2.5.5.2.2 Benzile Bollinger – continuare

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Suntem in anul de gratie 2008, luna iulie.
Mare acalmie pe bursa autohtona, nu-i asa ?. In fond cei care au plecat in vacanta nu au de ce sa regrete deoarece nu vad acel trend UP de care spuneau candva unii analisti si care te poate determina sa-ti amani zilele libere pentru a nu pierde rally-ul.

Dar, asa cum spuneam candva, pe un trend bearish nu este bine sa speri la ceva care nu s-a realizat anterior cel putin ca tendinta, mai ales pe o conjunctura total nefavorabila bursei de actiuni, cum ar fi :
1) pretul petrolului a depasit un nou maxim ajungand la 147$/baril foarte aproape de pragul psihologic de 150 – acesta ramane punctul sensibil al perioadei actuale.

In conditiile in care Iranul devine tinta SUA unii speculatori au aruncat deja un pret al petrolului in zona …. 500$/baril. Cand ma gandesc ca in decembrie 2002 inainte de invazia SUA si Anglia in Irak pretul urcase deja la 30.8$/baril nici nu ma mai mira aceste speculatii.

“In 2001 , are loc atacul la WTC, America da vina pe Al-Qaida. In 2001 pretul petrolului era de ~ 20$/Baril
La nici doi ani mai tarziu, pe 20 Martie 2003, America ataca Irakul. Intre timp pretul petrolului urcase la 40 $/ baril. Dupa atac, pretul a avut o tendinta de scadere pana in jur de 25$/baril, insa pentru doar cateva luni.

Razboiul pare ca se termina pe 13 Decembrie 2003, odata cu capturarea lui Saddam Hussein, insa e departe de adevar. Odata cu aceasta captura, petrolul a inceput sa-si continue trendul ascendent, urmand ca intr-un an, in 2004, sa depaseasca 50$/baril si pana la sfarsitul lui 2005 sa atinga 70$.

La 3 ani dupa capturare, pe 30 Decembrie 2006, Saddam Hussein a fost executat prin spanzurare. In 2006 pretul petrolului a scazut pana sub 50$/baril insa si-a reluat trendul de crestere dupa executia lui Saddam urcand in 2007 la ~ 90$.”

2) Cutremurul pe piata fondurilor americane de investitii ipotecare, al doilea dupa 24 de ani (1994) privind falimentul lui IndyMac cu mari repercursiuni asupra pietei fiananciare

3) O piata financiara americana aflata in suferinta cu un dolar tot mai slab si cu pierderi mari la nivelul sectorului financiar prin doua mari fonduri de investitii ipotecare Fannie si Freddie, imi aduce aminte (fara a supara pe cineva) de o mare recesiune economica din ultimii 60 de ani. Cea mai lunga recesiune a fost in perioada 2000-2002 si a durat 700 de zile.

4) pretul aurului incearca sa recastige teren pe un model gen Head and Shoulders inversat si ajuns din nou la linia Neckline. El va incerca de la cca 920$/uncie sa testeze maximul istoric de la 1032 dolari/uncie.

Si spectrul ar putea continua. Desigur ca va intrebati ce legatura exista intre evolutia pietei americane si bursa romaneasca. Am un singur raspuns : sa privim totusi cum au evoluat indicii autohtoni cand bursele straine au scazut si este suficient. Totodata putem sa incercam sa ne explicam de ce avem o lichiditate bursiera de avarie de o buna perioada de timp.

Dar sa lasam parerile personale despre factorii externi si sa analizam un alt element important despre analiza tehnica. Deoarece avem si vom avea in viitor o piata cat mai volatila am ales pentru astazi Benzile Bollinger.

Nu vom povesti despre istoricul BB deoarece vom gasi suficiente date pe NET si vom trece direct la descrierea tehnica a acestor unelte foarte utile unui analist tehnic.

Benzile de tranzactionare sunt liniile din jurul structurii pretului care formeaza invelisul acestuia.
Acestea ofera un prim raspuns la intrebarile privind atingerea unor maxime si minime fata de o baza relativa. Un investitor bine informat ar folosi aceste benzi ca o confirmare a semnalelor unor indicatori tehnici pentru luarea deciziilor de cumparare sau vanzare.

