2.5.5.3 Indicatorul MACD

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

MEDIA MOBILA CONVERGENTA/DIVERGENTA

Este unul dintre cei mai folositi indicatori tehnici, care ofera si cea mai buna acuratete dintre indicatorii clasici folositi, indiferent de tipul pietei de capital fiind introdus in 1960 de Gerald Appel. Acesta a scris atat cartea “The Practical Guide to Technical Analysis”, precum si “Technical Analysis – Power Tools for Active Investors” unde sunt prezentate pas cu pas cele mai utile sfaturi pentru a avea succes pe bursa.

As adauga la aceasta si cartea “Understanding MACD” – Gerald Apple si Edward Dobson (un bun prieten al lui Alexander Elder).

Indicatorul este un oscilator de moment si foloseste combinatia a doua medii mobile, una pentru o perioada mai lunga si cealalta o perioada mai scurta. Rezultatul este o linie care oscileaza deasupra sau sub linia lui ZERO fara limite maxime sau minime (vom retine acest aspect – fara limite).

MODELUL CLASIC MACD
In mod clasic cele doua medii mobile folosite sunt EMA 12 – media mobila exponentiala mai rapida si EMA de 26 zile – media mobila exponentiala mai lenta. Amandoua se bazeaza pe preturile de inchidere. La fel, in majoritatea cazurilor MACD foloseste ca linie de semnal (tigger line) linia mediei mobile exponentiale EMA 9 zile.

La descoperirea acestui indicator Apple recomanda MACD (8, 17, 9) pentru semnalul de sell si MACD (12, 25, 9) pentru semnalul de cumparare. Cu timpul el a devenit cel clasic.

INTERPRETARE MACD sau CE FACE MACD ?
Cand linia MACD este peste linia de semnal EMA 9 atunci avem o tendinta de crestere. Aceasta devine foarte puternica daca amandoua liniile sunt in zona pozitiva, adica peste linia neutra – valoarea 0. Daca linia MACD este sub linia de semnal EMA 9 atunci tendinta va fi de scadere. Intersectia dintre cele doua linii si pozitionarea acestora in modul de mai sus semnifica o schimbare de directie a trendului.

MACD masoara diferenta dintre cele doua medii EMA si arata modul in care investitorii doresc sa plateasca sau sa nu plateasca actiunea la un pret din ce in ce mai mare si apropiat unei medii mobile apropiate mai rapide comparativ cu o perioada mai mare de timp corespunzatoare unei medii mobile mai indepartate si mai lente (EMA 26). Pe scurt el masoara puterea cu care investitorii doresc sa sustina sau nu preturile curente ale actiunilor.

CONVERGENTA/DIVERGENTA MACD
Convergenta MACD cu linia pretului actiunii este atunci cand directia celor doua linii este in acelasi sens. Ea arata ca nu ne putem astepta la o schimbare de trend si ca acesta isi va pastra in continuare directia de evolutie … urcare sau coborare.

Divergenta se realizeaza cand linia MACD este in directie opusa liniei de trend indicand faptul ca va urma o schimbare de directie a acestuia.
Divergenta poate fi negativa daca linia MACD este in coborare (lower low) iar linia pretului este in urcare (higher low); aceasta din urma isi va schimba directia in sens invers urmand directia MACD.

Interpretare : investitorii sunt dornici sa plateasca mult mai putin decat pretul mediu cel mai apropiat (cea rapida – EMA 12) dar mai apropiat de media unei perioade mai indepartata (mai lenta – EMA 26).

Aici avem trei faze principale, fiecare cu interpretarea sa :
Faza I – Formarea unui semnal bullish MACD
O divergenta pozitiva se formeaza cand directia MACD incepe sa urce dar inca este pe scadere si poate forma o serie de (higher low), iar linia trendului inca formeaza lower low; tendinta pretului este de a-si schimba directia pentru o crestere de pret cu formarea in timp a unor lower high urmand directia MACD.

Faza a II – a – Confirmarea primului semnal al MACD
O miscare clara bullish a MACD este cand acesta va intersecta linia de semnal EMA 9 trecand deasupra acesteia semnaland o schimbare clara de directie in sens pozitiv a pretului actiunii.

De multe ori acest semnal, daca este luat singular fara a fi insotit de un alt indicator tehnic, poate fi un semnal fals, mai ales daca este intr-o zona opusa noi directii (vezi intersectia bullish MACD in zona negativa, sub linia 0). Recomandarea este sa introducem un filtru al pretului si sa avem o confirmare a noi directii timp de 3 zile.

