2.5.5.1.1 Mediile mobile si trendurile pe termen lung (TL)

Capitolul nr. 2 – Initiatii sau „Do it self” – Cei singuri

Media mobila a mai fost prezentata si in alte materiale chiar pe acest blog, insa consider ca abordarea ei dintr-o alta perspectiva merita o anumita atentie, mai ales in conditiile evolutiei bursiere din acest moment (anul 2008).

Pentru inceput voi aminti ca foarte multi analisti au preconizat ca dupa finalizarea privatizarii BCR piata se va calma si multe actiuni vor intra pe consolidare dupa ce preturile acestora vor avea unele mici corectii.

Parerea mea este ca vor fi corectii la unele actiuni, in special sifs, suficient de mari, iata deja acestea au inregistrat o depreciere de prêt de la maximele din aceasta perioada in medie cu 5%, cea mai mare fiind la sif4 de cca – 5,26% obtinuta in ultimile 2 zile de tranzactionare.

Intrebarea care se pune referitor la unele actiuni sifs este: “va mai continua acest trend coborator de moment si cat va dura ?”

Daca cineva ar putea da exact un raspuns la acesta intrebare atunci acela nu ar sta sa-si impartaseasca public gandurile si va dori sa profite in particular de avantajul “gaselnitei sale bursiere”.

Si totusi analiza tehnica te poate ajuta sa ai cateva repere pentru o decizie sau sa estimezi cat mai aproape de realitate acest lucru, bineinteles o estimare individuala/pe actiune bazandu-te pe istoricul evolutiei preturilor de inchidere ale acesteia.

Pentru contracte futures aprecierea se face mai greoi deoarece datele care trebuiesc folosite, pentru o estimare cat mai corecta, trebuie sa fie bazata pe o perioada cat mai mare de analiza (6 luni, 1 an), insa si aici exista o solutie care are in vedere corelarea evolutiei pietei spot cu futures-ul excluzand extremele (ciudateniile).

Pentru astazi am ales tehnica estimarii evolutiei pretului unei actiuni pe o perioada de timp mai mare folosind MEDIA MOBILA (simpla sau exponentiala – fiecare cu rolul sau).

Vom trece repede peste calculul lor matematic, putin interesant, si vom aborda direct semnificatia interpretarii mediilor mobile.

Caracteristici:
– mediile mobile se folosesc la bservarea schimbarilor de prêt
– efectul mediei mobile este de netezire a miscarii pretului cand trendul pe termen lung devine mai putin volatil si, deci, previzibil.
– cand pretul creste deasupra mediei mobile (MA sau SMA ori EMA) inseamna ca investitorii sunt bullish (o piata in crestere);
– cand pretul scade sub MA atunci investitorii sunt bearish (o piata in scadere);
– daca MA trece sub o alta MA pe termen lung (MA50, MA100, MA200) atunci se indica o piata in scadere;
– daca MA pe un termen scurt (MA9, sau MA10, MA20, MA30) trece deasupra unei MA pe termen lung (1 an) aceasta indica o crestere a pretului. Cu cat este mai lunga perioada MA cu atat este mai calma/neteda miscarea pretului actiunii.

DECI: mediile mobile pe termen lung sunt folosite pentru a depista directiile pe termen lung ale unei actiuni.
Daca vrem sa dezvoltam analiza MA putem studia si alte variatii ale acesteia cum ar fi MA pentru preturile crescatoare si de scadere reprezentate printr-un canal numit canalul MA de crestere/scadere, mai exista canalul MA procent, etc., fiecare cu interpretarea respectiva.

In acest sens as recomanda o carte “New concepts in technical analysis” de H.Wells Wilder.

Pentru a intelege mai bine vom analiza semnalele mediilor mobile pe termen lung si scurt la un grafic zilnic si saptamanal pentru doua actiuni blue-chipsuri : SIF5 si SNP (cum ar spune cineva sife, petroale)

CAZUL SIF5

L-am ales deoarece dintre toate sifs mi se pare cel mai interesant pentru cel putin 1 an de zile

Graficul zilnic al actiunii SIF5:

25511-1

– oscilatiile pretului (miscarea pretului) actiunii au intrat pe o corectie relativ negativa cu o incercare de rebound inca neconfirmata dupa 2 zile de la schimbarea directiei de mers.

