2.5.5.5.2 Oscilatorul RSI – cum este vazut de profesionisti

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Voi face o obisnuinta nu de a promova neaparat o carte care prezinta lumea investitionala bursiera sub mai multe aspecte ci de a extrage din ea o parte din esenta cuvintelor din titlul articolului.

Vedeti si voi cat de frumos spune, parca autorul ei este patruns de mesajul care-l transmite :

O carte este cu adevarat buna daca cititorul se implica prelund din ea acele lucruri care i se par folositoare, instructive si pentru aceasta va reveni si cu mai mare sarg asupra acelei carti pentru a-si aprofunda propriile idei rezultate din randurile citite.

Pentru ca o carte, fie si de bursa, sa fie atragatoare si apoi instructiva pentru cat mai multi cititori trebuie ca tu autor sa sti ce vor acestia, sa le vorbesti pe limba si asteptarile lor, pentru a-i face sa participe efectiv la ea ca si cum ei au scris-o sau doresc s-o faca intr-un anume scop. Deci trebuie sa le stimulezi scopurile, sa adaugi cat mai mult la cautarile lor si nu in ultimul rand trebuie sa fi tu propriul cititor umil si sa-ti dai seama ce asteapta cititorii de la tine.

Ori fara a trai sau a avea experienta in domeniul respectiv este mai greu sa-i faci pe cititorii cunoscatori sa-si rezerve din timp pentru a o citi si reciti, daca este cazul.

Sunt convins ca multi dintre voi aveti deja o biblioteca intreaga de carti despre bursa, in special de AT. Totusi un schimb de experienta nu strica niciodata cand vrem sa invatam lucruri noi si mai ales utile existentei noastre de investitori pe piata de actiuni.

Astazi vom vorbi despre o carte ce mi-a fost recomandata recent de o prietena si anume

“RSI : GHID COMPLET – John Hayden”

(cine doreste o poate solicita oricand si i-o voi transmite urgent).

In fapt titlul a fost extras din preambulul acestei carti pe care o vom descrie mai jos si desigur vom incerca sa intelegem impreuna cat mai mult, restul ramanand ca studiu personal si aprofundare.

Inainte de a incepe voi spune ca in calitate de adept al AT acest oscilator de moment denumit pe mai multe meridiane bursiere RSI – Relative Strength Index (indicele puterii relative) este unul dintre cele mai folosite pe graficele AT de baza fiind recomandat de multi traderi experimentati sau profesionisti pentru a fi bine studiat, daca nu chiar inclus in sistemul propriu de investitii, ei insisi folosindu-l foarte mult in analizele tehnice si de multe ori cu succes.

Din 1978, cand Mr. Wilde a promovat acest indice si pana in prezent rolul sau nu s-a schimbat : 1) alegerea unui pret bun de intrare si iesire (pentru a fi cel mai bun moment trebuie ceva perfectionare); 2) indicarea unei piete de supracumparare si de supravanzare; 3) ne indica daca preturile au trend si pot fi tranzactionate; 4) care evolutie in timp – timeframe – este mai activa si 5) indica zona/punctul pretului unde se initializeaza un prag de suport sau de rezistenta.

Oh, veti spune, asta doresc sa stiu si cat mai repede posibil. De ce nu ati spus mai demult asa ceva ?

Pai, pentru a ajunge sa interpretam cat mai corect acest indice si a “citi” semnalele de mai sus in ton cu evolutia pietei mai intai vom studia cateva elemente de baza ajutatoare si esentiale.

Foarte multi iti vor spune despre RSI ca este cel mai puternic si versatil indicator disponibil si ca el reprezinta masura puterii interne a pietei, care oscileaza ca valoare intre 0-100 (in fapt este rata castigului mediu al pretului intr-o perioada de timp si pierderea medie din aceeasi perioada de timp).

Relatia RSI cu PRETUL
Cred ca v-ati dat seama ca cea mai importanta relatie a oscilatorului RSI este cu pretul.
Totodata am vorbit de o perioada, s-o denumim “N” si care in mod standard a fost aleasa la 14 zile, chiar de catre inventatorul oscilatorului si de aceea o vom regasi in multe grafice AT sub aceasta forma RSI (14).

