2.5.5.5.3 Cum gasim/alegem time frame-ul dominant?

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Zilele trecute (8 noiembrie 2010) un cititor fidel al acestui blog m-a rugat sa reiau partea din cartea lui J. Hayden privind rolul oscilatorului RSI pentru stabilirea time frame-ului dominat, adica graficul unde se vede FORTA trendului, unde se simte din plin prezenta celor care dau tonul intr-o piata, la un moment dat.

Inainte de a incepe prezentarea voi spune ca time frame-ul dominant se poate schimba de la o perioada la alta in functie de intentiile “jucatorilor” din piata care, prin marimea capitalului si orizontul de timp ales, pot DOMINA piata in acea perioada de timp. Deci acest time frame dominant trebuie privit ca ceva flexibil, care este caracteristic fiecarei piete in mod general si in nici un caz unul stabil.

Asa cum spune si Hayden cele doua parti ale unei tranzactii din piata – cumparatori vs vanzatori – au ca puncte de referinta time frame-uri diferite. Cumparatorul se poate gandi la un time frame de exemplu de 1 ora in timp ce vanzatorul s-a orientat pe un time frame de 15 minute de exemplu. In aceasta ipostaza fiecare trader este putin confuz, mai ales fara experienta bursiera pe pietele volatile, in special pe cele care se tranzactioneaza short si long, iar volatilitatea este mare.

Totodata, asa cum se intampla in majoritatea pietelor, miscarea pretului are ca origini disputa dintre perceptia si actiunea traderilor care sunt focusati pe ce se va intampla cu pretul peste 5 minute si a acelora care urmaresc evolutia pretului peste 5 zile, 5 saptamani sau 5 luni.

Mai trebuie spus ca cca. 90% dintre traderi se uita doar pe un singur time frame (de ex. cel zilnic sau de 4 ore, de regula), iar restul de 10% isi aleg de obicei un set de 3 time frame-uri, pe care le combina pentru pietele volatile (FX sau FTS), de regula in felul urmator : 5 minute, 30 minute si cel zilnic sau 10/15 minute, 60 minute si 4 ore (240 minute).

In acelasi timp o parte dintre traderi sunt mai bine informati decat ceilalti (au mai multe date si mai in avans decat restul) si au un capital diferit de al celorlalti, de regula mult mai mare.

In acest caz oscilatorul RSI poate fi de un ajutor substantial deoarece ne poate ajuta cum un anume time frame este influentat de o serie de informatii pe care altii le ignora. Tot timpul trebuie sa stim cum  interpretam/ce reprezinta indicele puterii relative, adica oscilatorul RSI masurat ca o evolutie relativa a ratei mediei castigurilor si pierderilor dintr-o perioada anume.

Pentru aceasta va trebui sa ne aducem aminte de unele reguli ale acestui oscilator:

1. Regula 80/40 care ne spune ca daca RSI oscileaza in acest interval avem un trend crescator unde nivelul de rezistenta este la 80 si cel de suport la 33.3. Dupa o analiza a mai multor grafice ne putem da seama ca suportul este de regula la 40. Nivelele de rezistenta si suport coincid de  obicei cu maximele si minimele trendului respectiv acestea fiind si reperele principale pe care le urmaresc si traderii profesionisti.

2. Regula 60/20 ne indica ca atunci cand RSI oscileaza in intervalul 60-20 atunci avem un downtrend, iar nivelul de suport este la 20, iar cel de rezistenta la 66.67 pentru RSI. La fel si in acest caz constatam ca rezistenta este mai mult la 60.

Aceste doua reguli sunt valabile mai ales atunci cand majoritatea traderilor sunt focusati pe acelasi time frame si de aici si indiciile pentru a alege acel time frame dominant in piata, adica aceste niveluri de suport si rezistenta ale RSI de unde se pot produce schimbari de trend ale pretului pentru anumite perioade de timp. Combinate cu nivelurile de retragere Fibonacci si miscarea pretului sub anumite patternuri (modele grafice) putem spune ca aceste elemente vor fi si criteriile de alegere a time frame-ului ce asigura forta trendului din piata si anume continuarea directiei acestuia sau schimbarea de directie.

Daca vom alege varianta celor trei time frame-uri pentru o mai buna analiza vom observa ca fiecare tip de grafic ne indica unele semnale ce ne pot ajuta sa luam o decizie in piata.

