2.5.5.5 Oscilatorul RSI

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

De aceasta data voi continua cu oscilatorul RSI – Relative Strange Index, adica indicele puterii relative, unul dintre cele mai des folosite si populare unelte ale AT. El a fost descoperit de J. Welles Wilder, iar valoarea acestuia este cuprinsa in intervalul 0-100.

Recunosc ca eu folosesc mai mult RSI decat oscilatorul STS deoarece mi s-a parut mai aproape de realitatile pietei noastre de actiuni avand in vedere volatilitatile uneori exagerate fata de situatiile “normale”, insa fiecare oscilator principal are rolul lui si se preteaza diferit ca interpretare dpdv al gandirii investitorului.

Exista actiuni sau alte instrumente ale pietei care se preteaza mai bine la semnalele RSI si altele la STS. Depinde de asemenea cat de bine te-ai obisnuit sa citesti piata dupa unul din cele doua oscilatoare.

Pana a-ti alege definitiv unul dintre ele este bine sa le cunosti foarte bine pe amandoua si sa le aplici pe piata in functie de cat de bine pot ele interpreta tendinta pietei.

Si la oscilatorul RSI avem acele nivele care semnaleaza zona de supracumparare si cea de supravanzare delimitate de aceasta data de alte doua linii, linia de 70, respectiv cea de 30 cuprinse in intervalul maxim de 0-100.

Interpretarea RSI fata de aceste doua linii de reper ca puncte de iesire sau intrare in piata este aceeasi ca la STS cu observatia ca acuratetea semnalelor este mai buna la RSI.

El compara marimea celor mai recente castiguri cu marimea celor mai recente pierderi si se foloseste pentru aflarea a trei semnale:

1. Nivelele de supravanzare/supracumparare pentru punctele de IN/OUT din piata
2. Schimbarea directiei trendului cand acesta pierde din forta
3. Confirmarea directiei trendului – linia neutra de 50.

1. Supravanzare/supracumparare
Cand RSI este deasupra liniei de 70 asta inseamna ca pretul instrumentului (actiune, contract, pereche etc.) este supracumparat si ne putem astepta la un top in foarte scurt timp. Atunci cand RSI trece sub linia de 70 avem un semnal negativ ca evolutie, trendul va scadea si piata va fi una bearish.

Daca RSI este sub linia de 30 atunci suntem in zona de supravanzare si atunci un minim se apropie. Cand trendul creste deasupra liniei de 30 atunci avem o piata in crestere, trend bullish.

Analistii buni stiu ca daca vrei sa urmaresti un trend mai lung, pe o perioada mai mare de timp (deci nu pe cateva zile, ci saptamani sau luni) atunci vei face analiza graficului pentru evolutii saptamanale ca unitate de timp (timeframe) si corelarea trebuie sa se realizeze si la nivel zilnic, iar pentru o mai mare acuratete si siguranta cu cel lunar.

In acest caz se alege punctul de intrare/cumparare/acumulare (daca RSI a strapuns linia de 30 de jos in sus) sau punctul de iesire/vanzare/marcare profit (daca RSI a strapuns de sus in jos linia de 70).

2. Divergenta fata de linia trendului/directia pietei.
Semnalele de cumparare si vanzare pot fi generate privind pentru pozitivele, respectiv negativele divergente intre RSI si directia trendului instrumentului respectiv.

Daca pretul/directia trendului face un maxim mai mare ca cel anterior (higher high), dar RSI nu va face acelasi lucru, adica nu va avea un top mai mare ca cel apropiat, atunci avem o divergenta NEGATIVA. Schimbarea va fi in directia evolutiei oscilatorului RSI, deci de scadere.

Daca pretul va face un minim mai jos decat cel anterior, iar RSI va avea un nou top comparativ cu ultima evolutie atunci va fi o divergenta POZITIVA, iar trendul se schimba spre o evolutie de crestere.

ATENTIE : divergenta care apare dupa o supravanzare sau supracumparare este un semnal PUTERNIC pentru piata.

3. Intersectarea liniei de centru
O pozitionare a valorii oscilatorului RSI deasupra liniei de 50 indica faptul ca avem cresteri medii mai MARI decat pierderile medii, iar o valoare a acestuia sub linia neutra de 50 arata ca pierderile sunt mai numeroase decat castigurile.

ATENTIE : foarte multi analisti buni asteapta o confirmare a directiei trendului de o parte si de alta a liniei de 50, in functie de directia acestuia. Unii chiar folosesc pentru confirmare linia de 60 pentru iesire, iar altii pe cea de 40 pentru intrare.

Vom prezenta cele de mai sus ajutandu-ne cu cateva exemple, pe grafice atat zilnice cat si saptamanale.

Graficul zilnic al actiunii ALR pentru 12 luni de zile, luna mai 2008

alr-24-mai

Am reprezentat pe grafic cei doi oscilatori si vom face si o mica comparare a semnalelor oferite de acestia. DE REGULA analistii buni folosesc doar unul din cei doi oscilatiori, care intra in aceeasi categorie, adica oscilatori de momentum.

