2.5.5.5.4 Stochastic and RSI

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Posted by traian on 4th February 2011

Am vazut o prezentare separata a celor doi oscilatori (STS si RSI) si am observat cum ne putem folosi de fiecare in parte. Am avut insa si comentarii de genul … “Oare putem folosi forta celor doi indicatori tehnici intr-unul singur si sa ne ajute mai mult la acuratetea semnalelor lor pe acelasi grafic?”.

Se pare ca parerile analistilor converg spre o utilizare in comun atat a oscilatorului stochastic (STS), cat si a oscilatorului RSI sub denumirea unui oscilator nou numit StochRSI.

Ce este oscilatorul StochRSI?
Oscilatorul a fost descoperit de Tushard Chande şi Stanley Kroll.
El măsoară nivelul relativ RSI la gama lui de maxim-minim pe o perioadă de timp stabilita. Indicatorul aplică formula stochastica a valorilor RSI, în locul valorilor de preţ obisnuite. Acest lucru face sa avem un indicator al unui alt indicator tehnic, iar rezultatul sa fluctueze între 0 şi 1.

În cartea lor din 1994 autorii Chande şi Kroll explica cum oscilatorul RSI poate oscila între 80 și 20 pentru perioade îndelungate, fără a atinge niveluri extreme, adica fie nivelul de 80 (supracumparare) sau cel de 20 (supravanzare).

Odata ce nivelele de 80 și 20 sunt utilizate pentru overbought și oversold în locul celor mai traditionale semnale de 70 si 30 analistii au dorit sa aiba semnale si mai sensibile pentru aceste stari la nivelul oscilatorului RSI. Asa a aparut oscilatorul StochRSI.

StochRSI este un oscilator al valorilor RSI cu fluctuatii intre 0 si 1 si care ne semnaleaza mai fidel/sensibil decat RSI sau STS starile de supracumparare si supravanzare ale instrumentului respectiv.

Formula de calcul a oscilatorului StochRSI
Pentru a intelege mai bine rolul acestui oscilator tehnic gen “2 in 1” va trebui sa vedem care este formula de calcul.
Ea se aplica pentru un parametru standard de 14 zile sau pentru orice alt parametru ales corespunzator.

StochRSI = (RSI- Lowest Low RSI)/(Highest High RSI – Lowest Low RSI)

Deci valorile StochRSI depind foarte mult de valorile maxime si minime ale RSI dintr-o perioada data. Avand in vedere ca valorile sunt cuprinse intre 0 si 1 interpretarea pozitiei acestui oscilator este urmatoarea:

StochRSI = 0 cand oscilatorul RSI este la nivelul minimului celui mai de jos al acestuia din ultimile 14 zile
StochRSI = 1 cand oscilatorul RSI este la nivelul maxim cel mai de sus al acestuia din perioada respectiva
StochRSI = 0,5 cand RSI este la mijlocul range-ului max/min din cele 14 zile
StochRSI = 0,2 cand RSI este la minimul range-ului max/min al perioadei analizate
StochRSI = 0,8 cand RSI este la maximul range-ului max/min al RSI.

Sa luam un grafic, mai ales ca in ultima perioada am tot avut semnale de supracumparare (overbought) si sensibilitatea acestora ne-ar ajuta mai bine la luarea unor decizii in piata.

Graficul ALCOA (simbol AA)

alcoa-2

Interpretare :

Inainte de a ne uita la grafic trebuie sa stim ca oscilatorul StochRSI reprezentat pe grafic este o conversie dubla a pretului, adica un indicator al altui indicator. Prima este conversia pretului la RSI si a doua este conversia RSI la Stochastic.

In al doilea rand StochRSI este un oscilator de moment si deoarece el este foarte volatil este recomandat sa fie folosit impreuna cu ceva medii mobile. Noi am ales trei astfel de medii mobile (MA, EMA) si anume de 20 zile exponentiala (EMA20), de 50 zile simpla (MA50) si de 200 zile simpla (MA200).

Ceea ce ar trebui sa stim este ca acest oscilator se poate folosi pentru indicarea pozitiilor de supracumparare si supravanzare ale trendului pe TERMEN SCURT. Criteriul folosit este ca valori cu mult peste 0,50 ne semnaleaza o piata cu supravanzare, iar valori cu mult sub 0,5 ne arata o piata de supravanzare.

Un ajutor in plus pentru aceste estimari il poate oferi semnalul dat de pozitia trendului fata de o medie mobila apropiata fiind vorba de un orizont pe termen scurt, sa zicem de 10 sau 20 zile pe graficul zilnic.

In cazul nostru fiind vorba de actiunea ALCOA luand de baza semnalele oscilatorului StochRSI ne arata ca pe TS inca suntem pe o piata de cumparare, de crestere lenta (nivel actual oscilator este de 0,720, cu mult peste 0,5), insa tendinta poate fi si una de depreciere relativ usoara.

Daca vom privi separat semnalul Slow Stochastic (88.56) vom observa ca acesta arata supracumparare cu o usoara intentie de inclinatie negativa, insa nepericuloasa privind o eventuala schimbare de trend, iar RSI (64.4) a iesit din aceasta zona punandu-ne oarecum in garda daca nivelul va cobora si mai mult spre zona neutra de 50.

In aceasta situatie multi am fi in dubiu privind miscarea pentru cateva zile a pretului actiunii ALCOA si cu atat mai mult pe TS. Insa AT ne arata ca putem sa abordam si altfel analiza unui grafic folosind mai multi indicatori, unii chiar compusi sau derivati, asa cum este StochRSI.

Un alt indiciu pentru estimarea tendintei viitoare a pretului actiunii ALCOA este pozitia acestuia fata de linia mediei mobile exponentiale de 20 zile (EMA 20 de la 16.41$) si aceasta arata o anume tendinta ascendenta.