Vom alege varianta graficelor de 1 zi, 30 minute si 5 minute.

Graficul de 1 zi ne indica un trend major :
1. Care sunt nivelele de suport si rezistenta pentru rally sau declin ?
2. Care sunt schimbarile de directie la rally si declin. ? Care sunt nivelurile majore de suport si rezistenta ?
3. Care sunt preturile corespunzatoare nivelurilor de 38.2%, 50% sau 61.8% pentru majoritatea rally-urilor sau declinurilor ?
4. Care este nivelul mediei din ultimile 10 zile ?

Graficul de 30 minute pentru un trend intermediar
1. Daca piata are maxime si minime mai mari pentru a indica un uptrend ?
2. Daca piata are minime si maxime mai mici pentru a arata un downtrend ?
3. Este o miscare in piata care se apropie 40% din nivelul mediei ultimilor 10 zile ?
Daca da atunci trendul intermediar a obosit
Daca nu atunci ne vom focusa pe un time frame mai mic, in cazul nostru pe unul de 5 minute.

Graficul de 5 minute pentru un timp scurt
1. S-a miscat pretul la 40% din media ultimilor 10 zile de pe graficul zilnic. ?
Daca da atunci traderii focalizati pe 5  minute sunt obositi si un posibil revers este valabil.
Daca nu atunci graficul ne-ar putea indica un punct de intrare si vom incerca un time frame de 3 sau 1 minut pentru o alegere mai buna.

Trebuie spus ca pe o miscare UP de 5 minute care reprezinta mai mult de 50% din media zilnica a ultimilor 10 zile ne indica deja un trend crescator destul de solid si care se afla in ascensiune. Acelasi lucru insa pe un time frame de 30 minute ne indica un trend up moderat. Invers pentru un trend down.

Cu aceste date TEORETICE vom trece la partea grafica si practica in acelasi timp.
Pentru graficele de 30 minute si 5 minute vom astepta si ziua de maine pentru a face o analiza la cald.

Graficul zilnic la contractul futures SIF5_DEC

25553-1

CONSTATARI :

– deocamdata trendul major este unul de scadere asa cum se prezinta situatia fata de punctul initial din decembrie 2009 sau de CRESTERE daca vom considera situatia din data de 9 iunie cand a fost atins un minim al acestui instrument la nivelul de 1,06 lei Intraday de unde a inceput un rally mai pronuntat.

– ultimul rally a inceput pe data 31 august la 1,3460 lei/contract si s-a incheiat la topul local de 1,5794 pe 6 octombrie.

– in prezent pretul este in plin declin care continua de mai bine de 10 zile si anume de 23 zile (daca ne aducem aminte cifra de 21 este un nr. Fibonacci si este posibil sa avem un reversal foarte curand, mai ales dupa caderea de vineri destul de abrupta).

– mai observam ca volumele de tranzactionare au oscilat mai ales in ultimile zile cand joi si vineri saptamana trecuta acestea au depasit media din ultimile 10 zile.

– un lucru deosebit de interesant este ca media pretului contractului din ultimile 10 zile a fost de 1,4838 lei foarte aproape de nivelul maxim Intraday din luna august de la rally-ul anterior.

Schimbarile de trend zilnic le putem observa la varfurile de top si bottom ale swing-urilor realizate. Cele mai importante si majore sunt la TOPUL anului de la 2,100 lei din data de 15 aprilie un reversal bearish incheiat cu un reversal bullish la minimul anului mentionat mai sus.

– un lucru la fel de important este ca pretul contractului a coborat sub nivelul de retragere Fibonacci de 38.2% aplicat trendului DOWN inceput in 15 aprilie si incheiat cu un reversal in data de 9 iunie la 1,1170 pret de inchidere. Dupa toata teoria, daca coborarea continua atunci traderii ar putea urmari ca tinta de EXIT sa fie la nivelul de 23.6% Fibo din zona de 1,3104 lei, un suport MAJOR ce devine atractie pentru shorteri

Semnalele oferite de RSI ne indica inca faptul ca suntem pe un trend UP (vezi regula aproximativ aplicata de 80/40 deoarece maximul RSI a fost putin peste nivelul de 70). O coborare sub nivelul actual de 33.4 al RSI ne-ar putea duce pe un trend DOWN.

