2.5.5.3.1 Identificare oportunitati – MACD/AT

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

ANALIZA TEHNICA sau cel putin o incercare

MACD – Media mobila convergenta – divergenta

MACD – Delta

Cu multa rabdare si disciplina putem sa folosim indicatorul MACD pentru a afla cand vom avea urmatoarea oportunitate, adica un punct (zona) convenabil de intrare/iesire din piata.

Pe pietele de capital sunt multe oportunitati in orice zi . Putem sa le descoperim folosind unelte simple si un ochi mai experimentat. Unul dintre uneltele mai des folosite este indicatorul MACD. Un derivat al acestui indicator este MACD Delta care identifica divergenta dintre pret si indicator si care nu este decat o diferenta intre 2 medii mobile exponentiale, una pe TS si alta pe TL, prezentate pe o histograma cu un punct de zero (0) ca punct de echilibru.

De ce divergenta? Deoarece aceasta este un semnal foarte important pentru a lua decizii de intrare (divergenta bullish) sau de iesire (divergenta bearish).

Exista si unele intelesuri care stabilesc ca nu toti indicatorii tehnici sunt 100% valabili. Putem spune ca nu intotdeauna semnalul dat de divergenta MACD arata directia sau schimbarea directiei de miscare a trendului. Aceasta se va exemplifica mai jos.

Pentru graficul urmator, importanta este identificarea nivelului unui maxim curent cu un altul anterior, precum si a unui nivel de minim curent cu unul anterior si compararea lor cu pretul. Unde apare divergenta exista posibilitatea unei oportunitati. Trebuie sa ai doar multa rabdare pentru a utiliza aceste semnale.

Nu toti indicatorii tehnici sunt siguri 100%. Oricum exista un test care poate verifica ca ceea ce arata indicatorul nu este un semnal FALS si aceasta este dat de actiunea pretului care poate confirma sau infirma semnalul.

Indicatorul MACD delta prezentat mai sus atentioneaza asupra unei schimbari iminente dar aceasta nu poate fi facuta fara ca pretul sa nu urmeze directia indicatorului. Acesta este testul actiunii pretului pentru a determina daca semnalul este real sau nu.

Asa cum se vede din grafic semnalul dat de indicatorul MACD este de atentionare pentru un eventual reversal si crearea unei piete crescatoare (bullish divergence). Linia orizontala este cea de test pentru confirmarea semnalului dat de MACD si se constata ca pretul a strapuns linia de confirmare.

Graficul de mai jos arata o linie rosie orizontala care marcheaza confirmarea semnalului. In timp ce acest ultim pivot a fost ultima rezistenta detinuta de BEAR. O strapungere a acestei linii ar semnifica iesirea din piata a lui bears si aducerea la cumparare a lui bulls.

In acest exemplu semnalul este FALS deoarece actiunea pretului nu urmareste semnalul MACD si nu trece deasupra liniei orizontale. Testul actiunii pretului este crucial si trebuie folosit pentru a elimina semnalele false. Facand acest pas rata castigului poate fi mai mare.

Cum poate face o investitie aceasta divergenta? In timp ce actiunea pretului a confirmat semnalul real trebuie privit daca face primul RALLY, adica primul LOWER HIGH facut dupa spargerea suportului.

Raliul va marca un punct de intrare favorabil. In timp ce raliul urca pana la linia orizontala se confirma ca suportul deja spart devine REZISTENTA.

Cand trendul se misca mai jos decat minimul barei anterioare atunci apare semnalul de a intra pe pozitii SHORT.

Graficul urmator arata strapungerea liniei orizontale care confirma semnalul. Imediat dupa strapungere prima retragere a pretului actiunii incepe mergand sub linia orizontala.

Daca trendul se va intoarce din nou pe crestere in sedinta de tranzactionare respectiva atunci se va inregistra un maxim mai mare decat maximul anterior. In acest caz vom intra LONG. Semnalul este tipic pentru pietele bullish (de crestere).

Unde vom iesi? Fiecare investitor are propriul stil sau sistem de a determina iesirea: semnalele indicatorilor, un procentaj al sistemului propriu sau semnalul de actiune a pretului.

Iata doua alternative:

1. Pentru pozitii LONG, cand pretul face un LOWER HIGH sau un LOWER LOW, acesta fiind un semnal ca piata face o consolidare sau o schimbare de trend. In acest moment o iesire este prudenta. Pentru SHORT iesirea este recomandata cand pretul face un HIGHER HIGH sau un HIGHER LOW. Acesta poate fi un semnal de crestere.

2. pentru SHORT si LONG, cand indicatorul face un semnal opus divergentei, investitorul va considera IESIREA cu sau fara confirmarea actiunii pretului. Orice alta alternativa poate fi acceptata ca punct de iesire.

Formatul cu umbra albastra din graficul de mai jos prezinta a doua strategie de IESIRE: iesirea pe semnalul de divergenta in directie opusa fara confirmarea actiunii pretului.

Cu ceva RABDARE, indicatorul poate anticipa cand se va apropia urmatoarea oportunitate. Sa fiti pregatiti este conditia suprema pentru succes.

Dupa cat se observa folosirea indficatorului MACD si/sau a lui MACD Delta este foarte usoara.

Speak Your Mind

*