Faza a III – a – Intersectia liniei MACD cu linia 0 – trecerea in zona pozitiva
Un semnal foarte puternic este cand linia MACD intersecteaza linia neutra 0 trecand in zona pozitiva si fiind deasupra liniei de semnal EMA 9.

O mentinere in aceasta zona poate fi interpretata ca pretul poate sa mai creasca chiar daca linia MACD trece sub linia de semnal (unii spun ca aceasta ar fi o corectie de moment pentru ca pretul sa urce mai cu forta). In acest caz vom folosi filtrul evolutiei pretului asteptand cele 3 zile de confirmare dar si coreland semnalul usor bearish al MACD cu semnalul cu alt indicator (de regula RSI sau BB)

Interpretare : Investitorii sunt animati sa plateasca mai mult decat preturile actuale si accentuand tendinta de crestere a mediei mobile mai rapide – cea mai apropiata devine mai mare decat cea a mediei mobile mai lente – cea mai departata ca perioada.


BEARISH MACD

Are acelasi comportament ca si la semnalul bullish, dar de aceasta data lucrurile trebuiesc privite in oglinda, avand tot trei faze/semnale de trend

Faza I – formarea unui trend bearish dat de MACD
Care poate fi si un semnal fals, si poate fi asimilat cu ATENTIE

Faza a II –a – Intersectarea liniei MACD cu linia de semnal
Un semnal deja confirmat dar care inca nu stim cat de puternic este existand unele riscuri ca pretul sa revina la vechea directie. Avem nevoie de confirmare 2-3 zile.

Faza a III – a – Intersectarea liniei MACD cu linia neutra 0.
Este un semnal puternic si avem cat de cat garantia ca noua directie este una sigura. De aceea pe un grafic saptamanal este cel mai bine folosit cu atat mai mult corelat cu alte semnale ale indicatorilor tehnici.

ATENTIE: atat pentru bullish cat si pentru bearish semnalele MACD sunt insotite mai tot timpul de varfuri de volume de tranzactionare aceasta fiind o confirmare in plus si destul de puternica ca va urma o schimbare a trendului.

O schimbare a directiei MACD se poate observa mult mai usor prin inversarea lower low in lower high si invers in functie de viitorul trend – o prima confirmare. A doua confirmare a schimbarii trendului se face in momentul intersectarii liniei indicatorului cu linia de semnal. A treia confirmare si cea mai puternica, cel putin pe termen scurt, este in fond intarirea sau consolidarea noii directii a trendului ea fiind data de intersectia liniei MACD cu linia neutra 0 si trecerea acesteia in zona corespunzatoare acestei directii (pozitiva pentru bullish si negativa pentru bearish).

Uneori este greu sa estimezi durata sau lungimea noii directii. Totusi lungimea duratei noului trend se vede mai bine pe graficele saptamanale sau lunare si prin observarea mentinerii pozitiei indicatorului fata de linia de semnal, marimea ecartului dintre aceste linii fiind un alt semnal care consolideaza sau nu noua directie.


MACD Histograma

A fost introdusa de Thomas Aspray si se foloseste pentru finetea estimarilor si o anticipare mai corecta a intersectarii MACD cu linia de semnal – semnalarea schimbarii directiei trendului. Pe graficele secundare alaturi de cele doua linii MACD si linia de semnal mai apre si o histograma care reprezinta diferenta dintre aceste linii. Histograma anticipeaza momentul in care se va produce intersectia liniei MACD cu linia de semnal si automat va incepe o schimbare de directie a trendului.

Divergenta dintre histograma MACD si linia MACD este principala unealta folosita pentru a anticipa intersectia MACD cu EMA 9 si implicit schimbarea de directie a trendului. Divergenta pozitiva semnaleaza un viitor trend pozitiv si una negativa va semnala un trend negativ.

Un exemplu este cartea lui Murphy Jhon – Technical Analysis of the Financial Markets. Un semnal pe termen lung este oferit de graficul saptamanal.

ATENTIE: foarte multi sunt tentati sa foloseasca MACD histograma pentru a anticipa piata si a intra/iesi inaintea celorlalti. Este necesar ca semnalele histogramei sa fie combinate cu cele ale altor indicatori. De regula divergentele sunt mai bine receptate si confirmate daca se coreleaza pe cele doua grafice: zilnice si saptamanale.
In acelasi timp semnalele de cumparare sau vanzare trebuiesc corelate cu cele de supravanzare sau supracumparare oferite de alti indicatori (RSI sau STS).