In acest caz va trebui sa cautam confirmarea pe trendul de 30 minute si sa vedem daca avem posibilitatea de a intra LONG sau inca nu, mai ales ca semnalul oferit de STS ne indica o piata supravanduta (vezi zona sub 20) si ca s-ar putea sa vedem un reversal dar nu inainte de a atinge inca un minim mai jos decat cel anterior, adica decat cel de vineri.

Graficul de 30 minute la SIF5_DEC

25553-2

WoW, miscare fantastica in piata SIF5_DEC de ieri. As putea spune ca si pe mine m-a surprins cu toate ca ieri spuneam chiar la acest articol la graficul zilnic ca :

“traderii ar putea urmari ca tinta de EXIT sa fie la nivelul de 23.6% Fibo din zona de 1,3104 lei, un suport MAJOR ce devine atractie pentru shorteri”.

Iata ca acest lucru s-a intamplat aproximativ, iar pragul de 1.3104 este pentru shorteri o tinta tot mai apropiata cu cca. 450 pct daca privim la minimul Intraday de ieri de la 1,3568 lei.

INTERPRETARE :

– trendul intermediar creat incepand cu data de 31 august 2010 este unul crescator definit printr-un rally si un declin. Ultimul se afla in curs de derulare si tinde sa anuleze efectele rally-ului marcat si pe graficul de mai sus.

Atat timp cat avem minime mai mari decat cele anterioare trendul intermediar definit pe perioada ultimilor 2 luni si 8 zile este unul crescator, chiar daca maximele sunt mai mici decat cele anterioare.

In cazul in care minimele viitoare vor scadea sub minimul de 1,3100 lei din data de 31 august 2010 atunci trendul intermediar se va transforma intr-un trend descendent avand si caracteristica comuna lower si higher low.

– declinul </strong>a ajuns, mai ales dupa evolutia de ieri, sa depaseasca inca un prag de suport important si anume nivelul de retragere Fibonacci de 76.4% din zona 1,3724 lei.

O scadere a pretului sub nivelul de 1,3100 (“0” Fibonacci) va transforma RETRAGEREA actuala a trendului DOWN din aprilie luat ca reper intr-o EXTENSIE a acestui trend DOWN – in fapt o continuare a directiei DOWN ce a determinat aparitia mai intai a retragerii tendintei de coborare si apoi sa revina pe scadere (deci o extindere/prelungire a directiei DOWN initiale.

Prin aceasta raspund acelui cititor care m-a intrebat candva care este diferenta dintre REATRAGERE si EXTENSIE FIBONACCI care se aplica corespunzator atat fata la un trend DOWN cat si la unul UP.

– in acelasi timp constatam cum tunelul descendent inceput cu data de 12 octombrie in zona 1,5570 lei a fost spart la limita sa inferioara chiar ieri pe data de 8 noiembrie in zona 1,4200 lei.

Acum vine partea interesanta prin faptul ca “DEPRECIEREA” de ieri a pretului acestui contract futures a depasit pas cu pas anumite praguri de suport, pastrand totusi potentialul de depreciere calculat teoretic si admis de evolutia acestui tunel descendent (cca. 670 pct.).

Ei bine, ieri deprecierea finala a fost de 700 pct., deci aproximativ cat cea calculata. Aceasta zona de 1.3700- 1.3600 este o zona de rebound teoretica, care poate fi totusi infirmata de lichiditatea foarte scazuta din aceste zile ce poate demonta o evolutie usor prognozabila.

–  nivelul celor doi oscilatori RSI si STS ne indica prezenta unei supravanzari al acestui contract ce poate fi inversata mai ales cand RSI va iesi din aceasta zona si va strapunge de jos in sus pragul de rezistenta de 30 al oscilatorului. Pastrarea RSI in aceasta zona de supravanzare ne va indica o continuare a scaderii pana cand RSI va fi superior limitei de 33.34 pct.

– miscarea pretului contractului a depasit nivelul de 40% din media mobila zilnica din ultimile 10 zile si acest lucru ne obliga sa monitorizam un grafic cu un time frame inferior, fie unul de 15 minute sau unul de 5 minute pentru a vedea directia unui trend pe termen scurt, mai ales avand in vedere scaderea de ieri de 4.69%.

