2.5.5.3.2 Indicatorul MACD – aprofundare

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Sunt de acord cu faptul ca pentru multi investitori uneltele analizei tehnice, unul din elementele de baza ale cunostintelor strict necesare bursiere, nu reprezinta mare lucru sau sunt lucruri mai greu de inteles.

Nici nu voi incerca sa va lamuresc de utilitatea si eficienta acestui gen de analiza fiindca va fi foarte greu de inteles pentru cineva care nu a incercat pe viu asa ceva, adica sa ia decizii de in/out piata ajutat de aceste semnale si sa reactioneze in functie de ele.

Ceea ce voi face este mult mai simplu si anume voi prezenta acele aspecte pe care ne putem bizui atunci cand avem indoieli sau dubii privind stabilirea unei directii a trendului bursier astfel incat decizia de investitii sa fie mult mai usor de luat.

Desigur, in continuare pentru mine, ca investitor in piata de actiuni, raman ca baza datele fundamentale ale emitentului sau la nivel macroeconomic, insa nu cele filtrate si prelucrate inclusiv comercial ci informatiile culese direct de la sursa si interpretate cat mai corect.

Nimeni nu-ti va putea spune ca doar cu ajutorul AT vei putea sa castigi pe o piata de actiuni (chiar daca aici am rezerve pentru termen scurt si foarte scurt), insa combinatia AF si AT mie personal mi-a adus rezultate foarte bune. Procentul fiecarui gen de analiza si-l alege fiecare in functie de conjunctura.

Voi face o paranteza mai mare si voi vorbi despre cele doua categorii ale analizei tehnice, spre care se orienteaza in mod diferit traderii seriosi, dar la care parerile sunt total diferite. Fireste si aici orientarea difera de la investitor la investitor si cel mai bun argument in alegerea uneia din categorii este modul cum te descurci mai bine cu acea parte si acest lucru se vede din rezultate.

Analiza tehnica clasica vs analiza tehnica moderna
Analiza tehnica clasica este abecedarul sau originea/baza analizei tehnice si este datata cu foarte mult inainte de aparitia calculatoarelor. Am putea chiar spune ca este OUL din care s-a nascut GAINA numita AT.

Elementele definitorii ale ATC sunt graficele cu tot ceea ce inseamna aceasta mai simplu : trendurile, liniile de trend, patternurile (modelele/formatiunile grafice clasice), care folosesc foarte mult miscarea pretului si a volumului (in special pentru o piata spot). Cei care se bazeaza pe acest gen de AT sunt chartisti.

Identificarea unor patternuri de genul “double top”, “head & shoulders” (cel mai cunoscut), “triple bottom” necesita foarte multa experienta si claritate in viziune, in a citi graficele, deoarece atunci cand iti doresti sa vezi asa ceva exista nesansa sa “vezi” si acolo unde nu este in realitate putand deveni captiv acestor modele grafice. Concret, trebuie sa fi detasat de aceste patternuri subiective, in calitatea de chartist.

Analiza tehnica moderna, asa cum suna, a aparut dupa introducerea calculatorului si dupa opinia mea este un gen mai rational de analiza, adica mai aproape de realitatea din bursa, asa cum este vazuta de traderi. De unde aceasta certitiudine ? Din testarea si retestarea unui sir intreg de indicatori si oscilatori cu care opereaza ATM si validarea acestora prin rezultate (voi da exemple mai jos, prin MACD si alti indicatori).

Spre deosebire de ATC unde daca imi doresc ca bursa sa arate bullish sau bearish atunci pot gasi cu tot dinadinsul un pattern care sa-mi indice asa ceva, la ATM un semnal al unui indicator imi arata clar ca urmeaza o scadere (sell) sau o crestere (buy).

Asa ca daca aici nu avem prea mult subiectivism avem in schimb alt impediment si anume faptul ca semnalul buy/sell este oferit de date istorice, din trecut pe o perioada anume si in acest caz anumite miscari IMPORTANTE – de regula de REVERSAL (cele mai urmarite pe o perioada mai mare de timp) pot fi nesesizate.

Totodata la nivelul ATM vom gasi atat indicatori si oscilatori de moment, precum si de anticipare (lagging vs leading – ca in cazul indicatorilor macroeconomici prezentati pe acest blog de curand).

