2.6. Nivele de suport si rezistenta

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 28 iulie 2010

Suport si rezistenta partea I

O tema foarte interesanta. Ea a rezultat ca urmare a solicitarii din partea unor prieteni investitori care au dorit sa stie mai multe despre AT.

Intrebarea se refera mai mult la nivelele care pot fi si tinte de profit mai ales in situatia cresterilor de acum.

Foarte multi investitori isi pun o intrebare fireasca: Ce sa fac, sa vand acum, dar daca va mai creste? Daca nu vand acum nu cumva pretul va scade apoi? Majoritatea acestor intrebari sunt apanajul speculatorilor din bursa.

Exista mai multe proverbe referitoare la speculatie si anume “niciodata sa nu speculezi daca nu te pricepi bine la asa ceva”.

Cine doreste sa prinda toate oportunitatile unei actiuni va trebui mai intai sa observe evolutia acesteia pe TL si va observa ca aceasta ca orice actiune are in istoria ei unele ciclicitati, cu minime si maxime (bottom si top).

Despre ciclicitati am vorbit cu alta ocazie sau voi mai vorbi, insa de aceasta data nu voi aminti de waves Kondratieff (ciclul de 54 ani) sau despre ciclurile primare, secundare si tertiare in functie de timp, ci despre nivelurile de prêt ale evolutiei unei actiuni remarcate pe graficele acestora.

Ce pot sa fac pentru cei care imi solicita aceste lamuriri sau mici ajutoare este sa incerc cu cuvintele mele sa explic ceea ce altii au facut mai bine cu mult inaintea noastra si dupa care multi se ghideaza in prezent.

De aceea voi apela la ei – de aceasta data tot la maestrul Jake Bernstein, deja cunoscut acestui blog – iar in viitor vom face referiri si la alti experti bursieri. Principiile AT sunt aceleasi insa interpretarea este diferita la fiecare in parte.

Atat nivelul de suport, dar si cel de rezistenta sunt elemente foarte importante in analiza tehnica.

Pentru a prezenta cele doua nivele mai intai trebuie sa gandim ca preturile actiunilor BVB sunt de fapt rezultatul bataliei dintre cumparatori (tauri) si vanzatori (ursi).

Cumparatorii in dorinta lor de a achizitiona neaparat actiuni vor intra in piata cu preturi tot mai mari, mai ales daca oferta este mai mica (vanzatori mai putini) impingand pretul mai sus iar vanzatorii urmarind sa marcheze profitul vor forta pretul tot mai jos mai ales daca cererea este mai mica.

Directia curenta a pretului (UP/DOWN) arata cine a invins in aceasta batalie. Vom folosi aceasta analogie pentru a face analiza unei actiuni utilizand nivelele de suport si rezistenta ca repere pentru a estima unele puncte de intrare sau iesire din piata (am ales pentru acest caz actiunea SIF2).

Dar ce este nivelul de suport sau de rezistenta?
Pentru aceasta ne vom folosi de graficul de mai jos pentru actiunea analizata SIF2,din luna iulie 2007.

NIVELUL DE SUPORT.

sif2_iul2

Pentru perioada analizata observam ca pretul actiunii este pe un downtrend relativ solid si avand in vedere ca perioada de timp este una tertiara (de cateva saptamani pana la 2-3 luni) atunci vom vedea ca pretul atinge un anumit nivel de scadere unde s-a creat un echilibru intre vanzatori si cumparatori remarcat cel putin cateva zile la rand si evidentiat prin oscilatii mici de prêt in jurul unei valori anume numit nivel de SUPORT.

De regula acest nivel este unul de intoarcere de trend care poate evolua CLAR in viitor in directia nou creata fara a face un pullback (o revenire pe trendul anterior descendent) si in acest caz avem un nivel de suport SOLID/FERM sau noua directie este relativa (pentru cateva zile), dupa care nivelul este din nou TESTAT/INCERCAT inca odata sau de mai multe ori la anumite intervale de timp (nu neaparat succesive).

In acest caz vom avea un double sau triple bottom (ca in grafic) foarte mult indragite de analistii tehnici deoarece acesta este un reper/semnal foarte important si aproape sigur pentru luarea unor decizii de intrare pe piata – BUY.

Sa interpretam pe aceeasi analogie ce se intampla de regula in piata in aceste momente si in mod special in ceea ce priveste batalia dintre cumparatori si vanzatori.

In zona pretului corespunzator nivelului de suport inseamna ca taurii (cumparatorii) simt mai mult ca investind acum in SIF2 pretul oferit este un prêt fair/potrivit ori convenabil asteptarilor lor (sa zicem pentru atingerea unei tinte de profit de 20% pentru urmatoarele 3 luni de zile sau 80% pentru urmatorul an ori 160% pentru urmatorii 2-3 ani de zile).

In acest moment majoritatea vanzatorilor nu mai doresc sa vanda sub acest prêt, faza in care cumparatorii incep sa urce pretul, de regula, pe fondul cresterii volumelor de tranzactionare.

Si atunci de ce se numeste nivel de suport si nu altfel. Denumirea provine de la faptul ca pretul este suportat de cumparatori si de aici denumirea de nivel de SUPORT.