Graficul de 15 minute al contractului SIF5_DEC

25553-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graficul de 5 minute al contractului SIF5_DEC

25553-4

Interpretare paralela a celor doua grafice :

– cum alegem graficul cu time frame-ul dominant ? Aceasta este marea intrebare.
Asa cum spuneam RSI ne poate ajuta prin presiunea pe care o pot face traderii respectivi la continuarea sau mai ales la schimbarea directiei trendului in anumite momente bazandu-ne in acelasi timp pe faptul ca acestia dispun si de un capital mai mare ce-i ajuta sa domine si sa faca miscarea principala din piata.

In acelasi timp vom urmari evolutia pretului contractului in punctele critice ale RSI (zonele de suport si rezistenta definte cu regula 80/40 si respectiv 60/20), in functie de directia trendului pe termen scurt din piata.

Daca la aceasta vom putea identifica si realizarea unui pattern in piata (formatiune/model grafic) asa cum este “tunelul descendent” in cazul nostru de sus atunci semnalele privind time frame-ul DOMINANT in piata sunt mai clare.

 

 

 

 

 

 

 

S-o luam pe rand:

In prima faza stim acum ca stirea care a influentat asa de negativ miscarea de ieri din piata spot, care s-a transmis mai puternic pe piata futures de la Sibiu, a fost o declaratie a reprezentantilor UDMR privind o eventuala iesire de la guvernare in plina criza politica si parlamentara.

Fireste ca aceasta stire a fost aflata mai repede de unii traderii care desigur au focalizat evenimentele de dupa decizia CCR. Era imposibil sa nu apara ceva asa ca unii se asteptau la ceva surprize de care sa profite in piata inaintea celorlalti, adica inainte de a afla marea majoritate.

Ei bine aceste date se regasesc asa cum stim in pretul actiunilor SIF5, dar si ale contractului SIF5_DEC.

In a doua faza vom urmari evolutia pretului raportat la volumul din piata (deci pe timpul zilei de tranzactionare) avand in vedere criteriile de mai sus pentru alegerea time frame-ului care determina forta trendului. In multe ipostaze evolutia volumului de tranzactionare se face in functie de volumul mediu stiut deja pentru o perioada de zile din trecut, in cazul nostru de 10 zile.

Iata si constatarile evolutiei de ieri ale contractului SIF5_DEC :
Vom privi mai intai la graficul de 5 minute pentru a surprinde din timp miscarile din piata bineinteles dupa ce ne-am fixat directia majora si apoi cea intermediara a trendului (graficul de 1 zi si de 30 minute) pentru a nu deschide pozitii contra directiei acestuia.

Piata a deschis la pretul de 1.4233 lei cu 1 contract, adica un volum ce anunta parca inca o zi anosta (stirea sau zvonul inca nu era in piata). Timp de cca. 8 bare (adica 40 minute de la deschidere) numarul contractelor active din piata nu a crescut mai mult de 11 pe o tranzactie de 5 minute, iar pretul a oscilat mai mult in sus intre maximul obtinut in primele 5 minute (1.4323) si minimul de 1.4213 realizat in perioada urmatoare de la dechidere.

Putem spune in aceasta faza, asa cum se vede pe grafic ca avem un prim prag de suport Intraday la 1.4200, care CULMEA este si limita inferioara a tunelului nostru descendent. In acelasi timp RSI oscila intre 25 (usor sub pragul de 30) si mai mult spre 44 parca ne spunea ca daca se va instala sub linia de 30 atunci vom avea o mare depreciere comparativ cu ce a fost pana atunci.

Pe graficul de 15 minute, in acelasi interval de timp (3 bare) ne spune ceva mai multe si anume :
– un volum constant in crestere pornind de la deschidere cu 4 contracte si ajungand la 87 contracte la ora 10:20 aproape dublu fata de media din ultimile perioade. daca ne uitam la RSI pe acest grafic observam ceva diferit si anume intrarea in zona de supravanzare cu o incercare de a iesi din aceasta zona (este momentul in care traderii de 5 minute incearca o iesire dincolo de linia de 30 a RSI de pe graficul respectiv.

Aceasta evolutie a RSI diferita intre cele doua grafice este un prim indiciu ca time frame-ul DOMINANT este in acea faza graficul de 15 minuite si ca la limita timpului de 10:20 stirea era deja in piata (vezi pastrarea RSI de 15 minute in zona negativa, adica pe scadere in TON CU EVOLUTIA TRENDULUI GENERAL la SIF5_DEC).