– corectia pe termen scurt se poate opri daca linia pretului tinde sa strabata de jos in sus media mobila de 10 zile (prêt=3.0600, SMA 10=3.0151).
– pe termen mediu (1 an) si lung (peste 1 an) trendul este categoric CRESCATOR atata timp cat SMA 200=2.5867 isi va pastra un ecart (spread) suficient de rezonabil fata de directia pretului mult superioara. Deocamdata forma liniei mediei mobile SMA200 este aproape orizontala si destul de departe de SMA50=2.7600 cu atat mai mult de prêt.

Liniile SMA10, SMA50, SMA200 sunt aproape paralele pastrand un ecart constant intre ele de aproximativ 16 de zile, cu exceptia zilei de astazi cand pretul a incercat sa treaca dincolo de EMA 5 folosita ca linie de semnal a benzii boolinger pentru miscarea pretului.

Avand in vedere volatilitatea destul de ridicata a actiunii din piata, daca linia pretului va strapunge din nou linia lui SMA10 de aceasta data de jos in sus considerata si ca o prima zona de rezistenta, usoara si sensibila pentru a fi strapunsa, atunci cresterea pretului actiunii SIF5 va putea continua pana la urmatorul prag de rezistenta mai serios de la 3.0750 apropiat de maximele cele mai apropiate, in caz contrar vom vedea din nou o intoarcere spre tendinta de scadere spre un prim prag de suport de la 2.9300 similara cu limita benzii bollinger inferioare sau spre una mai accentuata oferita de maximul ma vechi din 25 septembrie 2006 din zona 2.9150 lei

Fireste ca pe TS pragurile de suport pot sa coboare si mai mult pe masura ce liniile mediilor mobile isi vor schimba pozitiile astfel incat SMA 20 si apoi SMA 50 se vor apropia si mai mult de linia de trend sau mai bine spus linia de trend va cobora tot mai mult tinta fiind punctul PUTERNIC unde se afla linia SMA 50 de la 2.7650 lei. Aceasta inseamna ca investitorii din piata ofera preturi tot mai apropiate de mediile mai lungi ca perioada (de 20 zile sau chiar de 50 zile). In acest caz putem spune ca preturile se ajusteaza la o valoare medie mai apropiata de realitate sau ca au luat un avans prea mare fata de realitate si se ajusteaza tehnic cu cateva zile bune in urma.

Graficul saptamanal al SIF5

25511-2

– linia pretului este pe o usoara scadere in aceasta saptamana de 13 octombrie 2006, insa pretul continua sa se situeze deasupra la toate mediile mobile analizate in grafic (3.0600), cu atat mai mult cu cat linia lui SMA10 este deasupra lui SMA20 si SMA50. Se constata ca SMA 50 (2.5632) a trecut de 10 saptamani deasupra lui SMA 20 (2.4877) aceasta fiind o dovada ca aceste cresteri ale pretului actiunii s-au mai temperat ca ritm de cresteri. Odata ce SMA 50 va trece deasupra lui SMA 10 aceasta va insemna ca cresterile se vor opri si ele se vor inlocui cu scaderi ce vor deveni tot mai accentuate pe masura ce trendul se va apropia tot mai mult de SMA 10 si va trece sub aceasta linie.

Trecerea liniei trendului sub SMA 50 va insemna ca avem o corectie serioasa ce va continua si care se va adanci pe masura ce ecartul SMA 50 se va indeparta mai mult in partea superioara a liniei de trend. Putem spune in acest caz ca s-a realizat un downtrend real.

– fata de EMA5 (2.9341) si SMA 10 (2.7822) pretul are o diferenta de 0.1259 RON (usor de realizat), respectiv de 0.2778 RON, care in conditiile evolutiei curente se poate realiza in cel mult patru-cinci zile de tranzactionare.

– pragul lui SMA10 de la 2.7822 al graficului saptamanal poate fi considerat un prim prag mai serios de suport. Totusi, pentru a fi strapuns acest prag trebuiesc indeplinite 2 conditii: 1) sa scada volumul zilnic de tranzactionare cu cca 50% fata de nivelul anterior si 2) linia de prêt sa coboare cel putin 2-3 zile consecutiv sub linia EMA5 = 2.9341 .

Pentru actiunea SNP

Evolutia a devenit mai interesanta din mai multe puncte de vedere generate in primul rand de evolutia pretului barilului de titei si in al doilea rand de unele politici ale OMV privind investitiile la PETROM si vanzarea activelor acestuia.

