2.5.5.2.3 Benzile Bollinger – aprofundare

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Apreciez foarte mult cand comentariile mele sunt studiate mai atent si cu discernamant. In aceste conditii ma vad obligat sa pornesc de la o dorinta a unui cititor care spune ….

… Am si eu o intrebare …. “Care este timpul optim pentru setarea BB ? 20 sau 9 zile? BB e un indicator foarte important din punctul meu de vedere pentru luarea unei decizii de intrare sau iesire.
Multumesc anticipat

Am incercat in randurile de mai jos sa fiu la inaltimea solicitarii colegului meu si iata ce a iesit …

Benzile Bollinger constau din:

– o linie (banda) de mijloc pentru N perioada a unei medii mobile simple;

– o banda/linie superioara pentru N perioada cu o deviatie standard deasupra liniei de mijloc (banda upper – media mobila + 2 x deviatia standard calculata);

– o banda/linie inferioara pentru N perioada cu deviatie standard sub linia de mijloc (banda lower = media mobila – 2 x deviatia standard calculata).

Pentru piata de actiuni in general sau a unei singure actiuni valoarea tipica/clasica/optima a perioadei N este 20.

Perioada clasica N poate fi inlocuita de analist cu orice valoare proprie in functie de perioada analizata si de orizontul de timp stabilit pentru aceasta analiza, de felul estimarilor (short, long etc).

Pentru perioade scurte de timp se foloseste de regula N pentru 10 zile dar se mai pot folosi pentru 5 sau 9 zile (aceeasi perioada se va alege si pentru SMA).

Pentru long term este evident ca N va lua valoarea de 50 de zile.

Calea cea mai usoara pentru alegerea mediei mobile simple (N zile) este aceea care ofera suport pentru corectia primei miscari in sus sau in jos a pretului actiunii respective. Daca media este strapunsa de corectie atunci este prea scurta.

Asa cum spun specialistii “an average that is correctly chosen will provide support far more often than it is broken
In concluzie N se poate alege in functie de evolutia pretului si perioada de timp analizata.

De fapt perioada N este inclusa in formula deviatiei standard care se determina prin intermediul calculului seriilor matematico-statistice.

Formula poate fi gasita la linkul ….

http://www.bollingerbands.com/services/bb/?page=3

Exista exemple pentru banda bollinger cu perioada N de 10 si chiar 50 de zile ale caror numar de deviatii standard (factorul sigma) poate lua valori diferite in functie de perioada analizata : 1,5 si respectiv 2,5.

De asemenea unii au aplicat la inceput o medie mobila simpla de 21 de zile, iar deviatia era calculata ca 4% fata de linia mediana. Pentru DJIA de exemplu SMA este de 20 respectiv de 21 zile ca perioada, iar procentul folosit ca deviatie este de la 3.5 la 4.

Deci, in cele mai multe cazuri, natura perioadei N este nedefinita fiind la dorinta analistului si a raspunsurilor pe care le asteapta acesta. Eu personal mai folosesc N pentru 30 sau 90 de zile si exista cazuri si pentru N = 1 zi.

O carte importanta este Bollinger On Bollinger Bands Book a lui Jhon Bollinger inventatorul acestei tehnici sau The Profit Magic of Stock Transaction Timing – autor J.M. Hurst, iar unul dintre site-urile cele mai cunoscute in acest domeniu este
www.BollingerBands.com unde, la rubrica “tutorial” se pot gasi destule detalii si exemple ale acestei tehnici cea mai folosita de analistii.

Pe langa descrierea clasica a acestor benzi sunt definiti si alti indicatori foarte utili pentru cei care vor sa aprofundeze BB (Chaiken’s innovation – benzile Bomar cu upper band 3% si lower band 2%, %b, bandwidth etc.)

Ca o particularitate pentru interpretarea BB, in multe cazuri, un reversal trend apare langa banda (inferioara/superioara) atunci cand media mobila simpla ofera un suport sau o rezistenta a pretului.

De asemeanea tot specific BB cand un top depaseste banda superioara, iar urmatorul este sub ea atunci poate fi un semnal de vanzare, dar acesta trebuie confirmat si de indicatorul statistic corelat cu cel al mediei mobile de convergenta-divergenta. La fel pentru banda inferioara BB si semnalul de buy.

De regula BB nu da semnale sigure de sell/buy. Acesta trebuie sa fie corelat foarte bine cu alti 2-3 indicatori tehnici care folosesc preturile de inchidere. De exemplu MACD, STS, RSI, CCI, MFI.

Mai multe date pot fi gasite de catre cei pasionati in cartile si site-urile indicate sau in alte pagini WEB, cum ar fi:

http://www.equitytrader.com/pro/ , necesita subscriere si ofera solutii pentru BB online (List of stocks depicting Bollinger Bands patterns (Squeeze, Walker Up/Down Bands, %b, etc);

http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:bollinger_bands cunoscut cred de foarte multi oferind un chart interactiv bun pentru practica si analiza tehnica a oricarei actiuni;

http://www.tradetrek.com/Education/tech_ind/technical_indicators02.asp , un site foarte interesant din mai multe puncte de vedere.

Net-ul abunda de asa ceva, insa necesita timp si aprofundare teoretica si mai ales practica, nu in ultimul rand pasiune.

Comments

  1. Hello my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all important infos. I’d like to see more posts like this .

Speak Your Mind

*