2.8 Risk management sau controlul riscului

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

 

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Este evident ca de ce te temi mai mult in viata nu scapi, asa ca este mai bine sa accepti de la inceput ca viata nu este numai in ROZ (pentru unii ROZ BONBON) ci si GRI sau … (ma opresc aici deoarece sunt convins ca ati inteles).

Asa si cu un investitor potential, care a auzit si el de bursa, dar si de riscuri, isi va inchipui despre aceste riscuri ca despre lucrurile cele mai rele ce i se pot intampla si atunci va sta departe de bursa. Insa, ceea ce nu stie acesta este ca si riscurile pot fi controlate si chiar mai mult diminuate daca sti de unde provin si mai ales pe ce perioada de timp.

Puneti-va in locul unui potential om de afaceri, care s-a hotarat sa investeasca intr-un domeniu, despre care la inceput nu stie asa de multe si care nu are alta cale pentru a-si sustine familia. Ce urmareste acest om ? Desigur un nivel de trai mai bun deci sa faca o afacere profitabila. Acesta este scopul lui si alta varianta nu are. Crede in asa ceva si va alege acele decizii care il conduc spre tinta sa.

Cum credeti ca va gandi acest om fiecare pas al sau, dar mai ales fiecare decizie privind folosirea corecta a banilor, cunoasterea reala a pietei, a loialitatii fata de concurenta si modul in care el poate contribui la toate acestea ? Va las pe voi sa va ganditi in locul lui.

….

Hmm, a trecut mai mult de 1/2 ora si nu am nici un raspuns.

Este exact ceea ce vreau sa exprim … o afacere, o investitie, care sa-ti asigure si succesul imediat este foarte greu de gandit, cu atat mai mult de realizat.

Aceasta se face in timp si cu mult efort. Daca are cineva impresia ca o investitie se face in timp scurt (acum stim ce este acest termen) atunci acela sa insala amarnic. Lucrurile sunt prea serioase pentru a le trata superficial (de acolo un pont, de dincolo altul si tot asa).

Din experienta altora dar si a mea personala un bun trader, adica al unuia de succes se formeaza in 3-4 ani de zile. Daca altcineva are alta parere si bineinteles argumentata este binevenit s-o exprime.

A, chiar am auzit de curand cum cineva se lauda ca el nu a pierdut nici o tranzactie in ultimii 2 ani de zile. Daca vi s-a intamplat asa ceva astept ceva comentarii.

A investi pe bursa este ca si cum ar trebui sa iei viata in piept si sa traiesti pe picioarele tale fara a avea alt sprijin financiar sau decizional.

Insa, nu toti investitorii sunt in aceeasi pozitie, adica sa aiba o singura sursa de venit pentru trai si aceasta sa provina din castigurile de pe bursa, si de aceea comportamentul celor din piata este total diferit, precum şi modul de perceptie a factorilor bursieri sau a tot ceea ce misca in acest domeniu.

Am vazut in cursurile realizate pana acum ca multe aspecte se invart in jurul procesului de a controla :
– am controlat/gestionat banii;
– am controlat si supercontrolat (in fond am folosit) psihologia investitorului;
– am controlat dupa ce am gandit/conceput un plan de investitii adevarat.

Iata, a venit randul si controlului riscului, poate regula cea mai importanta care te poate aduce mai repede pe castig, dupa ce am intrat in piata.

In acest caz voi incerca sa abordez problematica prin prisma unui investitor/trader serios care doreste sa traiasca numai din bursa (atentie am spus bursa in general si nu neaparat doar bursa romaneasca, care in nici un caz nu ne poate oferi acum aceasta alternativa).

Deci va trebui sa incep cu o atitudine clara a unui investitor care urmareste castigul ca ceva vital si nu numai de a-si majora unele venituri pentru ceva cheltuieli viitoare mai mari sau de a incerca marea cu degetul ca poate iese o SIRENA si-ii indeplineste marea dorinta.

Intrebarea care se pune este urmatoarea : “Se poate trai numai din investitiile bursiere?” . Ei bine, de ceva vreme cunosc asemenea cazuri insa nu pot spune in cazul lor cat timp va dura asa ceva, insa eu sunt convins ca intrebarea are si un raspuns pozitiv.

Pentru a argumenta vom discuta putin despre riscuri bursiere, factorii de baza care ne pot induce ideea ca nu se poate trai numai din bursă. Si totusi, daca sti sa evaluezi corect aceste riscuri, dar mai ales STI SA LE CONTROLEZI, atunci raspunsul de mai sus ramane in picioare si ne putem gandi si la o viata de investitor adevarat.

RISCUL ESTE VIATA MEA
Suna cunoscut asa ceva si se poate aplica si in alte domenii, mai ales in piata de capital, oricare ar fi aceea.

Ca o definitie a riscului am putea spune ca acesta este o cuantificare probabilă a pierderilor sau o diminuare a castigurilor asteptate.

Cand vorbim de risc investitional in piata de actiuni trebuie sa ne referim la trei categorii:
1. Riscul asupra pietei, în general
2. Riscul sectorului/domeniului din care actiunea face parte
3. Riscul acţiunii/emitentului acesteia

Daca vom lua ca baza ca riscul este 100% atunci ponderile celor trei categori, in ordinea enuntata, este de : 65%, 25% si 10%. Constatam, asa cum este si firesc, ca riscul de piata este cel care poate influenta/genera si pierderile cele mai mari pentru un portofoliu complex si de aceea va trebui sa-i acordam si importanta cea mai mare in luarea unei decizii.

Asa ca vom spune ca riscul de piata sau riscul sistematic– declinul/scaderea valorii investitiei (a pretului actiunii) intr-o perioada de timp datorita mai multor cauze (schimbari economice, evenimente politice sau alti factori cu impact asupra pietei).

