2.7.2 Cum controlam banii la un plasament de investitie

Capitolul nr. 2 – Initiati sau „DO IT SELF” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Este o tema de studiu si analiza permananta deoarece in pietele financiare care lucreaza cu multi bani exista suficiente mutatii si noi oportunitati periodice, care ne pot obliga (daca vrem sa fim eficienti) sa ne schimbam atitudinea fata de aceste piete.

De aceea am impartit aceasta tema privind modul cum ne putem plasa economiile sau capitalul disponibil in doua episoade.

1. Plasamente in pietele cu risc redus, a fondurilor mutuale de investitii.
2. Plasamente in pietele de actiuni si alte instrumente financiare.

Plasamente mai bune decat depozitele bancare
Deja vorbim despre doua burse in Romania unde efectiv putem tranzactiona actiuni. Pe bursa de la Bucuresti vom gasi actiuni de la societati romanesti si o societate bancara austriaca (EBS) si la Sibex societati, care se tranzactioneaza pe piata de capital din Varsovia si actiuni autohtone. Deci, deja noi oportunitati de investitii de capital.

Pe de alta parte directia economiilor la depozitele bancare este una care tine cont de relaxarea creditului in general si automat aceasta vizeaza scaderea treptata a dobanzilor inclusiv a celor de la depozitele clientilor.

Sunt fondurile mutuale o oportunitate mai buna decat depozitele bancare ?
Sa zicem ca a trecut mai bine de 1 an de zile si ati adunat 1000 euro in depozite si acum va puneti intrebarea cum puteti sa investiti mai bine acesti bani pentru a nu pierde profitul obtinut anterior, cand banca va oferea 10% sau chiar 12-14% anualizat, mai ales ca acum acestea au scazut chiar si cu 30-50%.

Iata ca nici titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor nu mai ofera dobanda de 14%, asa cum a fost in anul 2009. Una din emisiunile de titluri facuta de Ministerul Finantelor Publice a fost pentru o dobanda de 7.88%, putin peste dobanda de referinta a BNR de 7,5%. Reglementatorul pietei monetare din Romania intentioneaza sa reduca si mai mult dobanda sa de referinta, chiar la 6.5% si in anul 2011 tendinta fiind la fel.

In conditiile in care Polonia are dobanda de creditare de 3.5%, Cehia de 1% credeti ca in Romania aceasta va ramane la nivelul actual, adica destul de mare, mai ales ca aceasta blocheaza accesul la credite corporatiste ?

Eu unul zic ca nu, deoarece aceasta este tendinta actuala, nu numai din regiune, ci ea este impusa de conditiile de creditare necesare finantarii economiei, o economie care are nevoie de dobanzi mici si o relaxare a criteriilor de dobandire.

Bancile sunt saturate de sume mari de lei si vor fi obligate sa scada dobanzile pentru a realiza credite (dezvoltarea activitatii operationale de baza) si deci profituri consolidate, mai ales ca BNR nu va mai interveni ca si inainte de a absorbi acest surplus. Desigur ca un timp vor fi greutati, dar deja operatorii bancari au scazut dobanzile la depozite, care au ajuns la 7-8.5% anualizat, iar tendinta este de scadere continua a acestora.

In aceasta varianta un investitor potential se va gandi sa investeasca si in alte instrumente financiare. El se va intreba daca este momentul potrivit pentru asa ceva, dar mai ales cat si cum va investi banii sai pentru a-si pastra profitabilitatea si chiar de a o creste, mai ales in conditiile revenirii pe crestere a economiei.

De regula situatia acestui potential investitor nu este asa de simpla deoarece suma este mult mai mica decat 3000 lei si atunci oportunitatile se reduc ca diversitate, insa si in aceasta situatie exista suficiente solutii pentru a castiga mai mult decat iti poate oferi un depozit bancar.

Ei bine una dintre solutii cu sanse mari de reusita este plasamentul in fonduri mutualesi nu intr-unul singur ci diversificat, in mai multe fonduri cu caracteristici diverse (de actiuni, monetare, de obligatiuni), care iti va proteja suficient de mult investitia fata de unele riscuri.

Aceasta solutie a fost una de succes in anul 2009 cand activele acestor fonduri au crescut cu peste 60% la finale anului trecut. Cea mai mica crestere a fost de 2.47% si cea mai mare de 67.7%.

Putem observa ca un portofoliu diversificat de asemenea fonduri de investitii poate asigura oricum un randament mult mai bun decat dobanda la depozitul bancar in conditiile in care tot mai multi beneficiari ai depozitelor bancare se gandesc si la alte variante de profitabilitate, mai ales ca investitiile in alta valuta straina nu mai este asa de atractiva ca in anii 2008-2009.

fonduri-3

Exista desigur si riscuri, NIMENI nu spune ca nu ar exista, insa o diversificare a alocarii capitalului disponibil in fondurile mutuale diferite din primele 10 clasate anul trecut in top ar fi o buna modalitate de castig pastrand totusi o rezerva in depozitul bancar pentru diferite alte oportunitati ce pot apare pe parcurs, chiar in anul 2010.