NIVELUL DE REZISTENTA
Similar la nivelul de suport, nivelul de rezistenta este punctul sau mai degraba zona in care vanzatorii iau controlul preturilor si “le previn” de la o crestere mai mare prin presiunea de vanzare/distributie facuta asupra pietei actiunii respective.

Este momentul in care in piata exista un numar mai mare de vanzatori care considera ca nivelul de prêt atins corespunde cu tinta de profit stabilita initial si doresc sa marcheze neaparat castigul inregistrat apreciind ca de la acest punct pretul va incepe sa scada fapt remarcat si prin reducerea numarului cumparatorilor (reducerea cererii din piata). Denumirea nivelului provine de la rezistenta pretului fata de tendinta acestuia de crestere.

sif2iulie_1

Pretul la care are loc o tranzactie este cel la care un cumparator si un vanzator au convenit sa faca schimbul de actiuni, adica sa faca afacerea. In aceasta situatie cumparatorii gandesc ca preturile se vor misca mai sus, iar vanzatorii spera ca preturile se se miste mai jos.

Asa ca nivelul de suport este locul unde majoritatea investitorilor cred/spera ca preturile se se miste mai sus, iar cel de rezistenta indica preturile la care majoritatea investitorilor simt ca preturile se vor misca mai jos.

Dar, asa cum se stie, asteptarile investitorilor se schimba cu timpul. Pentru anul 2005, pentru un timp mai lung, investitorii nu se asteaptau ca actiunea SIF2 sa creasca in anul 2007 la peste 3,8 lei, asa cum se prezinta in graficul de mai sus. Iata suntem in anul 2007 si pretul actiunii a depasit cu mult nivelul de rezistenta SOLID din anul 2005 (vezi grafic SIF2).

sif2_iul3Cand asteptarile investitorilor se schimba acest lucru se produce in mod brusc/accelerat. De regula cand se sparge un nivel de rezistenta, adica la un breakout pozitiv, acesta este acompaniat de o crestere semnificativa, un rally sau gap, precum si de un volum asemanator.

Acest lucru se vede in piata SIFS prin volume mari in jur de 100k pe tranzactie si pe o tendinta de crestere a pretului in piata. Este bine ca in aceste momente sa intram si noi daca dorim ca in acea zi sa acumulam la actiunea in cauza insa in prima faza pe pachete mai mici deoarece nu se stie daca directia se va consolida, adica volumele vor fi in crestere concomitent cu cresterea substantiala si treptata a pretului.

Daca pretul scade atunci vom face din nou acumulari si tot asa bazandu-ne pe trendul general al actiunii (pe TM si TL).

Tema cu breakout este una speciala si ii voi dedica si alte materiale.

Pe masura ce nivelul de rezistenta a fost spart, concomitent cu cresterea numarului de cumparatori scade numarul vanzatorilor deoarece ei spera ca preturile sa creasca mai mult in continuare si nu mai doresc sa vanda la aceste preturi.

Daca nivelul de rezistenta nu a fost spart atunci trendul se va intoarce la nivelul de suport cel mai apropiat (unul intermediar si relativ in acelasi timp) care a fost un nivel de rezistenta anterior acestuia, el fiind si primul nivel de suport care poate fii strapuns in sens negativ.

Atentie la un breakout fals cu intoarcerea trendului dupa realizarea spargerii nivelului de rezistenta. Acesta este cazul in care cresterea pretului nu prezinta garantie pentru cumparatori si acestia se retrag treptat din piata caz in care pretul revine la nivelul de rezistenta anterior uneori acesta fiind strapuns relativ usor realizandu-se uneori si un pullback.

In acelasi mod se interpreteaza si un nivel de suport care este strapuns cand, dupa un pullback, pretul poate avea tendinta de a reveni pe trendul initial, caz in care nivelul de suport anterior poate deveni un nivel de rezistenta.

Pentru a trasa nivelele de suport si rezistenta este necesar ca graficul de analiza sa contina date pe o perioada mai mare de timp pentru a avea o relevanta mai mare si un grad mai mare de acuratete al semnalului.

Cele doua nivele – suport si rezistenta sunt probabil cele mai importante la un grafic al pretului. Spargerea acestor nivele poate fi determinata de schimbari fundamentale care pot fi deasupra sau sub nivelul asteptarilor investitorilor (ex . ridicarea pragului de 1% la grupuri concertate, intrarea unui fond puternic la ARCV sau rezultate financiare mai slabe in general) ori fata de propriile previziuni (adica investitorii cumpara atunci cand vad ca preturile cresc).

De regula cauza strapungerii este mai putin importanta decat efectul ei la noile asteptari care conduc la noi nivele de prêt.

Graficul de mai sus arata evolutia SIF2 cu mai multe breakouts urmate de un rally determinat de un factor fundamental POZITIV. Cum putem aprecia in aceasta situatie ca un breakout s-a realizat ? In primul rand prin aflarea vestii si apoi prin cresterea importanta atat a pretului cat si a volumului de tranzactionare.

Exista nivele de suport si rezistenta psihologice, emotionale sau la preturi rotunjite.
Un bun exemplu se observa la actiunea ARCV din anul 2007.

arcv

 

Speak Your Mind

*