Pornind de la aceste date vom regasi cateva reguli/observatii utile demne de retinut de catre cei care doresc sa-l foloseasca ca oscilator de moment tehnic :

1. Valoarea RSI oscileaza intr-un interval 0 – 100.
2. Schimbari mici de pret determina schimbari mari la nivelul RSI
3. Daca perioada “N” se schimba, atunci : a) amplitudinile UP/Down ale RSI scad daca “N” creste; b) amplitudinile swing ale RSI cresc daca “N” scade.
4. RSI include actiunea anterioara a pretului mai putin valoarea sa, adica pentru stabilizarea oscilatorului este nevoie de un numar mare de intervale de timp anterioare.

Daca privim RSI ca o rata a mediilor castigurilor si pierderilor atunci vom avea urmatoarele CARACTERISTICI DE BAZA :

1. Cand RSI este deasupra nivelului 50 acesta ne indica ca media castigurilor depaseste media pierderilor, deci castigul predomina.
2. Cand RSI este sub linia de 50 atunci semnalul arata ca media pierderilor este mai mare decat media castigurilor, deci pierderile sunt la comanda.
3. RSI evolueaza ca o scara logaritmica.
4. Daca uneori rata mediei castigurilor vs media pierderilor este 10:1, adica RSI este in jur de 90.9, aceasta indica o miscare UP strong.
5. Uneori aceasta rata poate fi inversa, de 1:10, adica RSI la nivelul de 9,09, caz in care graficul ne indica o miscarea DOWN puternica.
6. O scadere sau crestere LARGA a RSI apare cand rata se schimba de la 1:1, adica RSI este 50, la o rata de 1:2 (RSI este 33.3) respectiv de 2:1 (RSI este 66.7). Deci nivelul de 50 joaca de multe ori un rol important mai ales asupra directiei urmatoare ce poate fi una de durata, intr-un sens sau altul.
7. RSI este mai sensibil la schimbarile pretului cand oscileaza in intervalul 40-60, adica cand rata mediilor este in apropierea zonei de egalitate 1:1, adica nu vedem o departajare clara a castigurilor si pierderilor intr-o perioada “N” de timp.

Parca lucrurile incep sa se “lumineze” mai mult in sinea noastra. Avem un oscilator care ne spune cum stam cu raportul dintre CASTIGURILE si PIERDERILE medii, cand unele sunt la putere/comanda, ce relatii se stabilesc intre acestea si dorinta noastra de tranzactionare vis a vis de o evolutie mai larga/strong a RSI si unde este zona de unde trebuie sa fim mai atenti de unde poate “iesi” iepurasul castigator sau “lebada” cea neagra.

Vom adauga la bagajul nostru aceste elemente esentiale.
Dar studiul nostru devine de aici incolo mai interesant. Asa ca mai facem un pas inainte si vom studia inca un capitol esential …

Natura adevarata a locului pietei
Nu putem vorbi despre pret si RSI daca nu vom vorbi despre piata si cum functioneaza.

In primul rand vom spune ca autorul defineste miscarea pretului ca urmare a perceptiei investitorilor fata de realitatea pietei intr-o anume unitate de timp, perceptie dirijata de capital, experienta si toleranta la risc.

In fapt miscarea petei este o “LUPTA” intre speculatorii care sunt atenti la ce va face pretul in urmatoarele 5, 15, 30, 60 minute, 1 zi sau 1 saptamana si investitorii care urmaresc evolutia pretului pentru cateva zile, saptamani, luni.

De regula unii dintre ei au sume mici in capitalul investitional, iar altii detin un capital ce poate fi cu greu apreciat, de ordinul sute de milioane si chiar mld. dolari. Ei bine acestia iau pozitii long fara a misca pretul pietei impotriva acestor pozitii. De aceea ei vor cumpara pe slabiciunea pietei si vor vinde pe tendinta strong a pretului.

De multe ori atitudinea acestor mari investitori dezamageste trendul sustinut de speculatori focusati pe termen scurt, care se vad nevoiti sa urmeze cursul impus de cei cu multi bani.