Asa ca – solutia este combinarea fericita a celor doua ATC si ATM cu gasirea modelelor grafice care ne prezinta miscari ample de piata bull sau piata bear si confirmarea acestora prin folosirea semnalelor indicatorilor si a oscilatorilor.

Si uite asa ajungem la indicatorii cei mai populari si cei mai des folositi de traderi.

Cu acestea fiind zise sa trecem direct poate la cel mai uzitat indicator tehnic si anume la MACD (moving average convergence-divergence), adica MEDIA MOBILA CONVERGENTA-DIVERGENTA.

Rolul indicatorului MACD
MACD este in acelasi timp un indicator de moment cat si un indicator de divergenta ce poate anticipa o miscare si a fost descoperit de Gerald Appel in anul 1960.

Voi face a doua paranteza si voi spune ce este un indicator de moment. Ei bine acesta defineste un trend, o stare de fapt, o directie anume si puterea/slabiciunea ei. Deci mai putin un semnal de schimbare de directie. Poate si anticipa aceasta schimbare dar nu ne putem bizui pe el in aceasta privinta. Acest semnal poate fi inselatoar.

CARACTERISTICI
MACD este un indicator de trend care prezinta interdependenta dintre doua medii mobile ale preturilor. Grafic apare ca doua drepte ale caror intersectii dau semnale de tranzactionare buy/sell : linia MACD si linia de semnal, care apar marcate diferit pe grafic.

Linia MACD cuantifica diferenta dintre cele doua medii mobile exponentiale (una RAPIDA – fast pe termen scurt de 12 zile si a doua LENTA – slow pe termen mai lung de 26 zile, de regula) si reactioneaza relativ rapid la schimbarea preturilor.

Linia de semnal este o medie mobila exponentiala care evolueaza mai lent fata de linia MACD (de regula este media mobila exponentiala de 9 zile).

CONCRET :
EMA 12 – reprezinta ultimele 12 bare a mediilor mobile rapide (fie zilnica, saptamanala sau lunara)
EMA 26 – reprezinta ultimele 26 bare ale mediilor mobile lente.
EMA 9 – sunt ultimele 9 bare a diferentei dintre doua medii mobile apropiate.

Pentru piete cu volatilitatea mai mare se poate folosi si alta grupare de cifre in locul celor clasice recomandate de Apple de 12, 26, 9 – ca fiind valabile in majoritatea cazurilor – si anume 8, 17, 9.

GRESEALA DE INTERPRETARE

Cele doua linii de pe graficul MACD nu sunt liniile a doua medii mobile exponentiale ale pretului cum se intelege de multe ori ci DIFERENTA dintre doua medii mobile exponentiale, o diferenta mai rapida si o diferenta mai lenta. De aici si acuratetea mai mare a acestui indicator “LAG”

Modul de calcul al MACD
Descriere : media mobila pe termen scurt este (EMAS) si cea pe termen lung este (EMAL), iar linia de semnal a MACD este EMAMACD. P este pretul la momentul n.

Calcul :
EMAS = EMASn-1 + ((2 / (n + 1)) * (Pn – EMASn-1))
EMAL = EMALn-1 + ((2 / (n + 1)) * (Pn – EMALn-1))

MACD = EMAS – EMAL
EMAMACD = EMAMACDn-1 + ((2 / (n + 1)) * (Pn – EMAMACDn-1))

Indicator al momentului pozitiv-negativ/Semnale de cumparare si vanzare
Acestea devin vizibile cand cele doua linii se intersecteaza.
Un semnal de cumparare are loc cand linia MACD intersecteaza de jos in sus linia de semnal. Semnalul este cu atat mai puternic cu cat intersectia are loc mai jos de linia 0.

Un semnal de vanzare are loc cand linia MACD intersecteaza de sus in jos linia de semnal. Semnalul este cu atat mai puternic cu cat intersectia are loc mai sus de linia 0.

Puterea semnalului MACD
Un semnal mai puternic este prezentat prin cresterea ecartului dintre cele doua medii mobile incluse in calculul MACD. Aceasta inseamna ca daca linia MACD si de semnal sunt peste (respectiv sub) zero si linia MACD este deasupra (respectiv dedesubtul) liniei de semnal, atunci tendinta este puternic crescatoare (respectiv descrescatoare).

