2.5.5.2 Banda Bollinger

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Inventatorul acestei tehnici, John Bollinger, a utilizat media mobila exponentiala impreuna cu 2 benzi, una prin adaugarea si cealalta prin scaderea unei deviatii standard calculate a pretului actiunii fata de media sa, intr-o perioada de timp data.

Ce este banda bollinger?
De fapt BB este o linie centrala si doua preturi canal, una deasupra liniei centrale si cealalta sub. Linia centrala este o medie mobila exponentiala, iar preturile canal sunt deviatiile standard ale pretului actiunii in cauza.

Deoarece deviatia standard este o masura a volatilitatii, BB se ajusteaza in conditiile pietei. Astfel, cand volatilitatea este mare banda se largeste (deviatia este mai mare fata de medie) si se contracta cand volatiliatea este scazuta. De multe ori in aceasta faza se ajunge la consolidare de prêt (RANGE) cu oscilatii mici de prêt de la o zi la alta.

Exemplul cel mai des folosit de BB este pretul actiunii pentru o banda superioara si una inferioara fata de o medie mobila de 20 de zile.

Ea este cea mai populara metoda fiind folosita de tehnicieni ca un indicator pentru prognozarea volatilitatii. Pe baza ei se poate sti cu siguranta ca pretul va oscila intre cele doua benzi (superioara si inferioara).

Cu cat preturile de inchidere se “muta” spre banda superioara cu atat de supracumparata este piata actiunii respective, iar cu cat “coboara” spre banda inferioara cu atat actiunea este supravanduta.

Traderii cunosc ca atunci cand pretul actiunii atinge in mod continuu (de mai multe ori) banda superioara pretul este supracumparat si invers cand in mod repetat atinge banda inferioara pretul este considerat a fi supravandut si UN SEMNAL DE CUMPARARE va genera un recul puternic.

Cand folosim BB consideram banda superioara si inferiora ca tinta de prêt. De exemplu cand linia pretului depaseste linia mediei mobile (linia centrala) tinta de prêt maxima devine banda superioara.

Intr-un trend puternic crescator, in mod obisnuit pretul va oscila intre linia centrala (media mobila) si banda superioara (pretul canalului superior).

Cand linia pretului (trendul pretului) strapunge linia mediana de 20 de zile atunci se produce un reversal trend si pretul va cobori (downside).

Nu intotdeauna strapungerea liniei mediane intr-un sens sau altul este si un semnal pentru supracumparare sau supravanzare, exista posibilitatea ca pretul sa revina in vechiul canal (de deasupra mediei sau de sub medie).

O actiune poate fi tranzactionata pentru o perioada lunga cu anumite volatilitati. In acest caz pentru a observa mai bine trendul actiunii tehnicienii folosesc media mobila pentru a filtra actiunea pretului si pentru a avea mai multa informatie ei utilizeaza BB, la care adauga analiza liniilor de suport (SUPPORT) si rezistenta (RESISTANCE).

De asemenea se pot folosi linii de trend care unesc topurile preturilor sau a bottomurilor pentru a identifica preturile extreme (superioare si inferioare – high si low), precum si liniile paralele pentru a defini canalul/tunelul in care se va misca pretul actiunii. Daca pretul se muta in acest canal atunci traderul poate fi sigur de miscarile viitoare ale pretului actiunii.

CAZURI PRACTICE
Vom alege cazul unui sifs, a actiunii SNP si BRD
Dintre sifs m-am oprit asupra sif5, poate cel mai curios ca evolutie in ultimul timp si cu volatilitati foarte apreciabile.
Datele cuprinse in analiza se refera la : prêtul de inchidere azi 19 iunie 2006, media mobila exponentiala la 20 de zile corespunzatoare, pretul canal pentru banda superioara si pretul canal pentru banda inferioara.

Iata datele :
SIF5 2,0200 / 2.1086 /2.4930 / 1.8050
SNP 0.4940 / 0.5039 / 0.5349 / 0.4823
BRD 15.2000 / 15.9597 / 17.0709 / 14.9208

Date suplimentare SUPPORT si RESISTANCE
Pentru o mai buna analiza vom adauga la aceste date nivelurile de suport si rezistenta la aceste actiuni.