Asa ca Hayden spune ca :

“Pretul este punctul/locul unde investitori cu diferite orizonturi de timp si capital investitional se intalnesc pentru a fi de acord in acel moment cu un pret anume. Pentru a intelege DIRECTIA PRETULUI este bine de inteles care orizont de timp (time frame) are FORTA mai mare si apoi sa mergi cu aceasta”

SI

FORTA ESTE UN PRIETEN MAI BUN DECAT TRENDUL.

RSI si alegerea TIMEFRAME ADECVAT TRENDULUI
Cred ca ati inteles rationamentul celor de mai sus. Chiar daca se spune ca de regula cei cu bani multi determina directia trendului nu avem de unde sti daca piata respectiva este dominata de cei pe termen scurt deoarece acolo sunt banii cei mai multi concentrati in acel moment pe piata (atentie la fondurile speculative puternic capitalizate sau la marii speculatori romani) sau de cei pe termen lung deoarece investitorii pe TM si TL lung predomina la un moment dat fiind atrasi de piata respectiva.

Actiunea lor este vizibila si pe piata si in statisticile operatorului de piata, cum ar fi BVB (ne aducem aminte de perioada octombrie 2006 si martie – iunie 2007 cand investitorii straini au facut presiune la BVB, luna iunie 2007 fiind prima luna cand nerezidentii au dominat cumparaturile cu 54.4% din total).

Asa ca pentru a vedea care este FORTA este recomandat sa va focalizati pe mai multe timeframe (grafice de 5 minute, 15 minute, 30 minute, 60 minute, zilnic, saptamanal, lunar) si sa observati directia trendului pietei in functie de aceste timeframe sau de nivelul de capitalizare (volum tranzactii, nr. de actiuni) care creaza actiunea pretului.

Cand iti alegi timeframe-ul sa zicem de 15 minute te gandesti ca si altii au ales acest timeframe si vei incerca sa procedezi asa cum fac si ei. Se va putea observa ca volatilitatea/fluctuatia importanta in piata este data de traderii de pe timeframe de 30 minute sau de 1 saptamana.

Ce rol are RSI ? Pai, ne aducem aminte ca unul din rolurile sale este de a ne ajuta sa alegem timeframe-ul corect momentului respectiv. Hmm, ce ziceti de asta. Daca am si acest semnal ma apropii si mai mult de a putea “citi” graficul dintr-o privire, nu-i asa ?

Rabdare, sa vedem cum.
Principiul pe care-l urmarim si ar trebui sa nu-l ignoram este de a vedea care timeframe vehiculeaza mai multa informatie, adica unde pretul fluctueaza mai mult la anumite intervale de timp, ceea ce inseamna ca o anumita categorie din cele doua enumerate mai sus este mai activa in piata pe acel timeframe, nu pentru ca ar fi mai informata ci ca exista o diferenta de capital, care predomina si un orizont de investitii diferit.

Cred ca stim cu totii ce este un timeframe (am prezentat acest concept la TREND), dar pentru a fi mai exacti voi spune ca la alegerea unui grafic cu un anume timeframe trebuie sa stim ca o “bara” sau o “lumanare – candlestick” reprezinta intervalul de timp ales.

Concret daca monitorizam un grafic cu un timeframe de 30 minute atunci bara sau lumanarea reprezinta evolutia pretului in intervalul de 30 minute, adica ce s-a petrecut in ultimile 30 minute de tranzactionare (adica preturile OLHC).

In acest caz vom spune ca un trend este UP daca alegand mai multe grafice cu timeframe diferit toate arata aceeasi directie in intervalul stabilit. Vom lua exemplul graficelor de 15 minute, 30 minute, 60 minute si 1 zi. Avand in vedere bursa noastra de actiuni de la BVB, al carei timp de tranzactionare este de la 10.00 la 16.25 atunci vom avea 1 bara pe graficul zilnic, 7 bare sau lumanari pe graficul orar, 13 bare de 30 minute si 26 lumanari la graficul de 15 minute.