Ulterior, la ora 11:00 avem si prima variatie mai importanta in piata marcata pe graficul de 15 minute cu -0.85% de la pretul maxim de 1.4224 si minimul de 1.4077 lei/contract. vorbim in acest caz de unele maxime si minime locale, de moment ce ne pot spune ceva daca si volumele sunt semnificative.

In fapt, volumele ulterioare din ce in ce mai mari de pe acest grafic ca cel de 182 contracte de la 11:15, adica in intervalul 11:00 si 11:15, spun ca ceva se intampla, ceva rau si ca trebuie sa fim foarte atenti la evolutia zilei pas cu pas. Asta inseamna cu unii au trecut la aplicarea propriei strategii generata de noile date din piata si care vor determina o anume reactie mai puternica.

Sa revenim la graficul de 5 minute in faza in care se SPARGE limita inferioara tunelului descendent, adica la 1.4200 lei si vom constata ca in cele doua bare de la 11;00 si 11:05 pe acest grafic se realizeaza urmatoarele date semnificative :
– o crestere a volumului destul de impresionanta (care trebuie corelata cu bara respectiva de pe graficul de 15 minute) mai mult decat dubla fata de media ultimilor 10 bare ceea ce inseamna ca deja stirea este la mai multi in piata si ca in curand ea va fi bine digerata de catre traderi, iar dupa aceasta vom vedea si actiunea lor directa.

– momentul corespunde cu intrarea RSI in zona de supra vanzare si consolidarea pozitiei acestuia in zona respectiva dand astfel de inteles ca scaderile se vor accentua. SHORTERII isi amplifica expunerile fiind convinsi ca trendul va actiona in directia lor.
Oscilatiile mai dese de pe graficul de 5 minute are si unele semnale false (vezi iesirile si reintrarile RSI din anumite zone de supra vanzare, in cazul nostru) si care ne pot induce in eroare pentru deciziile pe care le luam.

Daca vom urmari mai departe evolutia pe graficul de 15 minute vom observa ca RSI se mentine pana aproape de final in aceasta zona ceea ce inseamna noi scaderi si ca fata de trendul general de 1 zi si mai ales de 30 minute traderii care domina piata si care dau directia generala sunt cei de pe time frame-ul de 15 minute. Foarte multi confunda tranzactia pe perioada de 15 minute ca si cum exact din 15 in 15 minute se produce o tranzactie. Nu acestea se produc aleatoriu si se regasesc pe time frame-urile inferioare.

Stiu, este mai dificil ca la inceputul activitatii de investitor sa gandesti ca un trader insa in timp daca stim exact ce anume sa urmarim (adica asa cum fac cei profesinisti ce actioneaza de mult timp in piata) atunci vom sti si caile de a identifica aceste time frame-uri.

Ei bine cred ca este simplu de inteles ca traderii se gandesc in acelasi timp diferit la un anumit orizont de timp fiind focusati pe un anumit time frame, nu neaparat pe acelasi si de aceea avem senzatia ca daca time frame-ul de 5 minute oscileaza mai des atunci acesta si DETERMINA forta trendului respectiv. Fiecare oscilatie pe graficul de 5  minute poate fi o tranzactie din multele tranzactii pe care le gandesc si aplica cei care sunt focusati pe graficul de 15 minute si avem impresia ca o crestere de volum este rodul unui singur trader, insa acelasi trader poate actiona in trepte, la intervale diferite.

Cand vorbim de trend trebuie sa ne referim la o perioada de timp mai mare si am vazut ce inseamna trend : major (zilnic) si intermediar (30 minute)

Ceea ce este important este ca miscarile care dau forta si directia unui trend actioneaza mai mult pe un anume time frame. Daca reusim sa-l identificam la un moment dat aceasta nu inseamna ca el ramane inflexibil o perioada. Nu, el este tot timpul schimbator in functie, asa cum am spus, de marimea capitalului celor care sunt in piata respectiva, de orizontul de timp al acestora si mai ales de experienta lor.

Probabil si bine ar fi sa fie asa altii vad diferit aceasta problema, care depinde de mai multi factori. Ce conteaza este sa fim alaturi de trend. Daca vom fi alturi de el atunci vom vedea si cine DOMINA piata.

Speak Your Mind

*