2.5.5.3.3 O alta lume despre MACD

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Ok, am invatat pana acum despre grafice – trend, linii de trend, configuratii grafice etc. Nu putem spune ca am epuizat acest subiect care face parte din ABC-ul analizei tehnice.

Mai mult ca sigur ca vom continua si cu alte patternuri (configuratii grafice) doar enumerate in lectiile anterioare, insa este bine sa mai alternam deoarece, asa dupa cate se va vedea vom avea nevoie sa stim sa interpretam semnalele oferite de unii indicatori tehnici de baza, care se incadreaza la randul lor in ABC-ul AT pentru a ne construi o strategie de investitii proprie.

Despre MACD am mai vorbit la aceasta rubrica, inclusiv despre histograma MACD, asa ca nu vom relua aceste aspecte legate de rol, caracteristici, puterea si slabiciunea indicatorului, convergenta vs divergenta, ci vom aprofunda putin subiectul si vom face mai multe exemplificari practice.

Voi face o paranteza si voi spune, asa cum am prezentat si la capitolul despre grafice, ca pentru a intelege AT este nevoie de REPETITIE …. REPETITIE …. REPETITIE si aceasta trebuie sa fie combinata cu experimentarea practica, nu de 10 ori ci de sute si chiar mii de ori, in diferite ipostaze ale evolutiei indicatorului respectiv pana ajungi sa “simti” odata cu acel semnal spre ce directie se poate indrepta piata sau actiunea, instrumentul respectiv.

Nu trebuie sa uitam ca MACD – media mobila convergenta-divergenta – este pentru traderi unul dintre cele mai folosite unelte ale analizei tehnice si pentru inceput recomand celor care doresc sa-si construiasca un sistem propriu pentru investitii bazat si pe AT sa aiba in vedere posibilitatea includerii acestuia in propriul sistem.

Sa vedem mai in profunzime ce inseamna acest indicator in evolutia lui dinamica, adica pe etape, astfel incat scopul nostru sa fie indeplinit in bune conditii.

Scopul este sa putem anticipa mai bine, mai devreme semnalele MACD pentru a prinde inceputul unei potentiale schimbari de trend sau care sa indice un trend MATUR/STRONG, de durata. In fapt ambele situatii ne intereseaza.

PRIMA ETAPA – PRIMUL GRAFIC

Am ales graficul zilnic la actiunea BRK, care in conditiile noastre se preteaza foarte bine la urmarirea miscarilor din piata si anticiparea acestora, date fiind ultimile evolutii din saptamanile acestui an

macd-11

Interpretare :
– daca facem corelatia dintre evolutia pozitiei celor doua medii mobile exponentiale de 12 respectiv 26 zile folosite ca semnal la indicatorul MACD vom observa ca acestea inca indica o continuare a scaderii pretului la actiunea BRK.

– in schimb, daca ne uitam mai bine la histograma in dreptul primului steag (1) vom observa ca inaltimea histogramei incepe sa se reduca (ecartul EMA 12 vs EMA 26 se micsoreaza) constituind inceputul unei divergente POZITIVE la nivelul acesteia – deci avem primele semnale pentru o schimbare de directie a trendului pietei actiunii monitorizate.

– analizand pozitia in care MACD prezinta o intersectare a celor doua linii de semnal (una mai apropiata ca medie a ultimilor 12 zile si cealalta mai indepartata ca medie exponentiala de 26 zile) vom vedea ca semnalele histogramei ne prezinta un decalaj de 4-5 zile fata de cele de pe grafic. Chiar si o anticipare de 2 sau 3 zile este suficienta pentru a profita de semnalul de schimbare de directie al histogramei MACD.

Din experienta am observat ca in unele situatii inaltimea histogramei din zona negativa(ecartul dintre cele doua medii mobile exponentiale) isi revine si creste din nou depasind chiar maximul acestuia, dar la finalul acestor fluctuatii up/down se va produce o DIVERGENTA POZITIVA.

