2.5.7 Cum identificam un punct de intrare ?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Postat de TRAIAN pe 30 iulie 2010

Postata de Traian la data de 28 martie 2006 si completata in ziua de 24 februarie 2011 cvu graficul pretului actiunii TLV AJUSTAT.

CUM SA CITIM UN GRAFIC CAT DE IMPORTANTI SUNT INDICATORII TEHNICI. NE AJUTA CU CEVA? 

Majoritatea investitorilor incearca sa “prinda”momentele cel mai bune pentru a “intra” pe o actie sau pentru acumularea in conditii favorabile a unui nou pachet de actiuni la un emitent aflat in portofoliu.

Dupa parerea mea exista doua modalitati de baza: Una simpla : prin citirea si urmarirea paralela a pretului (trendului acestuia) si a volumului actiunii respective, mai ales daca evolutia celor doi indicatori prezinta caracteristici comune repetabile in timp A doua, putin mai complexa, a utilizarii analizei tehnice si a avantajelor oferite de interpretarea indicatorilor sai de baza care prezinta elemente definitorii pentru semnalul de intrare.

Eu voi aborda a doua varianta fiind mai des folosita de mine. Nu exista reguli standard privind alegerea categoriilor de indicatori pentru ca din corelarea acestora sa poti afla cat de cat un moment favorabil de intrare pe o actiune.

NU EXISTA OMOGENITATE IN LUAREA DECIZIILOR Exista totusi o regula de baza pentru cunoasterea acestui semnal si anume ca toti indicatorii alesi trebuie sa indice aproximativ, fara mari decalaje. acelasi semnal, de intrare. Sa spunem un decalaj de 2-3 zile este convenabil.

A gandi ca toti vor da la fel este aberrant. De regula asa ceva se intampla mai rar si doar la unele actiuni deja consacrate, la care investitorii au cam aceleasi expectatii si atitudine fata de actiunea respectiva. Putem spune ca nu exista o anume omogenitate virtuala in gandire a investitorilor chiar daca unii sunt mai vechi, “fideli” actiunii respective sau a pastrarii aceleasi strategii de investitii/tranzactionare pe ansamblu.

ALEGEREA INDICATORILOR TEHNICI DE ANALIZA

Exista multi indicatori ai AT care, daca sunt bine cunoscuti/interpretati si apoi corelati corect pot sa ne indice un “semnal” de intrare mai puternic (sigur) sau mai putin puternic (mai putin sigur).

1. De regula eu folosesc cel mai mult mediile mobile (mai mult simple) si aici utilizez corelatia in acelasi timp cu trei asemenea medii mobile SMA (intre ele si cu linia de pret/trend) in functie de asteparile mele fata de investitia viitoare. Astfel pe TS folosesc SMA de (5, 10, 20 zile), pe TM utilizez SMA de (10, 20 si 50 zile) sau pe TL ma voi baza pe SMA de (20, 50 si 200 zile).

Fiecare dintre aceste linii SMA au o pozitie atat intre ele (fie se intersecteaza, fie sunt pozitionate deasupra/dedesubt una fata de cealalta), cat si fata de linia de pret a actiunii, care nu este alta decat linia de trend.

Semnale evidente de intrare sunt cand linia de pret intersecteaza una din liniile SMA si pozitiile acestora se schimba in sensul in care cea de prêt “tinde” s-o depaseasca pe cea de medie.

De regula pentru liniile de trend se folosesc preturile de inchidere ale zilelor de tranzactionare dar pot fi folosite si cele de deschidere, caz in care se urmaresc si alte caractersitici pentru trend.

Pentru a exemplifica acest lucru sa alegem simbolul TLV si sa analizam putin graficul acestei actiuni de la BVB pentru SMA (10, 20 si 50 zile) pentru perioada recenta: 8 martie / 20 martie 2006. Am ales 8 martie 2006 deoarece este inceputul unei evolutii cu o volatilitate mai mare si pare mai interesant pentru ce urmarim.

Ce se observa?:

– pentru perioada analizata 8-20 martie SMA de 20 zile este la inceputul perioadei de evolutie putin dedesubtul lui SMA de 10 zile. SMA 10 zile tinde sa coboare sub cea de 20 zile pe o panta relativ lina (ecart mic) si cele doua se vor intersecta clar (sigur) in ziua de 10 martie fapt care ne-ar arata pe TS un semnal de “IESIRE” de pe actiune.

Insa apare un semnal mai puternic ce poate influenta puternic evolutia pe TS si anume apropierea trendului de SMA 50, trend care a coborat sub cele doua medii mobile a caror pozitie indica scadere (SMA 10 este sub SMA 20).

– asa ca un indiciu mai elocvent/strong si care da tonul acestei analize este ca linia de pret a intersectat SMA 50 care are tendinta sa urce si sa intersecteze celelalte doua linii de medii mobile in perioada urmatoare. Acest indiciu ne induce o mica ezitare stiind faptul ca o depasire a mediilor de 10 si 20 de catre linia de 50 cu mentinerea liniei de prêt sub aceste trei medii mobile reprezinta un nou semnal … de data aceasta unul CLAR de IESIRE.