Fireste ca pe parcursul evolutiei pretului pe graficele cu timeframe mai mic trendul va oscila insa trendul creat va fi unul crescator. Acum noi sa nu intelegem, ca daca nu avem toate lumanarile verzi sau albe (adica pozitive) acesta nu este un semnal bun.

Conteaza directia si FORTA ce pune in miscare aceasta actiune a pretului. Primele miscari de slabiciune ale trendului si deci de inversare pe moment a directiei va apare pe graficul de 15 minute, insa nu trebuie sa ne impacientam daca nu observam aceeasi miscare pe urmatoarele timeframe-uri mai mari.

Ne vom da seama ca FORTA s-a mutat pe alt timeframe si o vom urmari mai atent acolo comparativ cu celelalte grafice aflate in analiza.

Pana cand majoritatea timeframe nu au aceeasi noua directie a trendului nu ne grabim sa luam o decizie in piata. Varianta de sus se poate aplica si pe piata de la Sibiu unde volatilitatea este destul de pronuntata de la o zi la alta.

Se poate adauga in schema si graficul de 5 minute pentru o acuratete mai mare. Sa nu uitam ca semnalul de ATENTIONARE – URMEAZA o schimbare de directie il va da graficul cu timeframe-ul mai mic (adica de 5 sau 15 minute), care trebuie confirmat de cel putin 2 timeframe-uri mai mari.

In acest caz daca piata bull nu mai este valabila la timeframe-ul de 15 minute si/sau de 30 minute traderii de pe graficul de 5 minute vor intra pe o piata bear, adica vor shorta pentru a nu-si pierde profitul si asa ceva se intampla si cu traderii de la celelalte grafice pana cand toate vor avea aceeasi directie.

Traderii de la fiecare grafic vor considera ca preturile au ajuns prea sus si vor adopta pozitiile short si vor urmari trendul DOWN creat pe graficul respectiv.

Pana a se ajunge aici se creaza o noua batalie in piata pe timeframe-ul cel mai lung (vazuta diferit pe celelalte timeframe-uri mai mici) si anume daca shorterii au perceptia corecta.

Cei din urma care se vor opune cel mai mult sunt cei de pe timeframe-ul cu durata cea mai mare (in cazul nostru, zilnic). In momentul in care longerii cad de acord cu shorterii pe timeframe-ul zilnic pretul scade ceea ce poate determina ca adeptii pietei bull de pe graficul de 5 minute sau de 15 minute, ce au stat in rezerva/asteptare, sa nu mai fie de acord cu shorterii de pe timeframe-ul de 30 minute si 60 minute si sa intre mai hotarat in piata ridicand nivelul de retragere al pretului de la 50% la 67%.

Nu vom divaga prea mult pe aceste miscari in “oglinda” ale longerilor si shorterilor din graficele puse ca o continuitate pentru cele 4-5 timeframe, esential este faptul ca la un moment dat in piata se vad toate aceste miscari up/down.

In fapt marea majoritate – cca. 80% se uita doar la graficul zilnic, 10% la mai multe timeframe fara a alege o combinatie potrivita tipului de piata si propriei experiente si doar 10% isi alege corect timeframe-urile pe baza carora vor primi semnale ajutatoare necesare luarii unei decizii.

Care este rolul RSI si cum ne ajuta in acest caz ?
Oscilatorul nostru ne indica cand cele doua tabere (long term si short term) sunt de acord sau nu. Atunci cand sunt de acord avem un trend UP mai puternic si o singura directie, iar cine se va opune va simti pe pielea lui ce inseamna. Daca sunt in dezacord piata poate fi oscilanta sau directia este de scadere.

Este greu sa stabilesti o regula generala deoarece sunt atatea piete, cu atatea timeframe-uri diferite este greu sa indici o secventa de lumanari care sa-ti indice aceste stari. De aceea foarte multi se ajuta de crearea formatiunilor grafice atat cele clasice de reversal sau de continuare a trendului cat si cele oferite de candlestick (acestea le gasiti la cursuri free din belsug).

Voi da un exemplu practic cum folosim atat RSI cat si aceste pattern-uri pe mai multe timeframe pentru a intelege mai bine rolul lor. Ne vom baza foarte mult pe analiza varfurilor si minimelor create pe un trend timeframe, precum si relatia acestora cu semnalele RSI si unde este cazul cu formatiunile grafice rezultate din evolutia pretului.