In acest caz vom incerca o expunere PRECAUTA la pretul de intrare de 0.2060 lei (adica de 20-30% din cat ne-am propus sa investim in BRK, adica 2-3% din valoarea portofoliului) si vom utiliza un SL mental deocamdata de maxim 10% din valoarea investitiei – adica acceptam sa pierdem 10% din aceasta, dar cu o expunere redusa (SL la 0.1850 lei).

Daca constatam ca trendul atinge noi minime locale, dar nu mai mari de 10% (in cazul nostru minimele nu vor depasi pragul de suport de 0.1900 lei) atunci in faza urmatoare vom plusa la acumulare cu acelasi procent, mai ales dupa ce avem MACD pozitiv – CONVERGENT cu directia trendului.

FAZA A II A – INDICIU DECALAJ MICSORARE ECART LINII SEMNAL

macd-2

Interpretare :

– am observat pana la acest punct (2) ca din locul in care cele doua linii de semnal ale indicatorului MACD s-au intersectat indicand un trend in scadere ecartul lor tot s-a micsorat si in timp, in faza analizata, acesta a inceput sa se micsoreze. Linia albastra care este EMA 12 se apropie mai mult de EMA 26 aflata in pozitie superioara si impreuna TIND sa reduca decalajul.

Privind atitudinea investitorilor putem spune ca acestia sunt de acord sa ofere preturi de achizitie la valori mai apropiate de media mobila exponentiala din ultimile 12 zile, adica sunt de acord sa riste un pret mai apropiat de ultimile evolutii si sa sustina pretul, care incepe sa se observe si pe grafic prin variatii pozitive agresive tot mai mari.

Deci piata incepe sa dea semnale mai clare, pe care tot mai multi le vor observa, dar nu foarte multi vor si dori sa actioneze, inca au dubii. Ce sa-i faci, chestie de interpretare si perceptii corecte, dar si de informatii direct de la sursa. Aici este priceperea unora de a castiga TIMP, dar si bani mai multi.

Concomitent, daca ne uitam la marimea histogramei negative aceasta tinde catre 0, adica diferenta dintre cele doua linii se va anula si in final vom contata o inversare de pozitii – SEMNAL corelat pentru o schimbare de directie, moment bun pentru a mai acumula inca un pachet de actiuni tot asa ponderat (20-30% din investitie). De aceasta data costul mediu s-a modificat insa noi vom calcula SL tot in aceleasi conditii de maxim 10% din suma de investit.

Al doilea steag (2) marcheaza pozitia in care pe grafic cele doua medii mobile exponentiale de semnal (pentru noi SMA 12 si SMA 26, neavand pe platformele noastre posibilitatea de a introduce mai multe EMA) incep sa-si micsoreze ecartul tinzand impreuna catre anularea acestuia si putem constata astfel, dupa un alt criteriu, decalajul ANTICIPARII folosind indiciile liniilor de semnal MACD si ale histogramei, din subsolul graficului.

FAZA A III A – SEMNALUL CONFIRMARII ANTICIPARII INTRARII IN PIATA

macd-3

Interpretare :
– pentru cei care incearca sa anticipeze un punct de intrare fata de alt punct in care piata va reactiona deja intr-o proportie foarte mare, atunci acest fapt poate fi benefic, dar nu obligatoriu (volumul in punctul 3 – ziua Z sau ziua de 5 ianuarie pe graficul nostru a fost de 866000 actiuni, cu 7 ori mai mare decat ziua precedenta sau unul dintre cele mai mari din ultimile 8 zile de tranzactionare).

Piata, in majoritatea cazurilor, va reactiona la semnalul unde se intersecteaza cele doua linii MACD si histograma isi schimba pozitia – trece in zona pozitiva, intersectand la randul ei linia 0.

Chiar daca diferenta dintre preturile de inchidere faza 1 vs faza 3 nu este destul de mare, adica de la 0.2060 la 0.2150 lei (cca. 5%) aceasta nu inseamna ca la o alta actiune nu poate fi mai mare sau mai mica.