Slabirea semnalului MACD – Indicator de divergenta “Bullish” si “Bearish”
Divergenta dintre MACD si pret indica slabirea unei miscari crescatoare sau descrescatoare
Divergenta “Bearish” (descrescatoare) are loc atunci cand preturile cresc tot mai mult, dar MACD descreste. Acesta este un semnal ca tendinta crescatoare slabeste.

Divergenta “Bullish” (crescatoare) are loc atunci cand pretul scade tot mai mult, dar MACD creste. Acesta este un semnal ca tendinta descrescatoare slabeste.

IMPORTANT:

Divergentele indica o tendinta in curs de slabire, dar nu prezinta si faptul ca tendinta s-a inversat. Deci indicatorul nu poate fi folosit ca semnal de REVERSAL nici macar cu o acuratete satisfacatoare.

Semnalul sau confirmarea ca tendinta s-a inversat trebuie sa rezulte din modificarea unei linii de trend sau din existenta unui pattern gen REVERSAL.

Histograma MACD
Aceasta a fost introdusa de Thomas Asppray in anul 1980.
Multi traderi utilizeaza mai mult MACD Histogram deoarece aceasta indica vizibil pe grafic diferenta intre linia MACD si linia de semnal, precum si pozitia acestora pe grafic, in fond pozitia diferentei mediilor mobile exponentiale (cea rapida si lenta) fata de media mobila exponentiala de semnal, de regula mai rapida decat cea rapida inclusa in evolutia liniei MACD.

IMPORTANT:
Cu cat histograma este mai mare in zona pozitiva cu atat intelegem ca preturile medii de inchidere mai rapide sunt mai departe de cele mai lente – deci trendul UP va continua o perioada. La fel gandim si pentru histograma mai mare in zona negativa, dar interpretarea este inversa – adica preturile medii de inchidere mai lente sunt mai departe de preturile medii de inchidere mai rapide – trendul DOWN va continua inca o perioada.

Pentru historgrama mai mica interpretarea este ca preturile medii de inchidere mai rapide/lente sunt mai apropiate de cele mai lente/rapide – adica atentie la durata noii directii ca nu poate dura mult timp.

O inversare de pozitie a histogramei fata de linia 0 poate insemna si o schimbare de directie, dar nu sigura deoarece aceasta poate reveni oricand de unde a plecat.

Deoarece historgrama este o rezultanta a pretului (diferenta MACD cu linia de semnal, un fel de diferenta la diferenta) trebuie sa nu uitam ca pot apare si semnale false tocmai din acest mod de calcul si va trebui sa avem confirmarea de la alti indicatori sau oscilatori (de regula cu inca 2 oscilatori tehnici).

ATENTIE : de regula historgrama anticipeaza intersectarea liniei MACD cu linia 0.
GRAFICE si interpretari diferite ale semnalului MACD – ca profesionistii.

Prima interpretare – INTERSECTAREA liniei MACD cu cea de semnal

macd

Interpretare grafic zilnic DJIA pe acest an in functie de MACD
– graficul prezinta 9 puncte de intersectare ale liniei MACD cu linia de semnal EMA 9
– din cele 9 puncte de intersectare 4 sunt in zona negativa, iar din acestea punctul A de schimbare pozitie dintre cele doua linii este FALS. De ce ? Deoarece MACD este inn zona negativa este posibil ca noua tendinta sa fie temporara si nu de durata si daca vom astepta confimarea pentru inca o zi vom constata ca vom avea in cele doua zile doua patternuri : unul de pret – double top si al doilea pattern candlestick – bearish engulfing pattern

– in punctul C avem si o valoare negativa a MACD foarte mare (mai ales daca privim istoric) ceea ce ne poate duce cu gandul ca o schimbare a pozitiei liniei MACD cu linia de semnal poate fi si un viitor trend UP lucru confirmat deopotriva de un triplu bottom in zona 9 martie.

Noua tendinta este sustinuta ulterior si de modificarea pozitiei EMA 12 > EMA 26 semnaland astfel ca vom avea o piata bullish pe TS si minimul atins anterior este un MINIM pentru termen scurt, care merita urmarit in viitor.