In acest caz poate numai speculatorii, cei carora placerea de a risca este viata lor, vor intra in ziua de 10 martie 2006, insa protejat folosind SL la minimul zilei (adica la 2,9687 lei – pret ajustat pe grafic).

– faptul ca ulterior linia de pret a revenit deasupra celei de 10 zile depasind putin pe cea de 20 zile ne indica o usoara tendinta de crestere, dar cu atentionarea ca este posibil ca linia de prêt sa mai scada putin cu atat mai mult cu cat linia SMA 50 zile urca incet si sigur.

Toate aceste interpretari trebuiesc corelate si cu alti indicatori tehnici, ordinea mai putin conteaza. 2. Am ales de asemeanea indicatorul MACD, care pentru ziua de 10 martie are valoarea de 0.0168 nefiind si cea mai mica din perioada analizata, aceasta a fost atinsa de fapt peste 3 zile in data de 15 martie la valoarea de 0.00755.

Dupa aceasta data indicatorul incepe se urce incet. Valori mai mici la MACD au fost inregistrate in perioada anului trecut martie-mai 2005 cand acesta a atins si – 0,0022, iar apoi valori mici au fost si in ziua de 23 dec 2005 cu 0,0010.

Pentru a analiza un semnal de intrare pe o actiune in functie de valorile MACD se utilizeaza impreuna cu acesta linia de semnal atasata EMA de 9 zile, o medie mobila exponentiala de 9 zile. Semnalul de intrare aproximativ este cand cele doua linii se intersecteaza iar linia MACD depaseste linia de semnal proprie EMA 9 distantandu-se usor de aceasta.

Nu intotdeauna SEMNALUL dat de MACD coincide cu semanlul dat de interpretarea SMA a mediilor mobile simple si dupa cat se vede in cazul nostru zilele difera intre ele, semnalul dat de MACD este acum de ATENTIONARE, o posibila intersectare fiind chiar peste 1-2 zile.

Mai sigur aceasta se va putea observa peste 3 zile de tranzactionare, adica in data de 23 martie. (vazand ulterior graficul dupa perioada analizata, ca un feedback am constatat ca liniile MACD s-au inversat din nou pentru ca linia de semnal EMA 9 sa fie din nou superioara indicand un posibil downtrend in perspectiva, semnal ce trebuie corelat din nou cu semnalele mediilor mobile din piata.

Totodata evolutia actuala a MACD (28 martie 2006), usor in scadere, ne da de inteles ca pretul actiunii TLV este posibil sa mai scada.

3. Un alt semnal, despre care doar amintim este oferit ceva mai devreme si anume divergenta pozitiva MACD care devine evidenta de abia dupa data de 15 martie 2006. Pe baza acestei divergente speculatorii isi maresc acuratetea semnalului de intrare in piata pe TS si iau decizia de a acumula la TLV.

4. Un alt indicator folosit este Stohastic (STS), care, ca si in cazul MACD, poate da un semnal de intrare dar si de evolutie viitoare a trendului. Semnalul de intrare este definit cand cele doua linii slow si fast stochastic (linia neagra) se intersecteaza, iar linia de fast o depaseste pe cea de slow.

Aici lucrurile par evidente si in cazul TLV ales de mine si anume ca in ziua de 10 martie valoarea STS este cea mai mica, de 25.85, insa intersectarea celor doua linii stochastic se produce cu intarziere de abia in ziua de 14 martie si se mentine inclusiv in ziua de 15 martie cand STS atinge valoarea de 47.

De abia in ziua de 16 martie se poate spune dpdv al evolutiei indicatorului STS ca trendul este crescator insa acesta nu este puternic deoarece in conditiile analizate mai sus exista posibilitatea unor mici corectii negative fata de ziua de astazi (28 martie 2006).

5. Indicatorul RSI cred ca este cel mai folosit de catre multi investitori care aplica AT in luarea deciziilor si stabilirea strategiilor de intrare pe o actie deoarece are o acuratete mult mai mare si este usor de “citit”.

In acest caz ma voi rezuma sa spun ca valorile minime ale acestuia sub pragul de 30 constituie semnalele cele mai bune de ATENTIONARE pentru o intrare pe o actiune sau in multe cazuri valoarea se compara si cu valorile minime ale indicatorului RSI din anul respectiv corelate cu situatia conjuncturala dar si cu valorile celorlalti indicatori tehnici folositi.

Concluzia si decizia de a investi/de a intra pe o actiune apartine in cele din urma investitorului si va fi foarte importanta pentru acesta. Faptul ca RSI a avut minimele la nivelul de 47 in zilele de 9, 10 martie si apoi 14 si 15 martie ne poate duce cu gandul ca in situatia in care dorim sa corelam datele celorlalti indicatori analizati am putea spune ca 10 si 14 martie ar fi optiunile noastre, ca puncte de intrare in piata, in mod speculativ.