Oamenii din domeniul financiar vorbesc tot mai mult de faptul ca evaluarea riscului este vitala pentru banci, firme de asigurari, vanzatori de marfuri si energie sau orice alte companii care au un portofoliu supus riscului din piata.

Calea standard de a calcula riscul investitiei din piata este de a calcula deviatia standard a preturilor din trecut.
In acest caz : RISC PIATA = VOLATILITATE = DEVIATIA STANDARD (istoricul pretului).
In unele situatii, mai ales cand avem un trend solid crescator aceasta deviatie a pretului este mare, insa unde este riscul pietei ? Asa ca de multe ori cea mai buna masura a riscului pietei este distributia scaderilor de pret.

O alta masura a cuantificarii riscului de piata este calculul indicelui BETA, care este explicat in cadrul acestor cursuri.

Toata lumea vorbeste de risc, teama fata de riscuri si de aceea va trebui sa vorbim si despre valoarea riscului VaR sau evaluarea acestuia.

Ce este valoarea riscului ?
Este o tehnica care foloseste analiza statistica a istoricului volatilitatilor si trendului pietei pentru a estima probabilitatea pierderilor unui anumit portofoliu ce pot depasi o suma sigura.

Principiile acestei tehnici ne permit sa identificam sursele potentiale ale pierderilor si sa minimizam efectele acestora pentru un plan sau portofoliu de investitii.

Pentru mai multe detalii, precum si despre importanta acestui subiect privind VaR puteti gasi la cursurile organizate despre asa ceva. Veti constata ca exista o mare diferenta intre ce se face la nivel institutional si la nivelul unui client de rand fie el si al unei societati de brokeraj din Romanica lui Bocaneala.

Asa vom putea constata ca exista programe de simulare privind evaluarea corecta a riscului pietei/investitiei in functie de portofoliu si in functie de categoria investitorului se poate stabili si un portofoliu adecvat, care poate fi monitorizat in timp. Unii traderi folosesc si proceduri de simulare cum ar fi procedura Monte Carlo.

Ce este risk management ?
Este un sistem pentru minimizarea expunerii la riscuri. Nu putem spune ca acest sistem le elimina, cred ca intelegeti nuanta. El include politici diferite, proceduri si tehnici care merg la unison pentru a identifica, analiza, evalua si a monitoriza riscul.

Acesta include de asemenea cunosterea si aplicarea tipurilor de ordine din piata pentru a limita riscul sau tehnici de a transfera riscul pe alta piata prin proceduri de hedging etc.

Raportul risc/castig
La baza oricarei politici sau strategie a controlului riscului se afla calcularea raportului risc vs castig, iar modul in care acesta este gestionat concura la diminuarea pierderilor si asigurarea castigului planificat.

Vom lua un grafic istoric privind rata castigurilor la plasamentele in obligatiuni pe care le fac de obicei cei care se gandesc la o pensie linistita si venituri sigure, adica zic ei riscuri “ZERO”.

Din pacate (mai mult in gandul meu de speculator) dobanda acordata este mult sub dobanda la depozitele in lei pe care le acorda bancile romanesti, cu acelasi risc “ZERO” avand in vedere Fondul de garantare de 50.000 euro pentru fiecare deponent.rata-obligatiuni-17-ian

Constatam ca indiferent cine a investit in aceasta perioada lunga de timp (2009) a avut de castigat, insa si aici au fost si vor fi riscuri privind diminuarea castigurilor planificate impuse de scaderea ratei dobanzilor acordate la obligatiuni pentru anumite perioade de timp.

Numai daca luam perioada 1920-1940 (deci 20 de ani) vom vedea ca rata dobanzii la obligatiunile cu maturitate pe termen mediu si lung (10, 20, 30 ani) a scazut de la 4.2% la 3% si apoi la 2%.

In acest caz, cel in cauza nu-si va putea intretine familia numai din dobanda si desigur va incerca alt gen de plasamente, cu castiguri mai mari, dar si cu riscuri mai mari sa zicem piata de actiuni. Un motiv in plus pentru a sti de controlul riscului.

Al doilea grafic, mult mai elocvent pentru tema noastra este al evolutiei pietelor diferite dintr-o perioada mai scurta, sa spunem pe termen mediu, graficul fiind de aceasta data foarte elocvent asupra evolutiei volatilitatii/riscului.

piete-volatilitate-17-ianSi un ultim grafic pentru tema noastra la fel de explicit, prezinta pentru ultima saptamana volatilitatea din diferite sectoare incluse in indicele S&P500. La fel, no comment:

sectoare-economie-17-ian

 

Daca la acesta adaugam si diversificarea atat a portofoliului (asset allocation) cat si a strategiilor folosite atunci vom mari performantele castigului pentru orice plan de investitii.

Vad deja pe unii dintre cititori care se intreaba “Bine, bine vom sti si sa zicem vom aplica toate acestea, ele ne vor asigura castigul, dar mai ales existenta ?”Iata o foarte buna intrebare, la care sper ca am raspuns in mare parte in prezentarea de mai sus – al primului episod.

Voi adauga un element foarte important, pe care voi pune de aici incolo un accent deosebit : respectarea riguroasa a acestor reguli si mai ales aplicarea lor constanta indiferent cum va fi piata – adica DISCIPLINA.

Nu inainte de incheiere as dori sa recomand celor interesati sa citeasca sau reciteasca prezentarile  din rubrica de management RISC:1. Regatul gestionarii riscului2. Bursa si riscul sunt viata measi deocamdata atat.

 

Speak Your Mind

*