Pentru a fi mai clari vom spune ca nivelul suport al unei actiuni este nivelul ISTORIC inferior/minim care a avut dificultati sau nu a putut fi depasit usor de investitori in mai multe randuri, caz in care numarul vanzatorilor a scazut in detrimentul cumparatorilor care doresc sa intre pe actiune.

Iar nivelul de rezistenta/de maxim este pretul la care actiunea poate fi tranzactionata, dar care nu poate fi depasit pentru o perioada sigura de timp. Cauza opririi cresterii pretului (atingerii rezistentei) este data de faptul ca numarul vanzatorilor incepe sa depaseasca pe cel al cumparatorilor.

Atat un nivel de suport sau de rezistenta pot fi depasite ca nivel de catre pretul actiunii caz in care unul dintre acestea pot fi inversate ca tendinta. De regula, oricare dintre cele doua niveluri constituie punctul de unde se realizeaza un reversal trend (mai slab sau mai puternic ca tendinta).

In acest caz, iata datele pentru suportul si rezistenta actiunilor analizate :

SIF 5 – nivel suport initial = 1.8650/ nivel suport strong = 1.7570
SIF 5 – nivel rezistenta initiala = 2.0830/ nivel rezistenta strong = 2.1960

SNP – nivel suport initial = 0.4759/ nivel suport strong = 0.4408
SNP – nivel rezistenta initiala = 0.5000/ nivel rezistenta strong = 0.5152

BRD – nivel suport initial = 15.0000/ nivel suport strong = 14.6860
BRD – nivel rezistenta initiala = 15.6189/ nivel rezistenta strong = 16.0821

CONCLUZII :

Actiunea SIF5:
– linia de prêt este sub media mobila de 20 de zile (ecartul fiind doar de 800 points), tendinta este neclara chiar daca pretul este pe crestere (numarul cumparatorilor fiind in crestere fata de ultimile zile).
– putem intui in acest caz un prim prag de rezistenta la nivelul de 2.0800 cu conditia cresterii numarului de cumparatori.
– volatilitatea este in scadere, deviatia standard reducandu-se simtitor, de la – 3300 points in luna mai la + 300/- 1000 points in prezent.

Daca numarul cumparatorilor (eu as zice al volumului de tranzactionare) va depasi cu mult nivelul atins ieri este posibil ca pretul sa depaseasca media mobila si vom avea noi cresteri importante in viitor.
– in caz contrar, daca volumele vor scadea (interesul cumparatorilor nefiind consolidat) atunci vom vedea noi scaderi spre un prag de suport in jur de 1.8600.

Actiunea SNP:
– linia de prêt este sub media mobila de 20 de zile, tendinta este de crestere in continuare spre un prim nivel de rezistenta de 0.5000, care daca va fi strapuns va putea ajunge la nivelul strong in jur de 0.5150.
– volatilitatea este destul de apreciabila conturandu-se totusi o tendinta de reducere a acesteia (de la deviatii de prêt de +/- 600 points la sf lunii mai la +/- 200 points).
– totusi, daca analizam volumele aflate intr-o scadere evidenta, de la 5000 k la 800 k actiuni (la care adaugam si reactia la informatia cu nerespectarea programului de privatizare de Petrom-OMV) exista tendinta ca pretul sa se intoarca (sa nu depaseasca media de 0.5020) si sa inregistram ceva scaderi spre un nivel de support in jur de 0.4800.

Actiunea BRD:
– linia de prêt este sub media mobila de 20 de zile, tendinta este de scadere in continuare spre un prim suport la nivelul de 15.0000, care daca va fi strapuns va putea ajunge la nivelul strong de suport in jur de 14.7000.
– volatilitatea este in limitele normale, cu tendita de consolidare pe acest palier iar deviatiile pretului fata de media mobila pastrandu-se in limitele + 2500/- 7000 points.
– daca volumele vor fi cele de astazi (33k actiuni, in scadere fata de cele de ieri de 43K), exista posibilitatea ca pragul de suport de 15.0000 sa fie strapuns, sa se inregistreze un dublu bottom iar urmatorul suport fiind la 14.7000.

Doresc sa fac mentiunea ca toate aceste interpretari sunt pur personale si nu trebuie sa constituie repere pentru o eventuala decizie de investitie. Oricine poate gresi. Decizia in cele din urma apartine fiecarui investitor.

Speak Your Mind

*