negative.

S-ar putea intelege din acest exemplu ca accept dinainte si pierderea si ca imi propun doar castiguri rezonabile. Deocamdata toate acestea sunt pe hartie insa calculele sunt si un bun ghid de gestionare a banilor inainte de a intra efectiv cu banii in piata.

Toate cele de mai sus constituie metode importante de a pastra capitalul in piata fara a-l pierde. Fara risc si controlul banilor nici un capital investitional nu va rezista mult timp in piata de capital.
De aceea recomand oricarui nou investitor sau mai ales celor care au pierderi mai mari decat castigurile sa studieze aceasta problematica inainte de a intra cu banii in piata.

Exista pe acest blog diverse articole legate de subiectul in cauza si presupun ca nu intamplator articolul cu “Psihologia unui investitor de succes” dainuie de atata timp pe site-ul Hotnews la rubrica Bursa. Totodata intentionez sa continui sa elaborez si alte tematici referitoare la acelasi subiect tot cu exemplificari.

Oricum , teoria ca teoria dar PRACTICA unui investitor cum este ? Aici trebuie analizat mai serios.

De ce nu ati incerca si voi cititorii acestui blog sa spuneti cum stati cu RM (risk management) sau MM (money management). Ar fi interesant mai ales pentru voi si veti constata multe diferente de atitudine fata de cele doua elemente.

Speak Your Mind

*