2.5.5.4 Oscilatorul stochastic sau statistic

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Chiar daca este un titlu pompos sau unora li se va parea mai putin realist, pana nu incerci nu poti emite ipoteze nefondate. Eu unul folosesc analiza tehnica de o perioada lunga de timp si pot sa spun ca aceasta mi-a adus multe foloase.

Si pentru mine a fost un inceput cand in fata unui grafic incercam sa descifrez ceva, o directie, o tendinta generala sau o schimbare de directie si cautam solutii, mai ales dupa ce am inteles ce anume determina miscarea bursei sau a unei actiuni. A fost cale lunga pana cand am reusit sa citesc repede un grafic si cat mai corect.

Astazi ne propunem sa studiem un element al uneltelor cu care opereaza AT. Oscilatorul STS, adica stochastic sau statistic.

Inainte de a trece la analiza unor tehnici de identificare ale unei miscari pentru o actiune sau indice voi spune ca analiza tehnica are multe UNELTE : linii de trend, indicatori, oscilatori, modele grafice, nivele de rezistenta sau suport, etc.

Totodata voi spune ca un indicator tehnic iti poate indica o directie a trendului, iar un oscilator o schimbare de directie.

Oscilatorul statistic STS
El este un oscilator al momentului care indica pozitia relativa a pretului de inchidere fata de cel mai recent nivel minim si maxim al unei perioade de timp. Nivelurile de inchidere care sunt consistente aproape de nivelul maxim indica acumulare (presiunea cumparatorilor), iar cele din apropierea nivelului de minim indica distribuire (presiunea vanzatorilor).

Se bazeaza pe urmatoarele observatii:
– pretul tinde sa fie mai apropiat de capatul superior al intervalului de variatie pe masura ce preturile cresc;

– pretul tinde sa fie mai apropiat de capatul inferior al intervalului de variatie pe masura ce preturile scad.

Valorile acestui indicator sunt in intervalul 0-100. Citirile sub linia de 20 sunt considerate supravanzare, iar peste linia de 80 sunt supracumparari.

Semnalul de cumparare sau vanzare poate fi dat de elementele care filtreaza zgomotul pietei (adica elimina greselile sau fenomenele mai putin firesti) si anume pozitionarea fata de cele doua linii : rapid %K si lent %D.

Linia %K masoara, ca procentaj, unde se afla pretul curent fata de minima perioadei de observatie. Aceasta este reprezentata pe o scala de la 0 la 100, unde 0 este minima perioadei de observatie, iar 100 este maxima perioadei de observatie.

Linia %D este o medie mobila simpla a liniei %K. Deoarece este o medie mobila, aceasta linie are o panta mai mica decat %K si ofera semnale pentru o piata supracumparata sau supravanduta.

Semnalul de cumparare este dat cand linia %K strapunge linia %D si de vanzare cand cele doua linii isi schimba pozitia. Oricum sunt multe semnale false chiar cand se intampla acest lucru si de aceea semnalul se confirma printr-un alt oscilator clasic.

Unul dintre cele mai valabile semnale sunt oferite cand se asteapta o DIVERGENTA pentru a dezvolta nivelele unei supracumparari sau supravanzari.

Pentru vanzare – o iesire din piata, in timp ce STS atinge nivelele de supracumparare, vom astepta pentru ca o divergenta NEGATIVA sa apara si apoi sa strabata linia de 80. La fel cu linia de 20 pentru o cumparare, vom astepta o DIVERGENTA POZITIVA.

Pentru exemplu am selectat mai intai un paragraf de pe www.yahoo.com/finance referitor la pretul petrolului care a fost atins vineri, un nou record (aproape de 128$/baril).

“Only after that one-year bull move up, can the Dollar go back into a crisis mode and perhaps that’s what the panics in 2006 and ’07 are about. Likewise gold may now surprisingly have a more difficult time going up since the Chinese float will cause the local Asian currencies to get a bounce and Asians usually buy a lot of gold for protection against their currencies, which they may now unload. Like the chart from 1985 above, my guess is that the next big currency and gold move will come in late September and it could be a strong Dollar and strong US market from an oversold low”.

Fireste acest lucru ne duce cu gandul la actiunea SNP si asa cum s-a comportat pana acum, dpdv fundamental, pretul ar trebui sa se aprecieze. Vom trasa graficul zilnic al actiunii SNP din ultimele 12 luni si vom observa ca :

Graficul zilnic al SNP din luna mai 2008 pe ultimele 12 luni

snp-18-mai-2008

– desigur ca fiind vorba de un grafic pe 12 luni de zile cele 7 semnale de vanzare – intersectia cu linia de 80 (sagetile cu rosu ) si 8 de cumparare – intersectia cu linia de 20 (sagetile cu verde) nu par foarte multe pentru a considera semnalele statistice FALSE si vom observa ca linia %K este deasupra liniei mai lente %D.