O definitie a acestor benzi a dat-o J.M. Hurst in cartea sa “The Profit of Stock Tranzaction Timing”, care le compara cu un invelis in jurul pretului pentru a ajuta la identificarea ciclului acestuia, care poate avea lungimi diferite.

Odata introdus conceptul de medie mobila s-a putut gasi o definitie mai apropiata acestor unelte ai anume : benzile sunt miscarile in sus si in jos cu x% fata de aceasta medie mobila.

Pentru a intelege mai bine cum se creaza grafic aceste benzi vom spune ca mai intai se calculeaza media mobila dorita si apoi vom calcula cele doua benzi: banda superioara prin multiplicarea cu 1 + procentul ales (1 + 0.04 = 1.04); banda inferioara prin multiplicarea mediei mobile cu diferenta dintre 1 si procentul ales (1 – 0.04 = 0.96). In final se unesc toate punctele determinate si trasate in acest mod.

Au fost si alte modalitati de calcul care stabileau un procent mai mare pentru cresteri (3%) si unul mai mic pentru scaderi (2%) – Chaikin Marc/Bomer Bands.

In timp a aparut si formula de calcul a BB care are inclus in ea deviatia standard (sigma):

formula-bb

IMPORTANT : unii folosesc diferite elemente ale pretului (max + min + inchidere)/3 sau (deschidere + max + min + inchidere)/4. De obicei se foloseste pretul de inchidere pentru a mentine acuratetea.

La fel de importanta este perioada de timp pentru care facem reprezentarea BB : termen scurt, intermediar/mediu sau lung.
Pentru o piata de actiuni un termen de 20 de zile ca perioada este optim pentru calculul BB, aceasta inseamna un termen mediu. Pentru TS se alege 10 zile iar pentru TL lucram cu 50 zile.

Alegerea mediei mobile este la fel de importanta pentru reprezentarea BB deoarece intersectarea acesteia de catre linia pretului semnaleaza o miscare importanta in piata asa cum s-a vazut la mediile mobile (o schimbare de directie sau o intentie in acest sens, eventual o consolidare de pret).

Modul de alegere a mediei mobile – linia de semnal a BB
Cel mai usor mod este de a identifica media mobila care va deveni nivel de suport pentru corectia primei miscari in sus dupa atingerea unui minim (bottom). Daca media este strapunsa de corectie atunci media este prea scurta. Daca, pe intoarcere, corectia este mult sub linia mediei mobile atunci aceasta este prea mare.
Adica media este bine aleasa daca ea va deveni nivel de suport pentru mai multe incercari de a fi strapunsa.

De regula se foloseste media mobila de 20 de zile.
Pentru perioade mai mari va trebui sa crestem deviatia standard.
Exemplu : pentru 50 zile se foloseste 2.1 x perioada de deviatie standard
Pentru 10 zile vom folosi 1.9 x deviatia standard
Ea se poate aplica si la graficele saptamanale sau trimestriale ori Intraday in functie de preferintele fiecaruia.

Semnale de cumparare/vanzare
O alta recomandare este de a se folosi pentru confirmarea de cumparare (supravanzare) si vanzare (supracumparare) indicatorii de baza ai actiunii pretului (MACD/RSI/MFI/OBV/CCI) deoarece acuratetea semnalelor oferite de BB nu este la fel de mare luate singular.

Daca pretul tinde sa strapunga banda superioara, iar RSI confirma actiunea de cumparare atunci nu avem nici un semnal de a vinde. In caz contrar, daca RSI nu confirma directia actiunii – fiind in divergenta atunci avem semnal de a vinde. Prima situatie nu este un semnal de vanzare ci o continuare a actiunii de cumparare/crestere.

Totodata putem aprecia unele semnale numai pe baza BB: un top format in afara BB urmat de un al doilea in interiorul acesteia constituie un SEMNAL DE VANZARE. Nu exista nici o cerinta ca pozitia celui de al doilea TOP sa fie relativa fata de primul ci fata de benzile Bollinger. Aceasta este o metoda de a focaliza varfurile cand al doilea este pe cale de a se realiza.

Desigur toate consideratiile de mai sus sunt valabile si pentru banda inferioara.