O trecere sub nivelul acesteia ar indica, asa cum se vede din evolutiile anterioare, o directie de ajustare/corectie a pozitiilor prea avansate fata de rezultatele obtinute. Acest semnal va trebui conjugat cu cel al oscilatorului StochRSI, mai ales cand va intra in zona neutra de la 0,5 si in mod deosebit cand va scadea sub 0,5 pct.

Nu putem spune ca un singur oscilator/indicator ne poate fideliza semnalul, iar acest lucru il stiu foarte bine analistii tehnici, chiar daca el deriva din alti doi oscilatori tehnici. Din aceste motive combinatiile dintre doi indicatori vor mari gradul de acuratete al indiciilor acestora. Noi am ales o medie mobila exponentiala. Altii pot alege alta combinatie insa intotdeauna nu trebuie sa fie mai mult de 2-3 oscilatori de acelasi fel, adica de moment cum este cazul nostru.

SUPRACUMPARARE/SUPRAVANZARE
Vom mai lua inca un grafic pentru a diversifica putin analiza si anume la indicele american DJIA.

Analistii tehnici stiu ca identificarea TRENDULUI este cheia privind alegerea cu succes a semnalelor de supracumparare/supravanzare. In acest caz este important sa ne uitam la trendul mediu pentru a distinge conditiile zonelor de supracumparare daca acesta este UP si de supravanzare daca acesta este DOWN.

IMPORTANT este sa identificam la inceput directia trendului MEDIU.

indu-4-febr

Interpretare:

Dupa cum se constata putem sa identificam momentul inceperii unui trend UP pe TS in faza in care oscilatorul StochRSI depaseste zona neutra de 0,5, iar trendul mediu este unul crescator (vezi pozitia EMA 20 si MA 50).

Mai observam ca pe TS atat EMA 20 cat si MA 50 au jucat un rol deosebit fiind praguri de suport pentru trendul mediu UP creat odata ce EMA20 a luat din nou pozitii superioare fata de MA 50 (11617), acesta din urma este considerat si un prag de suport SOLID pentru o eventuala ajustare a nivelului indicelui daca aceasta va apare in viitorul apropiat.

Deocamdata, asa cum se prezinta cei trei oscilatori StochRSI si RSI impreuna cu Slow Stochastic nu putem spune ca se anunta o corectie ci mai degraba o continuare a trendului UP mediu initial.

Alt lucru IMPORTANT la un trend mediu UP: zonele de supravanzare (cand StochRSI coboara sub 0,5) nu sunt la fel de senzitive ca pentru un trend DOWN mediu. In cazul graficului de mai sus cat avem acest trend mediu UP zonele de supravanzare semnalate de StochRSI ne atentioneaza doar pentru unele puncte de schimbare de directie dupa ceva mici corectii aduse trendului ce se poate mentine pe aceeasi directie

Pentru un trend mediu down am ales graficul zilnic al monedei americane USD

 

 

 

 

Graficul zilnic al USD

usd-4-febr-2

Interpretare :
Pozitia mediilor mobile fata de trend ne indica ca avem un TREND mediu DOWN (o prima conditie pentru semnalarea zonei de supravanzare).

Privit in oglinda fata de un trend UP mediu de mai sus semnalele StochRSI sub nivelul de 0,5 pct. ne atentioneaza ca vom intra intr-o zona de supravanzare ceea ce inseamna scaderi accentuate cat tine acest trend (vezi pozitia mediilor mobile. Putem folosi si EMA7 sau EMA5).

La fel si aici pozitia oscilatorului StochRSI in zona de supracumparare ne va atentiona pentru o eventuala schimbare de directie de trend mediu, insa acuratetea acestei miscari o va da pozitia trendului fata de o medie mobila fie si exponentiala inclusiv al acesteia fata de o medie mobila mai mare (vezi fazele in care EMA20 este mai mic decat MA 50).

In prezent moneda USD prezinta un rally local al carui prim prag de rezistenta este cel oferit de linia EMA 20 (78.38) a carui depasire va insemna vizarea unui al doilea prag de rezistenta, unul STRONG, din zona MA 50 (79.51). O sincronizare privind depasirea de catre StochRSI a zonei neutre de 0.5 cu strapungerea liniei EMA20 ar insemna un semnal puternic pentru continuarea actualului rally.

Faza urmatoare este atingerea zonei de supracumparare de catre oscilatorul StochRSI ce ne va avertiza ca urmeaza “in curand” o schimbare de directie si ca rally este pe final, ascensiunea a cam obosit (nu mai are suficienta forta).

Daca aceasta pozitie va fi urmata si de inversarea pozitiilor EMA20 cu MA50 atunci rally va continua cu conditia ca oscilatorul sa nu paraseasca zona de supracumparare. Daca o va parasi atunci putem considera ca rally s-a incheiat si am atins un nou top local ce poate fi depasit in viitor sau nu.

Vreau sa stiu daca pana aici ati inteles deoarece este foarte important sa stim cum folosim StochRSI pe un trend mediu UP si unul DOWN, inclusiv pentru atentionarea de schimbare de trend si chiar schimbarea de TREND pe TS efectiv?

CONCLUZIE:
Folosirea indicatorilor compusi sau derivati din alti indicatori clasici consacrati nu rezolva definitiv sensibilitatea semnalelor uneltelor tehnice. Acestia trebuiesc combinati cu alti indicatori tehnici adecvati. Unii traderi isi construiesc cu ajutorul programului “Expert” proprii indicatori cu care se acomodeaza cel mai bine. Un exemplu in acest sens este “Double stochastic”, dar despre asa ceva in cadrul altui curs de training.

 

Speak Your Mind

*