Daca tendinta UP a pretului este CLARA prin evolutia MACD mai ales a cresterii ecartului/diferentei dintre aceasta si linia de semnal (fapt vizibil si prin histograma POZITIVA INALTA) si consolidata de trecerea MACD impreuna cu linia de semnal dincolo de linia 0, in zona pozitiva, atunci nivelul volumului aflat in crestere semnificativa INTARESTE convingerea ca viitoarea miscare este una PUTERNICA si de DURATA.

– pentru punctele aflate deasupra liniei 0 – in zona pozitiva unde MACD se mentine deasupra liniei de semnal tendinta este clara mai ales daca cele doua medii mobile exponentiale raman in pozitia initiala.

In acest caz avem unele schimbari locale/temporare de directie ale trendului numite corectii negative ale trendului de crestere : punctul d si h care sunt marcate de double bottom respectiv de triple bottom semnaland astfel un reversal local cu revenirea pe trendul UP initial.

Putem observa ca pe tot timpul desfasurarii acestor evenimente ecartul EMA 12 fata de EMA 26 s-a pastrat SUPERIOR si destul de relaxat pentru durata trendului UP inceput in martie, iar intersectarile liniei MACD cu linia de semnal si schimbarea pozitiei acestora nu reprezinta intotdeauna si un reversal important mai ales ca acestea raman in zona pozitiva a evolutiei MACD.

In acelasi timp nici ecartul MACD-linie semnal nu devine amenintator pentru o schimbare importanta de trend (fapt perfect vizibil prin inaltimea redusa a histogramelor pozitive si negative comparativ cu cele apropiate ca evolutie).

– situatia devine mai periculoasa in zona punctului g pentru o schimbare mai importanta in momentul in care inaltimea histogramei creste trecand sub linia neutra 0 si depasind ca inaltime valorile precedente. Semnalul devine evident cand EMA 12 trece sub EMA 26 in paralel cu evolutia pretului care strapunge treptat liniile celor doua medii mobile. Este un SEMNAL evident pentru un minitrend bearish sau o corectie negativa mai serioasa.

Vom observa ca dupa punctul g avem un pattern candlestick gen three crow black care inseamna o scaderea importanta, care se confirma prin trecerea liniei MACD sub linia de 0 si intrarea in zona negativa – accentuarea scaderii este iminenta, mai ales ca inaltimea histogramei negative lucreaza in aceasta noua directie.

– este firesc ca pe o asemenea miscare (mai ales trecerea linei 0) cu atatea ciori negre candle sa urmarim un viitor punct de minim care poate fi si un rebound bulish si deci un punct de INTRARE important sau de reintrare.

Asa constatam ca in zona 8200 indicele DJIA are un triplu bottom testat si retestat, care ne spune ca investitorii revin mai hotarati in piata, iar vanzatorii se retrag pentru a prinde un randament mai bun pe baza revenirii sentimentului pozitiv in piata si accentuare acestuia.

Convingerea ca vom avea un nou trend minor ce va reprezenta o revenire pe trendul UP intermediar inceput in martie 2009 ne-o da semnalul privind trecerea MACD deasupra liniei neutre 0 si realizarea unei histograme pozitive suficient de inalta comparativ cu valorile anterioare.

O mica retinere o vom avea din cauza volumelor mult mai reduse de tranzactionare insa acest fapt demonstreaza ca nu am avut panica de vanzare intre punctele g-h ci mai mult o marcare de profit semnificativa.

Si in acest caz vom astepta confirmarea desprinderii de minime si urmarind maximele vom vedea ca acestea sunt tot mai mari decat cele anterioare, iar minimele la fel. Inaltimea histogramei pozitiva comparativ cu cele anterioare ne convinge ca trendul va fi unul solid si putem sa ne asteptam la noi maxime ale anului 2009.

Confirmarea si de aceasta data ne-o va oferi tot pozitia EMA 12 > EMA 26 si cresterea ecartului acestora combinata cu pozitia trendului destul de HIGH fata de aceste doua medii mobile de referinta.

– si vine un nou punct de intersectie – i – si o incercare de corectie, care totusi dupa atingerea unui nou triplu bottom in zona 9200 s-a dovedit a fi doar un pullback de respiro pentru o continuare a cresterii pe un fond optimist constant.