Voi reprezenta mai jos doua grafice care prezinta in concluzie interpretarea grafica AT a celor de mai sus.

1. Graficul saptamanal al indicelui BET-FI pe ultimii 5 ani

 

macd-15-iunie-08

CONCLUZII:
Graficul vorbeste de la sine :
– avem punctele rosii marcate cu 1-5 ca puncte de iesire cand MACD ofera un semnal de schimbare a directiei pentru o viitoare piata bearish.
– au fost doua puncte de intrare – primul in mai 2006 si al doilea cel recent, tot din mai 2008 (deci la 2 ani ca ciclicitate) cand linia MACD a strapuns linia neutra 0 trecand in zona negativa cu minime mult mai joase in anul 2008. Interesant este ca urmatorul top a generat un lower high din anul 2007 care anunta un top mai mare ca cel anterior (higher high) din august 2007.

– ultima pozitionare a MACD dupa august 2007 indica clar o piata bearish semnalata destul de puternic cand indicatorul a trecut in zona negativa sub linia neutra 0 semnaland si prin forta histograma MACD o coborare destul de puternica (ecartul dintre MACD si EMA 9).
– avem punctele verzi marcate cu A – E ca puncte de intrare dupa incheierea corectiilor realizate si marcarea unei piete bullish cu pastrarea MACD in zona pozitiva in majoritatea perioadei.

MACD histograma marcheaza si anticipeaza aceste miscari/schimbari de directie ale pietei.
– atata timp cat MACD este in zona pozitiva nu avem motive sa iesim din piata si sa marcam profitul ci numai partial pentru a ne proteja castigul obtinut.
– o masura de a iesi hotarat din piata am avut-o in luna iunie 2007 cand MACD a intersectat linia neutra care marca efectiv o piata bearish puternica. Cu atat mai mult la o schimbare de directie de la pct C trebuia sa intram hotarat in piata si sa urmarim reincarcarea portofoliului dupa incheierea corectiei secundare realizate.
– in situatia actuala avem un semnal de schimbare a directiei trendului indicatorului care a fost confirmat relativ dupa cca 3 saptamani cand deocamdata minimele actuale nu au trecut sub cele anterioare cu toate ca s-a incercat acest lucru (52753.47 / 50829.44) ceea ce ne indica o piata bullish in continuare. Putem spune ca histograma MACD este bullish si intareste concluzia de mai sus.

2. Graficul zilnic al actiunii SNP in ultimele 12 luni

snp-15-iunie-08

 

CONCLUZII:
– avem aproape toate cazurile prezentate despre MACD si semnalele de buy si sell in functie de modul in care linia MACD a intersectat linia de semnal EMA 9. Semnal clar de SELL in ianuarie 2008, iar marimea histogramei anticipa un semnal PUTERNIC bearish.

– pentru punctul de intrare din februarie 2008 exista un decalaj al anticiparii histogramei MACD fata de linia MACD (cele doua linii verticale rosii) oferindu-ne astfel un avantaj fata de cei care nu folosesc aceasta unealta.

– divergentele bullish si bearish semnalate pe grafic ne permit sa estimam o schimbare clara de directie si sa fim pregatiti pentru o acumulare in piata respectiv pentru o iesire si protejare a castigului realizat.

– urmarind evolutia MACD de la punctul de intrare din februarie si marind expunerea de la sf lunii martie cand avem inca un semnal de intrare temporar si care trebuia urmat atata timp cat linia MACD este in zona pozitiva (vezi histograma MACD) putem sa optimizam castigul fara a face iesirile foarte scurte semnalate de linia MACD (sageata rosie).

– in momentul in care histograma MACD trece in zona negativa iar linia MACD indica o scadere si trecere sub linia de semnal cu atat mai mult avem un semnal CLAR de vanzare, deci de EXIT. Daca pretul se va mentine sub linia EMA5 de la benzile boolinger iar histograma va fi negativa pretul la SNP va scade si piata va fi una puternic coboratoare.

O schimbare de directie a trendului SNP se va produce o inversare a pozitiei MACD fata de linia de semnal EMA 9.

Analizele vor continua si se pot aprofunda cat de mult se poate de fiecare insa orice analist va spune ca utilizand doar MACD nu va putea face o estimare. Cred ca unii analisti vor utiliza o combinatie pentru doi indicatori. Unul dintre acestia va fi sigur MACD. Se mai foloseste pe langa acesta indicatorul ADX de la DMI.

Speak Your Mind

*