Orizontul de timp este indicat sa fie mai mare de 1 an de zile deoarece aceasta strategie a fost si este aplicata tot mai mult de multi investitori.

Administratorii de fonduri sunt de părere că asa cum a fost în a doua parte a anului 2009, asa va fi si în anul 2010 cand fondurile monetare îşi vor reduce din ritmul de creştere, în favoarea fondurilor diversificate şi a celor de acţiuni.

 

Conform statisticilor care urmaresc acest gen de plasamente …
“În total 31 de fonduri au avut in anul 2009 cea mai bună evoluţie de la lansare. Dintre acestea 12 fonduri sunt de acţiuni, 11 diversificate şi opt fac parte dintre fondurile monetare şi de obligaţiuni”

Evolutia acestor fonduri din ultimii ani este prezentata mai jos.fonduri-actiuni

 

“În principiu fiecare an a avut particularitatea sa, în condiţiile în care în aceşti ani au fost mai multe cicluri ale pieţei financiare. Fondurile monetare şi cele de obligaţiuni au fost uitate şi prăfuite, dar odată cu intrarea în criză s-au transformat în “cenuşăreasa” pieţei fondurilor ajungând să acopere peste 80% din totalul activelor”, a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management, liderul pieţei fondurilor cu active nete de circa 900 mil. lei”

 

 

 

 

 

 

 

 

Desigur ca aceste instrumente sunt puse la dispozitie in marea lor majoritate tot de banci, asa ca trecerea nu va fi asa de dificila de la depozite la fonduri mutuale.

fonduri-4

 

O alta mare banca care furnizeaza aceste instrumente este Reiffeissen. Iata ce spun reprezentantii acestei banci.

“În 2009 am prins o perioadă foarte scurtă de scădere în primele luni ale anului, după care am profitat de revenirea bursei. Totuşi, ar trebui să menţionez că evoluţia fondurilor trebuie privită pe o perioadă mai lungă de timp. 2010 va rămâne un an atractiv pentru clienţi din punct de vedere al fondurilor monetare, dar mă aştept ca, pe măsură ce economia globală se stabilizează, piaţa de acţiuni să înregistreze rezultate bune “, a declarat Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.”

 

Asa cum veti observa din analizele proprii anul 2010 va fi dominatia fodurilor de actiuni si a celor diversificate, iar aceasta constatare va fi inca un argument pentru cei cu economii modeste de a se orienta spre acest mod mai eficient de a-si plasa banii decat in depozite bancare.

fonduri

Acum trebuie sa intelegem un lucru foarte CLAR … cine nu doreste sa-si asume riscuri acela sa investeasca NUMAI in instrumente fara risc sau cu risc 0 si sa se multumeasca cu castigul oferit de acestea, cum sunt plasamentele in depozitele bancare sau in titluri de stat, ori alte obligatiuni.

Insa, cine intelege sa castige mai mult nu o poate face decat in conditiile asumarii unor riscuri. Nu exista alta cale. Asa ca un plasament la fondurile mutuale trebuie constientizat ca putem sa si pierde, mai mult sau mai putin, insa riscurile odata asumate trebuiesc controlate si diminuate, iar pentru aceasta va trebui sa nu stam cu mainile in san ca la depozite si sa incepem sa invatam cate ceva despre modul de a face o afacere profitabila.

Foarte multi FUG efectiv de asa ceva, ca si cum ar fi ceva imposibil si de aceea trateaza o investitie la fonduri ca la un depozit bancar (“Lasa, cumpar acolo niste unitati de fond si vor lucra ei pentru mine”), insa sa nu uitam ca banii trebuiesc gestionati/administrati cum este mai bine avand mai multe oportunitati si in functie de conjunctura, iar pentru aceasta trebuie sa cunoastem piata respectiva.

Fondurile mutuale nu sunt decat un prim pas spre o afacere, care necesita unele minime cunostinte, iar in acest domeniu exista destule lucrari, carti, documente de studiu. Trebuie doar sa ne dedicam cateva ore pe saptamana pentru asa ceva.

Castigul mai mare decat la depozite nu vine singur, este nevoie o schimbare de optica. Daca la un depozit nu ne intereseaza ce face banca cu acei bani stiind ca dobanda oricum vine sigur, iata ca la fondurile de actiuni si fondurile diversificate este nevoie si de controlul nostru asupra activitatii in sine fiind banii nostri mai ales ca cei care iti vand aceste valori mobiliare nu-si asuma nici o raspundere privind evolutia lor.

Asa ca daca vrem mai multi bani de la banca, de la fondurile mutuale, exista sanse sa-i castigam daca ne implicam si cunoastem piata controland riscurile la care incepem sa ne expunem.

Ce sfaturi le putem oferi celor cu bani ceva mai multi, de 1000 euro si peste aceasta suma ?

In episodul urmator.

Speak Your Mind

*