– zona actuala nu aduce deocamdata nici un semnal de care sa ne legam pentru a lua o decizie de vanzare cu toate ca multi traderi spun ca pragul de 9500 atins vineri este un prag de rezistenta firesc in conditiile actuale si care ar necesita o marcare partiala de profit.

Eu totusi as astepta inca 2-3 zile pana cand histograma negativa se va accentua – in caz contrar urmarim in continuare mai ales pozitia liniei trendului fata de EMA 12 si EMA 26, dar si a acestora intre ele, precum si o accentuare a tendintei de scadere a MACD, aflat in prezent in divergenta fata de linia trendului.

In fond un SL la 9200 (nivelul minimului anterior – punctul h) nu ar reprezenta decat 3,15% din cele 15,6% crestere de la acest minim local.

A doua interpretare – Intersectia liniei MACD cu lnia neutra 0
Am vazut pe graficul de mai sus ce reprezinta si cum se interpreteaza efectiv acest lucru.

Punctele unde MACD intalneste linia neutra 0, fie de sus in jos fie de jos in sus reprezinta si momentul in care liniile EMA 12 si EMA 26 se intersecteaza schimbandu-si pozitiile si implicit INTARIND perceptia ca noul trend s-a consolidat si isi urmeaza directia inca o perioada buna.

Acelea sunt momentele in care SMART MONEY sau BIG MONEY intra mai mult in piata fiind convinsi 80% ca strategia lor este CORECTA. Aceste puncte certifica/autentifica cu o acuratete foarte mare ca noul trend s-a format si nu va mai da inapoi.

Acestea sunt momentele in care pe un grafic saptamanal sau lunar putem alege o pozitie buna de intrare sau de iesire valabila pe o perioada mai mare de timp.

Voi prezenta pentru aceasta graficul saptamanal al BRD din ultimile 80 luni

brd

Momentul de intrare pentru o perioada mai lunga de timp (marea oportunitate) se poate realiza cand linia MACD intersecteaza de jos in sus linia de semnal – amandoua fiind in zona negativa – semnal confirmat de pozitia oversold (supravanzare) a oscilatorului RSI pe un grafic saptamanal. Intersectarea liniei 0 de linia MACD de jos in sus semnifica consolidarea directiei trendului UP pentru TS si intarirea puterii acestuia de a-si continua miscarea.

Inaltimea histogramei pozitive ne va spune ca miscarea de apreciere a pretului actiunii va continua pana cand aceasta se va reduce la 0 si va deveni apoi negativa.

Voi adauga ca pretul actual al BRD a ajuns la nivelul pragului de retragere de 61.8% aplicat intregului trend crescator realizat din momentul listarii actiunii (vezi nivelurile de retragere Fibo de pe grafic) si anume din zona 12.000 puncte, iar topul de 12.500 are toate sansele sa fie retestat. Daca acesta nu va rezista (vezi trecerea liniei RSI dincolo de linia de 70 si a MACD intrat in zona pozitiva) atunci urmatorul prag de rezistenta pe TS este in zona de 15.500 puncte corespunzatoare nivelului de retragere de 50% Fibonacci, ce devine astfel o tinta vizata de traderi in acest an.

A treia interpretare – Divergenta liniei MACD fata de linia de pret
Am folosit graficul zilnic al actiunii TGN
tgn-21-august

Explicatiile graficului sunt mai mult decat explicite asa ca la o divergenta negativa a directiei liniei MACD fata de o tendinta UP a pretului actiunii TGN, fie si pe termen scurt sau foarte scurt, vom avea (in perspectiva) un trend coborator, adica o scadere. Semnalul MACD este HOTARATOR.

La fel se va intampla si cu o divergenta POZITIVA indicata de linia MACD fata de o tendinta DOWN a liniei pretului TGN ceea ce inseamna ca viitoarea miscare a actiunii este UP.

Convergenta directiilor liniei MACD cu linia trendului semnaleaza pastrarea directiei miscarii respective.

Sunt mult mai multe de spus despre MACD si fireste trebuie sa se aprofundeze si practic acest indicator pana cand se va putea citi dintr-o privire pe grafic.

Cine doreste sa invete mai mult despre MACD poate viziona acest VIDEO de Gerald Apple – EXPERT

Speak Your Mind

*