Prin aceasta experimentare noi de fapt incercam sa simtim “pulsul pietei” si mai ales incercam sa citim cum respira acest organism viu numit piata de capital, cum respira acei investitori activi la o actiune si sa incepem sa fim la unison, daca nu chiar cu un pas inainte.

Probabil ma veti intreba … “Nu este riscant sa intru inainte ca MACD sa intoarca pozitia liniilor si implicit histograma sa devina pozitiva, adica convergenta cu directia pretului ?”
Orice piata este riscanta inclusiv cand semnalele sunt clare. A se vedea acest punct 3 unde liniile MACD se intersecteaza si pretul urca vioi cu 4.88% intr-o zi.

Ori, dupa o scadere destul de importanta, cu fluctuatii mari, aceasta crestere si mai ales pe volume mari este CEL MAI BUN SEMNAL – piata traieste din nou si eu trebuie sa simt ca intr-adevar piata este acum sanatoasa dupa o convalescenta trecatoare si ca pot sa am incredere in ea ca a trecut la o faza optimista.

Mai este un element important si anume, daca acel organism viu numit BRK a avut pe o perioada mai mare de timp (adica trendul intermediar) o viata la fel de sanatoasa, atunci cu atat mai mult voi avea incredere ca “amorteala s-a incheiat” si organismul doreste sa traiasca din nou cel putin la nivelul dinainte.

Dupa opinia mea asa ar trebui sa “simti” piata si sa vezi partea sanatoasa (daca exista) in acea actiune, fara a neglija unele convalescente temporare firesti. Daca “simti” ca acel organism este BOLNAV pe interior, chiar daca este viu, atunci va trebui sa-l lasi in plata “doctorilor”, daca mai este un remediu bun de vindecare.

Am facut aceasta paranteza pentru a se intelege ca in spatele fiecarei linii de pe grafic exista o simtire, un comportament al investitorilor din piata si daca nu vom intelege cum si de ce se realizeaza acea linie, in acel mod, atunci nu vom intelege niciodata AT si nici bursa. Cu atat mai mult cand vorbim de doua linii de semnal asa cum este MACD, dar sa mai si corelez evolutia cu alti indicatori sau oscilatori.

Veti mai pune in acest punct 3 urmatoarea intrebare (daca nu v-ati gandit la ea este rau) … ” Bine, daca aceste teorii se cunsoc de toti la fel atunci vom avea mai multi care vor dori sa anticipeze si atunci oare nu vom avea situatia schimbata in piata ? ”

Justa intrebarea, dar in realitate apar trei aspecte … 1) nu toti stiu sa interpreteze corect, mai ales corelatia dintre indicatori. Doar bazandu-ne pe MACD nu este suficient oricat l-am stapani de bine; 2) nu toti vor lua decizia sa intre in piata avand multe indoieli generate tocmai de lipsa de experienta aprofundata in domeniu; 3) rationamentul unuia nu se potriveste nici pe departe cu al celuilalt deoarece profilul, dar mai ales comportamentul difera foarte mult, deci si deciziile.

FAZA IV – LOCUL INTALNIRILOR CONVINGATOARE

macd-5

Niciodata sa nu spui in piata “sunt convins ca … ” deoarece semnalele chiar si cele mai clare trebuiesc simtite in timp chiar daca MACD intersecteaza linia 0 si iti da semnal ca cresterea va continua si va fi una SOLIDA.

Dar aceasta nu este totul, pentru a avea un semnal cat mai clar ca TRENDUL ESTE MATUR si de durata va trebui si cele doua medii mobile de pe grafic sa se intersecteze (EMA 12 si EMA 26) schimband pozitiile, fapt care consemneaza un lucru evident ca “organismul nostru BRK” este in stare sa-si depaseasca vechea conditie spre noi maxime.

In aceasta situatie investitori cumpara tot mai mult la preturi tot mai apropiate de EMA 12 si cat mai departe de EMA 26, ceea ce face ca histograma sa fie tot mai inalta. In acelasi timp linia EMA 12 se indeparteaza tot mai mult de EMA 26 dand incredere ca trendul UP format este pe o crestere tot mai constanta si hotarata. In piata vom vedea volume din ce in ce mai mari si variatii de pret semnificative.