– am marcat cu cercuri pe graficul superior momentele considerate de mine bune pentru o actiune in piata numai pe baza semnalelor STS. Acestea sunt mai putine decat cele 15 indicate sus si anume 4 exituri si 3 intrari , adica 50% optime. Pe aceasta baza putem sa luam o marja de siguranta pentru viitoarele estimari de 50%.

– la momentul actual, ceea ce ne intereseaza este daca ne putem astepta la o schimbare de directie in piata SNP.

Asa cum am vazut sus trebuiesc indeplinite doua conditii pentru semnalele STS:
1. Pretul, dupa cat se observa este in zona supracumparare si atat timp cat linia %K (cea rapida, albastra) este deasupra liniei de semnal %D (cea lenta, portocalie) fara a strapunge linia de 80 putem spera ca pretul sa mai urce. Cat? Ramane sa vedem cand isi va schimba directia, insa prea mult nu trebuie sa asteptam. Poate 1-2 zile maxim. Deci atentie la butoane.

2. Sa avem o DIVERGENTA NEGATIVA din partea STS fata de linia de pret si ea este realizata pentru segmentul de timp din ultima saptamana. Ma gandesc la aceasta si la o mica influenta din partea burselor americane.

Deci conditii indeplinite 50% si o usoara tendinta pentru realizarea primei conditii. Vanzarea se va face cand linia %K va strabate linia de 80 si va trece sub cea de semnal, adica sub linia lui %D, care si ea trebuie sa strapunga linia de 80.

Pentru a arata un moment de intrare in piata, adica o cumparare pe baza semnalelor STS am ales actiunea ARCV, tot pe un grafic zilnic de 12 luni, anul 2008.

Grafic zilnic ARCV pe ultimele 12 luni
Din punctul de vedere al analizei tehnice bazate doar pe oscilatorul STS lucrurile par simple:

arcv-18-mai

– avem cele doua conditii indeplinite : o divergenta bullish (pozitiva) din partea STS si semnal ca linia %K a strapuns linia de 20 trecand deasupra liniei de semnal mai lenta %D, situatie in care ni se indica ca numarul cumparatorilor a crescut in piata de la 18k la 53k, adica triplu. Unii ar spune ca aceasta crestere s-ar datora unei atractii foarte mari in piata din partea cumparatorilor.

Adevarul insa este legat de doua evenimente : 1. tinerea sedintei AGEA in care se va hotara acordarea de gratuite de 1:2 detinute cu data de inregistrare pe 30 mai si 2. apropiata intrare in piata a actiunilor gratuite acordate anterior cand multi investitori incearca sa-si marcheze la un pret convenabil pachetul de actiuni gratuite ce urmeaza sa-l primeasca sau o parte din acesta.

– toate ar fi simple daca nu am tine cont de doua lucruri : piata, in general, este posilbil sa faca un mic pullback si sa atraga dupa sine si celelalte actiuni; actiunea a fost suspendata aproape 9 zile (perioada medie pentru anuntarea subscrierii actiunilor gratuite anterioare) si intrarea acestora in piata motiv de crestere a volumului de tranzactionare cu cresterea presiunii relative din partea vanzatorilor dornici sa-si marcheze profiturile rezultate din cresterea numarului de actiuni din portofolii.

Deci, in ciuda semnalelor evidente vad o mica intoarcere a directiei liniei %K si implicit a liniei pretului cu testarea unor minime locale in apropierea celor din acest an.

In acest caz, unii s-ar grabi sa acumuleze, insa cred ca pe baza celor de mai sus este bine sa urmarim confirmarea tendintei actuale la reluarea tranzactionarii si intrarea pe actiuni NUMAI daca conditiile de mai sus vor fi realizate.

Oricum aceste momente nu vor fi departe dupa o perioada scurta de echilibru. Daca vom respecta aceste conditii, este adevarat numai pe baza STS, avem toate sansele sa fim castigatori pe termen scurt. Cu timpul vom vedea ca aceste confirmari vor fi indeplinite si de alti oscilatori ceea ce va da o mai mare acuratete a estimarilor noastre si o mai mare incredere in deciziile pentru piata.

Treptat vom reusi sa ne alegem astfel 2-3 indicatori de baza prietenosi – cu care ne intelegem bine, mai multe modele grafice etc si le vom utiliza in folosul si castigul fiecaruia.

Data viitoare vom vorbi de RSI, un alt oscilator mai interesant si foarte des folosit, la fel ca STS.

Speak Your Mind

*