2.7.4 Money management – tehnici piata FTS sau FX

Capitolul nr. 2 – Initiati sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 9 august 2010

Voi prezenta mai jos o tehnica simpla de control al banilor in scopul limitarii riscului la pierderi folosita mai mult pe piata futures sau forex.

http://scientifictrader.com/advancedmoneymanagement.htm

Este simpla deoarece poate fi folosita si testata de oricine incearca si care da roade foarte bune.

In fond este un calcul care poate fi adaptat in aplicatia Excel si ulterior folosit sistematic la orice achizitie bursiera.

Tot mai multi investitori incepatori sau chiar si cei avansati incep sa-si dea seama ca tehnicile de control a banilor iti pot mari sansa de obtine o investitie profitabila chiar si atunci cand nu ai un sistem propriu de investitii. Cei mai putin experimentati pot sa se mire cum cateva investitii pot sa transforme si chiar sa distruga castigurile obtinute cu greu intr-o luna.

Asa ca vom purcede la prezentarea strategiei anuntate initial si care va arata care este diferenta dintre succes si pierdere.

Cum lucreaza strategia de MM?
Inseamna de fapt sa impartim RISCUL la toate investitiile.
De ce este asa de important sa facem acest lucru?

Desigur unii cunosc regula de baza a afacerii : 80/20, ceea ce inseamna ca 80% este profitul obtinut cu 20% efort si nu invers.

Acest lucru il putem folosi si cu o alta interpretare : 80% dintre investitii sa fie profitabile si 20% sa aiba pierderi. Insa si in acest caz nu vom sti dinainte care dintre investitii intra in aceste 2 categorii.

Pierderile pot lucra in acelasi mod asa ca nu vom sti care dintre investitiile cu aceeasi suma va deveni o pierdere. Daca nu vom putea CONTROLA aceste potentiale pierderi nu vom sti cat de mult putem pierde.

In acest caz de fapt vom incerca sa limitam orice pierdere tratand fiecare investitie cu acelasi respect. Acestea vor avea obligatoriu puncte de intrare si STOP LOSSURI diferite.

Vom folosi pentru aceasta o formula pe calculator in cadrul aplicatiei Excell si vom incerca sa pastram aceeasi suma pentru riscul oricarei investitii indiferent de suma investita de fiecare data.

Nu-i asa ca este simplu?
Atunci daca este asa sa vedem si cum procedam

Mai intai sa enumeram ce vom folosi in celulele FORMULEI DE CALCUL:

1. Suma de investit din cont-capitalul de investit. El nu trebuie confundat cu suma total disponibila din cont.
2. Procentul riscului limita. Este suma din contul total de investitii (nr. 1) pe care fiecare investitor este dispus (poate suporta) s-o piarda la fiecare investitie.

Un exemplu poate fi 1% din suma folosita la fiecare investitie si in acest caz dupa 70 de investitii consecutive vom pierde 50% din capitalul initial.
Daca riscam 2% atunci dupa 36 de investitii consecutive vom pierde 50% din capital, iar pentru 3% traseul este mai scurt – dupa 24 investitii consecutive.

Asa ca depinde de fiecare ce va alege – un risc minim, unul ponderat sau unul mai mare.

3. Riscul intrarii in afacere/investitie
Este suma riscului asumat de fiecare la deschiderea pozitiei/pozitiilor. Acesta se calculeaza ca procent al diferentei dintre pretul de intrare si nivelul stop lossului.

Un exemplu : daca intram in piata la desif5_dec la 4,5 lei si SL este la 4,35 atunci riscul asumat pentru deschiderea pozitiei este de : (4,5-4,35)/4,5 = 0,15/4,5 = 3,3%

4. Comisionul – este pentru toata operatiunea buy/sell, adica in cazul firmei de brokeraj X de 2 x 1,42 = 2,84 lei

5. Pretul planificat de intrare – pretul la care se gandeste fiecare sa intre in piata. Cei care cunosc sistemul de investitii pe futures isi pot alege metoda PIVOT POINT, in cazul unui rebounce mai clar.

Cine doreste sa vada cum functioneaza acest calcul atunci il va folosi timp de o luna la tranzactionarea pe piata de la Sibiu si isi va ajusta pozitiile in functie de rezultat si va observa diferentele fata de perioada anterioara. Sper ca cei in cauza sa aiba surprize placute.

Tabelul de calcul in Excell

Acesta poate fi adaptat din cel de la linkul acesta, cautand in textul articolului cuvantul cheie here si apoi urmand pasii din tabel.

You can download a copy of this calculator by right clicking here and selecting “Save Target As”.

Pentru exemplificare voi lua un exemplu.
1. Capital initial pentru investitie : 5000 $ = 11770 lei pentru 1$ = 2.3539, curs BNR la zi
2. Limita riscului procentual 2% – mediu
3. Riscul intrarii in tranzactie : 4%, il alegem ceva mai mare decat cel de mai sus deoarece din metoda PIVOT POINT pentru desif5_dec pivotul este 4.6073, iar S1 = 4.4876, S2= 4.4053 si S3= 4,2856 pentru un pret de referinta de 4.5700. Deci vom alege apropiat de media acestora, adica SL la 4.387

4. Comision = 0 (in dolari)

5. Suma maxima de investit : 2500 $

6. Pretul unui contract este de 293 $

In acest caz nr de contracte va fi : 9

Din exemplu razulta inca o data in plus ca atunci cand ne asumam un risc mai mare (vezi 4% rezultat si din evolutia pretului instrumentului in ultima saptamana) nr. de pozitii sunt mai putine si acestea pot ajunge la jumatate din capitalul initial. De fapt acest lucru este si cel mai des recomandat.

Cu cat reducem procentul riscului asumat la intrarea in tranzactie cu atat creste si numarul de pozitii deschize.
Concret, daca in loc de 4% alegem 3% atunci nr. pozitiilor va fi : 11 pentru SL la 4.43
Daca il reducem si mai mult, la 2% atunci nr. pozitiilor este maxim : 17 pentru SL la 4.48.

CONCLUZIA FINALA:

Money management este absolut necesar indiferent de ce tehnica folosim, important este sa o folosim.

Speak Your Mind

*