Am ales timeframe-ul de 60 minute al contractului SIF5_SEP tranzactionat pe piata de la Sibiu, luna iulie 2010.

sif5_sep-11-iulie

INTERPRETARE :
– observam ca de regula formatiunile grafice ce se formeaza mai mult sunt cele gen “triunghi ascendent” sau “triunghi descendent” ori “triunghi simetric”. Toate acestea ne indica o directie.

– iesirea din aceste formatiuni grafice se face printr-un breakout – cazul primului triunghi si anume triunghiul descendent (culoare mov) sau o incercare de breakout – cazul triunghiului ascendent (culoare portocalie), in fapt unul deocamdata fals deoarece inca nu s-a reusit desprinderea (trendul incearca o intoarcere pe vechiul trend).

– in acelasi timp si oscilatorul RSI a realizat tot formatiuni grafice gen triunghi realizand la un moment dat chiar o divergenta negativa, care s-a materializat printr-un reversal pozitiv (vezi intoarcerea de la 7-8 iunie 2008).

 

Graficul de 15 minute la SIF5_SEP, iulie 2010

 

sif5_sep-15-min

INTERPRETARE :
La acest grafic am incercat o alta reprezentare a formatiunilor grafice ce mi s-au parut mai relevante pentru acest tip de grafic pentru acelasi contract futures de la Sibiu si anume la SIF5_SEP.

– constatam ca este mai bine delimitata prima formatiune grafica de triunghi descendent ce continua de aceasta data cu un canal ascendent creat pe baza aceluiasi breakout pozitiv.

– spargerea canalului descedent s-a realizat printr-un breakout negativ ce a continuat destul de solid cu un alt canal de aceasta data descendent.

– nici acesta nu a rezistat mult si a fost spart la limita superioara de un breakout din nou pozitiv ce a impins pretul futures spre o tendinta de consolidare relativa ce poate continua o perioada daca oscilatiile se mentin in limitele : mimim 1.1900 si maxim 1.2700 lei.

– constatam ca evolutia RSI nu difera foarte mult de cea de la timeframe-ul de 60 minute, insa oscilatiile desigur sunt mai accentuate ceea ce inseamna o actiune mai mare a pietei pe baza acestui grafic. Aceeasi senzatie o vom avea daca ne uitam pe graficul de 5 minute, insa diferenta nu este prea mare pentru a spune ca cel de 5 minute da tonul. Dupa opinia mea FORTA este mai mult prezenta pe acest grafic de 15 minute.

– fiind vorba de maxime locale ale pretului putem spune ca acestea s-au realizat aproape in majoritatea cazurilor cand RSI a atins si el un maxim in zona de supravanzare, care a venit dupa o urcare brusca la spargerea liniei de 70.

La minime situatia nu se mai respecta deoarece minimele RSI nu corespund cu minimele pretului, ba exista un defazaj intre ele. Oricum minimele cele mai “adanci” au fost realizate in zona de supravanzare (sub pragul de 30) dupa o perioada de oscilatii in aceasta zona a indicatorului RSI, ceea ce inseamna ca factorii care au influentat piata si au condus la aceste nivele au fost mai mult emotionali.

– mai observam ca tot pe acest grafic limitele de suport si rezistenta ale oscilatorului RSI cele mai des intalnite sunt si zonele de tampon de la 30, respectiv 70 ceea ce inseamna ca traderii sunt destul de precauti cu o piata foarte volatila influentata de factori mai greu de estimat si nu vor sa riste prea exagerat.

Toleranta la risc in piata este totusi destul de ridicata, iar volumul de tranzactii fiind foarte fluctuant ne permite sa spunem ca se actioneaza mai mult pe influente externe si de conjunctura (investitorii sunt mai putin decat speculatorii si nu vor sa riste prea mult).