PRIMA CONCLUZIE :

Nu intotdeauna un singur indicator AT iti poate oferi un SEMNAL evident. Pentru o mai mare acuratete/robustete a estimarilor este bine ca MACD sa fie corelat cu semnalele altor unelte, dar nu din aceeasi familie. In acest caz combinatia poate fi cu Bollinger Band, STS (mai mult slow stochastic) si pattern candlestick.

FAZA A V – VII A – SLABICIUNEA si OSCILATIILE MACD

macd-6-7-3

Interpretare :
– odata ce liniile de semnal ale MACD incep sa se apropie tot mai mult si pe o panta descendenta in zona pozitiva, fapt marcat pe histograma pozitiva prin reducerea inaltimii acesteia (5) ne putem astepta la unele slabiciuni din partea semnalului POZITIV, dar fara a spune ca ceva important se va schimba imediat in directia trendului principal.

– graficul ne prezinta o convergenta a liniei MACD fata de pret si acest aspect ne mai linisteste cu atat mai mult cu cat constatam un pattern gen “bullish flag”. Dupa minimele din luna ianuarie 2010 cand ecartul liniilor de semnal MACD s-au apropiat destul de mult fara a se intersecta constatam o inversare a pozitiilor liniilor MACD (6) in momentul in care trendul a realizat noi minime ale anului 2010, mai joase decat cele din ianuarie.

Situatia nu degenereaza deoarece linia neutra ramane departe de linia MACD pe o histograma negativa, care isi micsoreaza inaltimea si asa redusa schimband zona odata cu directia trendului, aceasta devenind pozitiva.

Spargerea limitei superioare (asteptata de altfel de traderi deoarece patternul FLAG era unul bullish) a marcat si o inversare a liniilor MACD al caror ecart s-a marit foarte rapid si consistent, fara a depasi nivelul celui anterior din prima ascensiune AB marcata pe grafic.

Noua crestere a pretului pe trendul CD poate fi dimensionat conform regulilor configuratiei grafice si ea este cel putin echivalenta cu “bratul steagului – trendul AB”, ceea ce inseamna o crestere de pana la 0.2900 lei.

Se vede ca piata BRK a “exagerat” putin si probabil ca in saptamana viitoare vom vedea o asezare a preturilor pe pozitii de echilibru sub acest prag dupa ce unii ambitiosi vor dori sa testeze pragul psihologic de 0.3000 lei.

In cazul in care se va realiza din nou o histograma negativa DIVERGENTA, dar cu un ecart cu inaltimi considerabile comparabile cu cele de la histograma pozitiva, iar MACD va indica o apropiere a liniilor de semnal, atunci vom putea anticipa o tendinta de schimbare de directie a trendului BRK – UN REBOUND probabil in zona 0.3000 lei.

Probabil ca unii care au acum actiuni BRK vor vedea altfel problemele sau nici atat. Fiecare acorda importanta AT atat cat considera de cuviinta, dar daca in timp de 10 saptamani pretul unei actiuni creste cu cca. 50 %, iar majoritatea actiunilor (indicele BET) a crescut doar cu 20 % atunci este un mare semn de intrebare pentru unii.

In acest caz AT iti poate semnala cum sta problema pe TS, cand sa iesi in profit mai bun si cand sa intri/reintri la un pret mai bun.

Este adevarat ca emitentul a pus la bataie o strategie importanta pentru a putea disponibiliza bani prin reducerea capitalului social la jumatate (72 mil. lei) pastrand acelasi numar de actiuni si in acelasi timp sa reduca free floatul din piata cu 2% prin rascumparari de actiuni pentru salariati la un pret de 0.1-0.5 lei, in termen de 18 luni, dar este cale lunga si se pot intampla multe pana atunci, chiar si pe TS.

Speak Your Mind

*