2.5.5.2.1 Benzile Bollinger – cele 15 reguli

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Sunt convins ca deja foarte multi investitori, adepti ai analizei tehnice, s-au obisnuit cu utlizarea acestei tehnici de tranzactionare, considerata a fi una dintre cele mai populare si de baza metode de analiza printre traderi.

Am promis intr-un alt articol ca voi dezvolta subiectul despre aplicarea metodei BB in procesul de tranzactionare bursiera si in acest sens voi prezenta mai jos o noua tema ..

REGULILE BB
1. BB ofera o definitie relativa a pretului “maxim” si “minim”

2. Definitia relativa poate fi folosita pentru a compara actiunea pretului si unii indicatori pentru atingerea unei decizii riguroase de cumparare/vanzare.

3. Indicatori asemanatori pot fi derivati din alte elemente : momentum, volum, stari emotionale, profituri etc.

4. Volatilitatea si trendul pretului actiunii sunt inclusi in constructia BB, asa ca folosirea lor pentru confirmarea actiunii pretului data de BB nu este recomandata.

5. Indicatorii folositi pentru confirmarea semnalelor BB nu ar trebui sa faca referire direct unul la celalalt. Trebuie evitati doi indicatori din aceeasi categorie.

6. BB pot fi folosite pentru a clarifica patternul la un prêt real cum ar fi tipul M, topurile si bottomurile tip W, schimbare momentum etc.

7. Pretul poate si chiar depaseste banda superioara bollinger sau coboara sub cea inferiora

8. Inchiderile in afara BB pot fi continuarea semnalului si nu un semnal pentru o schimbare de directie (reversal) – asa ceva se intampla in situatiile cu o mare volatilitate, cu o evadare din sistem.

9. Parametrii impliciti sunt pentru o perioada de 20 de zile a mediei mobile si a deviatiei standard calculata, precum si doua deviatii standard pentru marimea benzii. Acesti parametrii pot fi diferiti pentru orice aplicatie de piata.

10. Media mobila clasica, in unele situatii, nu este cea mai buna pentru intersectia cu linia de prêt, putandu-se folosi perioade intermediare de trend.

11. Daca media mobila este marita ca perioada numarul deviatiei standard trebuie sa fie si el majorat. De ex. daca la perioada de 20 de zile numarul este 2 atunci la cea de 50 de zile se alege un numar = 2,1 sau chiar 2,5. Invers daca perioada se reduce.

12. Din motive logice media mobila folosita este una simpla, ea fiind inclusa si in calculul deviatiei standard.

13. O etichetare a BB (strapungere banda superioara sau inferioara) este doar o etichetare si nu un semnal de vanzare sau cumparare.

14. Indicatorii pot fi normalizati cu %b (utilizat de analistii BB) eliminand astfel pragurile fixe ale procesului.

15. Trebuie mare atentie la realizarea presupunerilor statistice bazate pe deviatia standard calculata pentru constructia benzii. Marimea utilizata in modelele cele mai des utilizate ale BB sunt prea mici pentru semnificatiile statistice, iar distributiile incluse sunt in putine cazuri normale.

Speak Your Mind

*