Cheia miscarii pe un timeframe sau altul este data de perceptia traderilor care actioneaza pe baza semnalelor acelui interval de timp daca pretul actiunii/contractului este prea ieftin (la asa ceva se uita shorterii pentru a-si inchide pozitiile deoarece se astepata la o presiune din partea longerilor) sau prea scump (aici longerii sunt mai atenti pentru a inchide pozitiile, iar shorterii revin la comanda deschizand pozitii short).

Desigur ca multi traderi se uita la celelalte timeframe-uri sa vada aceeasi “lupta” si rezultatul ei, insa FORTA este data de traderii de pe un timeframe anume, care se poate schimba in timp.

Daca adeptii pietei bull de pe timeframe-ul de 15 minute au decis sa intre hotarat la cumparare avand in vedere ca preturile sunt destul de ieftine si acest lucru se vede prin realizarea unui breakout atunci adeptii pietei bull de pe timeframe-ul de 5 minute sunt scapati, iar cei ai pietei bear vor pierde bani.

Miscarea adeptilor bull se va repeta aproape identic si pe celelalte timeframe ceea ce inseamna ca directia va ramane in aceeasi diectie pana se incheie ciclul.

Formarea maximelor si minimelor locale pe un timeframe este un indiciu ca traderii respectivi au devenit dominanti in piata, iar pozitia RSI de pe acel grafic ne spune ca s-a ajuns la un punct critic al evolutiei pietei pentru o anume perioada de timp. Atunci mai multi traderi de pe alte timeframe-uri vor fi mai atenti la evolutia timeframe-ului in cauza luand decizii in consecinta pentru timeframe-ul lor.

De multe ori pentru ca indiciul RSI sa fie mai corect vom folosi relatia acestuia cu pattern-urile create pe grafic, asa cum rezulta si din graficele de mai sus. Unii traderi folosesc formatiuni grafice intermediare si nu neaparat cele clasice cum ar fi triunghiuri, canale, steaguri, cap si umeri. Dupa opinia mea nu este gresit daca folosim si pe cele clasice folosite numai ca va trebui sa anticipam ceva mai mult, adica mai din timp, aceste patternuri.

Combinatia propusa pentru timeframe-uri depinde de tipul de orizont de timp pentru investitie ales de trader. De exemplu daca este un investitor de pozitie (saptamani, luni, ani) atunci combinatia este timeframe zilnic, saptamanal si lunar. Pentru speculatorii zilnici combinatia este formata din graficele de 5 minute (termen scurt), 30 minute (termen intermediar) si 4 ore (termen lung).

Din aceste combinatii rezulta ca :

Timeframe-ul preferat de un trader este, in general, un range al pretului mediu in cadrul unui interval fix de timp tradus prin pierderea banilor admisa de toleranta la risc a acestuia.

De exemplu daca este un trader slab capitalizat si riscul admis de acesta este de 50-100 lei (sa zicem piata futures de la Sibiu) atunci timeframe-ul acceptat este cel de 5 minute ce permite uneori aceste oscilatii mai mari de pret. Daca acest trader va alege timeframe-ul de 1 zi atunci riscul mai mare de pe acest grafic l-ar pune automat in “apel in marja” si ar avea pierderi deoarece nu ar avea cu ce sa-l acopere.

Cateva concluzii pentru acest capitol :
– pentru a tranzactiona efectiv trebuie sa identificam nu neaparat care este forta (bull sau bear) ci care timeframe este DOMINANT, iar aceasta o putem stabili cu ajutorul RSI.

– nu exista o “realitate” a pietei, pretul poate si se comporta intr-o maniera mai putin asteptata.

– cea mai mare competitie/incordare pe bursa se gaseste la timeframe-ul unde informatia pare ceva mai obiectiva privind evenimentele viitoare.

– adevarata “lupta” in piata este intre traderii cu sperante/asteptari si perspectivele de timp diferite.

Consider ca deocamdata ne putem opri aici avand in vedere multiplele informatii analizate si vom continua intr-un timp relativ scurt si cu celelalte roluri ale RSI (suport si rezistenta, punct de intrare etc.).

Pana atunci sunt convins ca cei care vor citi cartea si o vor aprofunda vor gasi suficiente motive sa se implice in subiectul acesteia – studiul si cunoasterea RSI.

Speak Your Mind

*