2.5.5.6 Oscilatorul CCI

Capitolul nr. 2 – SCOALA GENERALA Bursiera

 

M-am gandit sa continuam cu cateva exemple de a tranzactiona cu ajutorul unor indicatori sau oscilatori consacrati.

Vom continua astazi cu indicatorul CCI (Commodity Channel Index), care a fost inventat de Donald Lambert si despre care multe SSIF il prezinta pe site-urile lor intr-un mod prea simplist pentru a putea fi folosit corect si eficient.

Asa ca mi-am structurat prezentarea in mai multe parti :

1. Scopul si gradul de aplicabilitate al indicatorului
2. Componente, formula,
3. Reguli clasice de tranzactionare cu ajutorul CCI. Parametri.
4. Semnalele de directie ale indicatorului CCI. Erori de interpretare.
5. Filtre, puncte de rezistenta si suport
6. Combinatii cu BB si STO
7. Modelele grafice si CCI

Rolul si aplicabilitatea oscilatorului
El este inclus in aproape toate programele AT fiind foarte popular traderilor. Unii dintre ei il asimileaza mai mult pietei de marfuri (commodity) avand in vedere numele acestuia insa de la aparitia din 1980 si pana in prezent scara lui de aplicabilitate a cunoscut multe transformari.

Remarcam anul 1980 si il vom lega mai mult ca sigur cu anul inceputului dezvoltarii tehnicii de calcul fara de care acest indicator ar fi fost foarte greu de dezvoltat si folosit. Vom observa acest lucru mai tarziu.

Asa ca analistii tehnici il folosesc cu succes si in alte piete de capital: actiuni, indici, fonduri mutuale.

CCI este un INDICATOR DE MOMENT fiind folosit si pentru analiza ciclurilor, dar si ca un indicator de DIRECTIE
Unul dintre cei care a dezvoltat studiul si analiza acestui indicator este Barbara Star, care a facut parte din grupul de analisti format de Jhon Bollinger. Putem chiar evidentia cartea acesteia “Technical Analysis of Stocks and Commodities” publicata in anul 1991 dar si participarea la manualul “Oscillator/Cycle Combinations Metasctock Supplement


SCOPUL CCI – de a identifica MAXIMELE si MINIMELE intr-o miscare oscilatorie determinata de actiunea pretului

 

Componentele CCI

– PRETUL TIPIC (H+L+C/3),unde H – maximul, L – minimul si C – pretul de inchidere
– SMA – media mobila simpla
– factorul de stabilizare (0,15)
– deviatia principala absoluta

FORMULA, este un raport al partilor sale componente :

(pretul tipic – media mobila simpla) / (0,15) x (deviatia principala absoluta )

Acum intelegem de ce este necesara prezenta unui computer pentru a efectua aceste calcule in mod real.

Reprezentare grafica
CCI este un oscilator care se misca deasupra sau sub linia lui 0. Aceasta linie reprezinta punctul in care pretul intersecteaza linia mediei mobile simple (vom retine acest lucru important).

Scara numerica a graficului privind evolutia CCI reprezinta procentul in care indicatorul este deasupra sau sub linia mediei mobile.

Banda de oscilatie cuprinsa intre +100 si -100 este banda unde pretul oscileaza cel mai mult, de regula cca. 70-80% din miscare.

REGULI CLASICE. PARAMETRII DE LUCRU
1. CUMPARA cand CCI este deasupra liniei +100 si trebuie sa faci EXITUL cand indicatorul coboara sub linia +100.

2. VINDE short cand CCI este sub linia -100 si trebuie sa faci EXITUL din pozitia short cand CCI trece deasupra liniei -100.

3. De regula nu trebuie sa tranzactionezi cand CCI este in banda +100 / -100 (insa si aici exista alte reguli. Le vom vedea mai tarziu).

Graficul DOW din februarie 2009 privind aplicarea metodelor si regulilor clasice ale CCI

Am ales graficul acestui indice pentru a demonstra ca aceste metode se pot aplica corect cu un procent de peste 80% si la evolutia unui indice, mai ales pe strategia SHORT (din pacate la noi nu exista asa ceva).

djia-22-febr-cci

Se poate observa din grafic ca pe un trend BEARISH evident, aplicarea metodei SHORT si EXIT pe baza semnalelor CCI fata de linia -100 este destul de corecta existand si unele mici erori cand trendul ne poate surprinde (este vb de coborarea/revenirea CCI din decembrie 2008). In aceste cazuri cu atat mai mult vom folosi asa cum spune AT corelarea cu semnalele altui indicator al pretului si un oscilator al volumului.

Tot din grafic vom observa ca aplicarea strategiei de cumparare cu ajutorul semnalelor CCI peste linia +100 prezinta o certitudine mai redusa, mai ales pe un trend coborator, iar ocazii de a profita de aceste semnale pe parcursul a 6 luni de zile sunt putine.

CCI este un indicator al semnalelor de supravanzare si supracumparare, asa cum se observa din grafic.