Graficul zilnic al SNP:

255511-3

– volatilitate zilnica relativ redusa (max 4%) cu linia pretului sub EMA 5 si sub SMA 10 si SMA 20, ultima fiind in pozitie superioara celeialte.
– pentru a marca in continuare o scadere accentuata de prêt va trebui ca si maine 1 aprilie 2006 actiunea SNP sa fie sub nivelul de 0.5600, iar daca la deschidere pretul va fi sub cel de referinta de astazi, atunci sigur corectia va mai continua;
– in conditiile de mai sus sunt sanse ca pragul urmator de suport din zona lui 0.5500 sa fie atins doar fara ca acesta sa fie spart, depasirea acestuia fiind un lucru destul de serios existand posibiltati ca de aici pretul sa se intoarca din nou pe crestere ;
– bazandu-ne pe faptul ca volatilitatea pretului SNP este in scadere este posibil ca pretul sa intalneasca in coborarea sa un alt prag de suport – INTERMEDIAR – in zona lui 0.5550 de unde sa se poata consolida in conditiile in care acesta nu va fi strapuns cel putin doua zile la rand.

Ecartul destul de mare intre linia de trend a actiunii SNP (0.5650), similar cu –BB, limita inferioara a benzii boolinger si SMA 200 de la 0.4900 ne indica faptul ca sunt sanse ca in conditiile spargerii nivelului SMA 200 sa avem o corectie ceva mai mare in acest an. Constatam ca nivelul de 0.4900 lei este un prag foarte SOLID deoarece il regasim in evolutiie anterioare de mai multe ori si el poate actiona ca un rebound pe TS.

– pe termen lung trendul este inca USOR POZITIV daca avem in vedere inceputul anului 2006.
– daca avem in vedere maximul atins in acest an la 2 febr 2006 de la 0.6550 atunci trendul SNP este de scadere existand putine sanse ca pretul sa atinga noi maxime, poate numai daca la sectorul rafinare PETROM va inregistra mai putine pierderi, iar rezultatele financiare vehiculate in prezent vor fi la sf acestui an peste asteptari. Ori acest lucru se va sti anul urmator, la preliminare.

Graficul saptamanal la SNP

25511-4
– daca privim acest grafic vom vedea ca pe termen lung actiunea SNP este tot pe un trend crescator inca de la inceputul listarii pe bursa, fapt care va fi si in continuare, in anul 2007, lucru semnalat de linia lui SMA 50 care este departe de celelalte linii ale mediilor mobile, dar care marcheaza si un punct de rebound pentru unele corectii ale trendului UP.

– ecartul SMA 50 fata de SMA 20 si SMA10 este acoperitor pentru a consolida ideea ca pe TL trendul va fi crescator.

– faptul ca linia de prêt este deasupra mediilor mobile de 20 si respectiv 50 saptamani ne semnaleaza ideea ca pretul va urca in continuare pe TS insa cu unele mici corectii date de pozitia actuala a liniei de pret sub linia mediei mobile exponentiale EMA 5 si a acesteia din urma sub linia SMA 10.

– volatilitatea este destul de buna la nivel saptamana (max/min) 0.6550/0.5550 si in acelasi timp lichiditatea impinge toata piata intr-o directie sau alta. In acest caz exista sansa ca actiunea sa mai scada pe TS, pretul ajungand totusi intr-un range destul de larg ca banda de oscilatie a pretului.

Asa ca pentru a estima o evolutie pe TL vom analiza pe graficul saptamanal pozitia mediilor mobile de 10, 20 si 50 saptamani dar si a liniei de trend fata de acestea. Un ecart mare a liniei de trend dispusa deasupra la SMA 10, SMA 20 si SMA 50 ne ofera certitudinea comntinuarii trendului UP.

O coborare a liniei de trend in primul rand sub EMA 5 apoi sub SMA 10 semnifica o oboseala a cresterii trendului si o posibila intrare intr-un range pe o perioada de cateva saptamani cu accentuarea corectiei daca va trece si sub SMA 20.

Aceste linii ale mediilor mobile sunt tinte foarte bune pentru puncte de rebound sau suport relativ daca este un DOWNTREND sau linii de rezistenta pentru un UPTREND.

O observatie importanta este pozitionarea liniei de trend fata de SMA 50. Cand este deasupra putem afirma ca directia UP va continua cu atat mai mult cu cat si ecartul dintre cele doua este mai mare, iar directia trendului este in sus.

Cand linia SMA 50 este superioara liniei de trend atunci avem corectii, unele foarte importante, pe masura ce acest decalaj creste in favoarea acensiunii UP a liniei SMA 50. Deci un punct critic al evolutiei trendului pe TL este aceasta medie mobila de 50.

Speak Your Mind

*