Indicator derivat din BB este %b
El foloseste aceeasi formula a lui George Lane de la stochastic. Acesta ne indica unde suntem ca pret fata de cele doua benzi. Spre deosebire de STS acesta poate lua valori negative (sub 0) sau peste valoarea 100 cand pretul se afla in afara benzilor (-BB sau +BB).

 

bb-formula-2

Astfel la 100 suntem pe banda superioara iar la 0 suntem pe cea inferioara. Peste valoarea 100 suntem deasupra +BB si sub 0 suntem sub banda -BB.

Modul in care lucreaza acest indicator este urmatorul :
– prespunem ca %b are valoarea -20 iar indicatorul actiunii pretului RSI are valoarea 32 (este dincolo de linia de supravanzare, dand un semanal de cumparare). Desigur ca in acest caz vom ezita nestiind daca in ziua urmatoare pretul nu se va intoarce din nou in zona de supravanzare si nu vom intra la cumparare.
– daca in ziua urmatoare pretul va intra in interiorul benzilor bollinger si %b va avea valoarea 10, iar RSI a ajuns la 40 atunci avem un semnal puternic de cumparare si vom lua decizia de a intra in piata ceva mai hotarat.

Combinatia BB si indicatorii tehnici.

Se stie ca pentru a avea o buna analiza tehnica trebuie sa evitam multicoliniaritatea, adica sa folosim mai mult de 2 indicatori de acelasi gen, care indica acelasi lucru (actiunea si varianta de pret, volumul si timpul/perioada).
Asa ca o combinatie a acestor categorii este cea mai indicata. In cazul BB cea mai buna combinatie este unul din indicatorii actiunii pretului RSI/MACD/STS combinati cu MFI/OBV/CCI. In caz contar semnalele de cumparare/vanzare pot fi eronate sau false.

Pentru exemplificare vom lua un grafic saptamanal la un indice autohton si anume BET

bet-14-iulie

Iata si CONCLUZIILE :
– BB prezinta o RELATIVA definitie a maximelor si minimelor. In acest caz putem presupune ca minimul de saptamana trecuta este unul relativ el fiind intarit si de semnalul de scadere oferit de RSI, dar minimizat de tendinta CCI care se apropie de un minim local propriu (-188.55), dar care nu este si un minim al anului.
– aceasta pozitie relativa ne spune ca trebuie sa mai asteptam pana vom putea avea decizia de cumparare, care poate fi cand indicele va cobori sub nivelul de suport de sub 6.000, iar RSI va strapunge de jos in sus linia de supravanzare. Aceasta inseamna cel putin 1 saptamana.
– indicatorul care ne poate ajuta sa luam o decizie buna este RSI care dupa cat se vede din istoric a dat semanale corespunzatoare la momentele cheie sincronizate de semnalele BB.
– insa, volatilitatea fiind una excesiva, ea fiind marcata de BB, nu putem preciza nici macar cu aproximatie asemenea faze si este bine de focalizat momentul in care pretul va intra mai mult in interiorul benzilor incercand sa strapunga linia lui EMA 5, ceea ce inseamna ca %b ce se poate calcula sa fie destul de pozitiv (sa zicem peste 15), iar RSI peste 35 la intoarcere.
– RSI si CCI se completeaza reciproc prezentand semnale care definesc destul de clar pozitia indicelui in acest moment, adica una de scadere in continuare.
– este greu de intuit un model grafic in acest moment (cu toate ca BB ajuta la asa ceva), insa voi incerca sa estimez o formatiune gen W, care poate conduce dupa atingerea unui minim la un rally multumitor.
– asa cum pretul a coborat in ultimele 6 saptamani asa poate sa si urce la loc realizand un nou ciclu UP/DOWN, insa pentru aceasta va trebui sa strapunga un prag intermediar de rezistenta de la 6400 pct.
– asa cum se observa pretul unei actiuni sau nivelul unui indice trebuie si poate oscila intre cele doua benzi putand sa le strapunga pe amandoua pe rand, iar depasirea acestora conduce de regula la continuarea directiei anterioare.
– avand in vedere ca in istoric trendul descendent nu a tinut mai mult de 6 saptamani putem prespune ca odata cu raportarile bune ale emitentilor BET sa vedem o mica revenire spre sfarsitul saptamanii viitoare, dar si aceasta va depinde de conjunctura de la inceputul articolului.

Speak Your Mind

*