2.5.5.8 Oscilatorul parabolic SAR

Capitolul nr. 2 – SCOALA GENERALA Bursiera

 

Am spus acum cateva zile ca ma voi ocupa mai mult de investitorii noi sau de cei care de abia incep sa cunoasca cateva elemente de analiza tehnica.

In acest context astazi voi prezenta o strategie simpla pentru a putea anticipa un reversal de trend (poate fi unul minor sau intermediar in functie de perioada analizata) foarte mult “vanate” de traderi seriosi care nu urmaresc sa tranzactioneze zilnic si sa faca overtrading, care de multe ori este in folosul firmei de brokeraj, mai ales daca si comisioanele sunt mari.

Strategia se bazeaza pe corelarea dintre semnalele indicatorului MACD si cele oferite de oscilatorul parabolic SAR.

Ce este oscilatorul parabolic SAR (stop and reversal) ?
Este un instrument folosit pentru a identifica un punct de iesire si sfarsitul posibil al trendului. Indicatorul parabolic urmeaza variatia pretului, dar isi mareste rata de cresteri de-a lungul timpului si ca raspuns la trend.

Rezultatul este ca indicatorul parabolic este in continua apropiere de pret, si doar o crestere a pretului accelerata si constanta (esenta trendului) va preveni ca pretul sa cada sub indicatorul parabolic. Aceasta cadere a trendului sub par SAR semnaleaza sfarsitul trendului.

Cand punctele par SAR se afla sub linia trendului avem un trend bullish, iar cand acestea trec deasupra, semnalizeaza finalul trendului precedent si inceputul unui trend bearish.

Parabolic SAR este cel mai folositor cand apar trenduri puternice, cu cresteri si scaderi mari ale pretului. Nu este foarte folositor cand piata este indecisa.

Exemplul de grafic este pentru o actiune a carei evolutie zilnica prezinta caracteristici pentru acest gen de strategie.

Anul 2007 – ianuarie
Image Uploaded by ImageShack Toolbar

– se observa ca semnele de schimbare de trend sunt evidente mai ales ca media mobila de 200 de zile a intersectat linia pretului, ea fiind si un suport destul de solid deoarece a rezistat la cel putin 3 incercari de a fi strapunsa.

– exista tendinta realizarii unui breakout bullish in conditiile in care topul viitor ce va fi inregistrat va depasi pe cel anterior obtinut in urma cu 4 zile.

– micul rally realizat in ultimile doua zile dupa o perioada mai mare de declin este inca fragil, piata actiunii ajungand la o relativa incertitudine (un Doji Star – candle), care se poate transforma intr-o eventuala continuare a noului minitrend crescator.

– multi traderi au in vedere o decizie de intrare rezultata din corelarea semnalului MACD privind schimbarea de trend cu intersectarea liniei pretului de catre linia oscilatorului parabolic SAR urmata de repozitionarea inferioara a acestuia din urma.

Se poate presupune ca tendinta pretului este mai mult de partea continuarii cresterii acestuia.

– urmatorul nivel de rezistenta mai serios este in zona primei linii albe orizontale.

– nu trebuie sa excludem totusi si ipoteza ca trendul sa faca un pullback si sa se intoarca de la nivelul actual pana sub nivelul de suport anuntat mai sus si sa anuleze incrucisarea realizata la nivelul liniei MACD si liniei sale de semnal.

Atata timp cat MACD este sub linia lui zero va exista pericolul ca trendul sa se intoarca, mai ales daca si lichiditatea va fi in scadere semnificativa.

– o revenire a volumelor de acum 2-3 zile va marca o continuare a cresterii actuale fapt care va fi indicat si de linia parabolica SAR care va ramane pozitionata sub linia de trend. Cu cat ecartul dintre cele doua tendinte va fi mai mare cu atat cresterea va fi mai violenta (ascendenta).

– exista totusi un anume avantaj de partea continuarii cresterii daca avem in vedere evolutiile anterioare ale actiunii pentru semnale asemanatoare observate la cei doi indicatori (MACD si parabolic SAR).

Sper ca in viitor, pentru saptamana viitoare sa putem analiza impreuna acest exemplu pe modelul pietei autohtone si de ce nu la mai multe actiuni lichide.

Speak Your Mind

*