Se va putea observa ca prin folosirea in acelasi timp pe acelasi grafic a celor doi oscilatori semnalele pot diferi oferind uneori o pista falsa.

Din acest motiv exista recomandarea ca sa fie folositi cel mult 2-3 indicatori tehnici, dar de categorie diferita, unul din ei fiind de confirmare. Din prezentarea facuta indicatorului MACD am vazut mai bine acest inteles, al conjugarii semnalelor a doi indicatori/oscilatori diferiti ca natura.

CONCLUZII:
– tendinta actiunii ALR in decursul ultimelor 4-5 luni cu exceptia primelor 2 saptamani de la inceputul anului 2008 este una usor ascendenta si pe aceasta baza am putea spune chiar ca este mai mult vorba de o evolutie in range, cu o volatilitate foarte mare cuprinsa in intervalul 6,54 si 7.8 lei, adica + 10% /- 15% daca luam extremele.

– se constata o incercare de depasire a acestui canal de evolutie la maximul perioadei (7,8 lei), care a suferit un recul puternic mai mult fundamental (pierderi de profit la Q1/2008) accelerata si de tendinta generala a pietei BVB, una emotional negativa generata de pietele straine.

– in ultima saptamana se pare ca trendul s-a inscris intr-un range mai mic si ca vom avea o consolidare a carei iesire este posibil sa fie una de crestere cu depasirea pragului de rezistenta de la 7,0 lei.

– pentru a avea o confirmare a analizei de mai sus vom privi la evolutia RSI si vom observa o evolutie paralela cu cea a pretului actiuni si doar in unele locuri mici divergente, tendinta actuala fiind una de coborare fara a fi semnale de o schimbare de trend cu atat mai mult cu cat nivelul RSI a trecut sub 40 (38.47) indicand scadere. In acest caz ma gandesc la o noua testare a minimelor de la 6.6 lei.

– punctul de intrare in piata este marcat cu verde si acesta este la inceputul intervalului analizat cand dupa un mic pullback piata a dat semnal de intrare de doua ori iar cresterea instalandu-se cu variatii UP/DOWN destul de mari. Faptul ca nu avem un semnal de schimbare ne obliga sa vedem corelarea de la graficul saptamanal de mai jos.

– Daca anlizam semnalele oscilatorului STS vom observa o tendinta de crestere cu realizarea unei divergente POZITIVE pe ultimul interval inceput cu data de 23 martie 2008 penultimul minim al anului cand valoarea oscilatorului a atins cotele cele mai joase (2,56).

In acest punct se vede o necorelare dpdv obiectiv dintre cei doi oscilatori STS/RSI si nu este greu de observat ca RSI este mai fidel evolutiei din piata.

In acest caz nu voi da curs semnalelor oscilatorului STS cu atat mai mult cu cat intensitatea semnalelor de iesire/intrare sunt destul de numeroase in aceasta perioada, acestea putand oferi si indicii false, precum se vede de altfel.

Asa ca vom da crezare mai mult semnalelor RSI urmarind corelarea lor cu cele de pe graficul saptamanal de mai jos.

Graficul saptamanal al actiunii ALR pe 12 luni de zile, mai 2008
Situatia incepe usor sa de clarifice, daca putem spune asa, si anume ca pretul actiunii evolueaza pe graficul saptamanal intr-un triunghi simetric invers cu o volatilitate din ce in ce mai mare ceea ce inseamna unele speculatii de moment, care apasa pe volatilitatea acestei actiuni si care, in anumite conditii generale mai nefavorabile, poate duce pretul si mai jos decat minimul de la 6,6 lei.

Pe un fond de revenire generala a bursei trendul poate urca din nou spre limita superioara atingand iarasi preturi de peste 7,6 lei.

O iesire in afara acestui triunghi inseamna accentuare a evolutiei spre directia respectiva.

Referitor la oscilatorul RSI saptamanal observam in aceasta parte a evolutiei o tendinta de crestere, care in ultima parte a avut un minim mai jos decat cel anterior, iar revenirea actuala inca nu arata o tendinta.

In acest caz VOM ASTEPTA sa vedem sa se clarifice ce directie va avea trendul mai ales ca RSI nu a confirmat fiind sub nivelul de 40.

In schimb, semnalul prezentat de STS saptamanal pare mai hotarat orientat spre o scadere cu atat mai mult daca valoarea lui va cobora sub nivelul de 32 atins anterior.

CONCLUZIA FINALA:
Din cele doua grafice ale actiunii ALR, nu avem suficiente date : divergente sau intersectari cu linia de 30 pentru a lua o decizie de acumulare pe termen scurt, dupa care sa asteptam o crestere de minim 10%, asa cum indica variatia graficului zilnic.

Asa ca o prima decizie ar fi : HOLD cu monitorizare pentru BUY in zona 6,6 lei, insa pachetul sa nu fie decat unul moderat (3-4% din portofoliu) cu marcarea profitului la 7,3 lei si un stop loss la 6,27 lei.

Speak Your Mind

*