Cand indicatorul CCI depaseste zona +100 putem spune ca am intrat in zona de supracumparare, iar o intoarcere a lui in aceasta zona marcheaza o atentionare ca ceva se va schimba in evolutia pretului. Acest lucru devine evident cand indicatorul trece sub linia de +100, adica iese din zona de supracumparare dand semnalul de iesire (EXIT).

Invers este pentru zona de supravanzare si linia de -100 a parametrilor de lucru ai indicatorului. De regula un peak (varf) in aceste zone este in jurul valorii de +200 sau -200, iar depasirea acestui nivel semnifica ATENTIE SPORITA.

PARAMETRUL clasic al CCI este 14

si

ZONA CCI cuprinsa intre + 50 si – 50 este zona neutra

Semnalele de directie ale CCI
Urmarind pe grafic vom observa ca CCI este un indicator de directie al pretului sau de coincidenta al preturilor maxime si minime.

In acelasi timp vom urmari valoarea numerica a indicatorului pentru a determina schimbarile pretului din sus/jos si jos/sus.

Desigur ca vor apare si ceva erori in interpreatarea corecta a semnalului si de aceea vom folosi liniile de trend pentru a le elimina.

VOM ASTEPTA un BREAKOUTS pentru a CONFIRMA schimbarea directiei.


Liniile de suport si rezistenta

Acestea se confunda de multe ori cu linia 0.
Tot linia 0 ofera punctele de unde trebuiesc trasate liniile de trend.
Asa ca va trebui sa privim mai atent evolutia CCI in zona 0 pentru a putea determina liniile de suport sau rezistenta ale pretului actiunii/indicelui respectiv.

LINIA 0 a indicatorului CCI indica zona de SUPORT sau REZISTENTA

Graficul BRD din februarie 2009 privind liniile de trend si de suport/rezistenta folosind linia 0 a CCI

brd-22-febr-cci
Un grafic vorbeste mai mult decat 1000 de cuvinte.

Filtre
Acesta consta din a 7 a unitate a mediei mobile simple a CCI, iar prezentarea ei se face ca o histograma. Acestea reduc zgomotele trendului si miscarile sideway ale pietei, precum si oscilatiile up/down ale rally-urilor sau declinurilor. Pentru aceasta vom privi la urcarea sau coborarea CCI fata de linia 0 in timp ce filtrul ramane sub/deasupra liniei 0.

Aici nu vom avea grafic deoarece nu am gasit ceva asemanator pe graficele cunoscute.
Filtrele se folosesc pentru a reduce falsele semnale sau decizii de intrare/iesire, adica pentru optimizarea profitului urmarit.

COMBINATII cu Banda Bollinger si oscilatorul Stochastic (STO)
De obicei vom folosi BB pentru determinarea volatilitatii. De multe ori scala CCI se foloseste in paralel cu diferite niveluri ale BB (superioara +BB, linia mediana – de semnal, inferioara -BB).

Totodata CCI ofera atentionari in momentele schimbarii directiei pretului semnalat si strapungerea benzii superioare (+BB) sau a celei inferioare (-BB).

Utilizarea CCI (14) se face in conjunctie cu STO (5)

CCI impreuna cu STO (CCI-STO) este un indicator care masoara miscarea de la 0-100 si serveste ca un indicator al CCI pentru zonele de supravanzare si supracumparare. Formula acestui indicator agregat este oferit de programul Metastock.

Graficul SPX privind paralela pct de maxim si minim la BB si CCI, dar si pentru confirmarea directiei, februarie 2009

spx-22-febr-cci

Comentariu :
– varfurile de minim si maxim ale CCI se coreleaza cu varfurile/strapungerile benzilor bolllinger +BB si -BB in punctele de minim si maxim ale trendului
– in acelasi timp directiile evolutiei indicatorului CCI accentueaza directia trendului pretului/indicelui marcata si de directia benzii bolllinger (20,2).

CONCLUZIA FINALA:
Fiecare investitor isi alege setul de indicatori/oscilatori tehnici in functie de modul in care poate si reuseste in final sa-i inteleaga cat mai bine si mai ales sa-i interpreteze cat mai corect. Pentru a ajunge la acest stadiu este nevoie de multe teste/incercari, analize si mai ales judecati ale deciziilor luate in piata.

Daca obsevam ca ne descurcam mai bine cu un anumit set de indicatori (adica castigurile incep sa se vada si sa creasca) atunci vom avea mai multa incredere in sistemul ales si vom aprofunda acei indicatori pana vom reusi ca in timp foarte scurt sa citim un grafic si sa luam decizia.

Acesta trebuie sa fie standardul la care sa tindem, iar pentru a ajunge acolo ne trebuie STUDIU …. MULT STUDIU. NIMIC nu se face fara munca, iar munca unui trader adevarat este sa studieze continuu.

Pentru modele grafice ce folosesc CCI-STO vom face o noua prezentare data viitoare.

Speak Your Mind

*