Daca dorim sa fim si mai rigurosi va trebui sa utilizam si alt indicator care in foarte multe situatii este determinant, momentum MTM, care ia in calcul evolutia atat a pretului cat si a volumul actiunii. In cazul nostru observam ca volumul cel mai mare este in ziua de 10 martie cand pretul minim atins a fost de 1.4300 lei (pret neajustat din data respectiva fata de cel ajustat de 2.9687 din data de 24 februarie 2011 cand a fost facut graficul), iar MTM a fost – 0,03 mai mic decat – 0,02 din data de 14 martie un prêt fair al momentului care putea fi accesibil cu siguranta in ziua respectiva.

Concluzia finala este ca oricat de multi indicatori folosim acestia nu se vor potrivi exact ca SEMNALE clare de INTRARE si chiar daca diferentele in nr. zile vor fi mici ca interval, decizia finala va fi cea personala si trebuie foarte bine gandita. Important este sa reusim sa ne fixam o metoda care se potriveste cel mai bine prin teste si cu evolutiile pietei.

In caz contrar, trebuie sa analizam cauzele si sa aducem corecturi asupra modului de interpretare sau de luare a deciziilor. Data viitoare vom discuta despre modul practic de intrare in piata in ziua de tranzactionare odata ce aceasta zi a fost deja HOTARATA.

Cazul prezentat pentru TLV este pentru invatamant si nu trebuie sa fie si un exemplu practic chiar daca pentru cel care a achizitionat actiuni TLV la pretul de 1.430 in ziua de 10 martie are in prezent doar 500 points in plus si o rata de crestere mai putin semnificativa.

Este doar deocamadata, iar semnalul de IESIRE inca nu a aparut chiar daca MACD a dat un prim semnal de iesire prin inversarea pozitiei liniei MACD fata de linia de semnal, EMA 9 zile.

Important este sa sti sa te opresti, iar cand trendul urca indicat este sa folosesti tot TIMPUL tehnica “trailling stop price” pentru optimizarea profitului. Foarte multi nu folosesc aceasta metoda si se trezesc cu profitul anulat si chiar o pierdere din capitalul investit.

Ceea ce marchezi efectiv este profit. Ce este pe hartie azi este profit, iar maine este pierdere. De aceea folositi cu punctul de intrare/iesire obligatoriu si SL (stop la pierderi) dar si TP (tinta de profit) cu metoda sa adiacenta trailling stop price, adica (pret de oprire de adulmecare/urmarire).

Comments

 1. Buna ziua . As dori daca se poate sa se si afiseze graficul pentru TLV , multumesc

  • Servus Gelu,
   Stiu ca am unele grafice care si-au pierdut sursa cand s-a facut transferul bazelor de date printre care si imaginile respective. Pana acum am facut acest transfer de 2 ori in cei 6 ani de existenta a blogului si este firesc sa se piarda ceva pe parcurs. Iti multumesc pentru sesizare si voi gasi solutii sa le remediez cat mai repede. In fapt lucram acum sa modificam sursele pentru aceste imagini pentru a nu mai apare bug-uri de acest gen.

   Referitor la graficul TLV articolul respectiv este facut in 2006 si atunci nu aveam posibilitatea sa import imagini pe site. Voi revedea acest aspect si cred ca vom avea in termen scurt si aceste imagini reale si nu virtuale.

   In fapt astazi la ora 12.40 am introdus doua grafice la TLV pentru explicitarea teoriei prezentate. Multumesc pentru colaborare si interes. Numai asa imbunatatim acest ghid bursier, cred eu foarte util multora.

 2. Salut Traian,
  Inteleg care sunt problemele ce pot aparea in cadrul transferului si ca este destul de dificil sa mai gasesti niste date pierdute. De aceea te rog ca atunci cand vei gasi suficient timp sa reiei prezentarea despre alegerea unui punct de intrare pentru ca este o problema foarte importanta, cel putin pentru mine, si mi-as dori sa o pot aprofunda.
  Inca o data iti multumesc pentru efortul depus pentru instruirea noastra.

  Cu stima!

 3. Buna ziua,

  Multumesc pentru prezentarea modului in care trebuie gandita strategia de tranzactionare, in baza AT – exemplul de la ADX este excelent. Am aplicat si functioneaza.
  Mircea

  • Servus Mircea,

   Exemplu cu ADX este unul din multiplele exemple analizate in ghid. Pentru a fi cat mai aproape de adevar este indicat ca un semnal de intrare aratat de un indicator sau oscilator tehnic modern sa fie “probat” prin corelatia cu unul sau doua semnale de la alt oscilator cel mai bine ar fi sa nu fie din aceeasi familie.

   Este posibil ca interpretarea ta sa fie una certa, insa atunci cand ai dubii fie si prin corelatii este bine sa nu iei decizia de tranzactionare. Cu cat esti mai sigur ca interpretarea ta este corecta cu atat sansele de a prinde o oportunitate sunt mai mari.

   Experimenteaza de mai multe ori strategia aleasa de tine si daca in minim 70% cazuri este corecta atunci ea este corespunzatoare persoanei tale. Altcuiva s-ar putea sa nu-i corespunda. Cu timpul te vei perfectiona si vei cauta ceva cu o acuratete mai mare si tot asa.

   Daca ceva merge bine este indicat sa nu schimbi, pastreaza strategia cat timp corespunde cerintelor tale.

Speak Your Mind

*